onsdag 8 januari 2014

Vilka enorma summor!


Just nu håller jag på att läsa Zlatan Ibrahimovićs självbiografi, skriven av David Lagercrantz. Trodde ni inte va? Att just jag skulle läsa om en fotbollskille. Och det ska jag erkänna, det trodde inte jag heller.

Men jag måste säga att den faktiskt är väldigt givande. När det gäller språket, kan man faktiskt höra Zlatan själv prata, och han pratar till läsaren. Sånt gillar jag i vissa typer av böcker, och här passar det väldigt bra.

Dessutom är det faktiskt en bok som säger en hel del om personlig utveckling. Måste säga att jag är lite imponerad, jag trodde kanske att de som håller på med fotboll inte använder hjärnan så mycket. Där hade jag alltså fel, i alla fall när det gäller den här killen. Och om jag tänker efter, är det nog så att man inte kan ta sig upp till allra översta toppen om man inte använder hjärnan, även om det är musklerna som sedan används i själva jobbet.

Men en sak tycker jag är väldigt stötande! Och det är de enorma summor som de olika klubbarna betalar till varandra när det KÖPER SPELARE. Ja det är förresten två saker jag tycker är stötande, inte bara summorna, utan det faktum att de KÖPER MÄNNISKOR. Snacka om TRAFFICKING! Och summorna, som sagt. På ett ställe säger Zlatan så här: "Real och Barca hade investerat nästan två och en halv miljarder i Kaká, Cristiano och mig."

TVÅ OCH EN HALV MILJARDER!

Och detta inbegriper då inte killarnas löner och andra förmåner som bilar och bostäder och ... ja det skriver han inte så mycket om, men det är väl bara att fantisera.

Jag menar inte att man inte får ha roligt, spela fotboll och sånt om man tycker det är kul. Men det finns faktiskt barn som svälter ihjäl på det här jordklotet, barn som dör av sjukdomar de inte skulle behöva ha om de bara hade kunnat få medicin eller vaccin eller rent vatten, samtidigt som fotbollsklubbarna betalar summor som skulle räcka för att föda ... ja, inte vet jag hur många av alla svältande människor, men om inte alla, så i alla fall en hel del av dem.

Mycket av nöden här på jorden skulle alltså kunna avhjälpas, om de som leker med fantasisummor i stället kunde hjälpa människor. Här sitter vi vanliga dödliga som sliter och svettas för att dra ihop en lön att leva ett futtigt svensson-liv med, och skänker pengar till olika organisationer, medan fotbollsklubbarna bollar med larviga summor.

Nä, det tycker jag är stötande!


14 kommentarer:

Susanne sa...

Hej!
Just nu läser jag Gudrun och jag lägger ifrån mig min e-bok (har lånat/laddad ned från biblioteket).
Och även om jag har mina absolut mest renputsade glasögon på mig har jag inte hittat en endaste stavningsfel eller syftningsfel, lyfter på hatten åt både författaren och lektören!
Det skulle vara jättetryggt om jag kunde få anlita dig när jag är färdig med mitt första utkast. Jag har svarat på dina båda kommentarer "hemma hos mig", du kan kolla där om du vill.
Zlatans bok har jag inte läst, men får ladda ned den när jag är klar med underbara Gudrun (gillar den verkligen, en härlig måbra saga för vuxna!)
Zlatan-effekten är också rätt intressant tycker jag, hans biografi har fått ungdomar i invandrartäta områden som Rosengård att börja läsa. Miljonerna som snurrar i vissa idrotter är rent skandalösa i perspektivet att det finns de som inte har vare sig mat eller hem i de städer där dessa miljoner, miljarder byter klubbar.
Ha nu en fortsatt skön kväll,
kramar /Susanne

Marianne sa...

Susanne: TACK! Fast nu kommer lektion nummer 1:

Lektören läser manus och lämnar rekommendationer om hur författaren i stora drag kan gå vidare, samt rekommenderar eller avslår publicering.

Redaktören hjälper författaren mer i detalj, går in på djupet i både handling och mening och ord så att ett färdigt manus blir resultatet.

Korrekturläsaren kollar alla bokstäver så att de sitter på rätt plats, att grammatiken stämmer och att avledningar och det jag kallar "ändringsfel" inte finns kvar utan rättas. Den sista finputsen, alltså.

Jag jobbar som alla tre.

Förläggaren har sedan det övergripande jobbet, ser till att det finns folk till allt, att ett trycker i kontrakteras och att marknadsfolket gör sitt. Ungefär. Det jobbar jag inte som.

Hm, det är många som inte har koll på det, kanske ska göra ett inlägg om det senare.

Och som jag skrev hos dig, jag hjälper dig gärna sedan!

Jag var ganska negativ förut till hela det där Zlatan-snurret och bok och allt. Men jag har ändrat mig, jag hade fel. :-) Utom när det gäller pengarna, det tycker jag är groteskt.

Ha en skön kväll du också!
Kramar!

Suzesan sa...

Har inte läst boken. Kanske ska göra det. Men alltså du tänker så bra. Bra ord. Trafficking - de är ju livegna fotbollsspelarna. Tänk vad baksidor vi inte får veta....det måste det ju finnas... när det är så mycket vanvettigt pengar i rullning.

