söndag 17 april 2011

Uteliv

Ordet 'uteliv' är ännu ett ord som har bytt betydelse med åldern. Då var det livet man levde med kompisarna på diskon och krogar. Nu är det när man är utomhus och gör saker.

I dag har vi levt ett riktigt uteliv:

Framför allt framsidan var full av småskräp som ljusmanschetter, julblommor i plast (gav jag till grannens lilla dotter), fimpar, skruvar och lite annat smått och gott. Det har jag krattat bort tillsammans med ett otal döda löv och kvistar och BARR från den stora hemska granen.

När man tittade så här syntes det inte så mycket, men det blev fyra sopsäckar fulla med skräp när jag var klar. Och det var bara framsidan fram till husgaveln, som sagt.

Maken bytte däck på bilen, nu har vi sommardäcken på. Det där med däckbyte spred sig över gatan, så flera av våra grannar passade på att göra detsamma.

Penséerna fick vänta tills det var någorlunda fint på tomten.

Men när jag var nöjd med krattningen för dagen fick de flytta in i sina krukor.

Här är vår lilla fikahörna. Dörren som står öppen går till tvättstugan, dörren i mitten är till soprummet (det blir nog förråd till krattor etc.) och dörren längst hit går in till förrådet - samma förråd som man kommer till via tvättstugan.

Tre krukor med gula penséer ...

... och tre krukor med vita penséer lyser upp.

Det här är ett japanskt körsbärsträd, fick vi veta av grannarna. Trädet är 33 år gammalt, och har inte blivit ompysslat ett enda dugg sedan 1982. Det måste nu beskäras och pysslas om. Är det någon som har erfarenhet och vet hur man ska göra?

Vi har världens bästa grannar. Inte bara är de väldigt trevliga att prata med (vi har nu lärt känna fyra par grannar och alla är lika trevliga), de hade klippt ner häcken på båda sidor åt oss också. Haha, de sa att de gjorde det i ren självbevarelsedrift, för X var som sagt inte så intresserad. Faktum är att alla har sett väldigt glada ut när vi har jobbat på tomten i dag, och berömt oss flera gånger! De är lika glada som vi för varje litet skräp som försvinner och varje liten blomma som kommer.

Scillorna verkar också vara glada för lite uppmärksamhet, det hade blivit några fler i dag. Och jag hittade en ensam stackare på framsidan också.

Nu är vi helt ledbrutna bägge två, och jag har fullt av rivsår på armarna så det ser ut som om vi har vildkatter här hemma. Tror ni jag kommer att somna ovaggad i kväll?

24 kommentarer:

Elisabeth sa...

Vad fint med penséerna och att ni har ett japanskt körsbärsträd. De blommar underbart vackert! Jag kan tänka mig att grannarna är glada för att ni flyttat dit, för det ser så trist ut med skräpiga trädgårdar. (Att alla inte tycker om trädgårdsarbete förstår jag, men för den skull behöver det ju inte ligga ljusmanschetter, fimpar och skruvar på gräsmattan.)

Melting Pot sa...

Ååååå nu längtar jag hem till svensk vår och min trädgård. Det är så härligt och nytt och oförstört på våren. Så fint ni har gjort! Kram Lena

olgakatt sa...

Har varit på Ulriksdals handelsträdgård i Kivik idag, där pågår julrosfestival denna och nästa helg. Kom hem med tre nya...

Härligt med er trädgård och att ni kommit igång med städning. Du sover garanterat gott i natt, det blir värre att komma ur sängen i morgon bitti!

(Pst, om penséerna ska stå utan tak över så ta bort faten under krukorna!)

Marianne sa...

Elisabeth: Ja det är små, små knoppar på trädet, men det behöver verkligen beskäras för det är spretigt värre. Jag tror det behöver lite näring också, för granen tar väl det mesta som finns i den jorden. Måste googla på det.

Jag tror att det mesta skräpet kommer från flytten. Jag vet att de hade två containrar utanför och bara öste ner grejor där. Tror inte att förra ägaren gick och slängde skräp på tomten : )


Lena: Ja jag är överlycklig för denna svenska vår - och att ha en egen trädgård är fantastiskt och underbart! Jag förstår att du längtar hem nu, för det är nu det är som allra finast i Sverige. Nu och framåt en bit in i juni brukar jag tycka allra bäst om.

Kram!


Olgakatt: Vad roligt! Vi hinner inte riktigt med sånt just nu. Haha, jag vågar inte ens tänka på att kliva upp ur sängen i morgon bitti, men Stina kommer nog att putta på, för då vill de ha mat : )

Blir det för mycket vatten om det regnar, om det stannar på faten?

Det kommer inte att komma någonting alls i rabatterna, säger grannarna. Och de vet. Så det är bara att sätta igång och fantisera ihop hur trädgården ska vara, ingenting befintligt att ta hänsyn till!

