torsdag 22 april 2010

Och så var det redan torsdag igen!

Jag förstår inte att veckorna springer iväg så fort. Nu är det redan torsdag igen, och jag som tyckte att det nyss var torsdag. Men det kanske är ett gott tecken, det sägs ju att tiden flyger fort när man har roligt, så det måste ju betyda att jag har roligt hela tiden.

Nu är vi många som konkurrerar om mitt badrum. Tjorvan har också upptäckt att det är mysigt att sova vid badkaret.

Hon har tagit min plats!

Titta bara hur hon ligger och vräker sig!

Maka på 'rej, hörru!

Så där ja!

Jag blev så himla sugen på choklad i dag, men eftersom det inte bara är att springa iväg till kiosken eller kondiset när man bor så här så får man vara uppfinnigsrik och greja sitt eget godis. Efter lite sökning på nätet hittade jag en chokladbomb - exakt vad jag behövde! Och den blev just precis så där chokladig och krämig som jag ville ha, se bara så innehållet rinner ut när man skär i den.

Chokladbomb.

Den blev så himla god så jag bara måste dela med mig av receptet:

Chokladbomb från Kladdkakan.se

200 g smör
200 g mörk blockchoklad (ju finare choklad dess godare kaka)
4 ägg
160 g strösocker
180 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
100 g vit eller mörk finhackad choklad till glasyr
ströbröd

1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Smöra och bröa en form med avtagbar kant.
3. Smält smör och mörk blockchoklad i mikro eller vattenbad. Fast jag tycker det är onödigt krångligt, jag smälter smöret först och sedan smälter jag chokladen i det heta smöret, mycket enklare.
4. Vispa ägg och socker pösigt.
5. Vänd ner chokladsmeten i äggsmeten.
6. Blanda mjöl, bakpulver och salt och rör försiktigt ner det i chokladsmeten.
7. Häll upp smeten i den smorda och bröade formen.
8. Grädda i 12-15 minuter. Kontrollera med sticka, kakan ska vara kladdig i mitten och gräddad i kanterna när den är klar.
9. Så fort du tar ut kakan ur ugnen strör du över den hackade chokladen jämt över kakan.
10. Låt svalna. Helst till nästa dag står det i receptet, men, jag menar, vem kan det? Servera gärna med glass eller grädde och citrussallad. Eller utan.

35 kommentarer:

Fritt ur hjärtat sa...

Ha! Du är räddaren i nöden:-) jag ska ha gäster på buffé på torsdag, funderat ut allt utom efterätten, de är alla chokladmonster. Du har löst det åt mig. Att göra dagen innan passar mig perfekt eftersom alla smårätter tar tid på torsdagen.

Melting Pot sa...

Mums. Måste testas! Kram

Marianne sa...

Simone: Perfekt! Vilken tur att jag blev chokladsugen i dag då! Om de är chokladmonster kommer de att älska den här, och den är lätt att göra dessutom. Mäktig som bara den.

Kram!

Marianne sa...

Lena: Gör det, du blir inte besviken!

Kram!

Elisabeth sa...

Vad söta de är när de delar på den trevliga sovplatsen! Vem är det som bestämmer mest?

Anonym sa...

Oj, den lät farligt god den kakan hörre du. Det blir att spara receptet och plocka fram det när vi flyttar hem och kan börja baka igen. Ser redan fram emot det! :-)

olgakatt sa...

Stackare, det blir klent med duschandet numera! Klart katternas bekvämlighet går före! Dom kanske kan ta ett tag med tungorna om det tar lång tid. När jag tänker på det kunde man kanske dressera dom att slicka en på ryggen när det kliar, det skulle nog göra nytta. Får ta ett snack med mina damer.
En av mina numera saliga katter brukade slicka mig i håret, det var skönt. Men jag fick själv vrida på huvudet så att det inte blev en kal fläck på ett enda ställe!

Chokladkakereceptet ska jag försöka förtränga... om det går, haha.

ab sa...

Det låter fantastiskt gott. Men jag har redan ätit choklad med marsipan, så ditt recept får vänta...

Winston, den stora lunsen, ville sitta i mitt knä när jag satt på toaletten! För övrigt var han med vad jag än gjorde. När jag borstade tänderna satt han på tvättmaskinen bredvid handfatet, när jag bakade låg han på köksbordet och tittade på.

Katter är underbara!

Malin sa...

Oj, den kakan ser ju helt fantastiskt god ut!! Jag försöker numera äta lite nyttigt, men en dag i veckan får jag unna mig godsaker. Debn här veckans godsak blir helt klart chokladbomben!

Saltistjejen sa...

Wow vilken kaka!!!
och du det var ju super att BÅDE Stina och Tjorvan kan ligga där! Samsas om platsen! De ser så söta ut! :-)
Kramar!!

Lotta sa...

Kanske dina katter lever efter mottot "Delad glädje är dubbel glädje"? De passar jättebra tillsammans där i badrummet :-)
Och tack för chokladbombsrecept! Här måste bakas och när min bomb är färdig ska jag täcka min bit med massor av vispgrädde! Röda vinbär är jättegott till kladdkaka men tyvärr är det ju inte säsong ännu.

