fredag 8 april 2011

Morgonmänniskor

Mina morgonmänniskor: Smörgåsmannen och Pogaca-mannen.

När vi bodde i Istanbul jobbade jag ett par höstar på ett försäkringsbolag, under högsäsongen när alla turisters försäkringsanspråk kom in och skulle betalas ut. För att undvika att sitta en dryg timme i trafiken brukade jag ta en minibuss, en dolmus, redan klockan halv sju på morgonen. Det var den första minibussen som gick för dagen, och det var alltid en äldre herre och jag som stod vid hållplatsen och väntade tillsammans. Det var också nästan alltid samma chaufför som körde minibussen, så vi hade alltid garanterat plats. En gång fick jag sitta mellan chauffören och passageraren som satt i framsätet, trots att det egentligen var fullt. Men inte kunde han lämna mig där i snöovädret!

Vid ändhållplatsen där jag gick av stod alltid mina morgonmänniskor. Smörgåsmannen hade en liten kärra med bröd och olika pålägg, av honom kunde man köpa smörgåsar med det pålägg man ville ha. Och Pogaca-mannen hade en liten vagn där han sålde så kallade pogaca-bröd, de äter man utan pålägg.

Om det var fullt av kunder någon morgon så att jag inte sa "Günaydin" (god morgon) till dem, blev de alldeles oroliga, så nästa morgon frågade de var jag hade varit dagen innan, hade jag varit sjuk?

Jag kommer aldrig glömma mina morgonmänniskor!

---

Just nu är det Så ska det låta på tv. Av någon mycket märklig anledning vill Maken ha det på. Själv tycker jag att det är förfärligt hemskt! Inte nog med att programledaren är så urvattnad vid det här laget att man har tröttnat för tre eoner sedan, de kan ju inte sjunga heller! Och när en så kallad komiker sitter och "sjunger" en hel låt, ordagrant om än inte tongrant, är det ju så tydligt att de inte alls bara har "kommit på" vilken låt som avses - det är INTRÄNAT.

SNÄLLA SVT - TA BORT DET DÄR FÖRFÄRLIGA PROGRAMMET! DET VAR BRA PÅ DEN TIDEN PETER HARRYSON VAR PROGRAMLEDARE. NU ÄR DET DÅLIGT!

Jag ska gå till apoteket och köpa öronproppar i morgon så att jag har till nästa vecka!

9 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Tjosan nu är du på hugget igen! :-)

Anonym sa...

Den där "pogaca", är den söt med vaniljkräm i? Här i Grekland äter jag med nöje "bougatsa" om den är nybakad och fortfarande varm. Det är en kletig god smet inuti tusenbladshöljet och en massa pudersocker utanpå. Helt omöjlig att äta utan att spilla och söla, men jättegod till starkt kaffe en kylig vintermorgon på kafé Anasis på Kalymnos.
Monica P

Bloggblad sa...

Så fint du skriver om dina morgonmänniskor!

Jag klarade inte Peter Harryson, så jag såg bara när det var någon extra bra deltagare som jag gillade. Men - oavsett programledare, så klarar ingen programform mer än Aktuellt och Rapport mer än två, tre säsonger. Tv-ledningar har nog inte fattat att vi ibland vill ha variation

På mitt hotellrum var det Talang... eftersom barnbarnet älskar att leka det sen på sommarkvällar på verandan.

Monika sa...

Visst är det härligt med sådana människor! Turkar är speciella och bryr sig verkligen om sina medmänniskor!

Pettas sa...

Härliga morgonmänniskor; förstår mycket väl att de har fastnat i ditt hjärta:)

Jag gillade inte Peter Harryssons alla fånigheter i min tur:)som "jolmade" om mamma hit och mamma dit, Tycker mycket bättre om Peter Z men däremot håller jag med dig om att programmet är inövat på något sätt. De är proffs men ändå "råkar" det komma precis rätt låtar som fördelar gracerna. Bortsett från det så kan nog en hel del sjunga väldigt bra också, men gärna för min del också, kom med någonting nytt...man ledsnar på samma koncept år ut och år in.

Karinkram!

Desiree sa...

Håller med om att dessa var härliga morgon människor. Försöker hinna med att kolla lite bloggar nu när jag har en stund över. Vilken toppen idé med skrivkursen du ska gå. Den låter ju helt perfekt för dig. Visst är det underbart när man äntligen tar tag i något man velat göra länge. Vad kul att du har den att se fram emot och nu är det ju inte alls långt kvar tills ni också flyttar in i huset. Spännande och kul!
Ha en trevlig helg

Anna, Fair and True sa...

Jag var hemma hos mina föräldrar och råkade se programmet och det var ju förfärligt! Lotta Engberg kunde ju inte heller sjunga!

Marianne sa...

Karlavagnen: Hahaha, ja men jag blir på så dåligt humör av det där skitprogrammet! Jag var sur hela kvällen : D


Monica: Nej, det är ingen kräm eller någonting alls i, det är bara som slätt vetebröd ungefär. Usch, jag kommer knappt ihåg, jag kan inte längre beskriva dem, mer än att jag tyckte de var väldigt goda till te. Här kan du se en bild: http://www.portakalagaci.com/oburcuk/2006/10/haftann_tarifle.html

Fast när jag tänker efter kan det nog vara fyllning också, men oftast någonting matigt, har jag för mig. Jag brukade bara äta släta i alla fall, och när jag ser på receptet under bilden är det smör, ägg, vaniljsocker, socker, mjölk, jäst och mjöl. Som då blir som slät vetedeg.

Dina bullar låter väldigt goda!


Bloggblad: Ja mina morgonmänniskor förhöjde livet på ett sånt där vardagligt fint sätt.

Det är nog så det är, vissa tycker om vissa programledare, och andra tycker om andra. Så kommer det alltid att vara, det viktiga är att det blir lite variation.

Talang har jag aldrig sett, men när barnbarnet gillar att leka det gäller det att hänga med!

Marianne sa...

Monika: Ja sådana människor gör att vardagen får en liten guldkant! Det fanns många sådana människor i både Turkiet och Egypten. Tänk alla de fina vakterna och trädgårdsmästarna som jobbade i vårt område. Så himla gulliga människor!


Karin: Ja det är ofta sådana här människor som egentligen är rätt perifera i ens liv som på något sätt lyser upp vardagen. Inte har jag suttit och diskuterat livets meningen med dem, bara småpratat och sagt godmorgon och handlat smörgås.

Haha, jag hade helt glömt Harrysons mamma! Men visst är det trist när de tar med komiker och andra som inte alls kan sjunga och inte får möjlighet att vara roliga heller! De sjunger ungefär lika illa som jag!

Kram!


Desirée: Åh, då betyder det att du har skrivit någonting på din blogg? Hoppas att du har det jättebra hemma i Alabama!

Jag har redan börjat skrivarkursen, den tar man i sin egen takt, så man börjar och slutar när man själv vill, så att säga. Så jag har börjat göra övningarna i första brevet, vilket redan har gett resultat. Har inte skickat något än, det gör jag om några veckor.

Ha det jättebra i 'Bama!
Kramar!


Anna: Det sa jag också! Men fick höra att det var ju Engberg och hon kan sjunga. Men det var ju FALSKT SOM ATTAN! Jag kan inte sjunga, men höra kan jag!