Albertina sa...

Stenfrukter ska beskäras på hösten.

Anna, Fair and True sa...

Haha, när jag läste rubriken trodde jag just du skulle berätta om ett restaurangbesök eller liknande! :)

Så gamla ägaren brydde sig inte om varken huset eller tomten?

Marianne sa...

Albertina: Hej och välkommen hit! Och TACK för det rådet, då är det bäst att vänta till i höst med den saken. Vi ska väl ge trädet lite näring nu i sommar i alla fall, så att det får lite näring i sig.


Anna: Hahaha, ja för det är ju så man använder ordet! Men det är ju skönt att man inte måste ge upp utelivet bara för att man blir till åren kommen : D

Nej, varken han eller frun var visst det minsta intresserade av trädgården, fast jag skulle tro att de pysslade om där inne medan frun levde. När hon gick bort för sju år sedan tappade han gnistan och struntade i både ute och inne. Nu har han tack och lov kommit tillbaka till livet lite igen!

Saltistjejen sa...

Hahhaaa! ja uteliv kan verkligen betyda olika saker. När man var yngre var det såklart att gå ut och festa. MEN för mig har uteliv också alltid haft betydelsen "friluftsliv" också. Att vandra, paddla, segla etc. Eller bara grilla korv i snön en fin vinterdag! :-)
Att ha en trädgård att pyssla med känns så himla mysigt! Hoppas själv få lite trädgårdskänsla imorgon då jag tänker hjälpa till som frivillig med Ella´s dagis små trädgårdsland! :-)
KRAM!!!

Saltistjejen sa...

MEN jag glömde ju helt bort att säga att ni fått jättefint!!! Så hräligt med blommor som lyser upp och att få trädgården "rensad" från skräp och annat.
:-)
FINT!

Lotta sa...

Det ser så trevligt och skönt ut med ert utepyssel. Jag vet att det lätt kan bli några timmar, utan att man ens tänkt på det. Lite fika på det så får man upp ångan igen. Det blir superfint! Underbart med nyplanterat i krukorna och scillan. Jag har fått bildrapporter från Sverige idag på både vitsippor och påskliljor. Det var länge sedan jag tänkte på sommardäck...bra att ni fixar sådant själva.

Trevligt med bra grannar!

Kram

Anne-Marie sa...

Era grannar måste vara otroligt tacksamma att just ni flyttat in. :) Det är viktigt med bra grannar - vad fint att ni verkar trivas ihop. Ni kommer att få jättefint när ni hunnit städa trAdgården och planterat blommor. Jag bytte också däck i förra veckan - men tog hjälp av ett företag som sysslar med det. Kram!

Eva Henriksson sa...

Så fint ni har börjat.
Japanskt körsbär får du klippa hårt? I höst för nu har du inte hjärta. Inget bråttom med gödning......tror jag.
Så duktiga ni har varit.

Pettas sa...

Roligt att följa med i er nya trädgård. Det är egentligen bra att få börja från scratch som ni gör, för det blir mycket lättare att fixa till den då...
Jag har två likadana krukor som du har för penseerna:)
Vackert blir det!

Hoppas du har klarat av att rulla ur sängen idag!

Kramar!

Lotta sa...

Så härligt att ni är på plats! Nu är det ju bara resten kvar ;-) Och jag kan tänka mig att det kommer bli jättefint både ute och inne. Det ska bli så roligt att följa med här på dina nya äventyr :-)
KRAM!

Petra H sa...

Åh vad fint det blir!! Jag visade interiörbilderna från huset för O igår och han blev lika avundsjuk som jag!! Det ska bli så roligt att följa er husrenovering, det kommer att bli så mysigt när allt är klart. Spännande, spännande, idag kommer väl möblerna...
KRAM och lycka till med flytten!

Anonym sa...

Jättefint! Och änny finare blir det sen ni fått jobba lite.

Jag lärde mig följande tumregler för beskärning:
Rätt tidpunkt. Stenfrukt på hösten som andra har skrivit. Du har säkert nån bra bok om detta.

Ta bort döda och skadade grenar.
Ta bort grenar som går inåt kronan.
Ta bort grenar som gnager mot varann.
Korta av en gren med död topp.

Sen kan man nypa bort väldigt svaga kvistar o.s.v och eventuellt se till formen på trädet.

En del fruktträd kan beskäras så att solen kommer åt de inre delarna också, om det nu är frukt man vill ha och inte bara skönhet och skugga. Det är därför en del olivträd , till exempel, ser ut som stora trattar.

Monica P

Norea sa...

