fredag 23 april 2010

Att köpa ägg och oliver

När man ska köpa ägg och oliver kan man antingen göra som man brukar och åka till vanliga affären, eller så kan man göra sig en liten utflykt till Wadi Foods och köpa finfina lantägg från frigående höns och världens godaste (enligt min oliv-finsmakar-kompis C) ekologiskt odlade oliver. I dag valde vi det senare alternativet.

Okej, Wadi Foods produkter kan man köpa i vanliga affären också, och de har butiker inne i stan, men om man nu känner för det så kan man åka till deras butik som ligger vid Alex Desert Road i närheten av deras odlingar. Tyvärr får man bara smygkika in på olivodlingarna (se bild nedan), men det ger en bra känsla. Och deras ägg finns bara i deras egen butik. Sen vet jag inte hur miljövänligt det blir att sitta och brumma i en bil för att köpa det där miljövänliga, men ibland behöver man se annat än stormarknaden.

Vi hade lite krångel när vi skulle ge oss iväg, för ytterdörren har gått i baklås! Maken försökte med både det ena och det andra, men till slut ramlade hela handtaget av och vi fick ge upp. I stället gick vi ut bakvägen som leder mot poolen, och så fick vi gå runt några av villorna. Men det gick ju lika bra det.

Maken på väg till bilen.

Vägtullarna mot Alexandria.

Skylten som visar var lilla butiken ligger.

Här är den lilla butiken, lätt att missa om man inte känner till den.

Olivodlingarna ligger bakom muren som man kan kika in genom.

Tyvärr har de inget kafé i den lilla butiken, en klar miss. Så vi åkte till stora shoppingcentret i alla fall och åt lunch. Den här gången parkerade vi längre bort i garaget och åkte upp i nya ingången. Där hittade vi något som jag inte vet om man ska skratta eller gråta åt. Ett barngym!

Junior Fit, ett gym för barn.

Jag vet inte. Är det vettigt med ett barngym med motionscyklar och trappmaskiner och gåband och allt? Visst att man kan ha något liknande som lekredskap på ett dagis, ett lekredskap bland andra, men det här stället har alltså BARA träningsredskap för barn. Är det inte bättre att barnen är UTE och cyklar, att de springer och leker på en gräsmatta och att de klättrar i klätterställningar och berg? Eller är det här en nyttig variant för barn? Jag vet ju inte, jag hänger inte med i alla nya rön när det gäller barn och hälsa. Men i mina ögon verkar det kanske lite ... knäppt!

Kul vägbilder får ni i morgon.

26 kommentarer:

carina@pocolococreativo sa...

Kul!
Och att göra en utflykt, få nya intryck DET är miljövänligt för själen!

Anonym sa...

Ja, ibland får man ju vara lite miljöovän och ta sig en utflykt! :-)
Och barngymmet, ja kan nog inte annat än hållar med; låter knäppt... :-) Fortsatt trevlig helg!

Saltistjejen sa...

Ja jag håller nog emd dig ang barngymmet. Känns lite udda.. Hm, normala barn får utlopp för sin energi på helt andra vis genom vanlig lek tror jag. Sedan kanske de går på ngn särksild forma av aktivitet som fotbollsträning, karate, simning eller balett. Men det är ändå annorlunda tycker jag. Ett vanligt gym känns lite konstigt?!
Kram!

Pettas sa...

En sådan väg skulle jag gärna ha till butiken också. Härligt att få åka med er i baksätet.
Barn får inte vara barn längre,utan skall efterapa den vuxna människan alltmera. Rörelser i lek är något helt annorlunda än att vara på ett gym.Knäppt, absolut

Marianne sa...

Carina: Ja det har du rätt i, och själen behöver alltid mycket miljövänlighet : )

Isflaket: Ja det måste man göra sig, annars blir det bra trist. Ett tag funderade jag på om de rika barnen i en storstad som Kairo inte har möjlighet att vara ute och leka, men det är ju verkligen de som har det. Countryklubbar och så bor de i compounds som vårt. Ja, knäppt!

Saltis: Ja ett vanligt gym för vuxna är ju till för att vi inte använder våra kroppar, vi som sitter stilla vid skrivbord hela dagarna. Barn gör ju inte det. Nä, knäppt.

Kram!

