lördag 2 april 2011

Inte svart-vitt

Äntligen har jag fått med Maken på att vi inte ska ha svart-vitt i badrummet. Eller grått-vitt eller svart-grått eller någonting liknande. ALLA andra har det som renoverar eller bygger nytt. När man har glott runt på elvatusen badrum är man hjärtligt trött på den strama färgställningen. Mitt förslag är i stället vitt och turkos. Turkos i badrummet ger en ren känsla tycker jag, det blir lite spa-känsla. Fast det får inte vara för mycket turkos heller, för då blir det akvarium! Jag ser framför mig att man har väggen bakom handfaten i turkos, men inte nödvändigtvis hela väggen, utan kanske bara som en fond bakom handfaten. Eventuellt med uppföljning i duschen eller liknande, sedan inte så mycket mer. Då ska golvet vara vitt och skåp etc ska vara vita. Som på bilden här. Fast jag vill nog ha större kakelplattor, inte mosaik, men så långt har jag inte kommit än. Vad tycker ni? Om ni fick göra om era egna badrum i exakt vilken färgställning ni än ville, vad skulle ni välja? Skulle ni ha trä i skåpen eller vitt? Eller någonting annat? Blommiga kakelplattor eller mosaik? Rosa i taket eller kanske metallic?


Ja då förstår alla säkert vad vi har sysslat med i dag. Vi var åter i Osby på Olssons Colorama, bästa affären i trakten för golv, kakel och lite till. Efter det åkte vi hem till vår kompis F som bor i Osby och fikade. Hans föräldrar var där och hjälpte till med lite trädgårdsarbete, och hans mamma bjöd på vansinnigt goda havrekakor som hon hade bakat.

Trots goda kakor var vi lite hungriga när vi återkom till Älmhult, så vi åkte bort till nya thai-vietnamesiska restaurangen för att se om den var öppen. Det var den. De har öppet både dagar och kvällar, så det är ju perfekt. MEN man undrar hur det ska gå för dem! Efter att ha suttit en stund vid bordet gick vi bort till disken för att be om menyer. Då sa hon att hon först skulle kolla om köket hann med!?!?! Bara två bord var upptagna och några stod och väntade på ta-hem-mat. Jo, vi fick menyer. Men till slut fick vi gå bort till disken igen och beställa. Det tog evigheter innan vi fick vår mat, och som tur var, var maten väldigt god. Det var till och med lite drag i maten som var märkt med två chilifrukter. Men jag blev riktigt bekymrad. Mängder av folk blev avvisade DÄRFÖR ATT KÖKET INTE HANN MED! Och det var som sagt långt ifrån fullsatt. Servicen var usel för dem som fick mat, och borden där folk hade ätit blev i princip inte avdukade. Det var bara en hårsmån från att jag gick bort och slet åt mig ett förkläde för att hjälpa till. Målet för varje restaurang är ju att ha fullsatt, det är då det kan löna sig att ha en krog. Och den här restaurangen skulle kunnat ha fullsatt den här tidiga lördagkvällen, men hade det inte. Då ska man ta med i beräkningen att de öppnade i måndags, så allt borde vara på topp - om det inte är på topp de första veckorna och folk blir avvisade, ja då är risken väldigt stor att folk inte kommer tillbaka. Så jag hoppas att det här bara var en extremsituation, att det är bättre redan i morgon, för annars kommer de snart att gå i kånken! Vilket vore förfärligt synd, eftersom de har tagit stora lån och maten de lagar är väldigt god.

21 kommentarer:

Pettas sa...

Turkost och vitt låter bra, verkligen!
Håller med dig!:)

Stackars människor som inte hann med. De måste ha räknat med färre besök än vad som blev. Hoppas det ordnar sig snabbt för dem.

Karinkram!

Marianne sa...

Karin: Nu är Klas helt inne på det turkosa! Helt underbart! När jag sa att vissa färgställningar han föreslog var den manliga varianten av rosa blommor, då förstod han : )

Ja jag blev riktigt bekymrad för den där restaurangen. Den är ett viktigt tillskott till den här stan, och för dem blir det ju katastrof om de går i konkurs. De har alltså lånat till att bygga ett helt hus med restaurang på bottenvåningen och bostad på övervåningen. Dessutom väldigt centralt i Älmhult, så tomtmarken måste ändå ha kostat en del. Jag skulle tippa på att de har lånat en 5-8 miljoner ... De MÅSTE få igång kök och servis så att det blir bra.

KRAM!

olgakatt sa...

