lördag 19 september 2009

Eid Mabruk och İyi Bayramlar!

Minareter på moskén Al-Azhar.
(Klicka på bilden och se detaljer som till exempel den vackra blå mosaiken.)

Om jag nu har rätt för mig så är det nu sista dagen av Ramadan och därmed sista dagen för fastan. I kväll börjar alltså den stora festen Eid Al-Fitr (arabiska) eller Şeker Bayram (turkiska) som pågår i dagarna tre, lite att jämföra med västvärldens julfirande. En stor högtid med andra ord och jag vill önska alla som har fastat Eid Mabruk eller İyi Bayramlar!

I natt kom Maken hem igen efter en vecka i Rumänien, så nu är jag glad. Tanken är väl att vi ska planera lite runt flytten när han väl har vilat upp sig efter resa och jobb. Nu är han i alla fall ledig ända till och med tisdag på grund av högtiderna, så vi får lite tid innan han åker till Grekland nästa vecka. Fördelen med Greklandsresorna är att han kan köpa lite gott fläsk, den här gången tänker jag beställa revbensspjäll.

Till alla er som inte har fastat önskar jag en Trevlig Helg!

32 kommentarer:

Suzesan sa...

Teevlig helg Marianne. Ha det nu mysigt med Il-Make.


Kram
/Susanne

Marianne sa...

Suzesan: Tack! Just nu vilar han sig lite : )

Kram!

Emmama sa...

Stackarn som inte fick åka till Älmhult denna gången också, vad LEDSEN han måste vara. Ojojoj. Lite älmhultsluft snarare piggar upp än gör oss trötta ser du. Och det finns dessutom goda revbensspjäll. Det finns inget griskött att köpa alls i Kairo förstår jag?

Ha en riktigt skön helg! Kram!

Otta sa...

Ha en bra sockerfestival! Och härliga fridagar! Skall snart ut i den sista solen för i år! :-)
Kram

Karolina sa...

Visst är det trevligt att ha fått hem maken igen :-)
Ha en superfin helg!!
Kram!!
Detta är Annika som råkar skriva under Karolinas konto :-)

Tina sa...

*nyfiken* är det hemligt vad maken jobbar med? Jag funderar bara eftersom han åker till Grekland? Själv skulle jag beställa lite roxakia därifrån. Och kanske en kycklinggyros! Mums!

Marianne sa...

Det låter som om lugnet har infunnit sig hos er nu. Ta hand om varandra och njut av ledigheten.
Och så kan väl ni också festa lite extra nu när Ramadan är slut
/Kram.

Marianne sa...

Glömde säga nåt om bilden. Herre jäklar vilket byggnadsverk. Själva håller vi på med den nya gäststugan. Äntligen. Men vilket jobb, och då är det ändå ´bara´fyra väggar och ett tak. Kan tänka mig hur lång tid de där tornen tog att bygga. Nej, förresten det kan jag nog inte.
Kram igen..

Grekland nu sa...

Tycker ni ska festa lite extra ni också de här dagarna, man ska ju ta seden dit man kommer!!Ha det så trevligt!

Ninni sa...

Vad skönt att det ordnat sig med ny lägenhet och flytt. Jag har varit lite frånvarande ett tag så jag har inte riktigt hunnit med i svängarna. Mår du bra nu Marianne?
Vad skönt att du fått hem maken och jag hoppas att ni får en riktigt skön helg!
Vi har gjort vinter i stugan idag trots att vädret är väldigt fint. Men det är skönt att få det avklarat.
Kramar Ninni

KARLAVAGNEN sa...

Låter som om du har haft en bra dag också! Härligt att maken är tillbaka, om än tillfälligt. Som sagt, Madrid behöver er!!! ;-)

Matildas fikarum sa...

Trevlig helg du med! Och hoppas du får gotta dig riktigt ordentligt nu.

Millan sa...

:-) ja det ar inte alla som aker till Grekland och koper sitt flask!

Skont att maken kommit hem lagom till helgen! Hoppas ni far en god sadan (eller fortsattning pa den, det ar ju trots allt sondag redan).

