torsdag 30 januari 2014

Torsdagspunkter

I dag är det torsdag, så då blir det lite punkter. 

  • Först ska jag visa brödet jag brukar baka. Det är så enkelt så det är larvigt. På morgonen rör jag bara ihop ingredienserna, täcker över skålen och låter det jäsa till någon gång sen eftermiddag. Det tar max 5 minuter på morgonen. Sedan öser jag upp lite frön på köksbänken, här är det solrosfrön, pumpakärnor, sesamfrön, linfrön och loppfrön. Blandar och plattar till och sedan öser jag ut degen på fröna. Viker ihop på mitten så att det kommer frön runtom, och lägger i en bakplåtspappersklädd form. Sen ska degen jäsa en timme till. Här under en bakduk som jag har ärvt efter min mamma. Jag tror att den kommer från min moster Stina i Värmland.


Sen in i ugnen och så kommer det här goda brödet ut efter 35 minuter. Det sprack lite den här gången, men det gör inget. Receptet finns i Enklare bröd av Martin Johansson. Han har inte lagt ut det på nätet, så jag kan inte länka, tyvärr.  • Jag har efter mycken tvekan köpt mig en mandolin. Alltså inte en sån man spelar musik på, utan en sån man skivar grönsaker med. Det skulle vara så himla bra har jag både hört och läst på sista tiden. Men jag vet inte. Om jag ska skiva en morot, t.ex., så går det ju inte att sätta fast den i fingerskyddet, utan man får passa sig ordentligt. Försökte strimla rödkål riktigt fint, det blev sådär. Har ni mandolin? Hur gör ni? Gör jag fel? Tänker jag fel? Är den bra? Vad måste jag lära mig för att min också ska bli så där bra?
  • Klas var ute och reste och träffade på två killar på ett hotell i Uddevalla (tror jag det var). De berättade att de sålde någonting till livsmedelsbutiker (tror det var billigt smink) och de kände i stort sett till varenda butik i hela Sverige. De berättade att Ica Maxi i Älmhult är Sveriges minsta Ica Maxi. Nog för att jag har sett att andra Ica Maxi är MYCKET större, men inte trodde jag att alla andra var så stora. Nå, det de har här räcker för mig. Resten finns i andra butiker eller på nätet.
  • I min almanacka får man sig till livs ett citat varje vecka. Veckans citat är: "Skratt är ett lugnande medel utan några bieffekter." Sagt av Arnold H. Glasgow.
  • I morse följde Stina med mig ut när jag skulle hämta tidningen. Hon satsade allt och sprang en kvick kollerunda runt sitt revir. Sedan in igen och så fick det vara bra med det. Det räckte med snö för hennes del.
  • Själv blev jag lite nyfiken på hur mycket snö det egentligen är som har kommit, så jag tog en linjal och stoppade ner den på lämpligt ställe mitt på gräsmattan, där det inte har skottats upp någon snö eller drivit ihop. Resultatet var: klockan 10.30 16 cm, klockan 14 19,5 cm, klockan 19.15 18 cm. Va? Fast jag antar att det har packat ihop sig, och att det är därför det har sjunkit lite. Så mycket snö har vi alltså. Och mer lär det bli!
  • Har ni snö? Mycket?


8 kommentarer:

Suzesan sa...

Brödet såg ju så gott ut. Så gott. Åh frön. Mums. och kärnor och och mums. Förstår fåglar. Jag brukar ha såna på gröt och i fil och ja på lite allt möjligt.

Mandolin jadå. Kan inte vara utan. Man får kämpa med den lite. Morot. Skär mycket lugnt utan fingerskydd men akta så du inte halkar med den. Träna dig bra så blir det bra. Nu vet jag ju inte vilken du har och vilka tillbehör. Jag har två storlekar i skivor. Och två olika strimlor. Tänk rödkål har jag aldrig strimlat med den. Tar kniv till sånt. Tunt tunt. Men potatis och lök och sånt är ju bara sånt hjälpmedel till och annat smått och gott. Jag vill helst hålla med fingrarna och skära och hålla men NEJ det går inte för att....jag VET en olycka. En praktikant på en restaurang där jag jobbade. Hon skulle göra det och skar sig så illa. Tålde inte se blod. Svimmade och slog huvudet i den stora "Blandningmaskinen" som stod där bredvid. Så ambulans fick hämta henne lillstumpan.

