tisdag 28 januari 2014

Tv-programMin smak för tv-program har verkligen förändrats genom åren. Förr älskade jag att se program som Cosby Show, Pappa vet bäst (Growing Pains),  Fem i familjen (Family Ties), Dallas, Spanarna på Hill Street, Magnum ... Jag älskade speciellt Fem i familjen med Michael Fox. Han var superkul och lite söt också.

Men nu för tiden blir jag lätt uttråkad. Är det jag som har förändrats, eller är det dagens serier som inte är lika bra? Eller har jag liksom "been there, done that" och det mest är likadant, så att man efter ett antal år helt enkelt måste byta inriktning om man inte vill upprepa sig? Jag vet inte.

Dagens amerikanska serier, som till exempel Suits, orkar jag inte riktigt med för jag tycker att de pratar "i ping-pong".  Den ena klämkäcka och snärtiga repliken efter den andra kastas fram som om de spelade pingis. Var det likadant i Taxi och Cheers? Det kanske det var.

Och vi ska inte tala om vad jag tycker om Sherlock som går på tv nu. En karl som snackar i hundraåttio så man tror att man själv är överdoserad på något speed-knark.

Nähä, nu ska vi inte vara så himla negativa! Nu ska jag tala om vad jag gillar nu för tiden!

Jag gillar dokumentärer. Och det är egentligen dit jag vill komma, jag vill tipsa om ett program som Vetenskapens värld visade i går: Kattens hemliga vägar. Klicka på länken så kommer ni till programmet. Det är några forskare som åkte till en by i England där det bor ovanligt många katter. Tamkatter, alltså. Och så satte de gps-sändare och kameror på katterna för att se hur de rörde sig och vad de gjorde när de var ute. PRECIS det som vi har suttit här och funderat på: VAD gör Stina när hon är ute? Och vart tar hon vägen? Vi ser att hon springer över till grannens, men vart går hon sedan? Går hon långt? Håller hon sig i närheten? Naturligtvis fick vi inte svar på hur just Stina rör sig, men vi fick ändå en uppfattning om hur det kan vara, och hur hon ser världen.

Sedan måste jag tipsa om ett annat program i två delar som jag har sett på Kunskapskanalen: Livet och döden i Konungarnas dal. Ett ovanligt intressant program om det antika Egypten, man får veta hur det äkta paret Kah och Meryt levde! Forskare har hittat deras grav - orörd. Och det fanns så mycket där i, inte minst skrifter, som berättar om livet i en vanlig familj. SÅ intressant! Mycket mer intressant än kungarnas liv.

Jo, och när jag letade efter länkarna hittade jag en ny (?) sajt som samlar program från en massa olika kanaler som man kan vilja se i efterhand: Webb-tv.nu. Så praktiskt, för här hittar man även Utbildningsradions program, vilka kan vara svåra att hitta annars. Jag har haft svårt att hitta dem, i alla fall.

Ja och så gillar jag så klart På spåret, Antikrundan och lite sånt. Och jag älskade Vänner när den serien gick. Den hyrde vi alla avsnitt av när vi bodde i Istanbul, och hade maratontittningar av. Men efter det har det nog inte funnits någon serie som jag har gillat lika mycket. Downtown Abbey har jag faktiskt inte följt, bara sett sista säsongen av. Så den skulle jag kanske kunna tänka mig att se från början.

Vad brukar ni gilla att titta på?18 kommentarer:

Musikanta sa...

Vi har ju bara fem kanaler av vilka barnkanalen utgår förutom när barnbarnen är här.
Vi tittar också på På spåret och ibland på Skavlan, om det är intressanta människor med. Det var roligt att se Bill Gates sist, som man hört så mycket talas om.

Annars är det mest program från Kunskapskanalen som Kent spelar in och som jag tittar på i efterhand på datorn. Många fina konstprogram t.ex. Jag tycker också det är roligt att titta på Minnenas television eftersom det är många av min ungdoms musiker och sångare som porträtteras där.
Jag är också en hängiven följare av Downton Abbey. Älskar engelska kostymprogram överhuvudtaget. Ser mycket sällan på amerikanska filmer som jag tycker innehåller för mycket våld. Många är också pinsamt naiva och fåniga...
Tack för tipsen om länkarna.
Kram!

Marianne sa...

