tisdag 15 september 2009

Gift

Stentavla från Saqqara.
(Klicka på bilden så får ni se den i större format.)

Eftersom jag inte har någonting roligt att visa får det bli en gammal stentavla från Saqqara, där Trappstegspyramiden ligger strax söder om Kairo. Lite hieroglyfer syns till höger på stentavlan, tyvärr kan jag inte berätta vad som står där. Någon annan som kan? Stentavlan är drygt 4.500 år gammal.

Nu ska jag berätta hur det egentligen står till där nere i vårt förråd och vad jag får lägga kraft på dessa dagar. Det är så att vi har en liten "hustomte" D som kommer och hjälper mig städa ett par dagar i veckan. I våras fick han för sig att han skulle hjälpa oss att förhindra så att vi inte fick in några kackerlackor. Det var ju snällt av honom. Han är väldigt snäll och han är väldigt duktig på det han gör när han gör det. Men ibland blir det fel. I förrådet blev det fel. Han tog nämligen kackerlacksgift i form av PULVER och strödde ut i förrådet.

Ta en stor tekopp mjöl. Kasta ut mjölet i rummet så att det sprider sig på så stor golvyta som möjligt. Ställ sedan tunga kartonger och annat skräp ovanpå så att det fyller största delen av rummet. Så förstår ni utgångsläget.

Problemet med det här pulvret är ju att det är GIFT. När man har katter kan man inte göra så, och det tycker jag inte att man kan när man "bara" har människor i huset heller, för gift är farligt. Ytterligare ett problem med ett finkornigt pulver som är farligt är att man inte kan dammsuga bort det, för då finns risken (eller kanske sannolikheten) att det giftiga pulvret dammar igenom filtret i dammsugaren och sprider sig i resten av huset när man går vidare och städar. Man kan inte heller lyfta ut allt och sedan skura eftersom det där pulvret sitter UNDER alla kartonger och andra pryttlar.

Så vad jag ägnar mig åt just nu är att sanera centimeter för centimeter där nere. Torkar av en liten golvyta med vått hushållspapper som jag sedan kastar, tar en bit nytt hushållspapper som jag blöter för att torka av resväskan som står framför mig, nytt papper och torka golvsnutten som var under väskan ... Jag kan ju inte använda en trasa som jag vrider ur i en hink, för då får jag allt gift på händerna! De värsta kartongerna, de två tvättmaskinerna som hör till hyresvärden och annat tungt har jag inte kommit till än, måste nog ha hjälp av Maken* för att klara av den biten, men halva golvytan är nu i alla fall ren. Det höll jag på med i går och i dag och kommer att hålla på med några dagar framöver.

Tror ni jag blev arg när jag upptäckte eländet? Upptäckte det i början av sommaren och sedan dess har förrådet varit låst i väntan på att boken skulle bli klar först.


*Tala om trollen, precis när jag skulle skriva "Maken" så ringde han!

19 kommentarer:

Taina sa...

Ja vad sager man? Han hade kanske trott att ni skulle bo kvar dar for alltid och aldrig lyfta pa en pryl? Who knows? Men duktig ar du i alla fall! Hoppas du har knaskydd bara nar du skurar!

Kramar!!!

Marianne sa...

Taina: Ja vad säger man? Alltså han är intelligent och allt, men ibland slår det slint. Ibland undrar jag om han är från Mars, ungefär. Nej, knäskydd har jag inga, men jag har ett par städbyxor som jag tar av mig så fort jag går därifrån. Det är inte så mycket ligga på knä och skura, som man gör när man skurar ett golv. Det här är mer sträck-böj-sträck-böj. Vad ska jag med gym till? : )

KRAM!

KARLAVAGNEN sa...

Har du handskar? I Spanien finns allskönans bekämpningsmedel mot diverse och bland annat kackerlackor. Effektivast lär vara något klet som man sätter på väggarna!!! Jag har tur som mig, veterligen bara får årligt vår-besök av några jätte-kackerlackor och inte har en massa otäcka småbaby kackerlackor.

