fredag 29 april 2011

Nu är jag lite tjatig ...

... men jag måste ju visa några sötnosar som har kommit fram i trädgården alldeles av sig själva, utan hjälp av vare sig mig eller Olgakatt.

En liten, liten pensé mitt i "gräs"mattan.

Vårens vackra vitsippor.

Mahonian har spritt ut sig rätt väl i trädgården och blommar med små gula blommor. Tack Albertina som visste vad det här var för blomma!

Och så denna okända skönhet. Är det någon som vet vad detta är? Bladen ser ut som hallonblad, men det kan det ju inte vara med de här blommorna. Busken är ganska gles, ungefär 1,5 meter hög. Det är en ROSENRIPS. Tack Inez!

Stina har verkligen fått smak på att gå ut och leka. Men jag vågar inte släppa ut henne, så Maken gör det i smyg när jag inte ser. Och så följer han med henne ut. Men i dag hade hon inte lust att gå in igen, så det hela slutade med rivsår på Makens hand och arm. Vi har klorhexidinat såren och får hålla ett öga på dem.

Ja och så har de nu fått varandra där borta i England. Fastnade lite mer än jag hade tänkt mig framför tv:n, men inte på långa vägar så som jag fastnade när Vickan och Daniel gifte sig. Kate hade i alla fall en väldigt fin klänning, tycker jag. Och det var väl det viktigaste. För mig.

Nu har jag fått en slang i trädgården att vattna med så att jag slipper kånka runt på en tung vattenkanna. En vattenkanna som visar sig vara av urusel kvalitet, den LÄCKER i botten efter en veckas användning!

Grannens lilla E som är tre år har äntligen fått klappa katterna, som hon har längtat så efter att få göra. Och hon ville inte sluta klappa dem, medan det var katternas högsta önskan just då. De är ju inte vana vid så små barn, så de tycker att barn är ganska konstiga uppenbarelser.

Helgen ska vigas åt att installera vår tvättmaskin så att jag kan tvätta, att deklarera (fy så trist) och att fixa lite mer i trädgården. Ska även skaffa blomsterlådor att sätta på räcket på balkongen, jag tror det blir bra med krasse eller någonting liknande som hänger ner och döljer lite av det fula. Om det står blomsterlådor där kommer Stina inte att kunna hoppa upp på räcket heller, så att jag slipper få hjärtsnörp när det ser ut som om hon tänker hoppa ner på marken.

Ha en skön helg allihop!

26 kommentarer:

Albertina sa...

Mahonia, inte järnek.

Marianne sa...

Albertina: Mahonia! TACK, nu vet jag vad det är. Jag googlade på den också, och det är tydligen en medicinalväxt. Fast jag kommer nog att nöja mig med att titta på den och rensa bort den på rätt många ställen, för den har spritt ut sig över halva trädgården : )

Elisabeth sa...

Vad fint med dessa små sötnosar till blommor! Det är imponerande vilken livskraft de besitter.

På tal om katter som promenerar på balkongräcken: Det brukade en av mina (och mina föräldrars) katt också göra när hon ville ha lite spänning i tillvaron. ;) Vi tyckte INTE om detta tilltag, för det såg minst sagt skrämmande ut när hon vinglade runt på det smala räcket.

Marianne sa...

Elisabeth: Ja det är otroligt vad växter förmår! De här måste ha spridit sig långt ifrån, eller överlevt cirka 30 år!

Vårt balkongräcke är ganska brett, men det är ändå läskigt eftersom det ser ut (för mig) som om hon är på väg att hoppa ner. Hon vill ju ut i trädgården och leka! Men jag tror att balkonglådor kan lösa det problemet. Och så vill jag verkligen ha ett staket, i alla fall på baksidan så att de kan vara där och leka. Vi får se hur det blir.

Bloggblad sa...

Inga fritidsproblem, det inser jag.

olgakatt sa...

Just det, mahonia, järnek har röda bär!
Men bladen liknar varandra.
Skönt att du fått slang att vattna med, det var för jobbigt utan!
Hoppas du hittar några vilopauser i deklarerandet och pysslandet i helgen!
Ha en skön Valborg!

Anne-Marie sa...

Så fina små blommor. Vit- och blåsippor kan jag verkligen sakna. De finns inte här i bergen i norra Kalifornien. Den okända växten är okänd även för mig men den är mycket vacker. Hoppas att någon vet vad det är. Du verkar inte slå dig till ro alls. Hoppas att ryggen känns bättre nu. Kramar!

Lotta sa...

Vitsippor är min favorit! Saknar dem här. Härligt med tvättmaskin, mindre kul med deklaration. Du får väga upp det med att njuta och vara i trädgården bland alla härliga vårblommor.

Trevlig helg!

anna of sweden sa...

Våren verkar verkligen ha kommit till Sverige nu. Så härligt!

Hoppas att ni får en fin Valborg!

Kram!

KARLAVAGNEN sa...

Oh vad roligt! Om jag finner ett skott av min gamla ros (om du vill ha) Amelia (rosa blommor som doftar som rosentvål) och kommer inom i sommar!

