torsdag 29 april 2010

Brev till DN - protest mot att Språkspalten läggs ner

Jag skickade ett brev till DN i dag eftersom jag tycker att det är skandal att en av tidningens viktigaste spalter läggs ner, nämligen Språkspalten som har skrivits av Catharina Grünbaum i tjugo år.

Bästa Gunilla Herlitz!

Till min stora sorg har jag förstått att ni ska lägga ner Språkspalten och sparka Catharina Grünbaum efter tjugo års tjänst och tjugo års ovärderlig förmedling av vårt svenska språks underfundigheter.

Samtidigt behåller ni nonsens som bättre hör hemma i andra sorters media, till exempel Maratonbloggen som endast kan vara av intresse för det lilla fåtal som springer maratonlopp.

Jag är djupt besviken på DN som tar bort en så viktig och intressant spalt och vill protestera mot ert beslut. Jag hoppas innerligt att ledningsgruppen för DN tar sitt förnuft till fånga och behåller Catharina Grünbaum och Språkspalten! Jag vet att jag inte är ensam om denna åsikt.

DN kommer inte att bli mitt val för prenumeration när jag och min familj flyttar hem till Sverige i slutet av 2010 om Catharina Grünbaum inte är återanställd och skriver Språkspalten.
Med vänlig hälsning,

Marianne Alstermark

PS. Brevet kommer att införas på min blogg: http://nyaaventyr.blogspot.com som har cirka 200-250 läsare om dagen.Skriv och protestera du också:
Gunilla Herlitz är chefredaktör och VD: gunilla.herlitz@dn.se
Björn Wiman är kulturchef: bjorn.wiman@dn.se

26 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Å vad BRA Marianne!!!!
You go girl!!

Marianne sa...

Saltis: Ja man måste ju protestera när de gör så pass korkade saker!

Kram!

Grekland nu sa...

Jättebra att du ryter till! Att vårda språket och veta hur man ska använda det rätt är ju SÅ viktigt, särskilt nu när man i sms, på fb, i bloggar osv ofta skriver väldigt förenklat. Ett forum som Språkspalten är en bra motvikt!

Pettas sa...

TOPPEN!
språket är ändå under utarmning p.g.a både dittan och dattan. Och DN har ju alltid varit bra vad gäller just språket; därför har jag varit en trogen läsare.
Vi behöver nog ryta till alla var till kvinns och mans.
Karin

Anne sa...

Jag sällar mig också till skaran som säger jättebra gjort! Så bra också att du agerar och GÖR något, inte (läs undertecknad) som mest bara sitter och muttrar utan att verkligen göra rösten hörd. Kram!

Bloggblad sa...

BRA! Det är helt rätt, jag brukar också skriva och klaga (eller berömma) i stället för att sitta hemma och muttra.

Nu läser jag inte DN, men håller med i princip. Vår lokaltidning prioriterar sport och kändisbloggar framför kultur. Det är illa. Jo, unga rockband får STORA rubriker, förmodligen är det finare att ha unga läsare...

Joanna sa...

Grymt bra, men dr det inte SvD som har marathonbloggen?

Joanna sa...

Ah, nu såg jag att DN också hade en. SvD har en liknande; http://blogg.svd.se/maratonbloggen

Marianne sa...

Ingabritt: Ja det är ju skandal att sparka en så viktig medarbetare efter 20 år! Vad blir kvar att läsa? Maraton, smink och mode? Och så alla sportresultat, förstås. Såg nu på DN i deras senaste nytt-ruta: BARA sportresultat!!! Att Belgien säger nej till burka, att det blir förundersökning för mutbrott i Göteborg ... nej men DET är väl inte så viktigt???

DN verkar sälla sig till slaskpressen allt mer, det vill jag inte ha!

Karin: DN har alltid varit min första tidning och den jag har prenumererat på i Sverige, men nu tappade jag all lust. Hoppas verkligen att fler protesterar!

Anne: I dag är det ju så lätt att faktiskt ta det där steget och skriva, tack vare mejlen. Det är skönt att ryta till också när man blir riktigt upprörd. Testa! : )

Kram!

Bert sa...

Heja, heja friskt humör.

Marianne sa...

Bloggblad: Som jag skrev här ovan, kollade nyss i DN och deras Senaste-nytt-ruta tar BARA upp sport. I stället för att profilera sig med viktiga ämnen och samhällsdebatter lägger man ännu mer pengar på samma ytliga skräp som alla andra. Maratonbloggar och sport. Det är så man ...

Joanna: Hej och välkommen hit! Ja, du hittade. Förstår inte varför DN måste härma alla andra i stället för att visa och gå i spetsen för en sund journalistik, så som de har kunnat göra tidigare.

Bert: Ja jag blev så förbannad av det här. Jag är lika trött som du på allt aftonslask!

ab sa...

