onsdag 30 september 2009

Onsdagspladder

I dag är det onsdag och jag borde dela med mig av något recept, dagen till ära. Men jag kommer inte på något bra just nu utan tänker mest på min misslyckade chokladmousse som jag gjorde i lördags. Så i stället för att ge er ett recept tänkte jag be er ge mig ert bästa recept på chokladmousse. Då vill jag också veta era knep och detaljer - ska chokladen till exempel svalna mycket eller lite eller inte alls innan man vispar i någonting, ska man vispa ner i chokladen eller hälla chokladen över någon annan ingrediens, exakt vilken sorts choklad använder ni, och så vidare och så vidare.

Och så kan jag passa på att presentera tillskottet i köksarsenalen: En batteridriven Peugeot pepparkvarn med fem inställningar på hur grovmalen pepparn ska vara och en lampa som lyser upp stället som ska peppras. Pepparkvarnarnas Rolls Royce med andra ord. Vi har faktiskt inte haft någon pepparkvarn på länge, och jag har tröttnat på pepparkvarnar som bara beckar ihop och inte fungerar av olika anledningar. Så när jag fick syn på den här i går, till cirka halva priset mot vad den kostar i Sverige, ja då slog jag till. Och nä, det är inte en fuskkopia, det kan jag sätta huvudet i pant på.

Peugeot pepparkvarn.

Jag fyndade inte bara pepparkvarn i går, jag fyndade bröd också. I vanliga butiken finns bara färdigskivad franska, låtsasgrahamsbröd och annat liknande fabriksbakat som inte är så där vansinnigt inspirerande. Men på de stora hotellen har de ofta finbagerier, så även på Four Seasons. Jag gillar normalt inte surdegsbröd så där jättemycket, men som omväxling och när det inte är för tungt, ja då är det helt underbart.

Gott bröd är aldrig fel.

Hittade en frissa i går också som jag faktiskt ska ta och besöka nästa vecka. Jag har tappat så himla mycket hår på sistone, så jag känner att jag behöver klippa av det rätt ordentligt. Tog faktiskt en sax för några veckor sedan och klippte rakt av för att bli av med det där nedersta fula trasslet, och det blev rätt okej, men det vore ju roligt att få det lite snyggt. Den frissa jag hittade säljer också välkända och mycket bra schampomärken (det som börjar på Ker och slutar på ase), de enda i Egypten, vilket känns betryggande. Dit ska jag gå.

Har knappt hunnit läsa bloggar de senaste dagarna, men NU ska jag ta en runda hos er, det har jag längtat efter.

Glöm nu inte att leta fram ditt bästa recept på chokladmousse.

26 kommentarer:

Suzesan sa...

Brödet ser så gott ut och jag lovar komma med ett förslag på chokolade-mousse men måste tänka lite (Okey en bra stund) för det finns tusen olika sätt.
Keraste är ju bra märke....OCH lycka till med håret. Spännande. Kanske bildbevis sen eller?!;)
Va va va är jag först???!Yes!

Ha en bra onsdag.

Kram
/Susanne

Annika sa...

DET var då ingen dålig pepparkvarn...
En sån kanske man skulle ta sig en närmare titt på?
Surdegsbröd är nog inte direkt mitt favvisbröd heller, men ibland smakar det bra!
kram!!

Desiree sa...

Brödet såg himla gott ut. Själv älskar jag surdegsbröd gärna grovt sådant. Men brödutbudet här i AL är uselt. Det finns inga riktigt bra bagerier tyvärr så jag bakar det mesta av vårat bröd själv förutom det jag fyllt min resväska med och fraktat från Sverige. Jag är dock tacksam över att det går att finna knäckebröd här. Pepparkvarnen ser fin ut. Är du nöjd med den?

Tyvärr kan jag inte hjälpa dig då det gäller frågan om chokladmousse. Det var så länge sedan jag gjorde sådan att jag inte har något bra recept. Hoppas någon kan komma med lite hjälp på annat håll.

Kul att du hittat en frissa som du ska testa. Håller tummarna för att du blir nöjd. Lite nytt och fräsht kan man ju alltid behöva. Jag klippte själv av en hel del sist jag klippte mig, kände att jag behövde lite förnyelse.

StrandMamman sa...

Vilka fynd: pepparkvarn, bröd och frissa :)

Jag har tyvärr heller inget bra recept att dela med mig av, men "smyglyssnar" gärna på vad som eventuellt droppar in till dig :)

Må gott!

Joanna sa...

Jag brukar inte göra det så komplicerat. Smälter typ 150 gr vit eller mörk choklad, vilket märke som helst, i vattenbad. Kokar upp mjölk, knappt 1 dl. Blandar den varma mjölken med choklad till en slät kräm och låter det svalna. Först i rumstemperatur och sedan i kyl. När den är kylskåpskall (iaf kallare än ljummen) så vispar jag 3 dl grädde hårt och blandar ut det med chokladkrämen. Ställer sedan i kylen. Om den blir mer smet än mousse tror jag att det beror på att chokladkrämen varit för varm.