Anonym sa...

Jag vet inte vad jag gillar mest - chokladbomben eller dina katter! Är du säker på att de tycker att de tar DITT badrum i anspråk? Eller kanske tycker de att du är lite väl mycket och springer i deras rum?

Desiree sa...

Ha ha ja katterna har verkligen övertagit ditt badrum. När ni kommer till Sverige får du leta efter bostad med eget badrum till katterna ;-)
Du milde, snacka om kladdkaka och chokladdröm! Mums. Vet inte om jag vågar baka den, rädd att jag skulle sätta i mig hela alltet. Jag har också varit sugen på just choklad hela veckan lång så det blir absolut något i chokladväg tills på lördag.
Kram

Taina sa...

Nam! Jag skulle verkligen behöva baka något gott i helgen. Är också så sugen på choklad.

De där katterna, är de bortskämda på något sätt?

Kramen!

Fröken Anki sa...

Mmmm... Det ser gott ut! Måste nog prova.

Ha en fin fredag!

Matildas fikarum sa...

Jag faller i dvala vid åsynen av ett recept, så jag skulle gärna vara en av katterna och sova på den där hyllkanten, det ser alldeles underbart rogivande ut. Trots det så kikar jag avundsjukt på den färdiga chokladkakan. Åååh, den som ändå hade! Dräggel.

Otta sa...

Vilken kaka!!! Ser otroligt god ut!

Så goa de är! Brukar de slåss? Det såg lite ut som de hade tänkt sig en liten fight. När de väl ligger bredvid varandra ser det inte lika bekvämt ut längre.

Har mailat dig. Hoppas att du hittar det! :-)

Kram

KARLAVAGNEN sa...

Waow! Och vilka goa katter!!!

Marianne sa...

Hi,hi, du måste nog få ett godkännande först från missarna innan ni bestämmer bostad i Sverige.
Jag är nog lite konstig för av alla laster jag har så finns inte choklad med. Men kakan ser läcker ut så jag förstår alla chokladmonster.
Kram

MalinT sa...

Härlig kaka, choklad när den är som bäst, kladdig, rinnig och syndigt god :-)!

Annika sa...

GOD woman!!!
Jag blir så godissugen då jag ser din kaka...
GUD den som hade en sådan just nu.
Fattar inte att jag är så sugen på sött nu (nej jag ska inte ha mens ;-)))))))
Goskatterna som älskar ditt badrum. DE är för söta!!!
KRAMAR!!!!

Suzesan sa...

DEN ska jag prova. Risken finns att det blir i helgen. Jag ÄLSKAR ckoladkakor av alla de slag. Inte choklad bara utan i kaka och mousse och sånt. Mums.

Tack för tipset. Haha dina katter är ju för roliga.

Tack för en härlig bloggvecka. Ha en härlig helg. Nu kan väl Il Make snart flyga och skaffa godis till dig??!

Kram
/Susanne

Petchie75 sa...

Ha ha, katterna ser för roliga ut där de ligger uppradade på sista kattfotot ;-)
Chokladbomben påminner om Os "moelleux de chocolat", en liknande kaka som oftast serveras i portionsformar och där innehållet alltså ska vara helt rinnigt. Jag är inte så mycket för chokladkakor och funderar som bäst på vad jag ska göra till efterrätt ikväll - vi bor hos vänner som inte har bakform med löstagbar botten, hm...
Kram och trevlig helg!

Musikanta sa...

Inte undra på att kissarna trivs där när du gör det så mysigt för dem med badhandduken...

Ska strax göra dina kikärtsbiffar (ingen chokladkaka här just nu...) och som du vet tänker jag alltid på dig då :-)
Många kramar/M

Marianne sa...

Elisabeth: Det är mest Stina som bestämmer, men så är hon ju storasystern också. Tjorvan kan verka lite mesig, men när det kommer till kritan är det ändå hon som är modigast. Tyvärr har vi inte kvar mamman och lillasystern, de är i katthimlen.

Isflaket: Har ni inte fått flytta hem än? Som du kanske såg i ett tidigare inlägg kommer jag inte in på Wordpress nu igen : ( så jag hänger inte med hur du har det. Dubbel-: (

Kram!

Olgakatt: Jag har försökt få dem att massera ryggen, de kunde ju gå lite fram och tillbaka, kan man tycka, men om jag lägger mig på mage på golvet blir de bara oroliga och jamar och tycker att jag ska sätta mig upp igen ... Fast Stina brukar slicka Klas händer när han har borstat tänderna, hon tycker det är gott : )

Marianne sa...

ab: Jag tycker det låter som om du borde skaffa dig en lite katt? För det ÄR verkligen skönt att ha en liten katt som hjälper en med det man håller på med, sånt som att borsta tänderna och skriva på datorn och sånt : )

Malin: Jag tror att det är helt rätt strategi, man måste unna sig godsaker lite då och då även om man håller nyttig diet - av vilken orsak det än månde vara. Annars tror jag inte att man står ut och så kapsejsar hela planen i stället. Annika i Washington kör den metoden och har gått ner massor av kilon.