Hör, hör!
En gång i tiden läste jag DN, ofta SvD, och båda kvällstidningarna. Skrev jag om samhällsfrågor - t ex om kärnkraft - gjorde jag det gärna i SvD, som (trots att de var lierade med starkt kärnkraftsvänliga M) var de mest hederliga i den debatten.

Nu är det direkt svårt att hitta läsvärda tidningsartiklar, och blänkarna för fåntratterierna stör bara de. Att lägga ner Språkspalten är ett enormt misstag.

Suzesan sa...

Heja heja Marianne Bra skrivet och på dem bara och jag säger You Go girl.

Bra gjort.Jag visste väl du hade skinn på näsan hihihi...!!!;)Spännande att se om du får svar.

Kramar
/Susanne

Malin sa...

Bra gjort Marianne!! Jag beundrar alltid människor som faktiskt tycker till och låter berörda människor veta det. Det är så lätt att man irriteras eller blir upprörd över saker men låter det stanna vid det. Nu läser inte jag DN särskilt ofta, men jag håller helt med dig om att det är en tidning som ska hålla en viss nivå på språk och innehåll. Om vi inte värnar om det finns nog en risk att svenskan utarmas och blir fattigare.
Själv skriver jag ofta lite snabbt och slarvigt, men jag tycker att det är viktigt att kunna använda och behärska en annan typ av språk när situationen kräver det.
Hoppas de lyssnar på dig och alla andra som jag hoppas också hör av sig till DN!

Emmama sa...

BRA! Jag känner tyvärr inte till spalten men om du gillar det så är det BRA! Kram!

Fröken Anki sa...

Bra! Sätt press på dom!

Katarina på Filippinerna sa...

Bra gjort Marianne!

Jag ska faktiskt berätta att efter 15 år som prenumerant på DN, som upphörde dec 2008, så kommer jag ej ihåg denna spalt i DN..

Det är dåligt av mig, är det bara att konstatera...

Har du fått någon reaktion från DN?

Matildas fikarum sa...

Eftersom jag är för lat för att själv skriva till DN kan jag väl få lägga in en protest här, i förhoppningen att DN läser dina kommentarer. Språkspalet har varit ovärderlig för mig som utlandssvensk.

Helly på Sicilien sa...

Bra Marianne! Hoppas att DN ändrar sitt beslut och tar tillbaka språkspalten.

Annika sa...

BRA Marianne!!
Undrar så om du fått svar?
Det är som Matilda säger, att språkspalter verkligen ÄR viktiga för oss som bor i utlandet. Eller, för ALLA förresten.
Så jättebra att du skrev brevet!!
Kram!

Matildas fikarum sa...

Oj, oj, jag skrev språkspalet istället för språkspalten! He he, så fel det kan bli.

Marianne sa...

ab: Det verkar nästan som om Drakarna försöker bli något mellanting mellan veckotidning och aftonslask. Tyvärr. De om några borde gå i bräschen för god journalistik, grävande journalistik och seriositet. Det finns ALLTID en marknad för seriösa, rikstäckande tidningar.

Suzesan: Jag fick svar av självaste chefredaktören! Se nästa inlägg!

Kram!

Malin: Tack! Visst är det viktigt att värna språket och att ledande media bemödar sig om att använda ett korrekt språk. Tyvärr blir det sämre och sämre med den saken, och nu som pricken över i stänger de ner Språkspalten, även om de påstår att den blir kvar i en annan form. Men en institution är en institution och klarar bara en förändring om den är oundviklig. Den här förändringen är inte oundviklig.

Jag är inte petnoga när jag skriver här på bloggen heller. Var situation har sitt språk, och som du säger är det viktigt att behärska de olika nivåerna. Men man måste inte vara högtidlig i alla lägen! : )

Marianne sa...

Emma: Synd att du inte har läst den, du hade säkert gillat den du också. Men kolla under Kultur och vidare under Språk i DN på nätet, där ligger en del kvar.

Kram!

Anki: Hjälp till att sätta press på dem!

Katarina: Som jag skrev till Emma här ovan, kolla under Kultur och vidare under Språk, där ligger en del kvar som man kan läsa.

Se svaret i nästa inlägg!

Marianne sa...

Matilda: Du kan få kopiera mitt brev om du vill, men ändra avsändare så att de inte tror att jag är tjatig : )

Haha, såg inte 'språkspalet' förrän du påpekade det!

Helly: Det verkar som om de är tjuriga som fasiken i den här frågan, synd för de missar prenumeranter!

Annika: Ja man märker det nog extra mycket när man bor i utlandet eftersom man inte hänger med på samma sätt då, även om man tittar på svensk tv och lyssnar på svensk radio. Tur att SvD har kvar sin!!! Tror jag ska skriva till dem och be dem inte vara lika dumma som DN!

KRAM!

Anna, Fair and True sa...

Har du fått något svar?!

Marianne sa...

Anna: Ja du har ju redan svarat på frågan själv : )