Ps, diskussionen och Anna Anka hade jag helt missat innan jag laste ditt inlagg nedan. Later fullstandigt galet!!

Kram

Saltistjejen sa...

Vad skönt att maken är hemma igen!! Och hoppas nu att planeringen av flytten går fint. Hoppas ni hinner festa lite också!
kramar!!!

Susanna sa...

Tack för kommentarerna på min blogg och för det fina sms:et. Försökte svara, men fick hela tiden felmeddelande. :( Hur som helst, blev jag jätteglad!

Fortfarande inget internet hemma, det är dyr historia med internet hemma, men vi håller på att kolla på olika alternativ. elt klart en livsnödvändighet när man är så långt hemifrån.

Kram & tack för att du tänker på mig!

Susanna

Anna, Fair and True sa...

Så man får ta med sig fläsk in i landet i alla fall?

Jenny sa...

Hoppas ni har en skön helg och hinner njuta av att vara lediga! Och revbensspjäll är gott :-)! Kram!

Desiree sa...

Låter trevligt och festligt med firande i tre dagar. Fin bild på moskéen också. Ja nu får ni tid på er att plannera flytten. Ska ni hyra någon flyttfirma som hjälper er med möblerna?

Mia sa...

Skönt att maken kommit hem och att han har ledigt ett par dagar. Sköt om er! Kram!

Laura sa...

Hej Marianne!

Vet du, jag smakade inte ens på chokladen, jag glömde totalt bort den då det fanns så mycket annat gott att äta! :P Men den är säkert god!

Byn som hans föräldrar bor i heter Esme, men det är knappast där som du har varit eftersom den är mindre känd. På andra sidan sjön finns en by som heter Masukiye och det är många som har sommarvillor där och det finns flera hotell där också, så det är kanske där som du har varit? Men hela trakten kring Sapanca-sjön är otroligt fin!

Hoppas att ni har haft en trevlig helg tillsammans nu och ätit en massa godsaker!

Kram!

Lullun sa...

Nu är jag lite sen här, men jag hoppas att ni har haft en trevlig och produktiv långhelg. ;-)

Musikanta sa...

Jättefin bild som vanligt! Gott att ha il-make hemma igen. Men du har väl lite sällskap av katterna... ;-)
Varm kram/M

Marianne sa...

Emma: Hehe, fast han brukar vara rätt slut när han kommer hem från Älmhult tycker jag. Tror inte att ni kanske ägnar er åt riktigt samma sysslor när ni är där? : D

Jag tror inte att det går att få tag i fläskkött här. Förut var det svårt, nu är det nog omöjligt sen de slaktade varenda stackars nöff-nöff i samband med svininfluensan.

Kram!

Otta: Tack, detsamma lite i efterskott. Har du märkt av helgen någonting i Sverige? Här finns sedan sol så det räcker och blir över när du tröttnar på regnet!

Kram!

Annika: Visst har det varit skönt! Men nu är det bye-bye igen, antar att Peter också har åkt eller är på väg att åka?

KRAM!

Marianne sa...

Tina: Nej, det är inte hemligt. Han jobbar med inköp för Ikea och har en leverantör i Thessaloniki. De tillverkar diskbänkar som sedan exporteras till alla världens varuhus. Eller halva världens, eller vad vet jag. Men inte bara till Sverige och ingen enda till Egypten eftersom vi inte har något varuhus här.

Vad är roxakia? Det har jag aldrig hört talas om. Nu har jag i alla fall beställt revbensspjäll och kaffe. Sen kan man ju alltid hoppas på någonting annat gott också.

Marianne i Sverige: Ja det har varit en skön helg. Lite flyttplanering och lite fest och lite vila. Lagom blandning med andra ord.

Kul att ni håller på med gäststugan! Förhoppningsvis lite enklare än utsirade minareter. Å andra sidan hade de väl "folk" till att göra grovjobbet, ni kanske gör det mesta själva?

Kram!

