tisdag 26 april 2011

Äntligen Internet!

Äntligen, äntligen har jag Internet! Och det verkar fungera bra och vara rätt snabbt, snabbaste jag har haft i alla fall, även om det kanske inte säger så mycket. Telefonen lyser ännu med sin frånvaro, men den klarar jag mig bättre utan, det viktigaste är Internet eftersom vi har mobiltelefoner.

Vi är helt slut efter den här påsken, men jag måste säga att vi hade en himla tur som fick flytten precis när det var påsk eftersom Maken hade ledigt. Han har för en gångs skull haft tid att hjälpa till med flytten vilket jag är evigt tacksam för. Tidigare har han alltid börjat ett nytt jobb i ett nytt land, så flytten har - förutom ihopskruvning av möbler och hängning av tavlor - varit helt och hållet min syssla. Inte den här gången, som sagt. För vi hade inte bara inflyttningen, vi hade också lägenheten som skulle flyttstädas. Men man får ju vara tacksam för att vi har bott i länder där man INTE flyttstädar, där det är kutym att lägemheterna renoveras mellan varje hyresgäst så att flyttstädning är fullständigt onödigt. Trots det har jag alltid torkat av lite lätt, men det är ju ingenting mot en regelrätt flyttstädning - och jag hoppas att jag aldrig mer i hela mitt liv måste flyttstäda igen! TUR att Maken var ledig så att vi kunde slita tillsammans.

Jag cyklade in till "stan" i dag, en alldeles underbar cykelväg genom skogsdungar och förbi villaträdgårdar och hela vägen kantades av vitsippor. När jag cyklade hem igen hade det regnat lite så det doftade så där alldeles fantastiskt som det bara kan göra här hemma i Sverige efter ett friskt vårregn. I morgon ska jag ta med kameran (om det inte regnar) så att jag kan visa hur vackert det är.

I dag ska jag visa det jag har hittat i trädgården, för där finns en del små pärlor trots allt!

En blivande grankotte.

Järnek (tror jag att det är) växer lite här och var, och den tänker tydligen blomma.

Vid vägkanten växer någonting i ring. Ska bli spännande att se vad det är.

En liten blå.

Rabarber! Ska man skörda lite efter hand, eller ska man vänta till någon viss tid/storlek?

Jag tror det här är en krusbärsbuske. Gott!

Någonting annat som tänker blomma.

Vi har egna små vitsippor!

Jippii jordgubbar!

Små violer har vi också.

Och vid trappan välkomnas man av små gula solar.

22 kommentarer:

Petra H sa...

Åh, vilka fina bilder från trädgården och kul att det faktiskt finns lite som går att behålla. Jag förstår att det är spännande att se vad vissa växter är som spirar.
Själv är jag så glad för trots tre dagar av "varmast i Europa" förra veckan så överlevde våra odlingar utan vattning och har faktiskt växt en massa!
Kram

Anne-Marie sa...

Vad härligt att du är igång igen! :) Jag har heller inte kunnat varken blogga eller kommentera mycket eftersom jag är hundvakt just nu och bor hos mina "gamla" grannar i Lake Shastina. Har i alla fall fått igång mina datorer via deras internet och hoppas kunna lägga ut litet bilder. Lade ut några i alla fall nu - helgen var inte bra vädermässigt. Härligt med egen trädgård och med små överraskningar framöver. :) Kramar!

KARLAVAGNEN sa...

http://mimmismat.wordpress.com/2008/05/08/glasrabarber/

Absolut finaste och sprödaste och godaste rabarbern.

Välkommen tillbaka! Ni är otroliga vad ni sliter...

Nisse är med mig i Italien nu, men haltar så imorgon så ringer jag veterinären... Kram!

olgakatt sa...

Hallå, där är du ju!
Vad var det jag sa? Det finns nog fler pärlor som inte syns än.
Din "lilla blå" är en Vinca minor, en snäll och mycket trevlig marktäckare, grön hela året.
Även här lyser gula solar - vi får käka upp bladen!
Rabarber skördar du när som helst och hela tiden. Ryck bort alla blomstjälkar så fort du ser dom så får du bättre skörd.

Desiree sa...