Träna träna träna du gör säkert rätt. Man kan skiva det mesta och bara focusera så man inte slinter. Mot slutet tar man fingerskyddet. Jag har fem långa piggar i mitt fingerskydd. Som jag "borrar" in det jag skär. och taggar längst in på det som ska ta sista.

Vad jag skrattade åt Stinas runda. Men så jobbigt att vara katt och inte veta vad som händer i reviret. Det ha ha måste ju vara som att vara utan internet ett par dar. Ha ha. Ja vi har snö men inte mycket här. Några cm. Men den driver. Här så på ställen blir det massor. Drivsnö är lurigt för dem som kör bil. En stund fritt och nästa stund INTE! Behövs inte stora drivor för att man inte ska kunna köra igenom.

Kram
/Susanne

Anne-Marie sa...

Vilket gott bröd du bakar.
Jag brukade baka mitt bröd när jag bodde i Sverige men kom av mig när jag flyttade till USA. Vi har inte den där färska jästen och jag blev aldrig riktigt klok på hur jag skulle omvandla mina recept.
Men så mycket snö du har. Vi fick löjligt litet regn igår. Knappt värt att kalla regn. Litet vitt är det uppe på berget.
Lade ut en hel radda bilder på berget på bloggen - vissa med snö från tidigare år - kanske jag kan framkalla litet mer. ;)
Kramar!!

Annika sa...

Å ditt bröd!!
MUMS!!
Vi har haft mkt snö den hör vintern, och mkt kallt. Men nu ska det bli milt ett tag igen.
Mandolin har inte jag, men är sugen. Blir tveksam nu efter att ha läst vad du skriver. Jag vill ju att det ska gå fort och lätt, annars kan det kvitta.
Ja, du får utvärdera om ett tag igen så väntar jag med mitt inköp :-)
Kramar!!

Marianne sa...

Suzesan: Ja det brödet är så himla gott, tröttnar aldrig.

Jag har bara en skiva, men den kan ändras till olika tjocklekar. Tycker det känns lite lätt rangligt ... Okej, så fingerskyddet är tänkt bara mot slutet. Och för potatis funkar det nog, men till det brukar jag använda matberedaren. Ja vi får se, jag får öva!

I kväll när Stina hade varit ute och skulle in igen, kom hon rusande från grannens och hoppade upp över drivorna längs gatan och PLUMS rätt ner i snön som täcker gräsmattan. Det hade hon inte riktigt räknat med :-)

Kram!

Marianne sa...

Anne-Marie: Här hittade jag när jag googlade om torrjäst:

1 påse torrjäst på 12 g motsvarar ett paket med 50 g färsk jäst. Så du kan byta ut ditt halva paket mot en halv påse torrjäst.

Ett knep jag lärde mig, fast aldrig testade, är att gå till ett bageri och fråga dem om man kan få köpa lite jäst av dem. Men testa det ovan!

Jag har inte hunnit läsa bloggar i går och i dag, får kolla på dina bilder i morgon!

Kramar!

Marianne sa...

Annika: Ja det är så himla gott det brödet att det nästan är läskigt!

Så du har också gått i mandolin-funderingar! Ja, vänta med att köpa det, ska se om jag kan komma på att det är bra. Påminn mig om jag inte skriver om det igen!

Kramar!!!

olgakatt sa...

Jag har mandolin sedan länge och använder den mycket om jag ska ha en måttlig mängd, annars tar jag matberedaren. En enda gång har jag hyvlat en fingertopp, rena slarvet. Brukar ta hållaren när det är praktiskt möjligt att få grönsaksbiten att fastna i den.

Marianne sa...

Olgakatt: Ja, jag märker att jag får träna. Måste åtminstone använda den så att jag får valuta för pengarna. :-)