Karin: Ja när barnen springer runt och lekar, sparkar boll och vad de nu gör, använder de ju hela kroppen i ett icke repetetivt mönster, gym är ju bara att upprepa rörelser. Nä, jag tror inte det är bra.

olgakatt sa...

Hörde på radion häromdagen om barn idag som inte får vara ute och leka som tidigare generationer. De skjutsas till olika aktiviteter och spontanlek i hemgrannskapet finns nästan inte mer. Inte överallt, i alla fall. Här ikring finns många barn och stora fria gröna ytor men jag ser sällan barn som leker utanför tomten, möjligen spelar dom boll på gatan precis utanför sitt hus. Det känns sorgligt, tycker jag. Men barn-gym är ju ännu sorgligare!
Jag kommer gärna med på en ekologisk inköpsrunda, jag med!

Desiree sa...

Så kul att se registeringsplåten på eran bil med arabiska tecken, coolt!
Mmm låter som en underbar utflykt att åka till olivodlingarna. Ser vacker ut även om du bara fick smygkika som sagt.
Det där med barngym verkar helt överflödigt och onödigt. Barn rör på sig så mycket genom naturlig lek eller borde som du tar upp vara ute och cykla, springa, leka kull osv
De ska inte behöva något gym. Hade vi vuxna rört oss så mycket som barn gör och lekt på det viset hade vi inte heller behövt gå på gym.
Ha en skön helg
Kram!

Annika sa...

Nej, kidds ska inte behöva ngt gym, inte alls.
De ska vara ute och leka. Måste säga att här är kiddsen i Ks ålder ute. De cyklar, de har olika lekar för sig och är ute hela dagarna nästan om det är helg.
BRA!!
Men, å andra sidan skjutsar jag henne till aktiviteter och annat...

Men, vilken cool väg till JUST den affären du har. Och så romantiskt det ändå är med olivlundar, aaaaawww...

Tycker också det är coolt att se reg-skylten på er bil.

Kram!!

Freedomtravel sa...

Blir sjukt sugen på att resa när jag ser dina bilder PÅ VÄG!!!
Men jag håller med, barn rör sig naturligt bara man ger dem chansen! Visst, barngym kanske är en sån chans... men varför inte stockar, stenar, gungor, träd...? Eeeh???

Anonym sa...

Vad mysigt det låter, att åka till en olivodlings egna butik! Fantastiskt! Där skulle jag gärna vara med. Det är så härligt att följa dig en dag så där.... Här i Gävle sitter/ligger jag förkyld och tittar ut på ett lite snöigt landskap. Det kom snö iförrgår. Men vi har säkra vårtecken här. Igår var första segelbåten som var ute. Vi har tidigare sett motorbåtar och jetski!! Så våren är på g. Ha en trevlig helg.

//Nathalie

Emmama sa...

Tur att ni hade en bakväg annars hade ni suttit där hemma nu utan goda ägg till frullen.. ;) Kul att ha en sån där liten lyxigare butik att kunna åka till, det kan verkligen vara skillnad i kvalite! Ha en skön helg! Kram!

ab sa...

Jag håller med dig (och Annika) - barn ska inte träna, de ska leka!

Men så roligt att få se Maken utan döljande parasoller!

Hur gör ni med bilen - skickar ni den per båt till Sverige, eller säljer ni den i Egypten? (Förlåt om jag frågar för mycket!)

Bloggblad sa...

Jag gissar att det finns ett och annat ni kommer att sakna sen...

Helly på Sicilien sa...

Ja, jösses vad ska man säga. Barngym... Det känns som att det kan saknas lite vanligt hederligt sunt förnuft ibland på många ställen. I Indonesien så har det blivit jättepopulärt med starbucks och alla även små barn dricker fulla muggar med frappucino (eller vad det nu heter ;). Kanske inte så farligt igentligen, men lite konstigt tycker jag allt. ;)

Hoppas ytterdörren fungerar igen :-)

kram

Marianne sa...

Olgakatt: Ja, jag läste om det där radioprogrammet hos Anki, det är så himla trist att det har blivit så. Är det för att folk är rädda eller är det för att folk är amerikaniserade? Lika illa vilket som, trist är det i alla fall. Hoppas att de här barngymen inte sprider sig utan att det stannar vid det här!

Vi kan ta ekologiska inköpsrundor i Skåne sedan!

Desirée: Ja vilken tur, nu har vi en bild på den regplåten, missade att ta det i Istanbul. Där är visserligen vanliga siffror, men ändå.

