torsdag 28 april 2011

Mina nya vänner

Som jag lovade kommer här lite foton av mina nya vänner i trädgården. Vi hann inte, och glömde helt bort, att vi skulle ta före- och efterbilder, men det är ändå ganska lätt att tänka sig hur det såg ut före. Antingen var det stora risbuskar som bredde ut sig och såg ut som lämningar från hippietiden, eller så var det en mossmatta (mer mossa än gräs, alltså) där det inte hände någonting.

Den här pinnen kanske inte ser mycket ut för världen just nu, men det ska faktiskt bli ...

... en lavendelhäck vid gränsen ut mot gatan. Lavendel doftar så gott, och jag hoppas den drar till sig många herr och fru Humla som ser till att alla blommor i trakten förökar sig.

Finlands vita ros står än så länge i en kruka. Men jag tror mig veta var jag vill att den ska sprida ut sig och bilda vacker blommande häck.

Lite lavendelklipp gjorde att Olgakatt tyckte att jag absolut måste ha en plats för trädgårdskompost. Resultatet blev den här rishögen. Nåja, halva, för halva hade Maken ordnat med innan han åkte till Riga.

Den stora rishögen kom härifrån. Det mesta var en ölandstok som hade fått övervintra under alltför många vintrar, så det var mest bara risiga bruna kvastar. Några stubbar av den är sparade, så den kommer nog igen. Här ska jag nu ha trädgårdskompost.

När ölandstoken försvann tittade den här lilla gruppen fram. Ska bli roligt att se vad det blir för blommor. Olgakatt trodde att det blir blåklint.

När Olgakatt var i farten med att klippa bort risbuskar kunde hon inte sluta. Så det blev ytterligare en rishög på framsidan, om än inte lika stor som på baksidan.

Rishögen kommer från den här risbusken. Hela busken ska bort så småningom, nu gjorde vi bara plats för ...

... klematisen. Inte för att den är särskilt vacker just nu, men förhoppningsvis ska den ta sig och klättra upp till andra våningen. Jag vill väldigt gärna att den döljer lite av mexiteglet.

Brevlådorna står precis på gränsen till vår tomt, vid vändplanen. (En himla tur tycker jag när jag ska hämta morgontidningen, man liknar ju inte direkt miss Universum vid den tiden på dagen.) Bakom brevlådorna satte vi en syren, så att grannarna ska ha någonting att glädjas åt och snusa på när de hämtar sin post.

Med syrenen följde några liljekonvaljer och lite vintergäck. Åh, tänk så vackert det blir med liljekonvaljer! Och så många dofter det ska bli i trädgården!

Rabarbern, jordgubbarna och krusbärsbusken har nu fått sällskap av en vinbärsbuske. I bakgrunden odlingspåsar från Ikea, där har jag satt mina (inte sista, hoppas jag) potatisar.

Som kronan på verket fick jag en pelargon som kommer från en planta som Olgakatt har haft i 25 år! Den får komma in och sova på nätterna så att den inte fryser om näsan.

15 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Härligt! Väntar med spänning på att se hur mycke de växer under sommaren!!! :-)

Petra H sa...

Olgakatt är verkligen jättesnäll, vilket jättejobb hon gjorde i er trädgård (även om du väl assistera ganska mycket?) och fina presenter hon hade med sig! Det är sant att börjar man klippa torra grenar etc går det knappt att sluta. KOmmer ihåg en sommardag när mormor och jag började ta bort torra grenar från tallarna på sommarstugetomten - vi fick också ihop en enorm hög!
Kram!

Desiree sa...

Jättekul att få se lite mer av vad som tittar fram i din trädgård. Det är ju massor med fint! Lavendelhäck låter ju så ljuvligt! Mmmm kan redan ana hur gott det kommer att dofta. Kul även att få se hur din nya röda cykel tittar fram. Otroligt vad mycket fint som växer i trädgården din under ett och annat. Det måste vara himla spännande att inte riktigt veta vad som finns och sedan få upptäcka allt eftersom det ploppar upp.
KRam!

Pettas sa...

NU är du riktigt igång! Det skall bli härligt att följa med i din trädgård och ditt nya hem, ditt nya liv. Spännande.

Kram!

Marianne sa...

Saltis: Jag hoppas att jag inte tar livet av dem innan sommaren kommer : ) Nä, jag har vattnat ordentligt i dag, enligt Olgakatts instruktioner (hon borde döpa om sig till SuperOlga, för det var attan vad stark hon är!).