Japansk körsbär har mina föräldrar och det är ett rent prydnadsträd och bär ingen frukt. Man kan beskära det efter blomningen i juni, såsom att ta bort alla sidogrenar som är för låga och trimma eller klippa tillbaka större grenar. Större beskärningar görs i oktober-november. Kontakta en arborist eller trädmästare annars för råd om och beskärning av era träd.
se här http://www.bakker.se/G_13616

Annika sa...

Trist att ni skulle komma att ta över en sådan ignonerad tomt.
Men ni får göra den till ett paradis. DET kommer ni att göra!
Vackert med panseerna.
Så underbart med körsbärsträd.
Era nya fina grananr måste vara så tacksamma över att ha fått ER till grannar.
Nu ska jag läsa vidare på din blogg och se vad som hänt sen du flyttade in!!
KRAM!!!

Malin sa...

Ni kommer att få det jättefint i nya huset!
Härligt tid på året när man kan sätta ut blommor i krukor!

Kram

Anonym sa...

Åh, vad härligt med egen trädgård!=)

Marianne sa...

Saltis: Ja du har ju alltid varit friluftsmänniska, men det kan inte jag påstå att jag är : ) Så trädgård är alldeles perfekt för mig! I dag har vi inte hunnit ägna en tanke åt trädgården, mer än att vattna penséerna. De ser ut att överleva, ta i trä!

Mysigt att du ska hjälpa till i dagisets trädgård! Jag tror det är ovärderligt att stadsbarnen får se hur det växer, det är kanske inte så naturligt hur det funkar annars.

KRAM!


Lotta: Ja tiden bara rinner iväg när man pysslar i trädgården! I går trodde jag att klockan var tre ungefär, max halv fyra - men den var redan sex!

Tur att våra grannar har påskliljor och lite annat som växer, vi kan ju inte bidra med så mycket än : )

Kram!


Anne-Marie: Ja grannarna är viktiga, speciellt i ett villaområde som det här. Men det känns som om gatan är ett eget litet samhälle, alla pratar med varandra och det är en riktigt bra stämning!

Haha, ja jag har väl aldrig bytt däck själv, jag har alltid använt en däckfirma till sånt. Men Klas kan så det är ju bra!

Kram!

Marianne sa...

Eva: Tack, men det kommer att ta tid innan det är riktigt fint. Inte minst all mossa som måste bort från gräsmattorna.

Ja trädet ska tydligen inte beskäras nu, för då kan det blöda och det vore ju inte bra. Så det väntar vi med. Men de vildvuxna buskarna tänker jag ta, vad det än är!


Karin: Ja det blir så vackert med lite blommor! Sedan vill jag ha blommor och grönsaker blandat, för grönsaker är ju också vackra. Jag är rätt glad för att det inte gömmer sig en massa fint under jorden, just för att jag då kan göra exakt så som jag vill ha det!

Det gick bra att komma upp i morse, men nu är jag så stel att jag knappt kan sätta mig! : D

Kramar!


Lotta: Tack, jo det ska nog bli fint här - en vacker dag! Men jisses vilket slit det är att flytta, jag sa till Klas att jag verkligen hoppas att det är sista gången vi flyttar!

KRAM!

Marianne sa...

Petra: Ja i dag kom möblerna. Och jag är så stel i hela kroppen att jag knappt kan röra mig. Gäspar hela tiden gör jag också.

Nu MÅSTE ni ju snart hitta någonting eget också! Om inte som ni vill köpa så åtminstone hyra som är stort nog för er att bo i så att ni får ett hem! Hoppas hoppas att ni hittar någonting snart!

KRAM och TACK!


Monica: TACK för alla råd om trädet! Jag ska spara det speciellt så att jag hittar det när det är dags! Ja det ska bli riktigt fint i vår trädgård en vacker dag!


Norea: TACK Norea! Så de där jobbiga låga grenarna kan jag kanske ta i juni, och resten i höst. Ska spara det här också speciellt så att jag hittar tillbaka! Det där med en arborist är ingen dum idé, så att vi lär oss ordentligt.

Marianne sa...

Annika: Egentligen är det rätt bra att de har ignorerat tomten, för då behöver jag inte vara orolig för att förstöra någonting när jag sätter spaden i jorden. Och så slipper jag vänta till nästa år innan jag gör någonting, utan kan sätta igång redan i år - om det finns tid.

Haha, ja grannarna verkar rätt glada över att vi bryr oss om trädgården, så att det blir lite fint där också : D

KRAM!


Malin: Ja det kommer att bli fint när det börjar bli färdigt, men det är lite jobb innan dess är jag rädd. Så det kommer att ta ett tag. Det är verkligen en perfekt tid att flytta in, nu när man kan göra fint i trädgården och man träffar grannarna på ett naturligt sätt.

Kram!


Penny: Ja det är helt underbart med en trädgård, bara det att kunna gå ut och sätta sig i solen en stund är helt fantastiskt. Så härligt!