fredag 10 januari 2014

NovellerTack vare att Alice Munroe erhöll Nobelpriset 2013 har novellen fått en lite mer framträdande roll, vilket den definitivt förtjänar. Det är absolut inte så att en novellförfattare är en misslyckad romanförfattare, vilket ett tag tycktes vara någon slags gängse uppfattning. Tvärtom är det inte säkert att alla romanförfattare skulle klara av att skriva en novell, att tränga in ett helt liv eller en hel berättelse på den begränsade plats som en novell är.

En del förlag satsar nu också på e-noveller, bland annat det förlag jag jobbar en del för: Hoi förlag. Där har man satsat på noveller långt innan Alice Munroe blev Nobelpristagare och då framför allt just e-novellen. En bra blandning av sedan länge etablerade bästsäljarförfattare och debutanter. Roligt eftersom man får göra nya bekantskaper på ett enkelt sätt.

Det är så himla praktiskt. Jag går bara in och köper en novell för 19:-, laddar ner den i telefonen, och så har jag någonting litet och lätt att läsa när jag ska fylla ut en bussresa, i tandläkarens väntrum, när jag är för tidig till Friskis och ingen annan har kommit än, eller vad det nu kan vara.

De senaste jag har läst är Lars Rambes Gråräven 1, ska köpa del 2 också, och Sölve Dahlgrens En massmejlares bekännelse. Båda två väldigt bra, men på olika sätt så klart, eftersom den ena är en deckare och den andra är humor.

Just nu håller jag på att läsa Peter Erik Du Rietz Jag hör vad du säger. På kö står sedan Dag Öhrlunds En kväll på krogen, Anna Janssons Jag känner din hud och Malin Byströms En orm i trädgården.
Har du några favoritförfattare av noveller?
8 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Jag gillar verkligen noveller. Även om det är ett tag sedan jag läste några. Har inte ens hunnit med Munroe men vill det. har du läst henne? Någon särskild bok du isåfall skulle rekommendera av henne?
Kram!

Marianne sa...

Saltis: Jag håller på att läsa Dear Life, fast på svenska för jag fick den i julas. Men det är det första jag läser av henne, så jag kan inte rekommendera någonting. Jag gillar i alla fall de noveller som är i den här, fast jag misstänker att de är bättre på engelska ...

Kram!

Musikanta sa...

I min ungdom älskade jag Dostojevski och Gui de Maupassant. Sen blev det inte så många noveller lästa innan jag läste engelska på universitet efter min pension och då fick stifta bekantskap med Alice Munro, som blev en absolut favorit. Jag gissade därför rätt på nobelpristagare!
Kram från Ingrid

Marianne sa...

Ingrid: Ja, jag misstänker att Alice Munroe är bättre på engelska, har en som jag ska läsa sedan, och jämföra. :-)

Kul att du gissade rätt på Nobelpristagare! Det har jag nog aldrig kunnat göra. Men det var kul att bo i Turkiet när det blev en turkisk pristagare, Orhan Pamuk. Men han skriver inte noveller, vad jag vet.

Kramar!

Susanne sa...

Jag beundrar verkligen de som kan skriva en bra novell (tyvärr finns det en del rätt mediokra där, bland annat inom den så kallade erotiska genren...)
Sölve Dahlgrens novell laddade jag ned som e-bok från biblioteket häromdagen. Kanske den kommer fram ikväll.
Och Lars Rambe är ju tidigare Strängnäsbo, läste en av hans romaner en gång, minns inte titeln men den handlade bland annat om Sundby mentalsjukhus. Minns att den var rätt bra.
Spåren på sjön... tror jag den hette när jag tänker efter.
Och Rambe hade ju boksignering i Strängnäs bokhandel innan jul. (Tänk vilken lyx att bo i en stad med en levande bokhandel. Det är LYX!)
Kram
/Sus
PS... inte en enda förkortning *skratt* (utom ps förstås.)

Marianne sa...

Susanne: Just det! Jag tänkte faktiskt på det härom dagen också, att Lars Rambe skriver om just Strängnäs! Var du i bokhandeln och fick en bok signerad när han var där? Lars är en av grundarna för Hoi förlag.

Jag TROR att vi ska få en bokhandel här snart, på handelsplatsen vid Ikea-varuhuset. Hoppas det i alla fall, för som det är nu har vi bara Ica:s bokavdelning ... Tur att det finns internet!

Inga frkrtnr? :-)

Kram!

Susanne sa...

Nej jag glömde bort att han skulle signera :( kom på det någon dag senare...
Internet i alla ära, men det går inte upp mot en riktig bokhandel, är något med doften tror jag :D
Kramen!

Marianne sa...

Susanne: Äsch, typiskt! Men det kommer nog fler chanser.

Ja det är bland det bästa som finns att gå och rota i en riktigt bra bokhandel! I dag är det nog den vid Stureplan som är bäst, tror jag. Har inte riktigt hängt med på den fronten. Men jag hoppas att det verkligen blir en här i Älmhult, det är nästan skamligt att en by inte har en bokhandel.

Kramar!