Ingrid: Samma här, vi har också bara de statliga kanalerna och 4:an. Jag tycker det räcker, skulle man av någon anledning vilja se något annat, kan man göra det på nätet. Har ingen lust att betala flera hundra kronor i månaden för att se reklam. Det kan jag göra gratis på nätet i så fall. :-)

Egentligen behöver han nog inte spela in program på Kunskapskanalen, jag tror att du lätt hittar dem på webb-tv.nu.

Har du tittat någonting på öppet arkiv på SVT Play? Jag har sett lite där, kul att se gamla Bombi Bitt och annat!

Kramar!

Musikanta sa...

Jag ska gå in och titta på Webb-tv.nu. Kent tycker det är roligt att spara programmen, det är därför han spelar in dem. De finns väl inte kvar oändligt på nätet.

Bert Bodin sa...

Här är det blandad kompott. Men en sak är säker; inga amerikanska blaj-serier.

Dokumentärer, Antikrundan, På spåret, Naturprogram, dramaserier som får mig intresserad redan i första avsnittet. (Men helst inte fler än 5 avsnitt.) Den nya svenska "Tjockare än vatten" börjar bra, men att man ska hålla på i tio avsnitt för att berätta en historia, får mig att undra om historian är så himla bra, när den kräver så mycket för att komma till punkt.

Kunskapskanalen ser jag också. Men så gott som ALDRIG på någon av de kommersiella kanalerna. Ofta usla, och med de störande reklaminslagen.... Nä'tack!

Anne-Marie sa...

Det kan nog vara litet olika orsaker till att ens smak för TV-program ändras allteftersom tiden går. Det har nog min också gjort. Jag tittade på "Friends" (Vänner) under flera år (har sett om alla avsnitt) men nu känns det litet uttjatat. Jag tittar på Big Bang Theory nu - de är faktiskt rätt roliga tycker jag.
Antiques Roadshow (Antikrundan är väl den svenska motsvarigheten) är trevligt. Jag kan också tycka om deckare och självklart olika filmer som sänds på TV. HGTV har vi en kanal som heter i USA som visar program om inredning, husrenoveringar, folk som letar bostäder osv. Det är rätt trevligt att titta på.
Kramar!!

olgakatt sa...

Engelska serier är favoriter även här. Och Vetenskapens Värld med katterna i går fick även maken att se hela programmet. Flott att med modern teknik bekräfta det jag läst om för 30 år sedan när man på mera gammaldags och mödosamt vis kartlade hur katter strövade och med inbyggda klockor och luktmeddelanden undvek att träffas i urbana revir. Nytt var däremot att katterna i genomsnitt gick ut bara 20% av tiden och vissa inte alls fast de fick. Bra belägg för att katter trivs med inomhusliv!
Men jag förstår inte att det var en överraskning att de gick in genom varandras lucka och snodde mat. Det vet mina vänner som har luckor och somliga har halsband med nyckel på sina katter så att inte snyltarna ska komma in.
Annars är det mera sporadiskt att något på TV lockar. Skavlan har jag bara sett nån enstaka gång, tycker inte han är nån vidare intervjuare, kommer liksom aldrig till skott. Veckans Brott brukar jag däremot vilja se. Undrar alltid hur GWs blodtryck är och beundrar programledarens förmåga att handskas med honom.
Men som gammal Conan Doyle- läsare tycker jag den nya Sherlock är vansinnigt rolig! Här skruvar man de klassiska historierna till max. Fast jag vet inte om det ska vara roligt, jag har kanske fattat helt fel.

Suzesan sa...

Jag såg det om katterna. Så coolt. Att ägarna fick lära känna sina familjemedlemmars vanor och hujedamej vilka fynd som katterna kom med. Små jakttroféer. Den lilla kaninungen.
Oj just nu har jag en period som jag stängt av TV:n helt. Annars ser jag Dokumentärer. Naturprogram. Så gillar jag att titta på filmer. Alltid. Nya bra. Thriller. Kan inte säga nåt specifikt och så Antikrundan och Vetenskapens Värld lockar mig.

Nu ska jag kolla det om Egypten. Nån dag. Så spännande. Jag är uppe sent för jag kunde inte somna. Varit full av eufori under dagen så nu måste jag trötta ut mig. Jag har lärt mig att njuta av tystnaden för första gången i mitt liv. För mycket brus runt om så jag har stängt av både TV och radio. Duktigt av mig.Tycker jag.

Kram
/Susanne

Millan sa...

Jag tror faktiskt att det har lite att gora med att vi har sett alla dom dar serierna som Vanner och andra amerikanska serier redan. Det finns liksom inte sa manga olika satt att gora sitcoms pa sa jag tror att vi kanner att vi redan sett dem .. Jag kanner i alla flal precis likadant. Men jag alskar fortfarande tv-serier, fast ser dem mest pa dvd-box eftersom jag aldrig lyckas hinna se dem pa tv.

