söndag 12 januari 2014

Köksfönster

Vårt köksfönster i julas, sett utifrån på dagen.

Vårt köksfönster är vårt öga ut mot världen, kan man säga. Det är det enda fönster vi har mot gatan, om man inte räknar fönstret i tvättstugan, förstås. Och det är då också det fönster där andra kan se in till oss. Därför blir det lite extra roligt att göra fint i just det fönstret, så där byter jag ganska ofta runt med blommor och dekorationer.

Under julen var det rött och vitt som gällde i fönstret med röda julstjärnor i röda krukor och vita stjärnor som lyste upp vintermörkret. När man har två ganska små fönster som vi har, blir det svårt att ha en hängande julstjärna, de är oftast för stora. Och att hänga den i mitten ser inte klokt ut. Två stycken hängande hade blockerat allt ljus och all utsikt. Så jag löste det genom att ha två mindre stående på fönsterbrädan, de är så pass platta så de får plats bakom blomkrukorna.

Vårt köksfönster efter jul sett utifrån på kvällen.

Men nu är julen över, i morgon är det till och med tjugondag Knut. Så nu har jag tagit bort de små lysande julstjärnorna. Men det är fortfarande mörkt, så jag tänkte att det vore ändå bra att ha någonting som lyser upp. Eureka! Jag flyttade helt enkelt den lilla granskogen till köksfönstret! Nu är det också vita krukor som gäller, även om de röda julstjärnorna har fått stå kvar ett tag till.

Amaryllisen har fått tokfrossa. Det var ett par veckor sedan vid det här laget som blommorna vissnade ner och hela stängeln fick klippas bort. Men det tyckte den tydligen var trist, för snipp, snapp, snut så var sagan inte alls slut, i stället kom en ny stängel vars blommor ska slå ut endera dagen!


Så här ser det ut inifrån, lite suddig bild.

Älgen fick flytta med, han måste så klart bo i granskogen.


Så nu är allt julpynt borta - nästan. Granen har inte ens börjat barra än, så det känns lite kymigt att slänga ut honom. Han får väl stå där han står ett tag till.

I veckan ska jag leta fram lite isblåa prylar att dekorera med, för den där vintern de lovade, den har inte hittat hit i alla fall. Det snöade i tio minuter på eftermiddagen, men vad hjälpte det? Vi får se om det blir lite bättre i natt.


PS. Alla foton i det här inlägget är tagna med min iPhone.


16 kommentarer:

Pettas sa...

Jag tycker om de stående stjärnorna som man ser alltmera av i fönster hos folk. När våra hängstjärnor har sagt upp kontraktet, är på gång, så blir det nog ståstjärnor här också. Praktiskt och bra dessutom.
Älgen måste givetvis vara i skogen, var annars? Julen går snabbt, men tillika är det skönt att ta bort den och lyfta in vintern. Ja, ni har ju ingen vinter på utsidan, men på insidan kanske?:) Kramar!

Musikanta sa...

Ni får säkert vinter också. Här har det snöat hela dagen och vi har varit ute och kanat på vägen till Skällviks kyrka i kväll.

Det är ju något speciellt med fönster mot gatan. Jag har orkidéer där för det mesta, men nu har amaryllisen fått plats där också. Du har så fint i ditt fönster - det är nästan synd att ta bort allt!
Kramar från Ingrid

Suzesan sa...

Så fint det var med den där granskogen. Med ljus. Vet när vi hade besök från Frankrike så berättade de att de var inte vana att lägga focus på hur det ser ut i fönstren så som vi gör. Även det med gardiner som inte var deras förstaprioritering. DÅ.

Kram
/Susanne

Anne-Marie sa...

Ni har ett fint köksfönster. :)
Så praktiskt med stående stjärnor. Jag ställde - äntligen - undan min adventsljusstake. Tycker den är så fin.
Men det är klart att älgen skall vara i skogen. :)
Den där granskogen var väldig vacker!
Kramar!

Bloggblad sa...

Så fint du har det - granskogen har jag aldrig sett förut, kul!