Jo, jag tar väl med Nisselino också!!!

Desiree sa...

Så himla fina blommor och jättefina bilder du har tagit på dem. Det är mycket vackert som växer i din trädgård och du verkar ha god hand med det som växer där. Underbart att du ska få tvättmaskin. Jag såg också Kates klänning som jag tycker var bland den vackraste bland de kungliga som gift sig på senaste åren. Ha en bra helg.
Kram!

KARLAVAGNEN sa...

Rosenrips heter blomman (enligt min mamma).

KARLAVAGNEN sa...

Bonniers stora bok om Trädgård, och har nr 94 i boken. ;-)

Inez Ericson sa...

Jag tror, eller rättare sagt har luskat ut, att det är Rosenrips. Om Du har Bonniers stora bok om Trädgård, så hittar du den på sidan 97. Den har eget nummer 94. Hälsningar och välkommen hem till gamla Sverige.
Åsas mamma

Musikanta sa...

Tänk att jag tycker inte Kates klänning var särskilt snygg. Däremot var tärnans (systerns väl?) helt fantastiskt elegant! Jag gillade mycket mer Victorias klänning. Och en del hattar var helt fruktansvärda - men engelskorna är väl kända för att ha dålig smak.

Säger som du, jag tittade väl knappt en timme på spektaklet då jag däremot satt klistrad vid TV:n hela bröllopet mellan Victoria och Daniel. Chauvinist kanske...

Annika sa...

Kates klänning var den vackraste brudklänning jag sett, tror jag. UJ vad hon var TJUSIG!!!
Jag satt faktiskt och glodde som en dåre, och jag som inte ens är rojalist, hahaha!! (skämdes över det, hehehehe)
Tyckte det var SÅ roligt. Här i USA direktsände säkert tio kanaler RUBBET!!!
SÅ stort intresse i US för de brittiska kunligheterna! Galet.

Men, du har fina blommor!!
Och sant är att vit och blåsippor ständigt står på min saknarlista.
Här sprider sig järnekar som pesten om man inte håller efter dem. Tycker itne de är så mkt att ha...
Men annars har du mkt fina blommor och det är ju härligt!!
KRAM!!

Fröken Anki sa...

Härliga bilfer från er trädgård! Vad roligt att det fanns en del fina blommor gömda också, som kan komplettera det nya.

Hur länge måste katterna vara inomhus innan du kan släppa ut dom på nya stället? Eller ska de fortsätta vara innekatter?

Ha en fin första maj-vecka!
Kram

Kersti sa...

Visst är det härligt när det börjar spira i trädgården. Hoppas du fick en fin valborg. Vi åt gott i trevligt sällskap. Idag blev det en långpromenad i naturreservatet Tyresta.

Annaa M sa...

Och sen hade hon en lika vacker klänning till festen på kvällen! Det fantastiska med Storbritannien är att där finns allt från det riktigt tacky till några av världens bästa designers och modeinnovatörer, varav Alexander McQueen var en. Det är ingen slump att en av världens mest prestigefyllda designutbildningar finns i London.

Angående balkonglådorna så är jag rädd att Stina kommer att hoppa upp och promenera över dem om hon bestämmer sig för att det är till balkongräcke hon vill. Idag åsåg jag hur vår Schniff ägnade sig åt övningen "platta katten" för att ta sig under staketet och in till grannen. Vad dom kan!

Marianne sa...

Bloggblad: Fritidsproblem? Hahaha, jo, fast tvärtom, fritiden räcker inte till allt som ska göras! Någon borde förbjuda dagarna att försvinna så fort!


Olgakatt: Ja bladen är väldigt lika. Och de är hemska och stickiga. Tur att grenarna är stickfria. Nu har jag till och med fått två slangar, en från garaget och en från sidan av huset. Vart tog Valborg vägen???


Anne-Marie: Här finns inte tid att slå sig till ro! Jag längtar efter att sätta mig i solen (när den kommer tillbaka) med en kopp kaffe och ett korsord. En vacker dag ska jag väl kunna göra det, men förstå måste det bli riktig ordning här. Inte hemskt mycket kvar, men tillräckligt mycket för att göra det svårt att bara ha kul.

Kram!

Marianne sa...

Lotta: Ja det är underbart att ha sin egen tvättmaskin igen! Åh vad jag har längtat efter den. Den är så himla bra och nu kan jag äntligen bestämma själv när jag ska tvätta, inte bara kunna när man lyckas sno en tid av granntanterna.


Anna: Våren var här och försvann! Frost i natt! : ( Nå, det är nog fint igen när ni kommer hem!

Kram!


Karlavagnen: JAAA vad roligt! Åh, jag längtar jättemycket tills du och Nisse kommer! Och det gör tjejerna också, även om de inte vet det än : ) Och jag vill GÄRNA ha en bit av din Amelia! Vad roligt att ha trädgården full av skott från vännernas växter! Kanske ska satsa på att bara ha sådana växter?

Nu får sommaren skynda sig att komma så du och Nisse kommer!

Marianne sa...

