söndag 5 januari 2014

Pelargoner

Mona Lisa Weiss
Olgakatt har fått mig att bli helt galen i pelargoner. Det började med en Pelargondag på Hovadala slott utanför Hässleholm, och sedan har det bara fortsatt. Vid det här laget har jag alldeles för många, och blev tvungen att ge bort en del i slutet av sommaren för att få plats med alla vid övervintringen.

Jag har stenhård koll på vad alla heter, med hjälp av en liten lapp nedstucken i krukan är det ingen större konst. Det svenska namnet alltså, det latinska går inte in i skallen, sånt har däremot Olgakatt koll på. Den vackra på bilden ovan är en stickling jag har fått av Olgakatt, den heter Mona Lisa Weiss och är en engelsk pelargon. De är lite speciella de engelska, ska inte klippas ner på våren utan på hösten och lite sånt, allt enligt Olgakatt, och jag litar på henne. Just den här stod still och tjurade hela sommaren, rörde sig inte en millimeter, men dog inte heller. Sedan i slutet av augusti bestämde hon sig för att hon nog skulle ta och leva vidare, trots allt, och satte igång att blomma för fullt, så liten hon var. Och så här vacker blev hon.

Strawberry Twist
På sommaren har jag alla mina pelargoner på balkongen, perfekt läge med sol (söderläge) och tak. Men jag har inte en massa bra bilder att visa, får nöja mig med den här med min Strawberry Twist som har blommat med alla nyanser mellan vitt och rött man kan tänka sig. Även randigt.

Som man ser här har vi målat balkongen vit, och lagt nytt golv. Men räcket är inte utbytt än, för det måste man göra samtidigt som man byter fasaden. Det vill säga förhoppningsvis under sommaren 2014. Men det är tusen gånger finare nu med det vita i stället för tråksvart som det var innan. Brunsvart. Slitet. Hu. Finns nog inget fulare.

Nu längtar jag till våren när jag får väcka alla de små och plantera om dem. Sedan sakta flytta ut dem i friska luften för att kunna njuta för fullt under sommaren.


Ha en trevlig Trettondag allihop!


11 kommentarer:

Bloggblad sa...

Du såg kanske mina missyckade pelargonexperiment på facebook? Men jag satte ett par små skotti såjord, och de har vuxit till sig. Lite taniga, men de ska nog bli böttre bara ljuset kommer.
När vi hade garage med värme och. Fönster, kunde jag klara pelargoner över vintern, men sen vi byggde om det, har jag inget ställe däe de kan övervintra. Jag glömmer dem i garderoben.

Men dina två blads små bäbisar växer till sig med ågon millimeter varje dag,

Saltistjejen sa...


Jag tycker att pelargoner är så fina. Somriga. När jag växte upp hade mamma alltid pelargoner i köksfönstret och ute i trädgården.
:-)
Kramar!!

Anne-Marie sa...

Pelargoner är en mycket vacker blomma. Och tålig.
Min mamma brukade ställa ner blommorna i källaren i Enebyberg och bara vattna någon enstaka gång. Nästa vår och sommar klipptes de ner och växte sig fina igen.
Kramar!

Annika sa...

Trevligt med pelargoner. Tycker de doftar så gott också.
Har inga krukväxter alls inomhus. Vet inte varför egentligen.
Kramar!

Suzesan sa...

Pelargoner som är så ljuvliga. Jag och dem vi var inte "sams " i början men nu är vi det. Tror jag var lite räöd för dem för de "äldre hade dem i min omgivning. Men nu är jag gammal sååå!

Kärlek. Åh vad coolt att ha såna exklusiva sorter.

Mmm BLIR nervös lite när du skriver att du längtar till våren. Sist du skrev det försvann du ett helt ÅR ;)

Ska bli härligt när våren kommer och man(jag) kan börja fixa och dona med växter. Spännande. Har en ny balkong med läge i motsatt håll så det blir spännande. Ingen gassande kvällssol rakt på längre.

Detsamma ..till dig ha en skön trettondagskväll.

Kram
/Susanne

Suzesan sa...

Glömde FINT med det -vita- ni målat. Skillnad.

Kram Susanne

Marianne sa...

Bloggblad: Nej, det har jag missat. Jag är där inne jättesällan. En del skott står och gnetar och surar, och andra skjuter fart direkt. Jag har en annan jag ska visa sedan, som bara satte igång att växa som en galning direkt, trots att den ska vara svår att ta skott av. Andra, tja, de behöver väl lite tid att bestämma sig. :-)

Jag har mina i förrådet och i gästrummen, med stängd dörr och ingen värme. Sedan får de stå ut med lite värme så där emellanåt när någon behöver bo där, men den mesta tiden har de svalt och skönt.

Mina små St Paula-blad växer däremot inte ett dugg! De har kanske bara inte bestämt sig än.

Marianne sa...

Saltis: Det roliga är att det finns så många som man inte kan ana, men det har du kanske sett hemma hos Olgakatt? Hon har ju några stycken, hon också!

Kramar!

Marianne sa...

Anne-Marie: Ja, det är så man ska göra. Svalt och ljust, bara lite vatten för att de inte ska torka ut. I våras planterade jag om lite för sent, men i år ska det bli tidigare. Och jag ska klippa hårdare också. :-)

Kramar!

Marianne sa...

Annika: Ja, det har du rätt i, de doftar faktiskt väldigt gott trots att de inte är doftande blommor. Det är väl klorofyllen, kanske.

Jag har inte jättemånga växter inomhus, på sommaren åker så många som möjligt ut, men jag har en del orkidéer som inneväxter. De är växlande superfina och växlande urtrista. Just nu blommar två miniorkidéer och två stora här uppe vid skrivborden, när de tröttnar ställer jag dem där de inte syns så mycket.

Kramar!

Marianne sa...

Suzesan: Haha, nejdå, då behöver inte bli nervös. Nu längtar jag inte bara så där allmänt till våren, utan till att få plantera om och ta fram pelargonerna. :-)

Har du flyttat? Hoppas du har en lika fin balkong i alla fall, där du kan ha alla dina växter.

Jag har inte fattat hur fina pelargoner är, förrän nu för ett par år sedan. Jo, jag har alltid tyckt att de är fina, men så här fina ...!

Kramar!