söndag 3 april 2011

Söndagsgodis

Ostbutik i Zeyrek, Istanbul

Ett negativt resultat är också ett resultat. Så får man se det ibland. Vi hade fått tips om att Gränsmarkens köpcenter utanför Markaryd skulle vara billigt och bra och att de marknadförde alla sorters vitvaror, men billigare än alla andra. Bra öppettider hade de också på söndagar, mellan 13-17. Så vi åkte dit. Men det var rena rama skräpaffären, tyckte vi. Inte hade de priserna utsatta på de FÅ vitvaror de hade heller. Och när vi strosade runt och glodde på allt det andra konstaterade vi att vi bara blev oinspirerade. Så vi åkte därifrån med mål om att ta en fika inne i Markaryd.

Tji fick vi. Det fanns ingenstans att fika så här en söndag. Då åkte vi vidare och svängde in mot Strömsnäsbruk, där borde det väl finnas något söndagskafé?

Tji fick vi. Men en sak fanns i alla fall, och det var Herrgårdstoppens godisoutlet! De hade godis i alla färger, former och smaker man kan tänka sig, och tillverkar dessutom kokostoppar själva. Det blev en hel bärkasse med diverse olika smågodis, cholklad, kokostoppar, chokladbananer och lite annat för bara 150:-!

Och för att få någon slags bukfylla fick vi till slut stanna vid Shellmacken i Traryd och köpa varsin korv. Mysig söndagsfika, eller hur!

Nå, nu vet vi att det inte är någon idé att åka till Gränsbygden för att handla, att man inte kan söndagsfika i vare sig Markaryd, Strömsnäsbruk eller Traryd, och att det finns en bra godisbutik mellan Traryd och Strömsnäsbruk.

När vi kom hem handlade vi för veckan som kommer, och det var första gången jag handlade med självskanning sedan jag lärde mig hur man gör. Och så blev jag kollad, det är maskinerna som talar om det, inte kassörskan. Men allt stämde så då blev jag glad. För om det inte hade stämt hade jag nog aldrig mer handlat med självskanning ...

15 kommentarer:

Kersti sa...

Ju fler gånger det stämmer desto färre kollar de. Jag tror också att de har någon gräns för hur mycket man har, för när jag veckohandlar och har 3-4 fulla kassar har jag aldrig blivit kollad. Om jag däremot kommer in och handlar en 5-6 varor då blir det garanterat avstämning. Smidigt är det i alla fall. Besparar mig och mina armar/axlar två lyft av bla de där 15 l mjölk som vi bälgar i oss varje vecka.

olgakatt sa...

Har självskannat på IKEA nån gång, det var rätt krångligt.

Det där med fika utanför affärstid är ett evigt problem, tycker jag. Numera är det mackar man kan hitta det på, det är rätt trist! Försökte i Höör för en tid sedan, bara macken kunde ordna det men det var en FIN fika med rättvisemärkt kaffe och stort urval på tilltugg.
Godisoutlet låter nåt men jag tror jag skulle föredra din turkiska ostbutik!
Ska bli roligt att höra om Saltis&co´s besök på Sockerbit i NY, nyöppnad butik med svenskt godis! Dom skulle dit idag...

Desiree sa...

Det var ju toppen att ni hittade den där godis outletten så att inte resa blev helt förgäves. Perfekt att fylla kassarna med gotte nu när påsken närmar sig så kan jag tänka mig att det går åt.
Jag minns att vi ibland körde med själv scanning innan vi flyttade till USA. Nu veckohandlar vi och det blir rätt mycket frukt och grönt så jag tycker att det tar lite för lång tid att själv leta rätt på frukter och grönsaker så jag kör vanlig kassa iallfall. Jag och Calle handlar oftast ihop så att jag lassar upp på bandet och han får packa.
Kram!

Marianne sa...

Kersti: Ja jag tycker också att det är rätt smidigt, inte minst för att man slipper stå i kö vid kassan om det råkar vara många fler som vill betala just då. Och du har rätt i det där att man faktiskt slipper två lyft, ett upp på bandet och ett ner i kassarna. När det bara är lite gör det ju inte så mycket, men när det är stora tunga saker som kattsandspåsar på 10 kg ...


Olgakatt: Jag tycker också att det är krångligare på Ikea, men där ska man ju skanna allt vid kassan, inte som på Ica där man skannar medan man handlar. Riktigt bra faktistkt, bara man inte glömmer att skanna någonting bara för att man är så van att bara slänga ner det i vagnen.

Om inte annat kan man i alla fall fika på Ikea här i Älmhult : ) Och i Osby finns fina Pecorino. Men för övrigt verkar det tunnsått i byarna här runtomkring. Det är ju inte riktigt samma sak att fika på en mack. Och vi var lite hungriga vid det laget, så det blev en äcklig korv (den var säkert inte äcklig, det är bara jag som inte gillar såna korvar).

Hoppas att Sockerbit är bra! Vilket tillskott till livet i NYC!


