onsdag 15 januari 2014

Några fler tips


Bilden lånad från Khan Academy

Jag tänkte jag skulle tipsa om ett par andra internetsajter som jag har hittat på senare tid, och som jag tycker är lite häftiga.

Den ena är Khan Academy. Där kan man läsa in sig på en del kurser, helt gratis. Man kan registrera sig och delta i diskussioner och ställa frågor, eller strunta i det och bara läsa kurserna. Jag har hört studenter på KTH säga att det ibland är tack vare Khan Academy som de fattar vad (en pedagogiskt dålig) lärare har försökt förklara.

Och de börjar från grunden så man måste inte ha en massa förkunskap för att få behållning av kursen.

Inom humaniora kan man läsa Konsthistoria, Världshistoria, USA:s historia. Om man tycker att man behöver putsa upp sina mattekunskaper kan man läsa allt från treans matte till linjär algebra, trigonometri, statistik, geometri och en massa annat som jag inte heller vet vad det är. Naturämnen är Biologi, Fysik, Kemi, Organisk kemi, Kosmologi och astronomi, Vårdlära och medicin och några andra saker som jag inte vet vad det innebär. Även ekonomi: Macro- och Microekonomi, Finans och marknad, och entreprenörskap.

De flesta kurser sker via videoklipp. På engelska, då förstås, men det kan ju vara bra att lära sig nya ord också.

En del av de där ämnena kan vara bra om man har barn i skolan som behöver hjälp ibland, och man själv har glömt. Jag har tänkt läsa in mig på konsthistoria, om jag får tid någon gång ...


Bilden är lånad från Provläs.


En annan bra sajt jag hittade, i dag faktiskt, är Provläs. Här kan man provläsa en väldans massa olika böcker. Funderar man på att köpa en bok, men är tveksam, kan man gå in här och provläsa och se vad man tycker. Vill man hitta någonting nytt att läsa, men inte vet vad man är sugen på, kan man gå in här och provläsa tills man hittar någonting som känns lockande. Helt gratis.

Här finns alla möjliga sorters böcker, som till exempel barnböcker, skönlitteratur, kokböcker, ordböcker, litteraturvetenskap, historia ...

Man ska kunna lägga in en länk också så att bloggläsare ska kunna gå direkt till provläsning för en bok man vill tipsa om, men jag fattar inte hur man gör. Nå väl, om ni vill provläsa just den här boken på bilden, får ni gå in på länken till Provläs och leta upp den, helt enkelt.Nu ska jag gå in på Khan Academy och se om jag kan hitta information om Pollock, som förberedelse inför fredag när Olgakatt och jag ska till Louisiana.


12 kommentarer:

Suzesan sa...

Vad bra tips tack så mycket.

Såg att Khaled Hosseini skrivit en ny bok. Måste läsas. Bara titeln får mig att få gåshud. För om man har lästa Tusen Strålande Solar och Flyga Drake så kommer ju denna nya vara fantastisk. Det är som han pratar med läsaren och går in i själ och hjärta. I porerna. I läsarcellerna. Att en man från Afghanistan kan skriva om kvinnor på det viset som han gjort i Tusen strålande Solar. Om vänskap över alla gränser. Allt är över allt man kan föreställa sig i hans böcker och nu heter den nya boken... "Och bergen svarade" Han har ett sånt vackert språk. Oförglömligt.

Låter spännande det du och OlgaKatt ska göra.

Kram
/Susanne .

Anne-Marie sa...

Khan Academy har jag hört talas om men aldrig kollat. Bra tips.
Inredningssajter - som du skrev om igår - kan verkligen vara inspirerande och spännande. En inblick i hur andra kulturer är och hur människor lever.
Det blir spännande att höra mer om vad du och Olgakatt skall hitta på. :)
Kramar!!

Susanne sa...

Provläs har jag använt några gånger, superbra! Lite av VDN...
Khan Academy verkar intressant, såg att de hade mattekurser också;)
Kramen!

Annika sa...

Khan Academy har vi använt mkt. Vilken kille som grundade den siten! Det började när han skulle hjälpa en nung släkting med ett matteproblem via en länk. Resten är historia.
Såg en dokumentär om honom på ngn amerikansk kanal nyligen. Tror nästan varenda amerikansk skolunge använder sig av Khan.
Peter också, då han måste lära in nya mattetermer och annat då han hjälper Karolina. Fantastisk site.
Tack för tips om Provläs
Kram!!

Musikanta sa...

Några mer studier blir det nog inte för min del. Det räcker ju med att jag tog en fil. kand. EFTER min pensionering :-). Konsthistoria är alltid roligt. Jag skulle möjligen kunna tänka mig att läsa litteraturvetenskap om jag var tvungen.
Tack för tipset om Provläs. Det ska jag utforska.
Hälsa till Olgakatt när du träffar henne!
Kramar från Ingrid

Marianne sa...

Suzesan: Ja, jag tycker också om hans böcker. Men jag har för mig att den senaste fick lite blandad kritik. Har inte själv läst den än. Den kanske du kan hitta där på Provläs!

Ja, i morgon ska vi till Louisiana. Ska bli roligt!

Kramar!

Marianne sa...

Anne-Marie: Se vad Annika skriver om Khan Academy! Det visste jag inte! Bergis att dina studenter också använder den!

Ja visst är det kul att se hur andra har det! Fast jag tror inte att kulturerna är så annorlunda ändå, det är ju västerländska lägenheter. I så fall är det snarare subkulturerna i samhället som får uttryck, vilket nästan är roligare, tycker jag.

Vi ska till Louisiana i morgon, det är museet som ligger i mellan Köpenhamn och Humlebäck i Danmark. Det brukar bli trevliga utflykter.

Kramar!

Marianne sa...

Susanne: Jag ska titta på ditt brev nu!

Kramar!

Marianne sa...

Annika: Vad roligt att du visste mer! Jag fick alldeles nyligen reda på att den fanns, och så är den - så klart - jättekänd i USA. Den borde spridas här också, speciellt matten, för det är ju svenska barn tydligen urusla på.

Kramar!!!

Marianne sa...

Ingrid: Haha, ja visst räcker det! Det är väl då jag kan plocka ut min också, när jag har hunnit med några omtentor. :-)

Men just att man kan läsa lite för nöjes skull fast ändå med struktur, tycker jag är bra. Litterturvetenskap skulle jag verkligen vilja läsa. Och religionshistoria, och konsthistoria. Och ...

Kramar! Jag ska hälsa Olgakatt!

Saltistjejen sa...

Vad kul! Tack för tipsen!
Och du roligt att du ska med olgakatt till Louisiana och kolla Pollock! Det är en av Ella's favoritkonstnärer. Troligen för att de jobbade så mycket med honom och en del av hans verk på dagis förra året då de även fick göra ett eget "Pollock-verk". Hon leker fortfarande ibland att hon är Pollock i badkaret och kastar badskum på väggarna som konst. :-)
Kram!!

Marianne sa...

Saltis: Det blev inget Louisiana :-( Jag hade alldeles för ont i huvudet för att orka. Har haft det i flera veckor nu, ibland värre och ibland lite bättre. Det är inget farligt, kommer från nacken, men det är lite jobbigt.

Vad roligt att E har en favoritkonstnär! Och en som just Pollock! Inte så vanligt :-)

Kramar!