tisdag 17 november 2009

Blandad kompott

Nu har jag hämtat körkortet på ambassaden. Det blev riktigt bra för en gångs skull, mina ögonbryn ser lite buskiga ut bara, men det kanske beror på att jag inte orkar plocka dem, det är jag för lat för. Tröstar mig med att det blir modernt med jämna mellanrum.

Passade också på att stanna till vid djuraffären, den bra djuraffären som inte säljer katter och hundar och apor i burar, de har på sin höjd små sköldpaddor som simmar omkring i ett akvarium. Köpte massor av gourmetmat till våra katter Stina och Tjorvan, jag tycker de kan behöva det den närmaste framtiden med tanke på allt stök som kommer att bli i samband med flytten. Då kan jag trösta dem med lite god mat i alla fall.

Och så köpte jag det goda surdegsbrödet från Four Seasons. När jag ändå var där passade jag på att kika in i bokhandeln och hittade en bok som heter Taxi av Khaled Al Khamissi. Författaren har sammanställt femtioåtta samtal han har haft med olika taxichaufförer här i stan, om allt mellan himmel och jord och på så sätt fått fram en bra bild av hur livet är bland de fattiga här i stan. Eller som Chicago Tribune skriver: "It's a book about the petty, daily frustrations of Egypt's working poor as they scratch out a living in the almost unworkable metropolis of Cairo. It's a book to make you feel guilty you ever tried to bargain down a cab fare in any poor country." Läste ett par kapitel när jag fikade, och den verkar både underhållande och lärorik. Inte en bok man sträckläser kanske, men ett litet kapitel nu och ett annat då. Rekommenderas, och den bör finnas i US i alla fall eftersom Chicago Tribune recenserar den.

Här kommer ytterligare några scener ur Kairotrafiken. Bilderna är tagna genom bilrutan, så kvaliteten är därefter. Alla är klickbara om ni vill se detaljer i lite större format.

Det gäller att få plats med så många trätrallor som möjligt.

Skumgummi väger ju inte så mycket, så det går att stapla rätt bra.

Suck. Vad ska man säga? Hjälper det att påpeka att hjälmen är till för att skydda
huvudet, inte ha i knät och förvara böcker i?

Lektion nummer ett: Titta åt höger, titta åt vänster, titta åt höger igen.
SEN går man över gatan när det är fritt från bilar. Man går INTE över gatan
rakt framför en bild samtidigt som man tittar till vänster.

27 kommentarer:

Annika sa...

JAG är helt fascinerad av biltrafiken i Kairo!!
Man skulle ju kunna stå och titta på DEN hela dagen!
KUL att du tar bilder och visar oss!
Otroligt!
VET DU, den boken har jag härt talas om!! Ska en sväng till barnes and noble idag och då ska jag se om den finns! Kan bläddra lite i den medan jag fikar ;-)
Stor kram till DIG!!!

Otta sa...

Det var ju den boken som jag ville skriva - berättade jag inte det under sommaren? Jag visste inte att den fanns redan...Jag har verkligen försökt få med Nour på idén, men han var inte så himla sugen på det som jag var. Jag fick idén då det ofta är så att Nour och jag sätter oss i en taxi och sedan börjar de babbla på så mycket så man skulle kunna tro att de är vänner. Jag får hitta en annan idé - som bara är min! :-)
Kram

Otta sa...

Nu har jag beställt den! Tack för tipset!
:-)

Desiree sa...

Kul att du har hämtat ut körkortet. Den där boken lät rolig. Jag gillar verkligen dina foton från trafiken i Kairo. De är ju helt crazy men roliga på många sätt. Man imponeras verkligen över de stora lasterna de lassar på små pickups och andra bilar. Det sista fotot var ju verkligen kul, ha ha ja man måste titta åt rätt håll för annars är det inte mycket mening att se sig för i trafiken. Ha en bra dag.

Petra H sa...

Vad bra att körkortet blev till belåtenhet, och att det gick så snabbt! Svenska myndigheter kan när de vill...
Jag älskar också dina foton från trafiken i Kairo! Så roligt att se folks uppfinningsrikedom för att transportera grejer.
Den boken låter väldigt intressant, gillar böcker som man kan läsa lite pö om pö. Jag har hållt på med en bok om franska språket i några månader nu, läser lite då och då och det är väldigt intressant men inget man sträckläser (om man inte är student kanske!?).
Kram!

Carina sa...

Jag tycker du ska byta yrke och bli TRAFIK-FOTOGRAF.

Taina sa...