Desirée: Tack! Det är jätteroligt att kräla runt bland växterna och fotografera. Måste gräva fram mitt makroobjektiv också : ) Så underbart med tvättmaskinen! Allt har ju legat i kartonger i ett halvår, så det behöver tvättas igenom ...

Visst var den vacker, klänningen! Håller inte med trendspanarna på tv som tycker att det skulle ha varit en roligare klänning, den här var perfekt tycker jag.

Kram!


Karlavagnen: TACK! Jag har inte Bonniers stora bok om trädgård, men det verkar som om jag behöver den! Ska kolla på Bokus och Adlibris och beställa den.


Inez: STORT TACK! Både för namnet och välkomsthälsningen! Jag ska skaffa den där boken så att jag själv kan leta upp vad det är som växer här. Hoppas du inte saknar Nisse för mycket, men han kommer väl snart och hälsar på dig igen?

Marianne sa...

Musikanta: Tyckte du inte? Såg du från sidan, hur fint den liksom vågade sig? Jo, jag tyckte den var jättefin, romantisk och ändå rätt storslagen. Men systerns var också väldigt, väldigt fin! Skillnad också på Victoria och den här flickan, för Victoria är ju kronprinsessa, det var liksom ett officiellt bröllop vilket det brittiska inte var, tydligen.

Hattarna var förskräckliga! Värst var väl hon Beatrice eller vad hon heter, Fergies dotter.

Tycker inte vi var mer chauvinistiska än britterna. De visade ju knappt andra än den brittiska kungafamiljen och de brittiska celebriteterna! Ja, ja : )

Kram!


Anonym: Tack!


Annika: Ja jag tyckte också att den var jättevacker! Hahaha, satt du av alla människor och glodde? : D Ja men man fastnar lite i sånt där, för det är ju kärlek det handlar om och det är alltid fint. Oavsett om det är kungligheter eller städerskor som gifter sig.

Mahonia om de har gula blommor, järnek om de har röda. Jag ska försöka utrota mina, kanske behålla på ett ställe, men inte mer. Jag vill INTE ha dem stickandes överallt så man river sig när man ska in och rensa på olika ställen. Bort, bort ska de! Den där rosenrispen ska jag klippa ner när den har blommat över och se om den kan hämta sig, för nu är den lite för spretig och det tror jag inte den mår så bra av. Den är väldigt vacker.

KRAM!

Marianne sa...

Anki: Ja det är roligt att det i alla fall finns någonting fint här i trädgården. Vill gärna att de små blå sprider sig, för de är fina och marktäckande. Och så blir det många nya fina!

Jag måste ta reda på vad kattkunniga människor rekommenderar, men jag har för mig att jag har läst att man ska ha katterna inne i några månader för att de ska förstå att de bor där, å andra sidan vet jag andra som släpper ut dem direkt när de åker på landet och det går bra. Men de måste nog få gå ut, det blir ohållbart annars.

Kram!


Kersti: Ja vi åt också gott i gott sällskap, vi hade våra första middagsgäster. Men långpromenader hinner vi inte med just nu, tyvärr. Det är ett ständigt fixande här just nu, och det lär väl fortsätta i den stilen ett tag!


Annaa M: Jag missade kvällsklänningen helt! Jag hänger inte alls med i modet, så jag vet inte riktigt vilken stil Alexander McQueen hade. Får väl googla på det : )

Jag tror att balkonglådor kommer att hjälpa ändå, för räcket är ovanligt högt. Balkonglådor på det med växter som "är i vägen" tror jag kommer att avskräcka henne från att hoppa upp. Men jag måste låta henne gå ut i långa loppet. Måste ta reda på vad de rekommenderar när det gäller flytt och att gå ut.

Haha, jag kan se Schniff framför mig!

Annaa M sa...

Lite sen här, men jag kan berätta att vi höll Schniff inne de första dagarna här, lät honom vara i hårt bevakat sällskap på uteplatsen korta stunder. På femte dagen gallskrek han framför dörren i ett par timmar. Sen släppte jag ut honom. Han var borta i fyra timmar och sen kom han hem. Inga problem alls. Men då hade han ju vant in sig här inne först, visste att det var här vi bodde. Båda katterna accepterade ju flytten direkt. De var så glada att komma hem efter att ha "lidit" i två dygn hos kattvakt.

Schniffs halvsyster blev vi ju av med hos (annan) kattvakt första dygnet. Det blev dubbelfel. Hon hade inte hunnit bo in sig, ett fönster lämnades öppet av misstag så hon kunde hoppa ut men stängdes sedan så att hon inte kunde komma hem igen ens om hon ville.

Marianne sa...

Annaa M: Ja i dag fick Stina och Tjorvan gå ut. Det gick inte att hålla dem inne längre, så jag fick paketera min oro och stoppa den i bakfickan. Och det gick bra! Nu är de helt slut och ligger och sover. Stina är alldeles grön i ansiktet av all klorofyll : D Nu har vi bott här i tre veckor, så jag tror också att de vet att vi bor här nu.

Så trist med Schniffs halvsyster! Det är som med Stinas och Tjorvans mamma, hon försvann på flygplatsen i Istanbul.