Ja vi vuxna borde verkligen röra oss mer. Haha, vi kanske skulle leka lite kull på festerna innan vi sätter oss till bords! Det hade nog varit rätt roligt.

Kram!

Annika: Ja Karolina verkar ju verkligen vara ute och röra på sig så som barn ska, det tycker jag är så härligt. Så där som man själv var ute i den åldern och cyklade och klättrade i berg och gömde skatter och allt vad man höll på med. Det är verkligen SYND om barn som inte får upptäcka livet med kompisarna själva på det sättet. Ja, vi läste ju om det hos Anki också.

Hihi, tack vare er kom jag på vilken cool regskylt vi har!

KRAM!

Marianne sa...

Freedomtravel: Snart är våren och sommaren här och då kan ni kasta loss med bilen och ge er iväg på nya äventyr!

Ja visst hade det varit bättre att bygga upp en park med klätterträd, bergsknallar och stora gräsmattor än ett instängt gym med plastredskap. Fattar inte hur de tänkte!

Nathalie: Men stackare, både snö och förkylning! Hoppas att båda försvinner illa snabbt så att du kan gå ut och lukta på blommorna igen.

Kram!

Emma: Ja det hade faktiskt varit riktig kris utan den där bakvägen, för vi har INGA fönster i gatuplan, vi hade inte kommit ut alls annars. Men nu är det fixat.

Det kan vara jättestor skillnad på ägg. I vår lilla kvartersbutik i Istanbul sålde de såna där superfina frigående (eller alltså hönsen var det : ) ) ägg, de var så goda så folk kom åkande dit för att handla. Och de här är lika fina.

Kram!

Marianne sa...

ab: Jag har nog visat ett riktigt porträtt på honom någonstans. Jo, nu hittade jag det: http://nyaaventyr.blogspot.com/2008/09/p-allmn-begran.html

Det är egentligen inte vår bil, det är en tjänstebil. Så den stannar här när vi flyttar. Tur att vi inte är diplomater, för i alla fall de svenska måste köpa sina bilar själva och sälja dem själva när de flyttar. Och det är krångligt värre, för de är ju diplomatskyltade och kan inte säljas till vem som helst - om man inte betalar hysteriska tullavgifter för att skylta om dem.

Bloggblad: Jo, det finns mycket vi kommer att sakna - och lika mycket vi inte kommer att sakna. Så jag tror det jämnar ut sig i långa loppet.

Helly: Märkligt att ungarna gillar kaffe! Fast de har ju så mycket sirap med olika smaker i nu för tiden, så det kanske inte är så konstigt. Å andra sidan får man kanske göra undantag för javanesiska barn, om man bor på Java måste man ju få sig en kopp java : D

Har du varit mycket i Indonesien? Nu blir jag nyfiken, jag har ju hälften av mina rötter där!

Kram!

Fröken Anki sa...

Helt rätt att göra en utflykt av mathandlingen.

Ja tycker som du - det måste vara bättre att barnen får leka själva. OK att ha grejerna som extra lekredskap, men ett gym?
Nä, det är väl inte riktigt rätt approach.

Skönt att höra att dörren är fixad nu.
kram

Melting Pot sa...

Hu - det dröjer nog inte länge innan vi har barngym här också. Absolut något som man skulle gilla här. Dock inte jag. Helt galet. Ser ju dessutom ut som att det passar för småbarn. Om det ändå varit för yngre tonårsbarn
(ca 11-14) som ju inte får gå på vanliga gym så hade jag förstått vitsen.

Lotta sa...

Perfekt att köpa så fina varor i den lilla butiken. Det gäller som sagt bara att veta var man ska åka! Och ägg hade jag gärna köpt på plats, så att säga. Nu får jag nöja mig med ekologiska och hoppas på att dessa hönor mår bra.
Vilken idé detta med barngym :-/ Ska det verkligen behövas??? Var finns leken och spontaniteten i dessa redskap? Nej, jag är EMOT!

Marianne sa...

Anki: Ja det här tangerar ju det du skrev om, att barn inte har egen tid att leka ute. Det är så sorgligt att barn inte får upptäcka världen lite på egen hand också.

Kram!

Lena: Det är verkligen sorgligt. Åldersgrupperna de vänder sig till är 4-12!!! Varför ska fattigare länder härma västvärlden SÄMSTA sidor?

Kram!