Jag brukar göra varianten med vit choklad och lingon till. Eller mixa hallon och passionsfrukt som sås.

Saltistjejen sa...

Vilken fin kvarn! Vi fick en jättefin pepparkvarn i bröllopspresent av några av våra bästa vänner. Det är nog faktiskt den allra mest använda bröllopsgåvan. Den samt det knivset vi fick av andra vänner. Används dagligen i köket!!!! Vår kvarn är inte batteridriven och har ingen lampa men den har en massa olika inställningar för olika grovhet på pepparen och är helt enkelt kanon!!! Jag gillar BRA köksredskap. Det blir sååå mycket roligare att laga mat då.
Brödet såg himla gott ut!
Lycka till med moussen! Hoppas ngn har ett riktigt smarrigt recept.
Jag har nog bara ett med vit choklad och det måste jag leta fram för jag ahr det inte på datorn.
Kramar!

KARLAVAGNEN sa...

hAHAHA! Ytterligare en gadget woman in disguise!!! I love it! Tänk allt det där kan man få tag på i Madrid (El make - take a hint!)...

Choklad mousse? Det är la inte så himla tricky? Ska leta fram ett bra recept åt dig! Men det är smält choklad och vispad vispgrädde och så blandar man ställer kallt en klaar is Kees, som en holländare skulle uttrycka saken.

Marianne sa...

Suzesan: Brödet är gott i tunna skivor och rostade. Annars är jag inte så förtjust i surdeg, det blir så ... surt : )

Toppen, leta fram ditt bästa recept! Jag är så sugen på chokladmousse efter att ha fått en jättegod förra helgen. Men misslyckades kapitalt när jag försökte göra det själv för första gången i mitt liv.

Ska FÖRSÖKA ta en bild, lovar inte : )

Kramar!

Annika: Den är verkligen gedigen, ganska tung och det känns att det inte är något fuskverk i kvarnen. Livstids garanti, så man skulle köpt en som ung : )

Då är du som jag med surdegsbröd. Gott ibland men det får inte vara för tung smak. Godast med tunna skivor och rostat.

Kramar!

Desirée: Ja du är duktig med att baka. Nu var det länge sedan jag gjorde det, får ta tag i det snart igen. Det blir helt klart godast.

Jag är jättenöjd med kvarnen. Som jag skrev till Annika känns den verkligen gedigen, inget flimsflamsigt där inte.

Jag tror på den här frissan, för det är en kedja och jag fick rekommendationer om dem. Och nu när jag såg salongen och vilka produkter de använder så känns det bra. Håret är extra känsligt just nu, antagligen pga åldern det också. Så det får inte vara någon klåpare som sliter ut det ännu mer.

Kram!

Marianne sa...

StrandMamman: Joanna nedanför din kommentar har tipsat om hur man gör. Och så kommer det nog fler. Jag ska testa alla jag får tills jag hittar den som är perfekt för mig. Så du får smyglyssna lite framöver!

Kram!

Joanna: Hej och välkommen hit! Och TACK för receptet! Det ska jag prova och det låter ju ganska enkelt. Det kanske var det felet jag gjorde, smeten var för varm. Det blev som du säger smetigt och hårt. Dessutom hade jag nog för mörk choklad, 80%, tror det ska vara lite sötare?

Lingon har jag lite ont om, men hallon och passionsfrukt ska jag nog kunna leta reda på!

Saltis: Vi fick också ett knivset i bröllopspresent, av Klas moster, och jag begriper inte hur jag har kunnat överleva utan riktigt bra knivar innan dess! Bra redskap är verkligen A och O, och nu skulle jag vilja ha en KitchenAid som Desirée har. Det och en Nespresso ...

Om du hittar receptet på din vita mousse får du gärna lägga ut det! Jag ska testa alla recept jag får så att jag hittar det som passar mig bäst.

Kramar!

Marianne sa...

Karlavagnen: Hahaha, I confess! Och när du flyttar till Kairo så lovar jag att visa alla bra affärer! ; D

Toppen, leta fram ett recept du också, så får jag testa flera och hitta det bästa.

Kram!

Mia sa...