Kram!


Petra: Haha, jo visst assisterade jag, men jag fick ju dåligt samvete för det borde ha varit jag som gjorde grovjobbet! Ändå har jag ont i ryggen i dag, trots att jag bara larvade runt lite : ) Klas ska få låsa ut våra verktyg ur garaget så att jag kan fortsätta klippa!

Kram!


Desirée: Hoppas att lavendeln börjar dofta redan första året, jag vet inte hur fort eller sakta de växer. Det är roligt i trädgården nu, för varje dag när man går ut hittar man någonting nytt!

Odlar du någonting i era rabatter, eller får man inte det?

Visst ja, jag har glömt att fotografera cykeln! Får be Klas göra det, med mig på : )

Kram!


Karin: Ja nu är jag igång med trädgården! Äntligen. Men i dag har jag inte gjort mer än vattnat, var tvungen att vila mig lite efter gårdagen : D

Kram!

KARLAVAGNEN sa...

Vad fiiiint! Å ingen såndär himla, vad dennuheter (ojojoj, jag vet ju vad den heter, men kommer inte på det) eländes ogräs... KIRSKÅL!!!

Puh!

Bert Bodin sa...

Och jag tror inte på blåklint. Däremot på bergdito.

Vi får se vem som vinner. ;)

SweFlo sa...

Åhhh så fint det ska bli alltihopa! Nu fick jag en härlig längtan till svensk trädgård, vad mysigt det ska bli med sommarfika hemma på mormors altan i juli... :-)

Lotta sa...

Var det växer, vilken trädgård! Fint det blir!

Anne-Marie sa...

Vilken tur att du och Olgakatt lärt känna varandra. Hon verkar ha haft hur mycket energi som helst. :) Det ser ut som om det finns många spännande växter som fortfarande väntar på att slå ut. Kramar!

Anna, Fair and True sa...

Vad fint det kommer bli!

Marianne sa...

Karlavagnen: Haha, och jag vet inte ens hur kirskål ser ut! Men nu måste jag googla! Tror inte jag har sett sådana blad (nu när jag vet hur de ser ut) men man vet aldrig vad som kan dyka upp här!

Jag har skickat vidare brevet om Birman, hoppas någon kan ta hand om den. Vi kan inte just nu, våra egna är alldeles för nya här och de måste komma i första hand.

Kram!


Bert: Bergklint? Det har jag aldrig hört talas om. Nu måste jag googla igen. Aha, så blåklint är ettårig och bergklint är flerårig, alltså måste det i så fall vara bergklint. Men bladen ser inte ut som de gör när man googlar ...

Vi får se vad det blir!


SweFlo: Jag längtar tills allt blommar! Men kom just på att vi not inte ska sätta så mycket på baksidan än, för byggarna kommer att behöva gå den vägen när de bygger kök och badrum. Onödigt om de trampar ner sånt som är nysått ...

JAA vad roligt att du ska till Sverige i sommar! Jag vill så gärna träffa dig om du har tid!

KRAM!

Marianne sa...

Lotta: Jag är så förvånad, för jag trodde inte att det skulle bli mer än mossa och fula spretiga buskar! Det är så roligt!


Anne-Marie: Ja, och tacka bloggarna för det! Utan bloggen hade jag inte haft en aning om att Olgakatt ens existerade.

Kramar!


Anna: Ja det kommer att bli jättefint! Tänk när allt blommar!!! Åh, ni har fått er lägenhet i dag! Kommer och tittar vad du har skrivit!!!

Kram!

Musikanta sa...

Klippte ner mina ölandstokar för några år sedan (nu är det tyvärr helt borta eftersom vi var tvungna att ha större parkeringsplats) och de hade aldrig varit så fina som efter det! Men vilket jobb du har framför dig...Tur att du tycker det är roligt med trädgårdsskötsel :-)!
Många kramar från Ingrid

Marianne sa...

Musikanta: Ja du skulle sett de här, det var i princip bara bruna grenar som hängde. Så jag hoppas att de blir fina nu, och blir de inte det kan man alltid plantera nya. Trädgårdsskötsel är alldeles nytt för mig, men jag tycker det är roligt att kräla omkring där och se hur det växer. Och att sedan kunna äta delar också!

Kramar!