Ingabritt: Ja egentligen borde man ge sig ut på gator och torg en sån här helg och insupa alla festligheter, men Klas har varit lite för trött för det. Landa efter en resa och vila upp sig lagom till nästa resa ... Men trevligt har vi haft det!

Marianne sa...

Ninni: Och vad skönt att ni är hemma ordentligt! Hoppas att ni får det lätt att anpassa er till svenska vanor snabbt, det är ju ändå ganska stor skillnad. Tack, jo, det är skönt att det har ordnat sig med lägenheten. Längtar tills vi är på plats. Och tack igen, jag mår mycket bättre nu, har gått upp tre kilo och har bara fyra kvar innan jag är uppe i matchvikt igen.

Kramar!

Karlavagnen: Haha, och jag såg senast i går kväll en stor skylt där det stod "KARLAVAGNEN, NÄR FLYTTAR DU TILL KAIRO?"

Matilda: Tack, jo jag har smort kråset riktigt ordentligt i helgen!

Marianne sa...

Millan: Tack, det har varit en bra helg. Lugn och skön men ändå innehållsrik. Du får titta på Anna Anka via nätet, TV3 Play visar det ökända programmet. Haha, förresten, hur har du kunnat missa det? Läser du inte svenska tidningar via nätet alls? Hon var förstasidesstoff hela förra veckan!

Kram!

Saltis: Ja, det är så skönt när han är hemma. Nu tycker han själv också att han har rest alldeles för mycket på sista tiden. Han hinner inte jobba tycker han. Nu har vi bestämt att vi skjuter lite på flytten eftersom vi får besök sista veckan av oktober. Det krockar lite annars och att hinna bli färdiga tills de kommer om vi flyttar tidigare är en utopi : )

Kramar!

Susanna: Jag skickar ett litet sms då och då framöver! Det är hemskt när man sitter så där isolerad och inte ens har Internet! Ja, det måste du ha, kosta vad det kosta vill, i princip! Du måste ju kunna kommunicera med vänner och bekanta utan att behöva planera redan på morgonen.

Telefonlinjerna till Egypten kanske inte är prioriterade i Zimbabwe. Jag hörde talas om det när vi bodde i Bulgarien, att kvaliteten och grad av funktion beror på hur ett land prioriterar en viss linje. Så från Bulgarien till Sverige var det aldrig några problem eftersom det var viktigt för Bulgarien, däremot kunde det vara problem tvärtom eftersom Bulgarien inte var prioriterat för Sverige. Om det stämmer törs jag inte svära på, men det låter vettigt.

Kramar!

Marianne sa...

Anna: Får och får ... Men de brukar inte titta i väskorna. Inte utlänningars väskor. Ta i trä ...

Kram!

Jenny: Tack, hoppas ni också har haft det bra i helgen. Visst är det gott med revbensspjäll! Det var dessutom evigheter sedan jag åt det, om man inte räknar lammspjäll, förstås.

Kram!

Desirée: Tack! Minareterna här är mycket vackrare än i Istanbul, där var de mest bara som kala betongtorn (även om de var av sten). Fast själva moskéerna var vackrare där.

På något sätt måste vi nog ha en flyttfirma för själva flytten, även om vi packar själva. Väntar på offert, de har inte hört av sig så jag får väl stöta på igen.

Kram!

Marianne sa...

Mia: Ja, det är allt bra skönt att ha honom hemma. Men nu åker han i natt igen.

Kram!

Laura: Hej Laura! Nej, Esme har jag nog inte varit i, det är själva byn Sapanca jag tänker på. Vår kompis som var ballongpilot i Göreme ett par år bodde tillfälligt i Sapanca när de funderade på att etablera ballongflygning i Sapanca. Vet inte hur det gick med det sen, men jag tror inte att det blev någonting. Du vet det va, att det är (var, de har visst sålt nu) en svensk kille och hans engelska fru som startade ballongflygningen i Göreme? Jag flög en gång när vår kompis jobbade där. Helt otrolig upplevelse. Inte dumt för bröllopsresan : )

Kan tänka mig att ni har haft en skön helg med god mat från morgon till kväll! Vi har väl inte festat riktigt lika mycket : D

KRAM!

