tisdag 22 september 2009

Kairo by night

Nu är långhelgen nästan slut här i Kairo. Ramadan är vederbörligen avfestad och alla är nog ganska nöjda med att få äta och dricka som vanligt igen. Det trista är väl möjligen att ledigheten är slut för den här gången och att det är vanlig arbetsdag i morgon igen.

Själv har vi väl inte festat så där vansinnigt mycket, men i går var vi hemma hos A och fick också träffa min kompis P som är här på besök. Väldigt gott med fondue och goda såser och sallad. Tyvärr orkade jag inte hela den himmelska chokladmoussen, men jag får trösta mig med att jag fick i mig mer av det nyttiga och mindre av det inte riktigt lika nyttiga. En väldigt trevlig kväll som tyvärr tog slut alldeles för fort.

A bor med en fantastisk vy, så jag passade på att få ett par bilder av Kairo by night. Inte världens bästa kvalitet precis, men man ser ju vad det föreställer i alla fall.

Det är lite otydligt, men längst ner i vänsterhörnet och precis i högra kanten
under de översta husen är ett par mörkare fält. Det är Nilen.

Hotell Hyatt i förgrunden, högst upp sticker den roterande restaurangen ut lite.
I bakgrunden Sofitel. Alla stora hotell finns representerade här i stan.
Tvärs över gatan till höger, mitt emot den lilla bron i bild, ligger det ena av
två Four Seasons (ej i bild). Nilens vatten syns under bron och vidare upp över udden.

Det är fortfarande varmt här i Kairo, dryga trettio grader om dagarna och ganska hög luftfuktighet. Så natten är egentligen den bästa tidpunkten om man vill vara utomhus. Och de bästa platserna är de höga broarna över Nilen, där det fläktar lite svalt på nätterna, en slutsats man kan dra av att det är ett omtyckt ställe att ha pick-nick! Mitt i natten dukar folk upp med små bord och stolar och sedan äter och dricker de (allt alkoholfritt) av hjärtats lust. Lite rolig syn för en svensk eftersom det är ganska mycket trafik just där.

I morgon är det som sagt vanlig arbetsdag igen, något som Maken känner av eftersom han åker till Grekland i natt igen. Su nu har han gått och lagt sig för att sova några timmar innan han ska upp igen vid midnatt och ta sig ut till flygplatsen och vidare mot Thessaloniki. Och jag blir gräsänka igen, med andra ord.

18 kommentarer:

Bloggblad sa...

Det låter som om du mår mycket bättre - jag kanske har missat nån hälsorapport eftersom jag stundtals är lite slö... och snabbt missar man viktiga saker. Det låter i alla fall ok och det är huvudsaken.

Bert sa...

Fondue - Det var länge sedan. Kanske skulle man leta fram sin gamla gryta. Den som står längst bak i ett av våra skåp.

Så mycket 70-tal. Men en trevlig umgängesform.

Annika sa...

Fondue!! ÄLSKAR!! Brukar gå på restaurangen the melting pot här ibland. UNDERBART är det!
FIN utsikt! Älskar just den utsikten av en storstad. Skulle inte ha ngt emot att bo så!
Varmt här idag också, eller fuktigt, ska jag säga.
Stora kramar!!!

Marianne sa...

Bloggblad: Tack, jo, jag mår mycket bättre nu. Har börjat lägga på mig några kilon igen och äter hormonersättningstabletter. Med biverkning viktökning, vilket är mycket passande i mitt fall. Proverna var det inga fel på, så doktorn trodde att det var de förbaskade hormonerna och svettningarna. Plus tristess - därav flytten : D

Bert: För mig är det 80-tal, och nu när det var så länge sedan var det riktigt, riktigt gott. Det är verkligen en trevlig umgängesform, middagen drar liksom ut på tiden och värden slipper stå och slita och släpa i köket i sista minuten. Så leta du fram den gamla grytan!

Annika: Ja, Melting Pot kommer jag ihåg nu att du har skrivit om. Där de har en massa olika sorters fonduer, var det inte så? Det är verkligen gott, och man kan sitta i evigheter och småmumsa!