Vitt med turkos touche låter väldigt fint! Våra badrum är urtråkigt beiga och jag skulle gärna ha dem äggskalsvita med en liten bård i någon brytande färg. Inte kakel på golvet men gärna på väggarna. Nu har vi det näst billigaste - våtrumsmatta. Bara våtrumstapet var ännu billgare.
Svart och vitt och metallic är visst modernt just nu men det blir så daterat med modegrejen för tiden när man bygger. Det gillar inte jag, man ska ju ha sitt badrum länge.

Hoppas verkligen restaurangen spottar upp sig! Vi är så glada för vår lilla asiatiska krog som omväxling till alla pizzerior.

Anonym sa...

Tänk på att ljusa fogar på golvet blir skitiga... speciellt där man gå mycket. Så om du inte vill ligga på alla fyra och skura med jämna mellanrum så ta så mörka fogar det bara går. Att sedan har så smala fogar som möjligt innebär också mindre skurande.
I den lägenhet vi bor i nu har vi STORA kakelplattor, 60*30 cm, och det är väldigt lätt att hålla efter, i duschen skrapar vi av väggarna med skrapa, på så sätt behöver man inte skura så ofta. Även golv kan ha stora plattor då det numera finns golvbrunnar som kan ligga längs med väggen så man kan luta hela duschhörnan åt ett håll och slipper vinkla allt kring en golvbrunn i mitten.

Taina sa...

Vet du vad Marianne? Vi har en toastol som är turkos! En sådan skulle du väl ha? Turkost är jättefint, men inte på toastolar så jag låter nog den stå kvar här i huset när jag tänker efter.

Synd på restaurangen. Ingen större vana antar jag.

Kram kram

Dubbelörn sa...

Vitt o ljus grått el turkos!! Utan den minsta tvekan :D.

I badrummet på nedre plan har vi vitt kakel på väggarna o svart klinker på golvet. Helt förkastligt! Allt syns på det svarta. Vi har ju även tvättmaskinen där o tvättmedelsfläckar är oundvikliga...

På övre plan har vi vita väggar o ljusgrått golv. Det är jag riktigt nöjde med. Färgen tar jag in med handdukar o badlakan. Det bästa med vårt badrum är just sittdelen. Nästan som en hamam ;). Ingen står o duschar utan man sitter o njuter o länge länge... Men ett bra tips till dig om du faller för samma sittbänk. Lägg även värmeslingor i sittbänken o inte bara i golvet ;)

Kram

Saltistjejen sa...

Jag gillar turkos!!!! :-) Det får mig att känna sommar och hav! :-)
Jag gillar dock även mosaik men jag har ju noll koll på vad för kakel som finns just nu.
Låter som ni haft en bra dag trots att ni fick vänta så länge på restaurangen. Verkar som om de inte alls har kockar efter kundunderlag och de måste nog faktiskt ordna detta snarast för annars lär de inte bli långvariga. Det finns nästan inget värre än att få vänta läääänge på mat tycker jag. Även om maten sedan är jättgod när den väl kommer har man liksom förstört känslan om man har väntat jättelänge och därmed är "överhungrig".
Kram!!

Desiree sa...

När jag såg din bild på badrummet kände jag med en gång "Åh vad läckert och fint". Turkost blir så fint i badrum. Det piggar upp och känns fräscht. Klart du ska ha det. Jag tror man behöver något sådant då det är mörkt under så stora delar av året. När man kommer in i det här badrummet vaknar man upp och blir glad. Jag tror också att det blir lagom med någon fondvägg i turkost och resten vitt. Skåpen skulle jag nog helst ha i vitt. Jag gillar verkligen badrummet på bilden ovan. Skulle köra precis som det är där. Det behöver ju dock inte vara mosakik på det turkosa utan kan också vara större plattor som du är inne på. Svart toalock behövs ju inte heller utan kan vara vitt där med.
Badrummet i denna lägenhet har faktiskt just sen fondvägg i mosaik som är röd. Det blir himla fint och sedan är det grå sjösten på golvet. Enda nackdelen med vitt golv är att har man mörka hårstårn så syns de otroligt väl då de landar på vitt golv.

Det var ju tur att maten var god på den nya resturangen men det låter inte bra att de inte klara av att ta emot alla gäster. Antigen får de skärpa sig eller så kommer de att få stänga.

Tack vad du är gullig som erbjöd att ringa och väcka mig. Jag testade med två väcka klockor imorse och de funkade bägge två så jag tror jag klarar mig. Åtminstonne en borde ringa.
Kraaam!

Anonym sa...

