söndag 15 november 2009

Mitt nya halsband

Ibland förälskar man sig så där totalt handlöst, och då är det bara att ge efter för sina känslor, även om det blir lite dyrare än man hade tänkt sig. Precis så handlöst förälskade jag mig härom veckan när jag var på stan och shoppade med våra besökare.

Vi gick in i dyra smyckeaffären, den där jag tidigare bara hade kikat in genom skyltfönstren och konstaterat att allt var inlåst bakom glas och att jag inte hade råd att gå in, knappt ens titta i fönstren. Okej, nu ska vi inte överdriva, det handlar inte om juveler och diamanter stora som hönsägg, utan framförallt silversmycken. Men ändå dyrare än normalt, så att säga.

Det är Egyptens, och kanske Mellanösterns mest kända och rosade smyckedesigner, Azza Fahmy, som har en butik i centrala Kairo. Azza Fahmy skulle egentligen bli inredningsarkitekt när hon hittade en bok om medeltida europeiska smycken - och blev fullständigt fascinerad. Så i stället för att fortsätta plugga vid universitetet gjorde hon någonting som var riktigt opassande för fina flickor: Hon blev lärling hos en silversmed i basarkvarteren Khan El-Khalili. Men hon hade hittat sin passion i livet och stannade i silververkstaden i två år. I mitten av sjuttiotalet fick hon så ett stipendium av British Council för att åka till London och studera smyckedesign vid London Polytechnic, en utbildning som lyfte hennes vyer och kunnande. När hon kom tillbaka till Kairo startade hon sin egen verkstad där hon lät sig inspireras av den traditionella kulturen i islam och sin fascination av arkitektur, vilket resulterade i en kollektion smycken föreställande traditionella nubiska hus med palmer och stenar. Vem hade trott att de rika och berömda ville smycka sig med lerhyddor?

I dag har företaget vuxit och man kan köpa hennes smycken i London, Jordanien, Qatar, Bahrain och Dubai. Och så här i Kairo, förstås.

Jag förälskade mig i ett halsband ur hennes Rumuz-kollektion. Rumuz betyder "symbol" på turkiska, och jag tar mig friheten att tolka det så även på arabiska eftersom språken har lånat ganska friskt av varandra. Det är en modern hand som håller traditionella symboler.

Symbolerna på mitt halsband är:

En hand - "khamsa" som symboliserar hela människan: huvud, händer, bröst, midja och ben. Det är en symbol för kraft och skydd som har sitt ursprung hos Fatima, profeten Muhammeds dotter. En av historierna bakom handen är att Fatima ofta tillkallades för skydd och barmhärtighet, och hennes läkande hand har därför blivit en symbol för beskydd.

En hästsko - symboliserar lyckan. I Sverige ska hästskon vara vänd med skänklarna upp för att behålla lyckan, här i Mellanöstern har det samma betydelse, men när den är vänd upp och ner betyder det att olyckan rinner ur.

En härfågel - representerar visdom och förmågan att avslöja hemligheter. Det har sitt ursprung i kung Salomons förhållande med drottningen av Saba, härfågeln flög med nyheter till Salomon från drottning Belkis. Det var deras sätt att kommunicera.

En sax - skyddar mot ont och elakt förtal. Ursprunget ligger i den antika seden att klippa med saxar över bröllopsgästernas huvuden, så att tungorna skulle klippas av på elaka skvallerkärringar.

Ett öga - en blick från en avundsjuk person kan bringa otur för den som blir utsatt. Om man bär ett öga fångar det blicken från den onda personen och vänder bort kraften från amulettens bärare. I många kulturer ger man amuletter för att vända bort det onda ögat till brudar, barn och blivande mödrar eftersom barnen är hela mänsklighetens framtid.

Alla bilder är klickbara för förstoring.

Mitt nya halsband som jag har på mig varje dag, även när jag bara
är hemma. Kan inte låta bli. Under ögat hänger en liten medaljong, det är
Azza Fahmys signatur som hon sätter på alla sina smycken.

Upptäckte att det står någonting skrivet på baksidan av handen.
Är det någon som kan läsa och översätta åt mig?

Även på baksidan av härfågeln står någonting skrivet.
Någon som vet vad det står?

30 kommentarer:

Otta sa...

Jättevackert! Jag köpte en Fatmas hand av henne efter vi hade lunchat nu i augusti. Det är utan tvekan min vackraste och alla som ser den tycker den är vacker. Har även köpt en ring innan och när jag har den känner jag mig som en arabisk prinsessa!

Ha en bra söndag!
Kram

Marianne sa...