Håller med om att det är vansinniga summor. Ingen borde ha det svårt egentligen om alla hjälps åt. Vi är människor allihop och tänk att det är pengarna som styr alla. Precis alla.

Zlatans bok den var kul. Jobbade med mina ungdomar då och såg MÅNGA fördjupade i den. Så som det sagt förut. Även dem som inte läser. Pojkar läser ju allmänt mindre böcker än flickor.
Bra inlägg Marianne. Tänkvärt.

Kram
Susanne

Musikanta sa...

Om man nu ska spekulera så omsätter väl vapen- tobaks- och alkoholindustrin också gigantiska summor som skulle kunna kommit svältande barn till del.

Antalet miljarder som spelarna köpts för säger väl också något lite om hur mycket pengar fotbollsspelandet drar in på sina matcher - åtminstone i utlandet. Las Vegas? Inte skänker kasinona där några pengar till välgörenhet. Jag tycker också att det är groteskt och stötande, men fotbollsklubbarna är väl inte bättre eller sämre än andra i det fallet.
Kram från Ingrid

Marianne sa...

Suzesan: Ja inte minst är det ju bra att även de som normalt inte läser, faktiskt ville läsa den här boken. Allt läsande är bra, det måste inte vara ryska klassiker! :-) Bättre att läsa kärleksnoveller eller kioskdeckare än att inte läsa alls, för språket är viktigt, att få tankar och att kunna uttrycka tankar. Och det hjälper läsandet till med.

Kramar!!

Susanne sa...

Apropå stavningsfel... får nog skärpa till mig och läsa mina inlägg innan jag trycker på "publicera"
(rodnar nästan ..en endaste stavningsfel.. och första meningen, men hade bara lagt ifrån mig boken en stund för att blogga... suck)

Okej, då sitter bitarna, trodde lektören hade en större roll, men det är om jag fattat det rätt redaktören som är spindeln i nätet. Tack för att du förklarade!
Man lär så länge en lever!
kramen!

Marianne sa...

Ingrid: Visst är det så, att även andra industrier omsätter fantasisummor. Men här var det alltså 2,5 miljarder för 3 spelare. Inte att det gick åt sådana summor för hela laget eller liknande, utan bara för att 3 spelare skulle börja spela i nya klubbar. Alltså inte någon produktion eller liknande bakom.

Spelandet är också groteskt, det håller jag helt med om. Det skulle förtjäna ett eget inlägg, för där finns så många stötande ingredienser så det inte är klokt. Samma med vapen och droger för folket.

Men, två fel gör inte ett rätt, så även om fotbollen inte skulle vara sämre än någon annan, tycker jag att man kan peka ut det vansinniga hos just den företeelsen. :-)

Kramar!

olgakatt sa...

Money makes the world go ´round:(

Läste också Zlatans bok, många bottnar där. Utan fotbollen hade han kanske varit storgangster, han behöver uppenbarligen sina "kickar" (ursäkta vitsen) om inte annat så av cykelstöld.
Grodan om kvinnliga fotbollsspelare sänker honom dock ett rejält kliv.

Bloggblad sa...

Men Marianne, du förstår väl att du inte kan klaga på deras inkomster! Fotboll är ju Viktigt. Speciellt manlig fotboll. Skänka pengar till fattiga det får väl vi små underbetalda och överarbetade kvinnor göra!

Jag köpte Zlatans bok till min fotbollsfantast till son - men jag har sagt till om att jag vill låna den. Tycker som du, att det personliga kan vara charmigt om det slår igenom. Men LGW Persons böcker kan jag inte läsa. Jag hör bara hans släpiga röst, det skulle ta flera månader att komma igenom en enda bok.

Marianne sa...

Susanne: Haha, ja men det är väl skillnad! I en bok (och egentligen tidning) får det inte finnas en massa fel. Men i bloggarna! Herre jisses, här ska det bara handla om att det är roligt. Jag försöker läsa igenom mina inlägg lite slött, men jag sitter inte och korrekturläser. Här får det vara fel!

Kram!

Marianne sa...

Olgakatt: Så sant, så sant. Men trist.

Ja det är nog tur att fotbollen kom i vägen för annars hade han nog varit storkriminell, han gör ju saker och ting grundligt ...

Känner inte till grodan du pratar om, jag stänger alltid av öronen när det är SPORT och hoppar över alla nyhetsinlägg som är ROSA = SPORT. :-) Men jag tror dig.

Marianne sa...

Bloggblad: Hahaha, visst ja, glömde det! :-)

Nu har jag läst ut boken, och jag rekommenderar den. Speciellt om man hänger med lite i sporten och har en fotbollstokig son som säkert tvingar en att höra på fotbollsprat. :-)

Jag tycker att Perssons böcker är rätt kul att läsa då och då. Själv ser jag Claes Malmberg framför mig som den hemska polisen Bäckström.

olgakatt sa...

Grodan jag avser är den där han skäms över att jämföras med DAMfotbollsspelare! Den kvinnliga fotbollsspelare som hade spelat åtskilligt fler landskamper än killen som fick en bil för att han hade spelat så MÅNGA tyckte Zlatan var värd att få hans cykel med hans autograf!
Detta har jag läst på helt annan plats än i sportsidorna som även jag hoppar över.

Marianne sa...

Okej, det har jag missat. Men det verkar ju lite fånigt av honom. Han får akta sig så att han inte blir gubbe i förtid! :-)