Men du måste använda handskar och helst munskydd!!!

Truddelutt sa...

Han kan inte riktigt har tänkt till när han gjorde så.
Vilket jobb du lagt ner! Är ju inte som att torka bort vilket damm som helst.
Lycka till med fortsättningen!

kramen

Marianne sa...

Karlavagnen: Nej, jag har inga handskar och inget munskydd. Men jag är försiktig med papperet och kastar det direkt. Det går åt en del ... Önskar att jag hade munskydd. Det effektivaste här är också ett klet som man sätter i hörn lite här och var på ställen som katterna inte kommer åt. Det var DET jag sa att han skulle skaffa om han skulle skaffa något, helst hade jag bett mr Gamal som fixade förra gången, men D envisades. Det var sista gången han gjorde det, kan jag tala om. Var du glad att du slipper invasion, för det är inte roligt.

Kram!

Truddelutt: Nej, han tänkte inte trots att jag hade gett synpunkter om saken. Men det är så med vissa saker, det liksom funkar inte. Har dock aldrig blivit så arg på honom som jag blev för det här. Okej när man ger sig själv jobb, men när andra gör det ... Och jag skulle behövt ägna den tiden åt en drös andra saker. Ja, ja.

Tack, jag behöver lycka till!

Kram!

Annika sa...

Pust, Marianne, pust!!
Vilket tålamod du har som tar hand om det där misstaget. Fast, du har väl inte precis ngt val. Det måste ju bort från allt.
Hjälpte det mot kackerlackorna då?
Kram!

Marianne sa...

Annika: Ja, det måste ju bort, har inget att välja på. Och jo visst hjälper det nog mot kackerlackor, så länge det ligger där. När man har tagit bort det hjälper det inte längre. Man kan ju inte ha giftigt pulver utstrött, då kan man ju inte gå in där och vad ska man du med kackerlacksfritt till? Nå ja, men ungefär. Det finns en kräm som man sätter i några hörn i rummet och i avlopp och liknande, det hjälper och kan sitta kvar. Mycket bättre. Har bett att de ska sätta sånt i nya lägenheten innan vi flyttar in, och mr Gamal vet precis vad jag pratar om. Så då blir det rätt.

KRamar!

Saltistjejen sa...

Nej vad jobbigt!!!! Och gift är INTE roligt att handskas med. Har du ngn form av munskydd när du torkar. Annars kanske pulvret virvlar upp och du andas in det?
Skulle du inte kunna använda handskar på händerna och skura ändå? Fast handksar har du väl oavsett hoppas jag!
Det jobbigaste är ju verkligen att ni har giftet på ALLA era lådor och saker också. Fy!
Hoppas verkligen att det kommer gå bra för dig med saneringen. Men tänk på att vara rädd om dig! Använd gärna skyddsutrustning som just handskar och munskydd. Ev glasögon ockås om du har det. Och lyssna till din kropp. Om den ger signaler som huvudvärk, svårigheter att andas, hosta eller igensvullna slemhinnor så sluta!!!!!! Då får du försöka ta pauser, gå ut i friksa luften. kanske ev fundera ut ngn annan plan för fortsättnigen av saneringen också.
Lycka till!
Kramar!!

Marianne sa...

Saltis: Ja det är rätt otäckt. Kanske ska höra med min Trevliga Granne om hon har några munskydd. Annars kanske jag ska ta en våt duk för näsa och mun. Ska göra det! Och jag håller bara på några timmar i taget, så jag har inte fått några symptom men jag ska tänka på det du säger. Och så tar jag av kläderna och duschar direkt jag är klar för dagen. Hur kan man bara komma på idén att göra så? Fattar inte det. Och det hjälper inte att skicka in D att göra det, jag litar inte på att han gör det ordentligt faktiskt. Och då råkar ju han ut ... också.