Där vi hyr är badrummet helkaklat med diskret mönstrade ljusa plattor, ganska stora, alltså både väggar och golv. Jättefint -MEN HALT GOLV! En klar miss, jag har riskerat benbrott flera gånger när jag klivit ur duschen.
Monica P

Suzesan sa...

Härligt med färg i badrum. Badkar är ett måste för mig. Gillar inte att duscha alls. Badar i bubbel. I huset jag hade valde jag lila och grönt och vitt. En våtrumstapet med lila tulpaner på mycket snygg och gröna blad på den och lite rött och svart med... det ...och sen vitt kakel. Skulle nog välja bort våtrumstapet idag om jag ska bygga badrum. Och ha helkaklat.

Jag har svårt för turkos. Men det är bara jag och tycker det är snyggt ändå men skulle inte välja den färgen(indianernas lyckofärg). Mosaik är snyggt men jag gillar kakel. Håller med det!!! som sagts om fogarna!!.Vi hade en garderob i vårt badrum då i huset. Den hängde vi upp på väggen så den inte skulle nudda golvet med tanke på fukt och "mögel" Fiffigt en smal lagom för handdukar och annat smått och gott då "Toss" var lite och då hade jag hans kläder lagom till hands med blöjor och allt. En med jalusidörr.

Jag skulle lätt idag kunna välja en toastol med snygg fin färg. Vitt är så jäv*a svårt att hålla rent. Tycker jag. Allt syns. Man ska välja en färg som döljer lite "skit i hörnen" hihihi.

Åhh så dåligt av dem att inte klara av sin restaurang mer än så. Illa. men mågna idg öppnar utna att tänak på hur det är och vad det handlar om att driva restaureng. Titta på "Kniven mot strupen" Jisses det är ju första öppnignsdagen som rä viktigast. Då får man hellre förlora lite "Inkomst" genom att ha FÖR mycket personal. Men många slarvar de vill bara tjäna så mycket de kan ...men slarv kommer surt tillbaks. Jag hade aldrig gått tillbaka till en restaurang med dålig service. Icke. Även om de har bra mat för det är en helhetsupplevelse att äta. För mig. Fin miljö, bra service och god mat.

Kram
/Susanne

Lotta sa...

Supersnyggt, tycker jag! jag älskar blått i alla varianter och jag tycker det ger en "grekisk-" eller "Medelhavskänsla", om du förstår vad jag menar. Åh, så spännande det är att följa med på ombyggnadsturné! Mitt kök är ju också på G och jag behöver lite tips.
Kram!

Freedomtravel sa...

Fint att våga ha lite färg, och inte bara svart/vitt! Jag tycker att större plattor är snyggare än mosaik. Sen kan man ju fundera över om man vill kombinera två färger eller tre. Ofta tänker man i två, men det kan bli fint att matcha med tre. (Den tredje kan ju vara nåt diskret som trä, silver eller svart.)

Anonym sa...

Jag gillar verkligen den turkosa mosaiken på bilden! Tänk bara på att vitt klinkergolv lätt ser väldigt gult ut till vita kakelväggar. Har tyvärr sett det alltför ofta & när det bryter så ser det allt annat än fräscht ut...

Lycka till!

Marianne sa...

Olgakatt: Ni kanske ska göra om kök och badrum när ni väl sätter igång med det? Vi ska ha helkaklat badrum, däremot kaklar vi inte gästtoan.

Jag kan mycket väl förstå en ungkarl eller två herrar som vill ha svart och metallic och liknande, för det är verkligen manligt, men jag vill inte ha det. Det blir trist, tycker jag.

Vi har ju en sushi här också, men den här tai-krogen är verkligen ett tillskott, så jag hoppas de rycker upp sig. Det är ju så gott!


Brysselkakan: Det kanske kan vara bra att ha grå fogar i golvet, och som du säger att de ska läggas så tätt det bara går. Vi har också tänkt oss stora plattor, jag kommer inte ihåg måtten på rak arm, men det blir både snyggast och lättast, tror jag.

Jag ska kolla upp såna där golvbrunnar du skriver om, det borde bli snyggast också!


Taina: Hahahaha, ja jag tror det är bäst att du lämnar den turkosa toastolen där den är : D

Jag tror de kan laga mat och de kunde sköta en gatukiosk med take-out. Men en restaurang är ju någonting helt annat. Det var t.ex. bara en tjej i servisen, plus en alldeles för ung tonåring som hjälpte till lite och svarade i telefon. Hon var FÖR UNG FÖR ATT TA BETALT! Visst om man vill lära upp ungarna, men först ska det vara full bemanning ...

Kram!

Marianne sa...

