lördag 16 april 2011

Min lilla sångfågel

Adolf Fredriks musikskola.

Det har varit en hektisk dag i dag, och det viktigaste och bästa har varit att se och höra Majas alfabetssånger med Adolf Fredriks musikklasser i direktsändning från Konserthuset i Stockholm. Så klart, eftersom min finaste och bästa sondotter (jag har en finaste och bästa sonson också) var med och sjöng. Det var tre av de fem fjärdeklasserna, A, B och E, som uppträdde och sjöng med ackompanjemang av Kungliga filharmonikerna. Konserthuset var fullsatt och även vi här ute på landet kunde vara med genom de här fantastiska direktsändningarna. Så folk från hela landet har har samlats i olika Folkets hus och biografer för att vara med.

Det var en jättebra konsert. Barnen är verkligen jätteduktiga, både att sjunga och att agera på scenen. Dessutom presenterades alla olika instrument på ett pedagogiskt och barnvänligt sätt, och så spelade de även några klassiska stycken. En perfekt introduktion för barn! Jag skrev att alla instrument presenterades, men det var egentligen lögn. För ett av dem nämndes inte, trots att det fanns en ypperlig chans när de pratade om bokstaven X - xylofonen! Nåväl, det var som sagt en väldigt bra konsert på alla sätt - utom att kameran kunde ha fokuserat på Mathilda och sedan stannat där, enligt min åsikt : )

---

Morgonen började tidigt i dag, för det var stor Outlet-dag i Osby. Tydligen en årlig händelse som det har gjorts mycket reklam för och som skulle vara så fantastik att man bara inte fick missa den om man har några hjärnceller som fungerar. Hm, jag vet inte jag. Just det kakel/golv etc, etc som VI ska ha var ju naturligtvis inte på superrea, det var andra partier. Det enda vi köpte i byggaffären var en dörrmatta. Men vi passade på att åka till djurbutiken och där hittade jag äntligen en Furminator*. Handelsträdgården i Osby fick ett besök också, men eftersom vi ännu inte vet vad som finns i trädgården och exakt vad vi ska ha och var vi ska ha det, blev det bara två lådor penséer och två säckar jord köpta.

Mat måste man ha, och på lördagar serveras brunch på ett ställe i Älmhult. Mums och smaskens vad gott det var! Det var inte sista gången vi äter brunch där, det är ett som är säkert.

Jaha, efter maten blev det en svängom till byggvaruhuset här i Älmhult som i dag fyller 20 år och firar det med 20% på allt. Vi köpte ingenting där heller, man måste ju planera mer innan man köper. Ikea fick sig också ett besök, för penséerna måste ha krukor att bo i. Efter konserten blev det dags att handla lite räfsor och mat och annat på Ica. Men sedan kom vi äntligen ut till huset där vi nu har träffat fler grannar. Alla verkar väldigt trevliga, och alla var så klart nyfikna på vilka det är som har köpt huset. Dessutom påpekar alla lite fint att "ja X har ju inte varit så intresserad av trädgården ..." Haha, de är nog glada att det äntligen ska bli lite fint och att buskar och häckar kommer att skötas om/tas bort/planteras!

Mycket mer har vi inte hunnit, i morgon ska vi åka ut och kratta lite rent runt huset för just nu ligger det fimpar, korkar och annat skräp lite överallt. Blommorna ska också planteras och sättas ut så att det ser lite glatt och trevligt ut. Men nu ska jag i princip inte göra mer i dag, bara surfa lite på bloggar och sedan krama kudden tidigt!*Furminator är en ny slags "borste" som tar underullen på katterna. Resultatet lär bli att man slipper ha katthår på allt överallt hela tiden jämt. Ska bli underbart!

12 kommentarer:

SweFlo sa...

Vår katt är ju semi-långhårig med päls i tre lager - så jag blev rekommenderad en furminator. Herre min tid! Jag skulle kunna få ihop en katt till med allt hår som jag får av henne med bara några drag! HELT klart en supergrej! Du komme rnog att bli nöjd med den. Den är ju lite hård, men hon verkar gilla den i alla fall, hon är ju så liten ännu, så man får vara lite försiktig vid vissa områden.

Marianne sa...

SweFlo: Ja vi har redan sett hur effektiv den är! Har bara dragit några få tag på katterna än, de måste få vänja sig, men man behöver bara nudda lite så är det fullt av hår som följer med. HOPPAS att man kan få lite hårfriare i framtiden. Speciellt mina lakan skulle bli lyckliga. Jag torktumlar dem och torktumlar dem, men så fort man bäddar rent tar det bara en 10 minuter innan det börjar se likadant ut.

Kram!

Laura sa...

Förstår att du är stolt över din sondotter!

Den där furminator-manicken verkar ju vara superbra! Du får ta och skriva en liten recension av den då du har använt den i några veckor! ;)

Ha en trevlig helg!

kram!

Pettas sa...

Fantastiskt när tekniken fungerar precis som om man är fullständigt närvarande fast man är någon annanstans. Nästan science fiction:D. Förstår inte heller att de inte visa Mathilda hela tiden...ingen ordning på kameramännen alls nu för tiden.

Kramar!

Anne-Marie sa...

Adolf Fredriks-körerna är helt otroligt duktiga! Kan tänka mig att den Mathilda är med i inte är ett undantag. Jag minns en Luciakonsert i Globen med Adolf Fredriks-ungdomar som var helt fantastisk. Så praktiskt att kunna följa en konsert även om man inte kan vara på plats så att säga. Vad roligt det måste vara att kunna göra precis vad ni vill i huset och trädgården. Det hoppas jag kunna göra en dag också. Husen i mina trakter är nog inte lika fina som många av de andra bloggarnas hus. Det här är en glesbygd med många fattiga personer så husen ser ut därefter. Kan tänka mig att litet mer välmående områden och större städer har bättre hus. Kramar!