Saltis: Ibland kan de samsas, men oftast sticker den ena om den andra kommer. Speciellt om jag ligger i sängen och gosar med den ena, kommer den andra då upphoppande blir den första sur och drar. Har försökt tala om för dem att jag har två händer, men de verkar inte vilja förstå det ...

Marianne sa...

Lotta: Nej, de där två ligger inte ihop så ofta. Tjorvan hölls mest med Mammakatten och Stina hölls mest med Skrållan, men nu är det ju bara de här två kvar. De är inte helt nöjda med det : )

Hoppas att vi har flyttat hem lagom tills alla frukter och bär är mogna i Sverige så att vi kan åka på en massa självplock. Ännu en fördel med Helsingborg, att man kan göra sånt. Det finns nog i Stockholm också, men det är svårare att hitta. I Skåne sticker man nästan bara ut på en väg och hittar ett ställe.

Carina: Hahaha, ja du har nog rätt, de tycker nog att jag är där och stör lite väl ofta : ) Å andra sidan har Stina alltid varit badrumskatt, hon gillar när man är nyduschad!

Desirée: Haha, ja våra bostadsspecifikationer blir: Badrum till katterna, kattvänlig balkong, många fåglar utanför fönstren och kattvänliga fönster, ödlor som kilar in ibland och vill bli jagade ...

Jag lovar, du kommer inte att sätta i dig hela den här kakan på en gång, den är alldeles för mäktig för det. Perfekt till många gäster, det räcker med en ganska liten bit.

Kram!

Marianne sa...

Taina: Hur kan du tro att de är bortskämda? Ser du inte så magra och eländiga de är? De kommer här och jamar och jamar för att få mat, men nix, här får de mat bara var tredje vecka : D

Kram!

Anki: Den är supergod, så du måste absolut prova!

Kram!

Matilda: Ge receptet till någon kompis som gillar att baka : D Eller smält choklad och smör och rör ihop alla de andra sakerna och stoppa in i ugnen. Du kan ju baka, det vet jag!

Marianne sa...

Otta: För det mesta blir de bara sura på varandra och drar, men ibland ryker de ihop så pälstussarna flyger. Men det är som sagt inte så ofta.

Ja du vet redan med mejlen ...

Kram!

Karlavagnen: De är supergoa mina bebisar!

Kram!

Marianne: Ja det är nog så, bostadsspecifikationen är definitivt att det ska vara kattvänligt! Ovanligt med någon som inte är chokladmonster! Men du äter väl choklad om du blir bjuden, eller gillar du det inte alls?

Kram!

Marianne sa...

MalinT: Hej och välkommen hit! Jag har bokmärkt din blogg och ska kika lite mer senare.

Annika: Du får fixa en sån kaka till på lördag! Den är superenkel och så himla god. Och den mättar allt sötsug i världen så du klarar av att vänta på ditt svenska godis!

Egentligen är det mest Stina som är badrumskisse. Det har hon alltid varit, men hon har väl inte direkt sovit där tidigare. Men hon har alltid hängt med in och ibland VELAT att man ska gå in där och sätta sig på mattan och gosa! Ja, fråga mig inte ... : )

KRAMAR!

Suzesan: Det här är den perfekta chokladkakan när man behöver en riktig chokladomgång! Jag tycker absolut att du ska testa den i helgen!

Tack själv för en härlig bloggvecka!

Kramar!

Marianne sa...

Petra: Jag vet vilken sort du menar, fondant tror jag det kallas på engelska, på svenska vet jag inte. Och egentligen ska man väl som de säger i receptet vänta till dagen efter så att det bara är kladdigt, inte rinnigt, men vem kan vänta så länge ...

Hm, pannacotta kanske är lagom att göra till efterrätt? Enkelt och allt som behövs är glas att hälla upp dem i. Fast det kanske är lite sent i skrivande stund, de ska ju stå i kylen ett tag. En smulpaj! Det måste man ju inte ha sån form till.

Kram!

Musikanta: Stina låg där utan handduk till att börja med, men jag tänkte jag skulle göra det lite mysigare åt henne. Tjorvans favoritplats är egentligen på ett par stora vinröda "sammets"kuddar i sovrummet : )

Det är så roligt att de där kikärtsbiffarna blev en sån hit hemma hos dig! Nu var det länge sedan jag gjorde dem, men det får nog bli snart. Känner mig som om jag har ätit för mycket kött på sistone.

Kram!

Petchie75 sa...

Ha ha, tack for tipsen, det blev glass till slut ;-) Vilket var helt ok för vi var alla jättemätta efter pastahuvudrätten.

Marianne sa...

Petra: Glass är alltid bra!

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Det såg mumsigt ut!

Marianne sa...

Anna: Den är jättegod!