A bor verkligen bra där, och som sagt med världens utsikt. Förr i tiden kunde man se ända bort till pyramiderna, men nu är det för mycket smog i luften.

KRAMAR!

Millan sa...

Wow! Vilken utsikt!! Otroligt fint!
Och ... mums, Foundu ar en av mina favoritratter.. Vi har tom ett fonduset som vi anvander lite da och da.
Kram

Lullun sa...

Det var otroligt vad han reser och reser. Men något av en utsikt hörre du! ;-)

Laura sa...

Det var en utsikt som inte går av för hackor det! :)

Saltistjejen sa...

Viken jättetrevlig kväll ni har haft!!! Härligt med god middag i sällskap av vänner! Det är det allra bästa tycker jag.
Utiskten var verkligen fin också! Jag gillar ofta stadsutsikter just på kvällen och natten när det är mrökt och alla lampor lyser. Det ser mer magiskt ut då på ngt vis. På dagarna är det mest lite smågrått med alla hus.
Värst vad maken flyger omkring också. Hoppas att han inte ska vara borta alltför länge.
KRAM!!!

Otta sa...

Det låter som ni har haft några bra Eid-dagar! Genom att jag bor på Möllan i Malmö märker jag troligtvis av Ramadan och Eid lite mer än andra, med tanke på befolkningen här och alla affärer som jag har tillgång till här. De "vanliga" livsmedelsbutikerna har blivit lite bättre på att uppmärksamma Ramadan, men inte tillräckligt, det skulle kunna göra så mycket mer. Det var en speciell stämning i söndags tyckte jag när det var Eid-el-fitr första dag, något i luften! Skulle själv på barnkalas och stötte på många som var festklädda, allt från konventionella kläder till Galabayia.

För Nours del, som inte haft 5 minuter att vila, då hans boss tagit 6-7 veckors semester är det bra att alla festligheter är över. Förhoppningsvis kommer bossen snart tillbaka så att Nour kan åka till Kairo för att ordna militärpapper, pass och ansökan för att komma hit! Dessutom är det en prövning att fasta när man jobbar i öken...

Kram!

Tina sa...

Mitt hjärta slog dubbelslag av lycka när jag läste att maken skulle till Thessaloniki, igen. (nu förstår jag varför han åker dit så mycket) Roxakia är sötsaker, du vet som baklava och kaidaifi, men inte riktigt lika söta, enligt min mening, men goda.

Marianne sa...

Millan: Ja det kanske vore en bra idé att skaffa sig ett fondue-set. För det är verkligen gott. Nå, det får vänta till efter flytten så jag slipper bära på det också : )

Kram!

Lullun: Ja nu får det snart bli en paus i allt resande. Han sa själv att han inte hinner jobba för att han reser så mycket!

Kram!

Laura: Liiite bättre än den vi har : D

Kram!

Marianne sa...

Saltis: Han kommer hem igen natten till fredag, så han är inte borta alltför länge den här gången. Jag tycker också oftast att det är trevligast att äta middag bara ett par stycken så att man hinner prata ordentligt. Är man för många som på ett stort kalas önskar man alltid att man hade hunnit prata mer med den och den.

Kram!

Otta: Ja du har en fördel som bor på Möllan, där har du ju lite annat liv omkring dig än bara det svenska sättet. Stackars Nour som har fått jobba så mycket! Men på sätt och vis kanske det då är bra att Ramadan kommer så tidigt på året, det är väl lite färre turister nu. Hoppas nu att han får tid att vara ledig för att greja med alla papper!

Kram!

Tina: Ja det är fint där uppe i Halkidiki. Eller är det fortfarande Halkidiki i Thessaloniki? Hur som helst, det är en väldigt fin stad och det förvånar mig att inte fler turister hittar dit, alla åker väl till Aten. Å andra sidan är det rätt skönt när det inte är för många turister : )

Aha, så Roxakia är den grekiska varianten av kakorna. Jag är väl inte så där jätteförtjust i dem, är väldigt svensk i min sötsmak, även om de grekiska är mindre söta än de turkiska och egyptiska. Nej, han får koncentrera sig på fläsk, kaffe och purjolök : ) Det finn nämligen nästan aldrig purjo här, och när det finns är det ofta en hård stam i mitten, inte alls lager på lager av blad som det ska vara.

