söndag 10 april 2011

Le Comte Ory

En sån fantastisk kväll jag hade tillsammans med Olgakatt i går kväll! Vi var i Osby och såg Rossinis opera Le Comte Ory i direktsändning från Metropolitan i New York! Prisa teknikens under, tänk att vi kan sitta på den svenska landsbygden och vara med direkt i det som händer på scenen i New York!

Jag har fått en ny idol. Tenoren Juan Diego Flórez är helt fantastisk! Inte nog med att han sjunger gudomligt, han är dessutom den nästa snyggaste karln i världen (Maken är snyggast i världen) och verkar ha humor. När föreställningen började i går hade han nyss kommit till operahuset - han hade blivit pappa för bara en timme sedan! En liten flicka om jag minns rätt.

I föreställningen var även en svensk sångerska med, Susanne Resmark. Det är den rätt bastanta matronan i dubbelstrut på huvudet. Hon gjorde väldigt bra ifrån sig, och jag hoppas att vi får se mer av henne i framtiden. Men jag hoppas hon slipper riktigt så hårt åtsnörda klänningar, för hennes "hylla" riktigt skvalpade ovanför ringningen.

Det var en rolig opera. Den handlade om hur greve Ory försökte förföra grevinnan (som jag inte minns vad hon hette) som var ensam i slottet när hennes bror var på korståg i Palestina, men hon hade svurit att ingen friare skulle få komma in så länge han var borta. Greve Ory klädde ut sig till eremit för att ge henne "goda råd" och senare till nunna för att ta sig in i slottet.

En rollfigur jag aldrig kommer att glömma är scenmästaren. Han var utklädd till en 1700-tals scenmästare, en riktigt sliskig gammal gubbe med stripigt långt vitt hår, för korta rockärmar och kutrygg. Han skötte och dirigerade hela scenografin på 1700-talsvis med metallblad som åska, fjärilar på långa svajiga pinnar och stora vevar för att veva upp och ner sängen efter behov. Han var helt underbar! Han skymtar fram en del i videosnuttarna här nedan.

Här kommer några smakprov:







Och vet ni det ALLRA BÄSTA med live HD-sändingarna till Folkets hus-biograferna runt om i landet? Jo, det är att på lördag, när jag egentligen skulle ha åkt till Stockholm för att se min lilla Mathilda sjunga Majas alfabetssånger på Konserthuset i Stockholm (men inte kan eftersom vi tar över huset då), i stället KAN GÅ OCH SE HENNE PÅ FOLKETS HUS HÄR I ÄLMHULT! Så jag slipper missa hennes uppträdande. Jag är faktiskt så glad för det att jag nästan grinar. I morgon ska jag gå och köpa biljetter!

13 kommentarer:

olgakatt sa...

Kan tillägga att Susanne Resmark är född i Ängelholm; hon är inte bara svensk utan t o m skånsk!
Bor kvar i Ängelholm men är anställd på Det Kongelige i köpenhamn

Carl Bruder's personalia sa...

Vad kul att du och Olgakatt har varit på opera. Det är sådant som man faktiskt ska ta sig tid till och unna sig för det ger så mycket.
Himla kul och bra att det ordnade sig så att du inte missar Matildas koncert heller. Hon måste vara otrolig duktig som får turnera runt och sjunga på så många olika ställen. Jättekul! Det är klart du inte vill missa det för allt i världen.
Kram!

Anne-Marie sa...

Du och Olgakatt har verkligen hittat på många trevliga saker tillsammans. Hur långt ifrån varandra bor ni? Jag är ingen operamänniska men förstår att det kan vara otroligt upplyftande om man verkligen kommer in i det. Jag skrev ett privat mejl till dig (till den mejladress du har här på bloggen) - hoppas det kom fram som det skulle. Kramar!

Eva Henriksson sa...

Ja det är verkligen kul när man hör om fina kontakter som knyts på datorn.

Musikanta sa...

Roligt att du har Olgakatt så nära som drar ut dig på olika kulturella evanemang! Hade, som jag sagt tidigare, inte haft något emot att ha hängt med. Ibland är det bra med en motor som drar, man kommer sig inte alltid för själv att gå på saker och ting.

Bloggen har varit till stor hjälp - har tänkt ibland att jag måste gå på den utställningen för att ha något att blogga om. Och sen har det ju varit så kul och intressant när man väl kommit dit!

Roligt att du inte missar lilla Mathilda! Casimir kör hårt med Lilla Snigel och Blinka lilla för att komma i form till Adolf Fredrik om sex år förhoppningsvis...

Annika sa...

Prisa tekniken, som sagt.
Låter som en underbar upplevelse.
Kan de inte sända baletter också direkt från ABT, tex.
Läckert värre och jag förstår att det var en upplevelse för er!
ROLIGT också att du kommer att kunna se Mathilda sjunga!!
Kram!!!

