söndag 26 januari 2014

Lite söndagspladder


Julstjärnor verkar trivas här, de vägrar vandra vidare till de sälla jaktmarkerna. De på bilden är från förra året, de har visserligen tappat en del blad, men är ändå täta och fina med röda grenar. De har inte fått röda blad, det lär vara rätt svårt att få dem att blomma igen, men de är fina som de är. Lite känsliga, de gillar inte sol utan vill stå ljust i skuggan. Årets julstjärnor har också börjat växa och skjuter nya grenar förbi blommorna. Om det här fortsätter drunknar man väl i julstjärnor till slut.

Kom att tänka på de höga julstjärnor som växte på klubben i Kairo, men jag hittar inte de bilderna. De var i alla fall cirka två-tre meter höga med blommor på toppen, fast rätt taniga som om de trodde att de var träd som bara skulle vara fina i toppen. Synd att jag inte hittar bilderna, men det kan inte hjälpas.

Räkningarna är klara för den här månaden. Alltid lika trist att betala räkningar, och alltid lika skönt när det är gjort.Jag har beställt två böcker med stickskola i! Efter syslöjden i skolan har jag aldrig direkt lärt mig hur man gör olika saker, bara hankat mig fram och improviserat. Vilket märks nu när jag stickar tröjan till Klas! För just nu har jag fastnat i att repa upp den första ärmen - tur att jag inte gav mig på att sticka bägge samtidigt som jag annars brukar. Måste repa upp cirka 15 cm, för ärmen blev för smal, så jag måste öka lite tätare. Och nu är jag SÅ nyfiken på de där böckerna, kan knappt vänta till slutet av veckan när de kommer.

Det är kallt här nu, -10°C. Men då är det extra skönt att sitta framför brasan när man fikar. Och det börjar det snart bli dags att göra. Det är man förtjänt av efter att ha betalat räkningar, tycker jag.

Ha en skön söndag, allihop!
8 kommentarer:

Anne-Marie sa...

Julstjärnor verkar ha en tendens att vara tåliga. Köpte aldrig någon till den gångna julen av någon anledning. Julstjärnor har vi faktiskt. ;)
Stickningen lämnar jag åt mer kompetenta personer - som du. :)
Tänk vilken vinter ni har. Här var det återigen en vårdag och torkan blir bara värre och värre.
Kramar!

Suzesan sa...

Åh förr hade jag dille på att få dem växa vidare efter jul. Komma över deras "självmordsgen". Nu saknade jag det. Jag vet att de behöver ljus och mörker och nåt med temperaturen som får dem att blomma om. Kanske du hittr det om du googlar.

Ökningar på ärmen ja det ska gå i en viss takt för att bli jämnt och verkligen öka på. Bra att du har böcker nu. Även den enklaste beskrivning kan vara svåpr för en nygammal nybörjare. Det jag stickar nu stämmer inte, så det är verkligen INTE för nån ovan. Kul för dem att lita på hur mycket garn som går åt och sitta med en "ofärdig tröja" NU var jag förutseende. Så jag köpte mer än vad de sa på beskrivningen och ja det vette fan om möjligtvis kanske båda armarna får kanske lite olika färger någonstans. Köper man inte heller rätt mäng så kan det bli så att man får olika färgbad. Lycka till.

Kram
/Susanne

Marianne sa...

Julstjärnor kan bli hur fina som helst. Du har lyckats att hålla dom från drag och kyla förstår jag. För då vill de inte vara med längre.

Så duktig du är med ditt stickande. Tänk, förr stickade och virkade jag massor men det har jag totalt glömt nu. Hoppas vi får se dina resultat när de är klara.

/Kram

Marianne sa...

Anne-Marie: Det där börjar alltså bli riktigt bekymmersamt med er torka. Jag såg någonstans att det är ransonering på vattnet i CA, hos er också? Önskar jag kunde skicka lite snö till dig! Det känns som om det kommer att snöa mer i dag, vi får se.

Jag är riktigt otålig på att de där böckerna ska komma och ångrar nästan att jag tog gratis frakt som innebär 3 dagar extra väntan. :-)

Kramar!

Marianne sa...

Suzesan: Ja, jag får googla om jag får för mig att försöka få dem röda igen till jul. Men jag ska nog koncentrera mig på amaryllisen och pelargonierna i stället.

Jag tyckte att det växter för fort när jag ökade var 4:e varv på ärmarna, och ökade till var 6:e. Men det blir för snålt, så jag får repa upp och göra om till var 4:e hela vägen. Det blir bra att få de där böckerna, där ska de beskriva hur man ska forma ärmen så att det blir rätt. Kanske slipper repa upp igen på så sätt. :-)

Trist att du håller på med inte stämmer! Bra att du köpte för mycket garn, det brukar jag också göra. För det kan bli helknas om det är olika färgbad, som du skriver. Du kanske ska göra muddarna i en annan färg, så ser det ut som om det är planerat? Eller en bred rand ovanför armbågen?

Kramar!

Marianne sa...

Marianne: Fast det är det som är det märkliga, jag har gjort helt fel med dem, egentligen! Först stod de i takfönstren, och fick alldeles för mycket sol och kyla ovanifrån och värme underifrån. Sedan satte jag dem på balkongen i gassande sol. Det är först nu jag har insett hur fina de är och skonat dem. Så toppbladen är mycket större än de längre ner som är lite bonsai-lika :-) Vi får se vad som händer med dem.

Det är roligt att sticka, allra bäst är när det är pratprogram på tv så att man inte måste titta så mycket. :-) Hade jag haft tid hade jag kunnat sitta hela dagarna och sticka och lyssna på radion!

Kramar!

Anonym sa...

Julstjärnan jag fick i december dog en hastig död. Överbevattnad, tror jag. Men jag har en liten kruka från två jular sen. Inga röda blad (har hört att plantan måste stå i mörker en viss tid för att återhämta sej), men den är fin och grön, och så länge den är grön får den bo hos mej. Sticker in nåra röda, billiga nejlikor, om jag vill att den ska se festlig ut.

När vi bodde i Bandung, Indonesien, had vi höga buskar av pointsettias i trädgården, men dom tappade löven på de lägre grenarna, så såg inte särskilt vackra ut.

Blev tvingad att sticka i syslöjden i 4e klass; har aldrig stickat sen dess - tyvärr. :)

Ruth i Virginia

Marianne sa...

Ruth: Hej Ruth! Åh, har du bott i Bandung? Jag har varit där en gång för många herrans år sedan, och min pappa är från Indonesien. Visserligen Sumatra, men ändå. Det känns lite speciellt. :-)

Jag har också för mig att de ska stå mörkt och en massa annat under vissa tider för att de ska få röda blad igen. Jag får nog göra slag i saken och googla! Bra idé att sticka in andra blommor i dem när det ska vara fint!

Inte bra att tvinga barn att göra saker, det hade varit bättre om lärarna gör barnen sugna på att sticka eller slöjda på andra sätt i stället. Nå, jag är ingen pedagog, så jag ska kanske inte uttala mig. :-)