Vad kul och spännande att sakta upptäcka vad som tittar upp i trädgården. Jättefina bilder. Vitsipporna njuter jag av nu. Det var så länge sedan jag fick njuta av dessa sötisar.
Usch flyttstäda är verkligen INTE kul. Känns så himla jobbigt och surt speciellt som man lämnar ett ställe och inte ska bo där mer. Ja man får vara glad över de gånger man har sluppit flyttstäda. Det slapp vi när vi lämnade Alabama för där behöver tidgare husägaren inte direkt städa efter sig. Så skönt att du fått hjälp av maken denna gången med både städning och upppackande för det är massor med jobb och man blir helt slut även om man är två som hjälps åt.
Kram!

Suzesan sa...

WOW kolla kolla så fint...

Ja det var ju redan sagt det där om rabarberna så jag säger hoppas de smakar så som RABARBER ska smaka. Mums. Hihihi du som inte hittade dem i affären. Eller hur??

Fifan så jobbigt de är att flytta och flyttstäda. DUKTIGT.

Jag vet vad det där är som växer i en ring men jag säger't inte. Du får se. Sen.

Välkommen tillbaka till cybern Marianne.

Kram
/Susanne

Marianne sa...

Petra: Jag blev verkligen överraskad, för grannen sa ju att det inte fanns ett dugg. Men rabarber och jordgubbar och krusbär är verkligen inte fy skam! Ska göra en rabarberpaj till helgen!

Vilken TUR att era odlingar klarade sig! Här antar jag att vi hjälper varandra under semestertiderna, inomhusväxter kan man ju ställa ut och sedan är det bara att gå runt med vattenslangen.

Hoppas nu att ni också hittar ett eget hem snart!

KRAMAR!


Anne-Marie: Ja äntligen är jag igång igen! Och det var ju tur att du kom in via deras nät. Men alla har ju inte nät som håller för att ladda ner bilder.

Men hu vilket väder ni har! Först var det rekordmycket snö långt efter att vintern borde ha varit över, och nu dåligt väder över påsken. NU tycker jag att ni också ska få fint!

Kramar!


Karlavagnen: TACK, ska kolla länken!

Ska du säga, du har ju också precis slitit och släpat med en flytt! Och du gör ju allt helt själv, jag har åtminstone Klas som hugger i också.

Vad ROLIGT att Nisse är hemma igen! Men vad är det som har hänt med hans fot/ben? Ja det är bra att du har hittat en veterinär. Mina två tjejer är väldigt sugna på att gå ut, men först får de vänja sig vid halsbanden. Jag är så feg ...

Kramar!

Marianne sa...

Olgakatt: Hallå, äntligen är jag kontaktbar igen!

Grannen var så säker på att det inte skulle komma någonting i trädgården, och hon har bott här sedan huset byggdes, så jag tänkte att hon visste. Men hon har väl inte gått och rotat i hörnorna som jag har gjort, förstås : )

Vinca minor, hur ska jag komma ihåg det nu då? En liten mini som vinkar mot himlen? Bra att den finns om det är en bra marktäckare! Den är söt också när den blommar.

Just det, måste ta nässlorna också, det ska ju vara nyttigt. Och så får det bli rabarberpaj till helgen. Blomstjälkar ska bort!


Desirée: Ja visst är det härligt med alla vitsippor! Jag njuter också av dem för fulla muggar, mycket mer än ginst och tulpaner och allt vad odlade blommor som finns. Vitsipporna är de vackraste vårblommorna!

Så det är likadant i Alabama att man slipper städa? Visst är det skönt! Å andra sidan är det också väldigt skönt när man flyttar in att det i alla fall är någorlunda rent. Det värsta med lägenheten var ju att det är mycket renare där NU än när vi kom. Då var det verkligen inte mysigt där!

KRAM!


Suzesan: Ja visst är det fint nu! Vi får se hur rabarberna smakar till helgen, då får det bli rabarberpaj, den första egna skörden alla kategorier! Det stämmer att jag inte hittade dem i affären då när du gjorde rabarberpaj för ett tag sedan. Nu slipper jag gå dit!

Haha, så du vet vad det är som växer där! Du kan väl i alla fall tala om ungefär NÄR jag kommer att få veta? : D

Tack! Det är skönt att vara tillbaka!

