onsdag 27 april 2011

Världens snällaste människa!

Vet ni vem som är världens snällaste människa? Det vet jag. För det är kära Olgakatt! I dag kom hon farandes med bakluckan full av växter till vår trädgård, och inte nog med att hon hjälpte mig att plantera dem och gav mig instruktioner om deras skötsel, hon gick dessutom loss med sekatörer och jätte"saxen" för att klippa bort en hel drös med spretiga och halvdöda gamla kvistar och buskar! Skulle tippa att vår tomt nu är cirka 10 kvm större tack vare Olgakatt. En stor risig ölandstok är nu bara små stubbar och bakom de stubbarna har jag nu en utmärkt plats för trädgårdskompost.

Olgakatt i full fart med sekatören för att göra plats för fem plantor clematis. De står nu ungefär där Olgakatt har fötterna på fotot, och tanken är att de ska klättra upp och dölja lite av den inte alltför vackra fasaden av mexitegel.

Så nu har jag början till en liten lavendelhäck längs gatan, Finlands vita ros väntar i en kruka på att planteras, clematis framför köksfönstret, en syren vid brevlådorna (så att grannarna ska kunna snusa på blommorna när de hämtar sin post), en vinbärsbuske och en vit gammeldags pelargonia.

Det fanns bara inte tid att fotografera i dag, men i morgon får jag ta lite foton av plantorna och visa.

Dessutom passade jag på att sätta potatisar i några säckar och gräva ner hyacintlökar och en amaryllis. Jag var lite osäker på hur jag skulle göra med dem, så det var bra att göra det med en expert på plats så att det blev rätt.


19 kommentarer:

Lotta sa...

Ja, en riktigt bra vän :-) Och så bra med lite tips och råd och dessutom handgriplig hjälp!Du får ge Olgakatt en riktigt stor kram!
Åh, lavendel hade jag glömt bort. Det måste införskaffas till kolonin :-)
KRAM!

Desiree sa...

Så gulligt av Olgakatt att hjälpa till med trädgården. Det låter som det blir kanonfint. Perfekt att ha en vän som Olgakatt som är duktig och kan en massa om växer och trädgård.
När du får tid får du väldigt gärna ta lite bilder och visa på allt fint som dyker upp.
KRam!

Suzesan sa...

Så snällt gjort. Precis vad du behövde. Så himla snälLt HÖR du det OlgaKatt;)Vilken väN!!

Åhh så spännande det ska bli att se resultatet...

Kram

/Susanne

Kersti sa...

Goda vänner är guld värt. Tänk vilken lycka att få sån god hjälp med trädgårdsbestyren.

Annika sa...

Ja, det var riktigt fint!!
ÅÅÅ, det värmer i hjärtat på mig!
Härligt att du fått en sån fin vän! OCH det tack vare bloggen!
PRISA BLOGGAR!!!
Olgakatt, you rule!!!
Och du med, Marianne!!
Kram!!!

Marianne sa...

Lotta: Olgakatt fick en så stor kram att jag rev av henne hatten : )

Ja lavendel måste man ha, det doftar så gott. Och så blir det en sån där bra liten häck, inte hög men ändå som en rumsavdelare. Olgakatt lärde mig att de ska planteras dubbelt så djupt som de var planterade innan. Tänk på det när du sätter dem!

KRAM!


Desirée: Ja det är otroligt gulligt av henne! Själv känner jag mig enormt osäker på hur man ska göra vissa saker, och behöver antingen muntliga eller skriftliga instruktioner!

Jag ska ta foton i morgon, för det är mycket som har hänt på bara ett par dagar.

KRAM!


Suzesan: Ja hon är verkligen en kär vän! Resultatet ska jag visa i morgon, fast det är ju förstås bara början på resultatet : )

KRAM!


Kersti: Ja det är verkligen guld värt att ha goda vänner! Och att få hjälp i trädgården när man är en sån nybörjare som jag är. Jag vet t.ex. att man ska göra någonting med hyacintlökarna, men inte riktigt vad man ska göra. Nu vet jag. Man ska gräva ner dem och hoppas att de kikar upp i vår : )

Marianne sa...

Annika: Visst är hon toppen, Olgakatt! Ja vad hade man gjort utan bloggarna??? Haha, jag minns när jag var inne på Internet första gången, kille på jobbet som visade oss tog dinosaurier som exempel, och vi tyckte att nä, det där var nog ingeting att ha : D

I morgon ska jag visa hur det ser ut, det går fort i trädgården nu med massor av nya små blommor som har dykt upp!

KRAMAR!

olgakatt sa...