Tack, jag behöver lycka till med det här!
Kramar!

Suzesan sa...

Åh men ojnej. Men asså precis det Saltis (o andra med) frågade om skydd, glasögon, munskydd handskar med mera tänkte jag på när jag läste det. Asgiftigt. VAR FÖRSIKTIG. Det kan gå in i porerna och skada ögonen om du får det minsta lilla korn. MARIANNE skydda dig genast;)
Du får inte andas in det.

Åhh hur kunde han göra så. Så dumt. Snäll ja ..men lite trögtänkt kanske:)

Kram
/Susanne

Marianne sa...

Suzesan: Jag börjar inse att jag har varit lite oförsiktig. Ska ta en blöt trasa framför näsa och mun och glasögon och handskar nästa gång. Lovar! I morgon ska jag ner till klubben och kolla runt, så i morgon blir det inget jobbande i förrådet.

Jo, lite trögtänkt ibland. Och snabb ibland. Lite svårt det där, för man vet inte när det är det ena och det andra. Men han pratar bra engelska - när han inte pratar för mycket : D

Kramar!

Emmama sa...

Men åh vilket skitgöra Marianne! Tycker du ska försöka få tag på lite handskar och munskydd och varför inte köpa våtservetter så slipper du klydda med vatten! :) Kram!

Anonym sa...

Visst blir man tokig! Jag hade en granne som lade ut råttgift ( fast kulor ) mellan husen i förra veckan - där min hund kan gå!

Lullun sa...

Jag ger mig; din situation är värre. Att plocka upp 70-11 leksaktbilar och sortera en del lådor med papper osv är rena semestern i jämförelse. Lycka till! Hoppas att du kan förena lite nytta med nöje och i alla fall höra lite bra musik, en ljudbok eller något när du håller på. Kram!

Marianne sa...

Emma: Våtservetter var en ny bra idé! Jag har faktiskt det, så det kan jag lägga över och sedan ta hushållspapper och samla upp dem med. I dag tar jag ledigt och går ner och kollar klubben!

Kram!

Carina: Råttgift är ett elände. Det är mycket bättre att mata katterna i området. Kan du sopa upp de där kulorna och bli av med dem? Det är ju livsfarligt!

Kram!

Lullun: Så bra att jag kunde underlätta ditt jobb! Tyvärr blir jag så himla distraherad av musik, jag LYSSNAR i stället för att kolla vad jag håller på med, så det törs jag inte. Förutom att vi inte har någon musikmojäng där nere.

Lycka till du också!

Kram!

KARLAVAGNEN sa...

Alltså man får lust att sätta ihop ett paket och skicka grejor till dig som smågodis, munskydd, Furminator, Feliway och annat. Men så blir man avskräckt av vad du säger att det stoppas i Tullen. Fanken också!

Haha - vilket gäng med "morsor" vi är som tjatar på dig om munskydd etc!!! Men vi bryr oss!

Marianne sa...

Karlavagnen: Tack raring! Men jag är övertygad om att man kan köpa munskydd här på apoteken. Det är bara det att alla chaufförer har ledigt den här sista veckan i Ramadan medan resten av Kontoret är på kick-off i Rumänien. Så jag sitter lite fast. Ska skaffa munskydd till helgen. PROMISE!

Det är bara skönt att veta att man har ett gäng morsor runt om i världen : )

KRAM!

Saltistjejen sa...

Bra att du försöker skyda dig och int jobbar alltför långa pass! Om din granne har munskydd tycker jag det vore bra att du använder det. Det är alltför lätt att andas in sådana där pulver som "flyger i luften".
Lycka till igen!
Kram!!

Marianne sa...

Saltis: Undrar om inte en fuktig duk är bättre, de där vanliga munskydden hjälper ju egentligen inte så mycket, då ska man ha kirurgmunskydd.

KRAM!