KRAMAR!

anna of sweden sa...

Åh, jag kan riktigt känna den där doften!

Måste också säga att det känns extra kul att följa er flytt och renovering nu när vi snart kommer att befinna oss i samma situation.

Kram - och lycka till med allt!

Suzesan sa...

Mitt i sommaren. Snart alltså. Haha när de växt upp.

Kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

Å vad härligt!!!! Hela ditt inlägg doftar vår, och tillförsikt! Underbart! Och fotona är så fina. TÄNK vad många små pärlor ni har i trädgården! Redan!! :-)
Jag saknar vitsippor och just den där våren man har i Sverige. Dofterna i synnerhet kanske. Sådant som är svårt att "ta på" men som bilder en väldigt speciell känsla.
Skönt att flyttbetsyren verkar vara över. De största och tyngsta iallafall. Och du flyttstädning i Sverige är inte att leka med. Jag sa till M efter att vi flyttstädat att "såhär rent har vi nog aldrig haft det och kommer heller aldrig att få det förrän nästa gång vi flyttar...."
Stor KRAM nu!!

Pettas sa...

Så härligt du har fått det efter allt slit:)!
Tror att det som växer i ring är antingen en iris eller en daglilja av något slag. Spännande!
Ge rabarbern litet hönsgödsel så blir den större och kraftigare, jag tror att den behöver lite hjälp på traven. Gräsklipp är också jättefin gröngödsling.
Lycka till i det gröna och sköna.
ps. man kan göra maskrosvin av maskrosblommor!

kram!

Nathalie sa...

Hej och välkommen tillbaka!
Jag har saknat dig. Du och jag har en lite ensidig relation, jag läser din blogg varje morgon till kaffet, men det är väldigt sällan jag lämnar en kommentar hos dig. Trots detta har jag varit lite "upprörd" och saknat dig de senaste dagarna, du tillhör min morgonrutin! :-) Jag får väl erkänna (lite pinigt) att jag förväntar mig dina glada, pigga inlägg varje morgon, trots att jag inte bidrar.......

Vi har varit i stugan i helgen och jobbat. Jag har eldat mer, men denna gång visade jag tillbörlig respekt för elden och har håret i behåll!!

Pga av att vintervatten ska dras in så ska vi passa på att "anlägga" trädgård, vi har en skogstomt. Vi hade med oss flera trädgårdsböcker och har planerat och drömt och skissat..... Vi kan inte så mycket om trädgårdar så detta är ett STORT och spännande projekt.

Ha en trevlig dag!
Kram Nathalie

Annika sa...

Vad skönt att bredbandet funkar nu!!
Utan sådant känner man sig bra handikappad!
Dewt finns ju lite godbitar i din trädgård.
Visst är den en järnek. Jag har faktiskt en sån i min lilla täppa också. Gillar den INTE!!
Klipper ner den med jämna mellanrum och den växer så det knakar. Järneken växer vilt här också.
Trevligt med jordgubbar och krusbär och annat trevligt.
Förstår att ni ÄR helt slut efter flytten!!!
Kramar!!!

Eva Henriksson sa...

Vintergröna hette den blå hemma hos oss. vinca minor.
Ja rabarber ska ha gödsel.....
Så roligt att ni finner er tillrätta.

Fröken Anki sa...

Åh, vilka härliga trädgårdsbilder. Och vad mysig din cykelväg till stan låter!

Skönt att ni kunde vara båda med flyttstädning och uppackande. Inte kul att göra det själv!

Hoppas ni får en fortsatt fin vecka!
Kram

Kim M. Kimselius sa...

Välkommen tillbaka! Det märks att du har varit saknad, eller hur?
Rabarber ska plockas späda, blir de för stora blir de träiga och inte så goda. Plocka efter hand så kommer det fler. Stoppa i frysen, eller gör rabarberpajer och frys ned. Gott att ha till vintern!
Kram Kim

Marianne sa...

Anna: Det är helt fantastiskt härligt att vara hemma i Sverige igen! Dofterna, färgerna, växterna, maten, Bregott : ) Nu hänger jag ju inte med i någonting just nu, men är så nyfiken på hur det går för er! Kommer och kikar hos dig i kväll!

LYCKA TILL SJÄLV!
Kramar!


