fredag 1 april 2011

Boklunch

I dag har jag gjort någonting väldigt trevligt! Jag har varit på Boklunch på Älmhults fina bibliotek tillsammans med söta Emma och hennes pappa. Så roligt att träffa Emma igen och att få träffa hennes mamma (som kom lite senare) och pappa, de bor ju här i stan! Vi och alla andra som kom för boklunch blev trakterade med god lunch och boktips - böcker som bibliotekarierna hade läst och nu berättade om.

Jag tänkte att jag skulle dela med mig av tipsen om de böcker som lockade mig mest (de tipsade om totalt nio böcker). Men eftersom jag inte har läst dem än använder jag inte egna ord för att beskriva dem, utan har stulit både bilder och text från Adlibris.


Furioso av Carin Bartosch Edström
I lugn och avskildhet på en privat skärgårdsö tänkte de fyra kvinnliga musikerna i Furiosokvartetten spela in Stenhammars sista stråkkvartett. Men när Louise Armstahl skadar handen och upplåter ledarplatsen åt sin nära vän världsviolinisten Raoul Liebeskind rubbas maktbalansen inom kvartetten. 

Som musikaliska stämmor flätas nya och gamla intriger ihop, underblåsta av den passionerade kammarmusiken som driver fram händelserna till det oundvikliga slutet. 

Det blir starka Djursholmskommissarien Ebba Schröders svåra uppgift att reda ut vad som verkligen har hänt ute på ön. Motiv och skuld både stärker och splittrar kvartetten när deras konflikter skärskådas. 

Ett tätt och raffinerat whodunnit-drama av klassiskt Agatha Christiesnitt.


Min mamma av Tahar Ben Jelloun
I Min mamma berättar Tahar Ben Jelloun den djupt rörande historien om sin mors sista tid i livet. På grund av hennes begynnande demens blir deras sista samvaro smått kaotisk. Hon tycks ibland befinna sig i en annan tid och Tahar får reda på händelser ur sin familjs historia som han inte tidigare kände till.


Högre än alla himlar av Louise Boije af Gennäs
Det är bara några timmar kvar av år 1999 och i en fashionabel våning på Norr Mälarstrand väntar sex nära vänner in 2000-talet. 

Vi är hemma hos värmländska Sanna, som är författare, och hennes make börsmäklaren Victor. Runt omkring dem finns de närmaste vännerna: Stefan, som jobbar på Naturvårdsverket, har åkt in från Lidingö tillsammans med sin hustru Pella, som är terapeut. Från Söder kommer den kämpande skådespelerskan och eviga singeln Liv, som mest arbetar som servitris. Från Östermalm ansluter Jalle, partybögen som till vardags arbetar på UD men nu börjat längta efter att bilda familj.


Kommer aldrig mer igen av Hans Koppel
Mike Zetterberg bor med sin hustru Ylva och deras dotter i en villa strax utanför Helsingborg. En fredagskväll kommer inte Ylva hem som väntat efter jobbet. Först tänker Mike att hon tar ett glas vin med sina jobbarkompis men när hon fortfarande inte kommit hem nästa morgon blir Mike förbannad, hon är väl hos den där hon var otrogen med förra året men kunde väl åtminstone ringa!? 

Hela dagen går utan ett ljud från Ylva och så småningom inser Mike att någonting måste ha hänt henne. När han till slut anmäler sin hustru försvunnen riktas misstankarna snart mot honom själv. Vad ingen vet är att Ylva fortfarande är i livet, och hon befinner sig bara ett stenkast från sitt eget hem.

Efter tre korta satiriska romaner har Hans Koppell skrivit en thriller med internationellt anslag och högt tempo. Sällan har begreppet bladvändare kommit mer till sin rätt. Och det är riktigt, riktigt otäckt.


14 kommentarer:

Musikanta sa...

Tack för boktipsen. Just nu har jag lite idétorka vad gäller böcker, så de kommer väl till pass!
En skön helg önskar jag dig och kram från Ingrid

Marianne sa...

