torsdag 2 januari 2014

Läst under 2013


Nu blev det en sån där dag när jag har jobbat tills en bit in på kvällen. Tiden bara rasar i väg ibland. Så för att spara min trötta lilla hjärna tänkte jag att jag skulle dela med mig av de böcker jag har läst under förra året.

Det är några böcker jag vill slå ett extra slag för.

Agaat av Marlene van Niekerk Kanske inte helt lätt om man vill läsa någonting som underhållning, men en upplevelse att bevara. Den är lite annorlunda på ett bra sätt. För att inte uppfinna hjulet två gånger, kopierar jag lite av baksidestexten här: "Sydafrika 1996: apartheidsystemet har fallit. Den vita lantbrukarhustrun Milla de Wet ligger förlamad och kan bara kommunicera genom blinkningar. Hon är helt utlämnad till Agaat, som ägnar henne en noggrann men ilsken omsorg. Agaat är svart och har levt med familjen de Wet i hela sitt liv."

Den gudomliga Gudrun av Elinor FredrikssonEn härlig skröna med kloka tankar i botten. Fantastiska associationer och tankevurpor. Lite ur baksidestexten igen: "Gudrun har bestämt sig. Hon ska göra gott! Här ska bringas ordning i världen och Gudrun räknar sig som utvald för uppdraget. Det gäller att påbörja detta uppdrag i liten skala och i väntan på att bli en stor visionär städar Gudrun skolan. Inte alla tar tacksamt emot hennes goda tjänster och Gudrun bidrar till en hel del tilltrasslade situationer."

Ta hand om min mor av Kyung-Sook ShinAlla som har sin mor kvar i livet borde läsa den här. På riktigt, jag skämtar inte. Dessutom utspelar den sig i Sydkorea, vilket är lite ovanligt och känns nytt och spännande. Baksidestexten igen: "Hur kan en mor bara försvinna? Ett ödesdigert ögonblick på Seouls centralstation förändrar livet för alltid för Park So-nyos familj. Hon som alltid funnits där, med omsorg, mat och kärlek, är plötsligt borta. Hennes barn, nu vuxna med egna familjer, letar överallt, sätter upp flyglbad och erbjuder belöning till den som kan hitta henne." Det här är inte en feel-good, så om du är en sån som inte är så förtjust i den genren behöver du inte oroa dig.

Låt vargarna komma av Carol Rifka BruntEn bok som inte bara har ett bra innehåll, den är snygg också! Egentligen en ungdomsbok, sägs det, men jag vet inte varför bara ungdomar skulle få läsa den här. Jag tyckte väldigt mycket om den och är glad att jag fick den i min hand. Vi gör som vi brukar, lite baksidestext: "New York, 1987. Det finns bara en enda person i hela världen som förstår fjortonåriga June Elbus, och det är hennes morbror, den erkände konstnären Finn Weiss. När Finn som en av alldeles för många och alldeles för unga män dör i aids, blir June helt ensam i världen. Hennes föräldrar arbetar oavbrutet och storasyster Greta bar glidit längre och längre bort. Men snart bli June kontaktad av Toby, den mystiske främlingen på begravningen, han som mamma kallar Finns 'specielle vän' men vägrar säga något mer om."

Jaha, nu orkar ni bergis inte med en lista, så den får ni i morgon i stället. Nu börjar ju Antikrundan på tv! Det får man inte missa!

5 kommentarer:

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

Jag är så tacksam för Agaat som jag fick av dig förra året. Det var en fantastisk läsupplevelse även om den inte var så lättläst. En bok som man verkligen minns. De andra har jag inte läst men tack för tipsen!
Kram från Ingrid

Marianne sa...

Ingrid: De andra är mycket mer lättlästa :-)

Tack för ditt mejl! Jag ska svara i morgon när jag är lite piggare. Nu ska jag försöka fånga det sista av Antikrundan!

Kramar!

Suzesan sa...

Spännande. Faktiskt kanske såna böcker jag inte skulle hitta. Tack för tips.

Kram
/Susanne

Marianne sa...

Lycklig läsning! :-) eller vad säger man? :-)

Kramar!