Kram!

Otta sa...

Inte färre turister! Många arabiska turister under Ramadan. I går hade han exempelvis haft 5 olika tursitergrupper som skulle ut i öknen: arabisk, italiensk, rysk, engelsk och den sista har jag glömt...

Petra H sa...

Vilka fina bilder, de var jättebra kvalitet för att vara nattfoton. Hur gör du för att inte få dem gryniga??
Haha, vi kanske också skulle ta picknick på nätterna... vi picknickade i söndags i en torrskog (alltså till skillnad från regnskogen) och ojoj, vad vi blev myggstuckna trots myggmedel.
Fondue är ju såååå gott, vi bestämde oss dock för att inte ta med fonduegrytan till Puerto Rico - kom fram till att det kanske skulle vara för varmt (tänkte ju inte på att man bara sätter på AC:n när det är för varmt, hi hi).. Men det ska fondueas när vi kommer tillbaka till Europa. Och RACLETTE - nog min favoriträtt alla gånger!! Så gott, men så har jag också bott i Genève x2 och franska alperna x1 ;-)
Kram och skönt att höra att du börjar lägga på dig igen!

Emmama sa...

Ojojoj vad fint, lyllos henne! :) Fondue har jag aldrig ätit, det hoppas jag få prova på nån gång.

Hoppas det kommer kännas okej att vara gräsänka..

Stor kram!

Marianne sa...

Otta: Ja det förstås, folk från Mellanöstern är ju vana vid värmen. Men att de orkar resa under Ramadan? Eller, är det så att de tycker att de slipper fasta då, kanske? Fast det får de ju ta igen sedan i så fall. FEM grupper på en dag! Han får alltså ge sig iväg fem gånger på en dag? Eller åker han en gång med allihop? Måste åka till Sharm snart och åka med hans grupp!

Kram!

Petra: Hahahaha, jag har ingen aning! Jag fuskade stort och satte den på natt-auto! Och så stödde jag kameran mot fönsterkarmen. Försökte ta lite foton på trafiken när jag satt i bilen, men jag menar natt + en bil i rörelse, det går bara inte.

Gör det! Ta en natt-pick-nick vid havet så kanske ni slipper myggen också. Slår vad om att det svalkar skönt då. Levande ljus och pick-nick på stranden, störtromantiskt!

Raclette har jag skam till sägandes aldrig ätit. Jag får skaffa en fonduegryta efter flytten och göra det! Det är säkert en kaloribomb som passar mig : )

KRAM!

Emma: Hihi, A är en han. Även egyptiska män kan, alla är inte så förstockade som vi svenskar ofta tror : )

Har du aldrig ätit fondue???? Men det måste du få göra, det är jättegott! Men det måste vara goda såser till, för det är liksom såserna och salladen som gör det. Och så sitter man där och pillar och äter och har trevligt.

Det är okej att vara gräsänka, jag är rätt van vid det här laget. Men trist så klart. Nu ringde han! Han har det bra och det hade blivit en osedvanligt tidig middag. Normalt äter man ju inte förrän seeent på kvällen i Grekland, men han var redan hemma på hotellet klockan halv nio. Rekord tror jag.

Kram!

Petra H sa...

Nej nej, det går inte att göra raclette med fonduegryta - man måste ha en bordsgrill med små spatlar där man lägger racletteosten (det är alltså namnet på osten) och så smälter den sakta... Mmmmmm, såååå gott! Om vi någonsin är i Skåne samtidigt så ska jag se till att vi bjuder dig på raclette - då lär du gå upp några kilon ;-) (och jag med, tyvärr, ha ha).

Marianne sa...

Petra: Jaså, där ser man så mycket man inte vet men tror sig veta! Jag trodde raclette var detsamma som ostfondue! Det låter lite komplicerat? Eslöv står på listan över måsten när vi är i Sverige nästa gång båda två! Eller Bryssel kanske : )

Kram!