Jag hör och jag rodnar av allt beröm...
Vi hade en sån trevlig dag, Marianne och jag. Och så håller jag på att fjäska in mig hos katterna.

Pettas sa...

Vet nog! För även här finns det växter som Olgakatt har sett till att vi har:). Vilket energiknippe den vännen är!
Du kommer att få det jättefint och vackert.

Kram!

Marianne sa...

Olgakatt: Du är värd allt beröm i världen! Det tycker Karin också! Det var verkligen en trevlig dag, men det känns i min rygg nu : )

Stina ligger här bakom mig och säger att hon hälsar. Men hon tycker att du gott kan släppa ut henne så att hon kan hjälpa till nästa gång!

Kramar!


Karin: Vad roligt det är att vi har olika växter som alla kommer från Olgakatt! Haha, ja hon har verkligen energi, själv måste jag ta igen mig ibland : D

Jag ska snart ta mig tid att få iväg lite frön från Egypten till dig. Någon av oss måste väl lyckas dra upp någonting av dem, vågar inte satsa alla själv.

Kram!

Saltistjejen sa...

Så roligt att ni blivit så goda vänner!!!!! Nästa gång får du ge en kram-så-hatten-trillar-av från oss också!!! :-D
Och så fint du kommer få i trädgården!!!
Lavendel är en av mina absoluta favoriter! Mmm!
Kramar!!

Malin sa...

Åh så omtänksam och gullig hon är! Vad fint ni kommer att få i trädgården!!
Kram

Katarina sa...

Vad gulligt att få trädgårds hjälp!

Åh...Lavendel är en av mina favoriter, den är ljuvlig.

Finlands vita ros,, ha ha. Ja, jag planterade den för några år sedan i mitt sommartorp, i en halv cirkel, till en av trädgårdens bersåer.. Den remonterar, dvs. nu har jag den överallt, där jag inte vill ha den och stickig är rackarn, men vacker när den är i blom!

Lycka till med trädgården!

Kram

olgakatt sa...

Jo, jag har varnat Marianne att Finlands Vita ros tar för sig! Själv hugger jag av alla rotskott med vass spade - och delar med mig till vänner och bekanta!
Men, nej, remonterar gör den inte! Remontera betyder att den blommar om igen samma säsong. Det gör den INTE men är alldeles ljuvlig när har sin enda ganska tidiga blomning.

Anna, Fair and True sa...

Vad snällt!

Jag nämnde dig i ett av mina inlägg idag ;)

http://annafairandtrue.blogspot.com/2011/04/shorty.html

Anna, Fair and True sa...

Fel länk, denna ska det vara: http://annafairandtrue.blogspot.com/2011/04/final-countdown.html

Eva Henriksson sa...

Å så roligt med en sådan vänskap. .Hon kan gott rodna lite . Det blir bara klädsamt.
Tänk så bra med blommorna som ständigt kommer att påminna om henne! Grattis till detta roliga...
Det är minsann inte lätt att veta hur varje blomma ska behandlas.

Marianne sa...

Saltis: Haha, ja jag ska tänka på det nästa gång!

Det kommer att bli jättefint i trädgården. Men hjälp vilket jobb det är! Nu måste jag snart ut och vattna igen, för det är bäst att göra som Olgakatt säger : D Nä men allvar, det är det, för hon vet ju hur man ska göra för att växterna ska trivas.

Jag älskar också lavendel, det doftar så gott, och jag vill ha just en trädgård som doftar gott och som går att äta!

KRAMAR!


Malin: Ja Olgakatt är jättegullig! Nu måste jag bara orka kratta bort en massa skräp, särskilt det som täcker jordgubbarna, eller om det är smultron.

Kram!


Katarina: Jag tror jag ska ha den som häck på baksidan mot grannarna. Där kan den få sprida ut sig bäst den vill, i alla fall sidledes. Och så får man göra som Olgakatt säger, hugga av rötterna med en vass spade om den kryper iväg åt fel håll. Taggig är den så klart, det är ju en ros! : )

Kram!

Marianne sa...

Olgakatt: Jag får göra som du gör, hugga av rötter med en vass spade - det står på inköpslistan.

Nu har jag lärt mig ett nytt ord: Remontera. : )


Anna: Jag kommer och kikar!

Kram!


Eva: Hahaha, ja det passar nog Olgakatt att rodna lite : ) Det är alltid roligt med växter och föremål som har en historia, eller proveniens som det så fint heter på Antikrundan. Det får ju även växter när man kan deras historia.

Jag tror jag ska göra mig något slags register där jag skriver upp hur växterna ska skötas, och ett schema för vad som ska göras varje dag. Annars kommer jag att missa någonting och glömma någonting annat.