Hahahaha, du kanske är som jag? Jag struntar i att noppa mina ögonbryn jag med. Det hönder väl någon gång att jag gör det. Typ när jag förväxlar dem med luggen!! Hahahaha!

Katter och hundar SKA skämmas bort ibland. De vill ju också ha något gott ibland. Helt rätt Marianne.

Den där boken skulle säkert vara intressant att läsa. Men just nu har jag en del böcker som jag borde läsa men som jag inte har funnit någon tid för än. Mest är det jobblitteratur som plöjs igenom, typ standarder och policyn. Låter kul va?

Hjäääääääälp, överlevde kvinnan?

Kramen

Susanna sa...

Blir riktigt sugen på att läsa "Taxi" - ska hålla utkik efter den! Älskar den sortens böcker! :)

Kram på dig!

Grekland nu sa...

De där bilarna är ju helt obeskrivliga - när man ser hur dom lastar så blir plötsligt den grekiska trafiken rena barnleken. Fast det där med att hålla hjälmen i knät eller hänga den på styret - det är grekerna bra på också!

Suddrik sa...

Hahaha!! Jag tänker på något som en invandrad kompis sa för länge sedan "Om Allah vill jag ska dö - jag ska dö!"

Marianne sa...

Annika: Ja det är helt fascinerande att se hur de lastar här. Och hur även människor transporteras på lastbilar och ovanpå fulla laster.

Kul att du har hört talas om boken! Och vad perfekt att man kan sitta på Barnes and Noble och bläddra i böckerna och läsa lite för att se om man tror man gillar dem. Ska bli spännande att höra vad du tycker! Det är ju lite annorlunda här, men det verkar ge en bra bild. Du får ha de turbanklädda gubbarna i tankarna när du läser!

KRAM!

Otta: NEJ, snodde han din idé! Typiskt! Det hade varit spännande att läsa en liknande bok men med kvinnliga röster. Problemet är ju att man måste kunna språket himla bra för att kunna göra en sån grej. Kul i alla fall att du ska läsa den! Undrar om den finns på svenska.

Kram!

Desirée: Jag antar att det är nöden som inte har någon lag när de lastar så. Fast ibland undrar man när man ser hur tomat efter tomat studsar ur och hamnar på vägen. Det hade ju varit bättre att äta upp dem än att kasta bort dem. Man ser ofta folk som sniglar sig över vägen, helt utan minsta tanke på att folk får tvärnita för att inte köra ihjäl dem. Lite läbbigt!

Kram!

Marianne sa...

Petra: Ja det är makalöst vad folk kan hitta på för att få med sig grejorna! En av de värsta grejorna jag har sett var nog ändå i Bulgarien, när två karlar satt ut genom bakrutorna och lekte takräcke genom att hålla fast ett långt rör som låg på taket!

Peter Englunds bok Stridens skönhet och sorg är också en sån där då-och-då-bok, med korta små kapitel som man kan läsa en liten snutt ibland. Måste lägga fram den så att det blir av, den gömmer sig på Klas sängbord för tillfället. Själv har jag hållit på med Anna Karenina i flera månader nu, börjar tvivla på att jag någonsin kommer att ta mig igenom den. Fast jag har bara drygt 100 sidor kvar ...

Kram!

Carina: Haha, ja jag får väl ta och gå och sätta mig på ett strategiskt ställe endera dagen. Vilket fint hjärta! Hur gör man sådana?

Taina: Visst är det tråkigt att noppa ögonbryn!!! Men det BLIR modernt ibland. Det var en brutta i Bay Watch som hade buskigare ögonbryn än jag, och jag tror det var rätt nyligen jag såg att man ska ha det igen. Jag blir lika glad varje gång : D Jag KAN inte!

Jag är INTE avis på din lektyr! Fast det är rätt bra om man har svårt att somna, för sånt där är rena rama sömnpiller.

HAHAHAHA, Taina, det där är en KARL! En karl i turban och galabeya, som kaftanerna kallas här. Jättemånga karlar som klär sig så. Det ser för roligt ut ibland, i dag såg jag en liten krokig gubbe i vit kaftan, de blir rätt genomskinliga när solen kommer bakifrån kan jag säga : ) och han var alldeles otroligt hjulbent. Såg lite kul ut faktiskt. Jag har sett karlar i ROSA kaftaner också. Jag får försöka plåta fler sådana!

PS. de har kallingar under!

KRAM!

Marianne sa...

Susanna: Den borde finnas på NK eller Hedengrens, de är ju rätt välsorterade. Annars på nätet, Otta hittade den där.

Kram!