Suzesan: : D Jag är NYFIKEN!

Kramar!


Saltis: Det här är första våren på 12 år som jag upplever här hemma, och det är helt underbart! Motsvarigheten kanske finns i våra grannländer, men annars inte någonstans i världen. Tror jag hade tackat nej till en lyxresa jorden runt just nu till och med, vill inte vara någon annanstans!

Ja nu är de värsta flyttbestyren över, men jag ska försöka fräscha till det lite här nu. Lyckades rätt bra med diskbänken tack vare Klorin ... men det är mycket kvar. Bland annat ska jag se om man kan hyra någon mattschamponeringsmaskin och få bort lite dofter ur stora bruna heltäckningsmattan. För här är INTE lika rent som i lägenheten vi städade!

KRAMAR!

Marianne sa...

Karin: Och i dag fick jag det ännu finare i trädgården! Olgakatt sa att hönsgödsel kan "brinna", jag tror jag ska cykla bort till stallet här i stan och höra om jag kan få lite hästskit i stället : ) Gräsklipp lär det inte bli något här, för det är mest mossa!

Tror jag avstår maskrosvinet, har ännu inte smakat något som har varit gott. Men man kanske ska göra lite sallad av bladen?

KRAM!


Nathalie: TACK! Du är för söt! Och visst bidrar du, du kommenterar ju här ibland, då blir jag jätteglad!

BRA att du har håret i behåll den här gången, även om det växer ut igen tror jag det svider en hel del om det går upp i rök.

Så synd att du inte har en blogg så att jag kan följa med i din trädgård! Jag kan inte någonting om trädgård, men lär mig så sakteliga. Ska skörda min första rabarber till helgen, det känns som världens äventyr! Och tänk sedan när krusbären börjar mogna! Vill ha grönsaker också, men jag får ta en sak i taget, annars blir det bara pannkaka av allt.

Hoppas du har haft en bra dag också!
Kramar!


Annika: Ja det var mycket kladd med Internet på sista tiden, men det passade åtminstone bra i tiden att inte ha bredband mitt under flytten så att vi fick mycket gjort : )

Järneken finns ÖVERALLT i den här trädgården! Okej på ett ställe, men jag ska försöka få bort så mycket som möjligt. Många av de här järnekarna är dessutom halvdöda, så det är mest en massa fula torra blad. Men det finns MYCKET annat smått och gott här, och nu har Olgakatt hjälpt mig att gräva fram ännu mer! Får fotografera i morgon, för nu går det fort. På bara två dagar har några blommor dykt upp och andra har slagit ut. Helt otroligt!

Ja jag är verkligen helt slut nu. Det känns i ryggen ska jag säga!

KRAMAR!

Marianne sa...

Eva: Vintergröna på svenska! Vad bra, det brukar vara lättare att komma ihåg. Och de är visst gröna hela vintern! Jättebra, för då är det fint i det hörnet året om. Vi grävde fram många fler i dag, och nu när de har fått lite ljus och mer chans på näring kanske de förökar sig!

Måste ta mig till stallet på andra sidan stan och skaffa gödsel. Tror att det är fler växter som skulle må bra av lite från hästarna, och det luktar inte så illa heller. : )


Anki: I dag cyklade jag ett par andra cykelvägar till och från stan, helt otroligt vackert längs sjön och förbi några äldre villor.

Ja det var tur att Klas var ledig under påsken, det hade inte varit skoj att göra det här själv.

Hoppas du också har en fin vecka!
Kramar!


Kim: Tack! Ja, och jag har saknat er alla!

Just det, bra att man kan frysa rabarber. Den här helgen blir det paj, men om det blir mycket kan det bli lite tjatigt. Då är det bra att ha lite kvar till vintern. Det kanske kan vara gott att ha en liten bit rabarber i sås och grytor också, den där lilla biten syra som piffar upp. Det ska jag prova!

Kramar!

Bloggblad sa...

Fantastiska bilder! Din entusiasm lyser det om också. Och Olgakatts.

Marianne sa...

Bloggblad: Ja det är så roligt att se hur det växer i trädgården! Jag har ju inte haft trädgård tidigare, så det är verkligen nytt och spännande. Olgakatt är verkligen duktig på trädgårdsskötsel!