Musikanta: Ibland får man faktiskt idétorka när det gäller böcker, konstigt nog. Och då är det bra med lite tips så här!

Hoppas att du också får en riktigt skön helg!

Kramar!

Victoria sa...

"Kommer aldrig mer igen" läste jag för ett tag sen, den var rätt OK faktiskt. Jag blev sugen på "Furioso", ska kika efter den hemma när jag åker i påsk.
Tack för tipsen!
Kram och trevlig helg//Vic

olgakatt sa...

Boktips, lunch och bloggvänträff på samma gång, så genomtrevligt!

Pettas sa...

Jag suger i mig av alla tips som jag får, fastän jag innerst inne vet att de blir liggande på minneslistan över böcker som skall läsas...
listan är väldigt lång just nu:)
Tack, Marianne!

Godnattkram!

Saltistjejen sa...

Låter som en härlig dag!
:-)
Nsta gång du träffar kära Emma - Hälsa och Krama!!
Och jag blev lite sugen på dina böcker.
Kram!

Desiree sa...

Trevligt med boklunch. Tack för alla bra boktips. Det är jättebra att alltid ha en lista på några böcker man är sugen att läsa.
Kram!

Eva Henriksson sa...

Så kul med boklunch och vilket tillfälle att träffa Emma där hemma!!!!! det måste ha varit en fin stund.....Undrar om de har några bokluncher i Kairo???? vilket hopp du har gjort!!!!

Marianne sa...

Vic: Ja den lät spännande, kanske lite för ruskig : ) Jag är också sugen på Furioso, författaren lär vara musiker så hon vet nog vad hon pratar om när det gäller den biten.

KUL att du ska hem till påsk! Det var allt bra längesedan du var hemma. Om ni har vägarna förbi Älmhult får du hojta till! Vid det laget har vi vårt hus - om än fortfarande i sunkigt tillstånd.

KRAM!


Olgakatt: Nästa gång, den 6 maj, hoppas jag att du kan hänga med! Och den 11 april kommer Åsa Linderborg på författarafton, kan det vara någonting? Jag mejlar dig!


Karin: Ja ibland blir de där listorna väldigt långa, beroende på hur man läser. Jag måste ju läsa innan jag somnar, annars somnar jag INTE.

Kram!

Marianne sa...

Saltis: Ja det ska jag. Fast det blir nog inte förrän till sommaren. Men då ska de komma hem till oss, för då har vi hus!

Du som gillar läskiga saker, tror att Kommer aldrig igen skulle passa dig!

KRAM!


Desirée: Ja böcker kan man ju ändå inte få nog av, så det är alltid bra med tips. Jag har haft stor nytta av boktips i bloggarna.

KRAM!


Eva: Ja det är så roligt att Emma är härifrån, så hon kommer ju hit med jämna mellanrum. Jag kan i och för sig tänka mig att de har en del aktiviteter i Kairo också, speciellt på en bokhandel som heter Diwan. Eller, jag är rätt säker på det, förresten. Det var bara det att det var långt och tidsödande att åka dit, så det blev inte av att ta sig dit på kvällarna. Så för mig händer det MYCKET mer i Älmhult än det gjorde i Kairo!

Lotta sa...

Tack för boktips! Och så trevligt det verkar vara där i Älmhult :-)
Kram!

Marianne sa...

Lotta: Det ÄR trevligt här i Älmhult! Det märker jag ännu mer nu efter att ha farit runt i Markaryd, Traryd och Strömsnäsbruk i dag. Det händer ganska mycket här, faktiskt.

Kram!

Anonym sa...

Man kan inte höja ribban för folk som suttit inne.

Marianne sa...

Anonym: Jag förstår faktiskt inte vad du menar med din kommentar i det här sammanhanget. Jag ger lite boktips om böcker jag har fått rekommenderade men ännu inte läst själv. Alltså diskuterar jag inte deras innehåll genom att tycka någonting själv. Ingenting handlar heller om fängelser här. Förklara dig gärna.