Kim M. Kimselius sa...

Låter som en fantastisk upplevelse, och det i lilla Älmhult...
Jag kommer till Älmhult i maj, den 18 och ska vara med på Bokjuryns prisutdelning i Folkets hus. Kanske vi ses?!
Härligt att du kan se Mathilda och höra henne sjunga, trots att du inte kan åka till Sthlm.
Kram Kim

Anne-Marie sa...

Har nu skickat ett nytt mejl till din Yahoo adress. Hoppas att det kommer fram. Kram!

KARLAVAGNEN sa...

Du (ni) är verkligen fenor på att hitta kul grejer och att detta överhuvudtaget fanns å då i mörkaste Skåne (just kidding) wow!!! Imponerad och glad för er!!!

Härligt med folk med god initiativ förmåga.

Marianne sa...

Olgakatt: Ja och som jag berättade för dig har hon gått i samma skola som Otta när hon var liten! Världen är inte så stor.


Desirée: Jag undrar om man kan se den här typen av opera i Stockholm någonstans. Visserligen finns Operan så man kan gå live, men jag undrar om man kan se direkt från Met?

Det är perfekt att jag inte missar Mathildas konsert! Hon turnerar inte, det är hennes klass som sjunger bara på Konserthuset i Stockholm på lördag. Jag tror det blir en konsert till i år, sedan blir det nog ingenting mer förrän till lucia när det är hennes klass tur att sjunga i Globen.

KRAM!


Anne-Marie: Vi bor 7 mil från varandra, så det är en bit men överkomlig. De sänder även balett på samma sätt, och jag tror att de sänder från Dramaten i Stockholm också. Hoppas det blir många fler sändningar av den här typen, för det är verkligen häftigt att kunna ta del av olika typer av föreställningar.

Brevet har kommit fram nu! Jag svarar dig i morgon när jag inte är så trött - det blir vettigare då : )

Kram!

Marianne sa...

Eva: Ja datorn har verkligen öppnat världen! Jag tror att om man tycker om någons blogg, då kommer man att tycka om personen också. För man skriver ju ner tankar och en del känslor, så jag tror att man lär känna en person bättre faktiskt än man gör i ett fikarum på jobbet eller liknande. Sedan kan det ju inte ersätta längre fikasamtal vänner emellan, självklart inte, men jag tror "like-minded" har lättare att hitta varandra.


Musikanta: Så fort vi har huset någorlunda i ordning så att vi kan ha nattgäster får du komma ner och hänga med ut på någonting! Det kommer många fler bra föreställningar, även om jag inte vet hur höstens program ser ut. Men det kommer säkert mycket bra.

Ja ibland behöver man en motor som drar ut en! Och sen är det ju alltid roligare att gå två eller fler så att man har någon att prata med och uppleva saker och ting med.

Gulle-Casimir! Om sex år, då går Mathilda i ... gymnasiet! Jag som tänkte att hon kanske kunde bli fadder, men det går väl inte då : ( Nå, vi får hoppas att han kommer in och får någon annan bra fadder!

Kramar!


Annika: Ja, tekniken är fantastisk! De sänder baletter också! Den 29 maj sänder de Coppelia med Bolshoj! Gissa om man är spikad på det! Olgakatt ska kolla hur de sänder balett från Met, men det borde de väl göra? Coppelia kanske är från Met, förresten.

Det var det första jag gjorde i morse, ringde och beställde biljetter till på lördag för att se Mathilda. När biljettkillen frågade hur många barnbiljetter det var blev jag "tvungen" att förklara hur det låg till, och han förstod direkt hur viktigt det var! : )

KRAM!

Marianne sa...

Kim: Jag frågade om biljetter till den 18 maj när jag var på bibblan, men de sa att det var vikt för skolklasser : ( Men vi kanske kan ses före eller efter? Ska du få pris?

Nu kan jag knappt bärga mig till på lördag för att se Mathilda. Haha, först kan jag inte bärga mig tills det blir fredag och vi får huset, sedan kan jag inte bärga mig tills det blir lördag och konsert!

Kramar!


Karlavagnen: Jag tycker nästan att det händer mer här än det gjorde i de där jättestäderna jag har bott i! Det gör det så klart inte, men jag tycker det händer mer som passar mig, och det är inte evigheter i bilkö och jag kan själv bestämma om jag ska på någonting, måste inte böna och be för att få någon som kan köra mig. Helt underbart!

Det händer säkert en hel del när du har semester i sommar också : )

Bloggblad sa...

Att bo på ett litet ställe kan ha sina fördelar! Jag kan cykla ner till stan här på 10 minuter, slipper T-bana och trängsel - och ganska ofta kommer det riktigt fina konserter och författare hit också.