Dubbelörn: Ljusgrått golv är kanske en variant om vi inte får tag i riktigt vita klinkers till golvet. För som Pennys dagar skriver, finns det risk för att det ser lite gult ut, och det får det ju INTE göra.

Sittbänk i duschen kommer jag aldrig att få igenom. Men jag vet precis vad du pratar om, för jag hade ett badkar i Istanbul med en liten hylla där man kunde sitta och duscha. Det var superskönt! Haha, ja där bör det nog vara värmeslingor, om någonstans!

Kram!


Saltis: Ja vi får se om det blir större kakel eller mosaik på det turkosa. De ska få in en ny sort om någon vecka, så då kan vi titta på alla sorter och jämföra och sedan bestämma oss. Och sedan kan vi också låna hem plattor för att testa i verkligheten.

Jag hoppas verkligen att de rycker upp sig på restaurangen. Det värsta var väl när de i princip körde ut kunder för att "köket inte hann med". Jag menar, om jag VET på förhand att det tar lång tid, då är det rätt ok för då är jag beredd, men att bli nekad mat pga underkapacitet ...

KRAM!


Desirée: Ja visst känns det fräscht med turkos! Lite spa-känsla utan att överdriva. För det blir inte en massa spagrejor med badkar och vilstolar och sånt : ) Jag tror det var därför jag fastnade för Clinique en gång i tiden, de har en REN färg på sina produkter.

Jag vill också ha skåpen och resten vita, och absolut inget svart toalock.

Ja röd mosaik är nog jättesnyggt också, och med grå sjösten. Ska kanske fundera på det där med att kanske ha ljusgrått golv i alla fall, just för att det inte ska se gult ut som Pennys dagar skriver, och för att våra mörka hårstrån ska slippa synas överallt.

Kolla nu så att väckarklockorna står på sommartid också! : )

KRAM!

Marianne sa...

Monica: Ja man ska nog ha en badrumsmatta utanför duschen så att det inte blir så halt. Eller så kan man alltid lägga en liten golvhandduk där som man tar bort efter sig om det blir fult.


Suzesan: Vi ska inte ha något badkar alls, för vi använder inte det. Det är sånt slöseri på vatten också. Däremot ska vi göra det så att det inte blir för krångligt att sätta in ett badkar för dem som kommer efter, för har man barn vill man ju ha badkar. Helkaklat blir det definitivt. Ingen plast! : )

Vi kommer också ha skåp i badrummet, helskåp som hängs på väggen. Bra att ha för alla olika krämer och smink och handdukar och ... allt vad man nu har.

Vit toastol ska vi ha så att man ser att den är ren : )

Vilken kanal går Kniven mot strupen på? Vi har ju inte 3:an och de andra, så det är säkert någon av dem. Och visst är det så, det är öppningsveckorna som är de viktigaste, det är då folk testar. Speciellt i en liten by, ryktet sprider sig fort här!

Kramar!


Lotta: Ja hur går det med ditt kök? Jag är så nyfiken! Bara mejla om du vill diskutera kök mer ingående och inte har lust att blogga om det!

Kramar!

Marianne sa...

Freedomtravel: Ja det kommer nog att bli rätt mycket vitt i huset ändå, för just nu känns det som om det är lite mörkt, så vi vill ha in ljus. Då kan det vara bra att ha lite färg i badrummet. Det blir så likt allt annat annars. Jag tänker mig nog att man drar in fler färger sedan med handdukar, badrumsmatta, flaskor och burkar. Så jag tror det ändå kan vara bra att hålla sig till två färger. Men ev ska vi kanske ha ljust grått golv om vi inte får tag i ett bra vitt golv, så det inte blir som Pennys dagar skriver.


Pennys dagar: Hej och välkommen hit! BRA att du säger det om att det kan se gult ut mot vita väggar! Det har vi inte tänkt på, men vi får prata med kakelkillen om det så att det blir bra. Annars får vi ta ett ljusgrått golv eller liknande. För det ska ju inte se lortigt ut!

TACK!

Anna, Fair and True sa...

I Peters förra lägenhet hade han turkost mosaikgolv i badrummet. Det var jättesnyggt! Vitt kakel på väggarna.

Marianne sa...

Anna: Ja turkost och vitt är snyggt, dessutom är det lite könsneutralt, vilket är bra. Har du förresten sett att Booli har inspirationsbilder? Guuud vilka lägenheter det finns i Stockholm. Glodde på en för 18 millar i Stockholm i dag. Inte för att man kan kopiera någonting, men man kan hitta detaljer och idéer för renoveringen.

Kram!

Anna, Fair and True sa...

De har jag inte sett, får kolla in.

Marianne sa...

Anna: Gör det!