En sån liten tunn stående stjärna har jag haft på hyllan där jag ligger tittar på mina symboliska saker... och njuter. Den passade perfekt där och lyste upp hela min hörna. Men jag fick ladda batterierna på den när mina egna var färdigladdade...

olgakatt sa...

Älgen i skogen, var annars! Jättefint.
Elljus i fönstren försökte en av mina danska vänner med stuga här ta med sig hem till Danmark och gav ljusstakar en masse i present till vänner och bekanta. Men hon tyckte de var tröga att ta till sig vanan att lysa upp den mörkaste vintern på detta sett. Undrar om det bättrat sig numera....

Marianne sa...

Karin: Ja de är fina de där stjärnorna som står, och praktiskt när de är så smala. Lättare att sätta dit också, slippa klättra och ha sig. :-)

Nu har vi nog fått vinter, -12° i dag, fast ingen snö än. I hjärtat ingen vinter, som tur är.

Kramar!

Marianne sa...

Ingrid: Ja nu är det kallt, men ingen snö. Minus 12! Hoppas snön kommer under dagen, och att den ligger kvar sedan.

Jag har också ofta orkidéer där, och min kaktus har permanent ståplats i köksfönstret eftersom det är söder och sol. Det är ett skott jag tog sista dagen i Kairo, det var stora kaktusar som träd och som blommade så fint. Vi får se om vår vill blomma något år.

Kramar!

Marianne sa...

Suzesan: Jag vet inte var gränsen går, men det stämmer att det söderöver är mer vanligt att bara täcka fönstren med gardiner av något slag så att man inte kan se in. Så även i Frankrike, tydligen.

Lite konstigt egentligen, för fönstren är ju en utmärkt plats för dekoration, man kan liksom inte göra mycket annat med fönstren!

Kramar!

Marianne sa...

Anne-Marie: Egentligen borde man kunna ha adventsstaken framme året om, ifall man dekorerar den lite annorlunda än med julsaker. Man kanske kan dekorera den med kristaller så att det ser ut som is? Och sedan till sommaren med sommarblommor? Höstlöv till hösten?

Granskogen är från Ikea! De sålde den förra året, men i år såg jag inte till den. Synd, för den är verkligen fin och unik.

Kramar!

Marianne sa...

Bloggblad: Granskogen är från Ikea, förra årets säsong. Synd att de inte fortsätter med den, för den är verkligen fin, tycker jag.

Mina stjärnor är med el från väggen, enklare tycker jag. Fast en del ställen blir fula med sladdar som ska dras, och då är det klart bättre med batterier. Bra med Led-lampor som håller och inte drar så mycket ström också!

Marianne sa...

Olgakatt: Det är Klas pappa som har gjort älgen! Även i Danmark, alltså? Att man söderöver glömmer sina fönster vet jag ju, och som Suzesan skriver, men Danmark? Vi får spana in hur det har det när vi är där på fredag!

Annika sa...

Den där granskogen har jag också. Den står på en bokhylla i källaren hela året. SÅ glad att jag köpte den på IKEA en ggn för länge sen.
Du ska se att även ni får vinter!
Helt säkert.
Kramar!!

Marianne sa...

Annika: Vad roligt att du också har en sån granskog! Du är den enda jag vet om, förutom att vi har en. De är så fina och jag är också så glad att jag köpte en!

Jo, nu har vi kallt som bara den, -12°, men inte en enda liten snöflinga än så länge.

Kramar!

Anonym sa...

När jag hade läst de 4 första raderna var det som om du beskrev min framsida på huset :). När jag kom till nästa bild var jag nästan säker :D Har likadana rullgardiner i mina köksfönster,som är de enda mot gatan förutom tvättstugefönstret,där jag också fixar lite extra :) /Ulrika

Marianne sa...

Ulrika: Men guuuud vad roligt! Hahaha, vi kanske ska börja bry oss om tvättstugan också, men jag har ett träd som är i vägen, så det fönstret syns inte lika väl.

:-)