Ingabritt: Ja ni har väl ändå lite mer ordning och reda än sådana här laster! Men vad är det med karlar som åker MC? Fattar de inte att deras små huvuden kan gå sönder?

Suddrik: Ja, det är BERGIS så de tänker! Fast det står någonstans i Koranen att man MÅSTE göra allt man kan för att göra det bättre, man FÅR inte överlåta allt till Gud.

Anonym sa...

Underbara bilder! Precis som jag kommer ihåg Kairo!

Kanske miljövänligt ändå att överlasta sådär, måste ju minska antalet transporter..

Emmama sa...

Hahaha, det blir modernt emellanåt! :D Lite reklam för McDonalds eller? Det brukar man ju säga om ögonbryn som vuxit ihop.. :) Fantastiska bilder!

Kram!

Suzesan sa...

Tack för alla dina fina ord. Det värmer. Vet du Marianne när jag ser de bilderna så tänker jag på ditt flyttlass. Jag säger en sak undra om det finns NÅN som är nöjd med sin körkortsbild:)

Mannen som går över vägen är nära en nära-döden-upplevelse jue:)Fina bilder.

Kram
/Susanne

Mifflan sa...

Men oj en så spännande blogg jag sladdade in på. Här kan man ju botanisera lääänge. Jag kikar lite nu och kommer igen :)

anna of sweden sa...

Underbara bilder. Eller snarare fascinerande bilder. Det ser ju lite småfarligt ut alltihop.

Melting Pot sa...

Visst är det helt galet med trafiken. Känner igen allt. Finns inga begränsningar i vad de kan hitta på när det gäller laster. Ingen är rädd om livet när de korsar gatorna i Indien heller.

Här trådar man ögonbrynen för 50 rs (7,50 SEK) fruktansvärt smärtsamt, särskilt första gången eller efter 3 månaders sommaruppehåll...
Ha en skön dag!/Lena

Marianne sa...

Pappabloggen2: Tack! Sen är det ju en fråga om det är bra eller inte att det inte har förändrat sig.

Jag vet inte jag med miljövänligheten, motorerna är inte direkt av den rena typen : )

Emma: Va? Det har jag aldrig hört! Hur då McD? Pliiis tell!

Kram!

Suzesan: NEJ HJÄLP så får inte vårt flyttlass se ut! :D

Jo men nu är jag lite nöjd med mitt körkort. Jag blir sällan bra på foto, men det blev helt okej. Konstigt nog. Det förra var hemskt och vi ska bara inte tala om det förrförra där jag fick ta fotot med dränkt hår för det spöregnade ute och jag inte hade paraply ...

Kram på dig!

Marianne sa...

Mifflan: Hej och välkommen! Tack för att du tycker det är en intressant blogg, det gör mig glad! Du är alltid välkommen åter, jag ska kika in hos dig också.

Anna: Hehe, inte bara småfarligt, tyvärr är det nog riktigt farligt om man betänker statistiken ...

Kram!

Lena: Jo men det har jag gjort några gånger hos frissan, trådat ögonbrynen. Det är superbra när det är en duktig, jag begriper inte hur de kan! Ont gör det men å andra sidan går det mycket fortare än när de står och sliter med en pincett!

Kram!

Otta sa...

Jag hittade den bara på engelska! 125:-, rena fyndet! Jag tänkte att Nour skulle vara tolk, han kommer i kontakt med chaufförerna så bra. Vore också kul att göra det med kvinnor i Egypten...

Matildas fikarum sa...

Ha ha hahahaha, hjälmen som boklåda, den var bra rolig!

Anonym sa...

Marianne, kolla in den här bloggen http://komensamfranvellinge.blogspot.com/ och artikeln http://sydsvenskan.se/malmo/article567830/Kafferep-motte-Vellingebuss.html Underbart initiativ tycker jag!

Marianne sa...

Otta: Bra pris! Om den inte finns på svenska hoppas jag att någon snart översätter den. Det är inte för mig, för det finns tillräckligt många som kan göra det direkt från arabiskan, och det blir alltid bättre att göra det direkt.

Tror du inte att man behöver kunna språket själv för att skriva en sån grej? Det är ju DINA intryck som måste fram, och det går väl kanske inte så bra via tolk? Du får lära dig ameya?

Kram!

Matilda: Haha, ja det man inte har i huvudet får man ha i knät!

Petra: Okej! Ska kolla!

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Låter som en intressant bok!

Marianne sa...

Anna: Har bara läst ett par kapitel, men den verkar bra. Kanske lite svår att förstå ibland när de pratar om olika ministrar och kändisar, men man får använda sin fantasi i de lägena.