I sitcom hittade vi faktiskt en ny genom Annika for nagra veckor sedan: 'Episodes'. Har du sett den? Vi gillar den. Ar dessutom skriven av en av killarna bakom vanner :-). Men ar helt annorlunda eftersom den ar Amerikans/Engelsk och handlar lite om kulturkrockarna vad galler humor daremellan. Skoj tycker vi!

Vi gar annars igenom manga kriminalare sa har satt: The Killing (forbrytelsen), Homeland, Luther (ar kanonbra!), The Following, The Wire (basta serien nagonsin!) och fler som dem. Tycker du om kriminalare sa rekommenderar jag Luther som ar lite annorlunda!

Sherlock har vi helt missat men alla i england alskar den och den vinner priser varje ar.. Vi sag nagot avsnitt i borjan men var inte sa intresserade kande vi.

Men alltsa Downtown Abbey och Call The Midwife (visas hemma men under annat namn tror jag) ar bland mina favoriter! Rekommenderar helt klart att se dem fran borjan.

Varst vad det later som om jag tittar pa tv. Men det har tagit manga ar att ga igenom de har serierna! ;-)

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Du börjar bli gammal helt enkelt! Närå, skoja bara :) Tror som sagt det är lite been there done that som sagt. Men jag tycker Sherlock är jättebra förutom något enstaka avsnitt. Sedan tittar vi på Big Bang Theory, Modern Family, How I met your mother (snart slut dock). Gillade Orange is the new black. Började kolla Homeland, Newsroom och den där Netflix-serien som blev sådan hit men jag kan inte komma på namnet just nu, med Kevin Spacey. Men känns som jag aldrig far tid att titta på serier där man måste hänga med liksom.

Marianne sa...

Ingrid: Ja men förstås, då måste han spela in dem. För de ligger väl bara kvar en trettio dagar, har jag för mig.

Kram!

Marianne sa...

Bert: Vi har inte ens de kommersiella kanalerna, det känns så onödigt att betala flera hundra för dem. Dessutom retar det mig att man ska betala för dem, vitsen med reklam-tv var ju att det skulle bli gratis. Nu får man betala två gånger, både i reda penningar och genom att plåga sig. Nä, vill jag inte.

Ja den verkar bra, Tjockare än vatten, den kanske kommer att bli tillkrånglad i handlingen så att man måste ha tio avsnitt. Vi får se, det är som med böcker, om man tröttnar så tröttnar man. Det finns bättre att göra än att titta på tråkiga saker. :-)

Annika sa...

Men Marianne!! Det finns ju så mkt BRA!!

Episodes som Millan nämner, en helt annorlunda sitcom! Vi älskar den! Amerikansk, javisst! Men det är ju det mesta jag ser.
OCH jag tycker SÅ mkt är bra!!!

Kolla in Orange is the new Back, vet att den finns på svenska netflix. BLAND det bästa jag set på LÄNGE!!

Modern Family är en annan helt otroligt bra sit-com.

Folk älskar Breaking Bad (Peter tex).
Mad men är underbart! OCH för att inte tala om miljöerna där!

Homeland, så JÄDRA bra!! I mina trakter det.

Nej, det finns så mkt bra på TV att hälften vore nog, om jag ska vara ärlig.
OCH för att inte tala om alla toppdokumentärer som ligger på Netflix.

Såg om Cosby för ngt år sen. Det håller inte längre. Så är det. Humor är verkligen en färskvara, och de filmade så annorlunda förr. Allt känns mossigt nu av det jag älskade på 80 och 90-talet.

Vänner håller än!!! Jag har hela boxen. Sex and the city håller också!!

Det finns SÅ mkt BRA som sagt.
OCH ja, väldigt mkt av det som är bra ÄR amerikanskt :-) Så e're!


Jag ser svensk tv också då jag hinner och har tid. Gillar På Spåret då det går, halv 8 hos mig, babel…

Nä, det är bara att gräva i grytan. Du kommer att hitta en massa BRA!!

Sen är det ju guld att se tv-serier i boxar. Beta av program efter program då man själv känner för det, och utan reklam.

All the luck to ya!!

Kram!!

Marianne sa...

