tisdag 8 september 2009

Utsmyckning

En av "pelarna*" i islam är att ge allmosor till fattiga, och under Ramadan är det extra viktigt att dela med sig av överflödet till dem som är mindre lyckligt lottade. Tält för utdelning av mat till Iftar (måltiden för att bryta fastan) byggs därför upp lite överallt i stan. Här är ett sådant tält i närheten av oss, på Alexandria Desert Road.

Tält för Iftar.

En del tar med sitt matpaket och sätter sig någon annanstans, tyvärr plockar inte alla upp efter sig.

Sådana här lyktor pryder många hur runt om i Egypten under Ramadan. Den här
lyktan hänger vid entrén till det område vi hoppas flytta till. I bakgrunden ser
man in i ena delen av det området.

Nu har jag bara tre kapitel kvar av den här boken. Sedan lovar jag att bli lite socialare här på nätet!


*Pelarna i islam är: trosbekännelsen, fastan, bönen, allmosan och vallfärden till Mecka.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Ett sånt tält skulle jag vilja ha!

Annika sa...

Väldigt vacker lampa, måste jag säga...
Skönt att boken snart är klar. Saknar dig i cybern!!
KRAM!!

Matildas fikarum sa...

Först såg jag fel och trodde det var ett jättetorn i guld! Men det är ju en lampa. Fin är den ändå!

Truddelutt sa...

Jaha... nu mäker jag att jag inte varit inne här på ett tag. Ni ska alltså flytta? *blir nyfiken och läser vidare*

Kram

Mia sa...

Alltid lika roligt att se dina bilder från Kairo! Tack för att vi får vara med! Kram!

Desiree sa...

Kul att få lära sig nya saker om islam och Ramadan. Lycktan var väldigt vacker. Synd som sagt att folk inte plockar upp efter sig sådant är alltid tråkigt att se. Jag tycker faktiskt att du är riktigt social med bloggandet trots att du har mycket jobb. Hur länge pågår ramadan?

Marianne sa...

Carina: Jag funderar på att köpa sådana presenningar och spara ifall man behöver det senare någon gång. Fast å andra sidan kommer jag säkert aldrig behöva det ...

Annika: Ja det är URSKÖNT att den här boken snart är klar. Bara två kapitel kvar nu. Hur roligt ett jobb är så får man dippar ändå ibland, och så är det för mig med den här boken. Men enda sättet att få det gjort är att göra det, så får jag tänka hela tiden. Ska försöka hinna läsa ett par bloggar i kväll innan jag stupar!

KRAM!

Matilda: De där lamporna finns i alla möjliga storlekar, från rena rama torn till små bordsvarianter. Den här är rätt stor.

Marianne sa...

Truddelutt: Jag har knappt läst en blogg på en månad nu - men i nästa vecka bör jag vara igång och läsa ikapp. Inte klart med flytten än - möte med hyresvärden i morgon. Håll tummarna!

Kram!

Mia: Tack söta du! Du är så välkommen!

Kram!

Desirée: Det värsta är att jag inte hinner läsa bloggar som jag vill. Dels får det inte plats rent tidsmässigt, dels är jag helt slut i huvudet när jag väl är klar med jobbet för dagen så jag orkar inte ta till mig det alla skriver på det sätt jag vill. Det känns så trist tycker jag. Men nu är det bara två kapitel kvar.

Ramadan pågår i 30 dagar, så nu närmar vi oss slutet av tredje veckan och nästa helg, lördag eller söndag (jag är lite osäker) 19-20 september börjar den stora festen Eid Al-Fitr eller Bayram som avslutar Ramadan. Då är det som julafton i dagarna tre när folk festar och besöker varandra och klär sig fina och ger presenter. Det ser vi fram emot!

Kram!