Hej! Åh vilken lyxig pepparkvarn! Och med belysning också. =) Mitt favoritrecept på chokladmousse kommer här:
Limechokladmousse

Tid: 10–15 minuter

• 200 g mörk choklad (max 70 % kakaohalt)
• 2 äggulor
• 2 msk mörkt muscovadosocker
• 1 msk kokhet espresso
• 2 msk mörk rom
• 1 lime, rivet skal
• 3 dl vispgrädde

Garnera med: hyvlad choklad

1. Smält hackad choklad i en skål över vattenbad eller i mikrovågsugn.
2. Vispa äggulor och socker krämigt.
3. Blanda kokhet espresso, rom och rivet skal av en tvättad lime med äggkrämen.
4. Vispa grädden till en mycket lätt och rinnig konsistens.
5. Blanda den smälta chokladen i äggsmeten.
6. Vänd ned den lättvispade grädden, lite i taget.
7. Fyll moussen i små glas och garnera med lite hyvlad choklad. Låt stå i kyl tills servering.

Mumsig! Kram!

Petchie75 sa...

Ååååh, vad gott brödet ser ut!!! Vad komiskt att du skriver om frissa idag, precis efter du hade varit hos mig publicerade jag ett inlägg om dricksande hos frissan! Ska bli spännande att höra om man dricksar i Egypten!?
Jag har tyvärr inget recept på chokladmousse, har nog aldrig gjort det men oj, vad gott det kan vara! När jag bodde i Frankrike gick vi ofta på ett ställe (kedja) som hette Bistro Romain där man kunde äta hur mycket carpaccio och chokladmousse som man ville!! En kompis föråt sig på chokladmousse och var tvungen att gå hem och lägga sig :D
Jag är urtrött på min pepparkvarn, den malen inte längre så kanske en Peugot hade varit något!? Brukar finnas en massa kryddkvarnar på Marshalls så ska hålla utkik! Vi har en STULEN mega-pepparkvarn som en lägenhetskompis till O på något sätt lyckats stjäla från en pizzeria - den funkar men är en aningen för stor ;-)
Kram!

Joanna sa...

Tack. Jag är dock inte alls ny här, jag brukar nog bara inte kommentera. :)

För moussekonsistensens skull tror jag inte att det behöver vara choklad med mindre kakaohalt. Men när jag gör mousse på mörk choklad brukar jag ha en nypa socker i. Mousse på mjölkchoklad är ju också sjukt gott. Och så kan man ju smaksätta med lime eller rom eller hackade större chokladbitar, osv. (T.ex. vit chokladmousse med mörka chokladbitar i)

Såg att någon tipsat om mousse med ägg i också. Det har jag testat förut, men utan att lyckas särskilt bra. Moussen har då alltid blivit för "tung". Jag gillar den fluffig och lätt.

Tina sa...

Det där att hitta en frisör som passar just en själv är inte alltid det lättaste. Just nu är jag "mellan frisörer" fast i akut behov att få förtroende för någon...

Jag har inget recept på chokladmousse men det bästa receptet på kladdkaka. Men det är HEMLIGT... ;-)

Otta sa...

Tjusig kvarn! Lever den upp till förväntningarna? Kul att se våra gemensamma inköp från Siwa brevid!

Ja, jag är ofta rätt sur på brödet i Egypten också och blir glad när jag hittar knäckebröd. Brödet som du köpte ser ju riktigt gott ut!

Chokladmousse gör jag en del, men jag byter verkligen hej vilt och brukar gå till någon site och hitta olika och jag tycker att de alltid brukar bli bra. Jag har gjort på både mörk, max 70%-ig choklad, och mjölkchoklad samt faktiskt vit också. Tyvärr inget speciellt trick! Om jag inte minns fel skall man passa sig för allt för het choklad för då tar den "död" på de andra ingredienserna.
Kram

Grekland nu sa...

En sån pepparkvarn har jag numera!! Eller i alla fall en liknande modell. Även den lyser på maten man pepprar på. Den var min mammas och hon var alltid pigg på alla nymodigheter. Du kan tänka dej vad barnen tyckte det var kul att peppra på all mat med den där när de var yngre, bruum bruum...

Marianne sa...

Mia: Haha, nu är det till och med ROLIGT att peppra! Inte för att det var direkt tråkigt innan : )

TACK för receptet! Jag ska som sagt testa alla jag får så jag kan sålla ut en favorit. Gott med lite rom i, och det har jag hemma!

Kram!

Petra: Haha, vilket sammanträffande. Alla frissekommentarer gör jag hos dig!

Jag hade aldrig heller gjort chokladmousse, begriper inte varför faktiskt, det som är så gott. Jag kan mycket väl förstå din kompis som föråt sig. Herregud, fri ätning på såna godsaker!

Hihi, en stulen megakvarn : D Du får titta på Marshalls om du kan hitta en. Jag tror att pepparkvarnar måste vara mycket rejälare än de vanliga billighetsvarianterna oftast är, för pepparkorn är ju rätt hårda. Jag vet inte hur många jag har haft och alla beckar ihop förr eller senare. Den här är riktigt rejäl!

Kram!

Joanna: Kul att du har börjat kommentera!