Lullun: Tack det samma!

Kram!

Musikanta: Tack, jo vi har haft det skönt i helgen. Men nu är den slut. Visst har jag sällskap av katterna. Stina ligger alltid och sover i samma rum som jag är i, och Tjorvan kommer för en liten gosestund då och då. Och så har jag utekatterna. Haha, och dialogen är bra, de svarar alltid precis så som jag tycker att de ska svara : D

Kram!

Petra H sa...

Vilka fina minareter! Jag kommer att tänka på arkitekturen i Zaragoza när jag ser dem, det finns ganska mycket "morisk" arkitektur kvar i den staden. Får nog lägga upp några bilder någon dag...
Hur många resdagar har maken per år? Är det pga katterna som du inte kan följa med någongång? O kanske ska åka till NJ igen i oktober och vi får väl se om jag "får" hänga med ;-)

Marianne sa...

Petra: Ja, det vore jättekul att se morisk arkitektur i Zaragoza! Jag har faktiskt aldrig varit och sett ens Alhambra! En vacker dag, kanske när ni bor där!

Jag har aldrig räknat hur många resdagar han har. Men det går upp och ner. Ibland tycker jag han är hemma alldeles för länge : D Nä, men just nu har det varit extremt mycket. Och ja, det är pga katterna jag inte kan följa med. Eller, med lite bättre planering hade jag nog kunnat det nu när vår Trevliga Granne är hemma, hon kan ta hand om dem. Har sagt till honom att planera en resa lite bättre snart så jag kan hänga med till Thessaloniki. Men då vill jag åka på dagarna, inte på nätterna. Och via Aten och hälsa på hans kompis där som jag aldrig har träffat.

Hoppas du kan hänga med till NJ!

Kram!

Laura sa...

Nej, det visste jag inte att det var en svensk som startade ballongflygningen i Göreme! Jag har aldrig varit i Kappadokien tyvärr, men det står absolut på min lista över saker som jag vill (och SKA) göra! :) Finns så mycket saker jag vill göra och se, men något saknas för att jag ska kunna utföra dem just nu.. :P Men den dagen kommer också, så jag tar det lugnt! Nej, det blev nog ingen ballongflygning i Sapanca, iaf har jag aldrig hört talas om det, tyvärr.. :S Det skulle ju vara något kul att pröva på! Sapanca ligger på andra sidan sjön, vi har varit dit några gånger också, men jag tyckte inte att det skiljde så mycket från Esme. :) Fanns bara fler hotell och semesterlägenheter där. :P

Nej, det gick inte alls bra på polisstationen idag. :( De har tydligen ändrat på systemet nu så man inte kan dyka upp utan att ha bokat en tid på internet ca 3 veckor tidigare! :S Ja, du kan läsa mer om det på min blogg... Jag kan bli tokig på byråkratin här i landet ibland..! Eller, ja, byråkrati överhuvudtaget.. :S

Youtube är och förblir spärrat här, det har varit spärrat i över ett år nu, men blogspot har inte haft några problem förutom för ca ett år sedan då sidorna var spärrade i några dagar. Som du ser så går det att komma in på dem nu också utan problem, men ibland så krånglar det. Har hört olika teorier om att t.ex. Turk Telekom är överbelastat och att det är Blogger som får lida av det, men vem vet.. Nu funkar det iaf! :)

Kraaaaam!

Marianne sa...

Laura: Ja, du måste absolut se Kappadokien! Det var en kille som heter Lasse och hans brittiska fru Kaylie som startade Kappadokya Balloons. Tror det är en tio år sedan ungefär. Men jag hörde ryktas om att de har sålt nu, och nu finns massor av fler ballongfirmor där.

Hehe, jo, Sapanca är nog rätt likt Esme, byarna brukar inte skilja sig så mycket åt.

Läste på din blogg om UT! Hoppas att det grejar sig!

KRAM!