Lotta: Vi pratade just om bra butiker i Helsingborg. Finns fiskaffären kvar på Kopparmöllegatan? Och slakteributiken på Södra Stenbocksgatan? Nå, jag är övertygad om att det finns en massa nya bra affärer om gamla fina affärer har försvunnit!

Jag är också emot barngym. Det verkar inte riktigt klokt. Tacka vet jag skog och mark!

Taina sa...

Det har jag aldrig sett, sk barngym. Däremot vanliga gymnastiksalar men inte med maskiner. Om det nu hör till shoppingcentrat så kan det ju vara ok att lämna sitt barn där när man själv springer runt och handlar?

Vad gott med oliver! Men varför fick man inte se mer av odlingarna?

Ja du Marianne, ibland är det svårt att vara miljömedveten till 100. Tänker på alla frakter av diverse mat och industriprodukter över oceaner och hav för att någon ska konsumera eller förädla på andra sidan jordklotet och så snackar man om ekologiskt odlat och miljöcertifierade företag och bla bla. Det är en svår ekvation att knäcka.

Kram och hoppas oliverna smakade bra!

Petra H sa...

Det låter lite bibliskt att åka iväg till en olivlund.
Det där med gym för småbarn med motionscyklar och löpbarn låter helt enkelt inte klokt!!
Såg Hellys kommentar om kaffedrickande barn, min franska kompis berättade igår varför hon inte gillar kaffe med varm mjölk. När hon var liten (4 år tror jag!) blev hon och bröderna skickade till katolsk internatskola. De fick alltid sitt morgonkaffe med skinn på mjölken och hon hatade det, hon försökte att ta bort det men nunnorna upptäckte vad hon gjorde och tvingade henne att dricka allt inkl skinn. Jag reagerade inte så mycket på de elaka nunnorna för hon har förut berättat hur otrevliga de var MEN att hon drack café au lait som 4-åring tyckte jag var mer intressant. Hon menade att det är den vanliga frukosten för franska barn och visst är det mer mjölk än kaffe men ändå, det låter konstigt i en svensks öron!!

Marianne sa...

Taina: Ja det kanske är det som är meningen, att det ska funka som barnvakt. Fast då tror jag att ungarna skulle ha roligare i ett bollhav, typ?

Jo, men man får så klart se odlingarna, de är inte hemliga, men de har byggt den där muren för de tycker det är snyggt, eller nåt. Olivodlingar finns det ju lite här och där, så det är inget någon industrispion skulle kunna ha nytta av att se : )

Det är jättesvårt att handla i dessa tider. Man vill ju gärna äta ren mat och mat som inte har rest för långt, samtidigt vill man ju ha variationen som transporterad mat ger. Här har vi dessutom riktigt dåligt samvete när det gäller kött, allt kött vi äter kommer från Australien. Det inhemska köttet är nämligen inte hänt en sekund, dessutom är det lite väl mycket flugor och lite kylskåp i de slakterier jag har sett, så vad ska man göra? Man får göra så gott man kan helt enkelt.

Kram!

Petra: Jag har nog vant mig vid att se olivodlingar de senaste nästan tio åren i Turkiet och här, för jag har inte tänkt på att det skulle vara lite häftigt : ) Men de är vackra, lite silvriga.

Va!?!? Är det fortfarande så i klosterskolor???? Finns det fortfarande klosterskolor???? Det där är någonting jag förknippar med 40-tal, å det senaste. Hon måste ha gått där på 80-talet? HUR kan man vara så elak när man är nunna? En nunna ska väl vara GOD?

Ja sen att småbarn dricker kaffe är ju lite märkligt, men det gjorde nog småbarn i Sverige också en gång i tiden.

USCH, stackars din kompis!!! Hälsa henne!

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Ser ju onekligen lite konstigt ut. Om det var ett lekställe med lite gymutrustning anpassad för barn hade det ju bara varit positivt, men ett ställe som är enbart gym?? Men egyptiska barn kanske inte kommer ut så mycket? I alla fall de barn som är shoppingcentrets kundgrupp.

Marianne sa...

Anna: Håller med, lite gymutrustning typ klätternät och vad det kan vara är ju bara bra och roligt, men det här är alltså som ett vuxengym fast med färgglada och små redskap. Jag vet inte hur det är med egyptiska barn, men våra grannars barn är allt ute och leker och spelar boll och badar och springer och hoppar och ...