Anne-Marie: Ja sånt är rätt roligt också, med heminredning och mat. Här har precis börjat en ny serie där de bygger hus och renoverar, fast inte på bekostnad av tv-kanalen, utan tv bara följer hur det går. Och med kommentarer av en arkitekt. Har bara sett ett avsnitt, men huset blev fint. Lite överdrivet bara, 600 kvadratmeter! Till en tvåbarnsfamilj! Som sedan skiljde sig mitt i bygget och programmet. Pinsamt, skulle jag inte vilja ha ut i etern på det sättet. Synd att de inte tar bort sånt, tycker jag.

Jag ska söka på Big Bang Theory sedan, se om jag hittar på nätet. Har inte hört talas om den förut.

Kramar!

Marianne sa...

Olgakatt: Ja visst var det ett spännande program! Jag funderar på att visa det för Stina någon dag. :-) Se hur hon reagerar på mjauandet. Visst trivs de inomhus, titta bara på Stina, ska visa sedan i dagens inlägg vad hon gjorde i dag. :-D

I Bulgarien och Kairo hade vi katter som lyckades ta sig in och sno mat, men här är det inte så många. Tror inte att de har lyckats, fast man vet förstås aldrig. Stina får ju inte gå ut och gå som hon vill på nätterna, så då är luckan stängd.

Ja GW Persson gillar jag också att se, han är så anti-tv-stjärna man kan bli, tror jag. Ändå kunnig och mänsklig mitt i juridiken. Det är nog det.

Det är nog så, man ska ha läst Sherlock och kunna mer än jag om honom, då kanske det har en poäng. För mig är han bara en pladdrande översittare ...

Marianne sa...

Susezan: Men det var rätt skönt att höra att de inte jagar så mycket som man befarade, de behöver ju inte göra det om de inte bor på en bondgård. Ja Stina kan i alla fall inte klaga på brist på god mat! :-)

Visst är det skönt att inte titta på tv ibland! Jag har inte tittat mycket på tv alls under en ganska lång period nu, men har just börjat igen. Det är så bra att sticka och titta på tv eller lyssna på radio. Så man får lite underhållning medan man håller på.

Ja det var väldigt vad sent du var uppe! Hoppas du sov gott sen när du väl somnade!

Kramar!

Marianne sa...

Millan: Episodes har jag inte sett, men jag får googla på den. Att den kommer från en av skaparna av Vänner låter ju lovande.

Call the Midwife gick här, det vet jag, men jag missade den. Vet inte varför, kanske var precis innan jag började titta på tv igen. Den finns som bok också, så man kan ju alltid läsa den om man inte kan se den! :-)

Jag brukar gilla kriminalare, men tror jag har tröttnat lite på senare år. De tenderar också att bli lite likadana. Eller så är det Beck som gör att jag har tröttnat, den är urdålig tycker jag.

Jag kanske ska börja önska mig dvd-boxar i fortsättningen, det låter som en bra grej. För ska man se en serie är det helt klart bäst att se den från början.

Haha, oroa dig inte, jag tror inte att du bara sitter och glor på tv hela dagarna! :-D

Kramar!

Marianne sa...

Anna: Haha, ja det är väl så! :-)

Jag vet att jag blev lite sugen på Orange is the new black, men den gick visst på någon omöjlig betalkanal, så den missade jag helt. Ska se om den ligger på nätet på något sätt.

Jag ska googla på alla tips jag har fått här!

Kram!

Marianne sa...

Annika: Jag tänkte på Cosby härom dagen, såg att han skulle spela in en ny serie. Men jag undrar om det blir bra, känns som om det vore bättre att man fick minnas gamla Cosby Show, men utan att se den. Tror inte heller att de där gamla håller längre. Ska vara Honeymooners då :-D De försökte ju göra den på svenska, men det tycker inte jag funkade alls.

Visst är det så, det mesta är ju amerikanskt. Jag har inget emot det i sig, men jag gillar inte när de pingpong-pratar. Som i Suits.

Som jag skrev till Millan, tror jag det var, så har jag inte sett på tv på ett tag, så då kommer man ju efter. Men jag känner inte för att betala för tv3 och de, det är mest bara sånt som Paradise hotel och annat trams. Det vill jag inte se. Måste nog kolla upp Netflix, för där betalar man för det man ser, har jag för mig. På somrarna har Klas något sånt abonnemang (kommer inte ihåg vilken det är) för att kunna se F1, så då kan man passa på att se en del filmer.

Jag får googla på alla tips här!

Och boxar ska jag nog börja skaffa mig på sång jag gillar. Det verkar vara en bra lösning!

Kramar!!!