Jag tror också att man ska ha i lite socker om man använder mörk choklad, för den jag misslyckades med var inte bara kleggig, den var bitter också på ett sätt som inte var gott. Jag ska testa att göra ditt grundrecept nu i eftermiddag! Och som sagt, jag ska testa alla recept jag får in så att jag hittar "mitt" sätt!

Marianne sa...

Tina: Nu har jag glömt var du bor, men om du bor i Stockholm kan jag rekommendera Lasse på Inside, Odengatan 100. Han är både duktig och trevlig, och han gillar sitt jobb. Han går till jobbet med glädje på morgnarna. Det är jätteviktigt att hitta en frissa som man har förtroende för!

Hihi, men du, kan du inte lägga ut ditt hemliga recept?

; D

Otta: Den lever helt upp till förväntningarna. Och om den slutar fungera så är det livstids garanti. De där flaskorna från Siwa har inte bara ett gott innehåll, de är himla snygga också, så jag har dem stående längst fram bland mina kryddflaskor.

I Kairo hittar du bra bröd på Marriott, Four Seasons och Möwenpick. Det kanske finns på fler hotell, men jag brukar inte springa på hotellen så ofta så jag känner inte till alla. Haha, kanske ska ha ett "leta-bra-bagerier-på-hotellen-projekt" : D

Om du gör en mousse som du tycker är extra god kan du ju alltid tipsa om receptet!

Kram!

Ingabritt: KUL att vi har likandan kvarn! Haha, ja jag blir nästan barnslig nu och måste peppra rätt mycket på all mat : D

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Har aldrig varit särskilt förtjust i chokladmousse så kan inte hjälpa dig tyvärr! Min farmor brukade köpa sådant där pulver och sedan lägga till lite grädde och riktig smält choklad osv. men vet inte exakt hur.

Victoria sa...

Men vilken TUR att den lyser upp stället man ska peppra, så det inte hamnar fel om man nu skulle vilja peppra något mitt i natten eller så..! ;o) Vår gamla dammsugare har också lyse, så man ska se skiten bättre, förmodar jag... :o)

Marianne sa...

Anna: Man kan säkert köpa pulver här också, men det är roligare att göra det själv. Haha, jag kanske ska ha det som projekt i stället för MtAoFC - du hade läst den va? Nä, tänk att äta chokladmousse i ett år, då hade man väl aldrig kunnat se choklad sedan.

Kram!

Victoria: Ja VAD skulle man ta sig till utan lampa i pepparkvarnen? : D Och helt underbart med lampa i dammsugaren! Förstår inte att jag kan leva utan : D

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Nja, det projektet ska du nog skippa. Men kanske egyptisk mat, ett recept om dagen? :)

Lena sa...

Vi har en vattenkille som kommer till jobbet en gång i månaden med vatten. och det pga av att vi hade så dåligt vatten, när vi hade kontoret i Barkaby. Nu skäms vi lite varje gång han kommer för vi har inte dåligt vatten alls här. Jag brukar fylla 1/2 liters flaskor när jag skall till landet.
Ingen ide att du får något recept på choklad mousse av mig. Skulle inte bli gott. :)

Marianne sa...

Anna: Tänkte på det med egyptisk mat, men duva på längden och tvären? Haha, ska faktiskt ta och titta igenom min egyptiska kokbok en gång i alla fall!

Lena: Vi hade det när jag jobbade i Gröndal också, men det var mest en grej för att få folk att dricka lite mer vatten och mindre kaffe, för hälsans skull. Så att man skulle bli påmind om vattnet. Hur de har det nu har jag ingen aning om.

Har du dåligt vatten på landet?

Petchie75 sa...

Hur var det, har du också MtAoFC på svenska? Där finns det ju garanterat ett recept på chokladmousse men antagligen ganska komplicerat!? Själv har jag ju bara använt ett recept från den kokboken (citronmarängkaka) men simplifierade en aning. Har du läst Julie & Julia än? Jag läste My life in France av Julia Child för några veckor sedan och det är en fascinerande bok!! Snacka om att vara metodisk vid matlagningsskrivandet...
KRAM!

Marianne sa...

Petra: Nej jag har inte den! Men jag är bra sugen på att skaffa den, ska jag erkänna efter att ha läst Julie & Julia (efter din rekommendation). Läste klart den i går. Nu stod jag precis och gluttade i Rutiga kokboken för att se om man kunde göra ett eget projekt fast inte så avancerat, men det går inte! Sidfläsk, brysselkål, purjo, det ena efter det andra som bara inte finns här. I dag fanns inte ens sallad när vi var och handlade! Jag blir förtvivlad ibland. Och egyptisk kokbok blir det inte, jag vill inte äta kokt hjärna : D

Däremot ska jag försöka komma igång med onsdagsrecepten igen!

Har du sett Julia Child på You Tube? Hon är rätt speciell!

KRAMAR!