Desiree sa...

Vad kul att du fick lyssna på koncerten idag. Du har all anledninga att vara en mycket stolt farmor.
Fullt upp redan som husägare med fix och trädgården. Det kommer att bli himla fint är jag helt säker på. Men det är mycket då man flyttar till nytt ställe men roligt att få fixa och göra fint. Kul att ni verkar ha trevliga grannar också.
Kram!

Bloggblad sa...

Jag känner igen det där...inte sjutton såg jag resten av barnen när barnbarnet hade dansuppvisning...

När dottern sjöng i flickkör och var med i tv för länge sen, hade vi tur. Kameran stannade flera gånger på henne - för vi såg bara konserten i tv. Det var sån enorm trängsel i kyrkan pga "stjärnan" som de sjöng bakom.

Annaa M sa...

Visserligen får man uppenbarligen med mycket i en furminator men jag tycker det verkar lite läskigt det där att man drar loss en del av underpälsen. Fick rådet att man ska borsta med vanlig borste först så man inte får med annat än det som skulle lossnat ändå.

Här är vi supermesiga. Rollar Schniff med en sån där vanlig klädesborste med tejppapper. Han gillar det.

En av de sista konserterna dottern var med på så ansträngde jag mig att inte titta på henne när hon spelade. Rädd att hon skulle komma av sig (ännu mer än hon ofta gjorde). Efteråt fick jag förstås kritik för det. Aldrig gör man rätt.

Det värsta som finns är föräldrar och mor- och farföräldrar som reser sig upp och slamrar iväg när det egna barnet uppträtt, mitt i konserten, för det var ju bara det de var intresserade av. Händer nog inte Adolf Fredrik-elever men ofta barnen i den vanliga kulturskolan.

Marianne sa...

Laura: Jag pratade med henne i dag och berättade att vi hade sett henne och att det var jättebra.

Ja vi får ta och dammsuga och sedan se om det verkligen blir färre katthår, eller hur det blir. Men det är många som säger att den är bra, och med tanke på hur mycket hår som lossnar när man drar lite lätt med den, så måste det bli färre katthår på kläder och sängkläder.

Ha en trevlig helg du också!

Kram!


Karin: Eller hur! Det borde de ju fattat att du skulle ha letat upp Mathilda och sedan behållt fokus på henne! : ) Nä, men de kunde ha varierat lite bland barnen, de fokuserade på samma ungar hela tiden. Taskigt mot både barn och farföräldrar!

Kramar!


Anne-Marie: Vad roligt att du har varit på Luciakonsert i Globen, för det ska jag på den här Lucia som kommer - då ska Mathilda vara med där och sjunga! Jag kan inte alla rutiner än, men fjärdeklassarna sjunger lusse i kyrkan, och femmorna i Globen. Sedan tror jag det var sjuorna som är med i kyrkan igen, och att de andra klasserna är i Globen. Det blir stort!

Det är så roligt att få pyssla i trädgården och eftersom det är vårt kan vi verkligen bestämma helt själva. Har kommit på att jag vill ha ett hörn med fruktträd så att barnen kan palla frukt där. Det ska ju inte barnen veta att de får, så klart, för då blir det ju inte kul : )

Det är nog rätt vanligt att det är så runt om i världen, även i Sverige, att husen är lite enklare i glesbygden än i större områden. Förståeligt, för om det är många fattiga är det knappast lönt att lyxa till det, då har ingen råd att bo där heller.

Kramar!

Marianne sa...

Desirée: Ja vilken upplevelse det måste vara för barnen att få vara med på Konserthuset så där! Men så är de verkligen duktiga också!

Ja det är verkligen fullt upp redan nu. Och det är MYCKET att göra med det här huset och trädgården. Jag trodde att frun hade haft lite pyssel i trädgården, men det visar sig att hon var totalt ointresserad hon också, så det har förfallit nästan helt och hållet. Nå, då behöver man inte ta hänsyn till något fint som växer någonstans. : )

Kram!


Bloggblad: Alla andra barn är självklart helt ointressanta och fungerar bara som bakgrund : D Vilken tur ni hade med dottern! Önskar de hade gjort detsamma med min Mathilda!


Annaa M: Hahaha, rollar ni honom med en kläd-tejprulle? Vi har pratat om det, men på skoj. Inte trodde vi att man faktiskt kunde göra det!

Man får vara väldigt försiktig med Furminatorn, inte trycka hårt och inte dra flera tag på samma ställe, men jag tycker det verkar som om de verkligen gillar att bli borstade med den. Nå, vi har bara använt den en gång än, vi får se hur det blir.

Självklart får man inte resa sig och gå när ens eget barn har uppträtt! Då stör man ju andra!!! Och framför allt stör man barnen, det är ju förfärligt när de gör så. Nej, jag tror inte det händer med Adolf Fredriks föräldrar/släktingar, för de här ungarna är sången allvar på ett helt annat sätt.

Men du, visst gör man alltid fel som förälder! I alla fall i barnens ögon just då - sedan förstår de och skrattar åt sig själva!

Anna, Fair and True sa...

Vilken bra idé! Visste om opera o dyl på biograf men inte sådana här uppträdanden.

Marianne sa...

Anna: Det var en viss bank, den som ligger på hörnet vid Sergelstorg : ), som sponsrade den här sändningen. Så de bjöd alla på biljetten till och med! Jättebra, kanske inte så mycket med tanke på farmödrar och så, men för barn utanför städerna att få möjlighet att gå på barnkonserter och annat. Hoppas det blir MYCKET mer av den varan!