Desirée: Ja, det har du ju rätt i! Jag skulle ha köpt påskägg och fyllt dem för att skicka till ungarna! Nå, jag kan ju gå och köpa påskägg och fylla med det jag har köpt, även om jag själv blir utan : )

Jag tycker att det går lika enkelt att skanna frukt och grönt som att köra det i kassan. För jag har för vana att alltid väga och sätta på en prislapp ändå, så att det ska gå fortare i kassan.

Kram!

Anne-Marie sa...

Vilken tur att ni hittade godis i alla fall. Svenskar lär ju vara världens mest godisätande folk har jag läst. Antar att godisaffärer finns litet överallt. Det där att scanna in maten,, eller vad man nu köper på egen hand har jag aldrig riktigt blivit bra på. Nuförtiden skall man även på flygplatser i USA se till att man checkar in sig själv. Det vill jag inte, känns alldeles för "stort" för att göra själv. Kanske jag är gammaldags. :) Kram!

Pettas sa...

Problemet för caféer i småbygderna är att det inte lönar sig att hålla öppet under vintersäsong. Det kommer allt för lite folk och att hålla öppet kostar multum..oftast är det innehavaren som aldrig får ledig dag. För att anställa någon en söndag kostar dubbelt mera än en vardag.
Synd nog, för det är oftast på söndagarna man vill gå på café.

Här har vi inte affärer med scanning ännu, men säkert kommer det...

Ha en fin måndag!
Kram!

Eva Henriksson sa...

Kul med Pettas---Hon förstår café ägarna hon!!!!
Jag vet att vi brukar finna små samhällen helt döda på söndagarna....Man får ha picknickkorg.
Scanning är lösningen säger min dotter som packar i sin ryggsäck och avskyr kö.
Jag handlar ju i lugn och ro bland pensionärerna på fm!!!!Då behövs inte sådana finesser.

Bert sa...

Ibland blir man överraskad. På väg från fjällen i förra veckan stannade vi i en "ödemarksby" där vi såg en skylt. Café, på det där franska viset. Puoltikasvaara/Puoldavarri (beroende på om man tar det på meän kieli, eller det samiska namnet. Betyder Björnberget), heter byn och har 185 invånare. På kaféet hälsades vi av frodig dam och en fullständigt överdådig konditoridisk, där det blev väldigt svårt att välja. Inte en "delicato-pryl" så långt ögat nådde.

Och öppet var det.

Anonym sa...

Något helt annat än sjävscanning här....men jag har varit några dagar i Istanbul, vilken fantastisk stad! Vi knatade runt så gott vi hann och såg massor, kan förstå att du trivdes där.
Vi åkte spårvagn ofta men oj vad trångt där. De skulle behöva "pushers" som i Tokyo...

Marianne sa...

Ann-Marie: Jaså, är vi det? Haha, ja det kan jag i och för sig tänka mig, med tanke på hur gott godis vi har. Det är ju inte alla länder som har gott godis : )

Jag tycker inte heller om att checka in mig själv när jag ska flyga. Det känns för viktigt tycker jag. Okej om jag pendlade till Umeå en gång i veckan, typ, men när man ska längre sträckor vill jag prata med en människa vid incheckningen. Men skanna mat tycker jag är rätt bra.

Kram!


Karin: Visst är det säkert så att det är svårt att hålla öppet under lågsäsong. Men det är trist att det inte finns NÅGONTING i tätorterna. Men nu när jag kollar på Wikipedia om folkmängden, ser jag att det är väldigt små orter. Jag trodde att både Markaryd och Traryd var större än Älmhult. Men det var precis tvärtom. bara 687 invånare i Traryd, och 3826 i Markaryd och 2006 i Strömsnäsbruk. I Älmhult är vi 8518 + 2 : )

Kramar!


Eva: Ja ska jag någonsin starta ett kafé, då ska jag konsultera Karin!

Jag brukar också handla på förmiddagarna bland pensionärerna, men det är ju så himla MÅNGA pensionärer : D

Marianne sa...

Bert: Vad roligt att hitta ett sånt litet smultronställe! Det är som Pecorino i Osby, fast det har inte lika mycket kakor och bullar, utan kör mer på sallader och mackor och sånt. Plus lite kakor, förstås. Antagligen blir sådana ställen kända vida omkring, så att folk kommer åkande för att fika. Det är som Flickorna på Skäret, dit kommer folk åkande från när och fjärran, för själva Skäret har väl knappt mer än 100 invånare.


Anonym: Hej och välkommen hit! Vad roligt att du har haft så bra i Istanbul! Ja det är verkligen en fantastisk stad, där finns lika mycket eller mer än i NYC, men är vänligare, lite mjukare, tycker jag. Utom spårvagnarna och bussarna i rusningstrafik, möjligen : )

Anna, Fair and True sa...

Tur jag inte har ett godisoutlet nära...

Marianne sa...

Anna: Men den där fina godisaffären på Karlavägen finns väl kvar? Och så har du väl en lakritsbutik någonstans i faggorna? För att inte tala om NK där man kan köpa NK-mint ... Nu började jag dregla : )

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Karla frukt? Har faktiskt knappt varit där fast det är en fin affär. Lakritsbutiken måste jag kolla upp för jag älskar lakrits!

Marianne sa...

Anna: Det kanske inte var jättenära dig, men det är i Stockholm i alla fall: http://www.lakritsroten.se/index.htm