Otta: Visst känns det speciellt att bära ett av hennes smycken! Helt otroligt, jag brukar annars inte gilla lite större smycken, men det här är verkligen ett undantag. Nu vill jag ha MER : )

Ha en skön söndag du också!
Kram!

Melting Pot sa...

Vackert och speciellt. Härligt att ibland hitta just DET.

Hälsningar Lena

ab sa...

Jag har också haft Fatimas hand vid något tillfälle i livet... vilken härlif historia om silversmeden, förresten!

(Eftersom du är översättare - kungen heter Salomo på svenska...)

Marianne sa...

Lena: Det är så roligt när man hittar någonting speciellt som är både vackert och har en historia att berätta.

ab: Ah, så heter han kanske på svenska, ja. Så här till vardags orkar jag inte alltid slå upp såna där detaljer som jag måste när jag jobbar.

Det blir alltid roligare med saker när man känner till historien bakom. Och nu när allt finns så enkelt till hands på nätet kan man ju inte låta bli att ta reda på detaljerna.

Suzesan sa...

Sååå vackert halsband. OCH vilken fin historia. Grattis. DEt passar dig alldeles utmärkt.

Hoppas du har en fin söndag.

(Vem vann fotbollen??)

Kram
/Susanne

Christel sa...

Vilket vackert smycke! Det står: Den som bär detta fina halsband är en god kvinna, som har ett varmt hjärta, som tar hand om katter som ingen annan. Hon har också ordet i sin makt, och hon är modig som lever i olika länder.
Har jag för mig...
Kram!

Emmama sa...

Jag tycker verkligen om ditt halsband! Och tycker om symboliken med det. Hoppas vi får veta vad texten betyder också.

Kram!

Bloggblad sa...

Så fint och så annorlunda! Visst är det häftigt med symboler!

olgakatt sa...

På väg till London i morgon och själv fuskande med silver som hobby blev jag intresserad och letade efter en Londonfirma blev jag dock besviken. Azza Fahmy hänvisar till en firma som heter Kabiri i London men hon finns inte med i deras lista på designers och sökfunktionen hittar inte henne där heller, tyvärr. Annars hade det varit roligt att se närmare på hennes smycken!

Marianne sa...

Suzesan: Ja, tack, jag tycker just nu att det är det enda halsband som passar mig! Och så känner jag mig så klart väldans trygg med det på : )

Det var Egypten som vann med 2-0. Det betyder att det blir en ny match på onsdag i Sudan. Sen vet man vem som går vidare, antar att det är till VM.

Kram!

Christel: Haha, TACK, vad du är söt!

Kram!

Emma: Christel har redan översatt, såg du inte det här ovan : ) Nä, men jag får fråga någon av killarna på kontoret.

Kram!

Marianne sa...

Bloggblad: Visst är det roligt med symboler! Jag gillar särskilt att det är en modern hand som håller dem, att vi i vårt moderna liv bär med oss våra förfäders traditioner trots att vi tror vi är så moderna.

Olgakatt: Vad roligt att du ska till London! Men samtidigt himla trist att du inte hittar Azza Fahmys smycken när du ändå ska dit! Jag skrev som det stod på hennes hemsida, men egyptier är förfärligt dåliga på att uppdatera, så det kanske är ett sådant fall. Jag gick in och kollade på Egyptiska museets hemsida innan jag skulle dit sist, om man fick ta med kamera eller ej. Och jo, det stod där att man fick betala en extra fotobiljett, alla de olika priserna stod för amatörer, proffs, specialfotograferingar etc. Men det var tvärstopp, inga kameror fick komma in. De hade bara inte uppdaterat på många år ...

Nå, om du springer förbi Kabiri kan du ju gå in och prata med dem.

Ha det så roligt i London!

Ninni sa...

Vilket underbart smycke med så många fina detaljer.Jag använder inte så många smycken men det här skulle jag gärna bära.
Jag är så ledsen att jag inte hinner med bloggandet som förr. Jag hinner inte alls med att följa vad som händer hos er alla tyvärr. Men kanske blir det lugnare framöver...
Utställning ja, jag är en av 37 utvalda. En jättestor händelse för mig såklart. Så fort jag får tid ska jag visa bilderna på bloggen.
Må så gott!
Massor av kramar från ett grått Sverige!

Fröken Anki sa...

Åh vilket fint halsband! Och jag gillar symboliken i det.

Förstår att du vill ha det på dig jämt.

Ha det gott!
kram

Anonym sa...

Vilket underbart hantverk!! Verkligen fint och kul med de olika symbolerna som har olika betydelse. Jag gillar "ögat" - jag fick en (plastigt) armband av en grekisk kompis pappa som han hade köpt i Turkiet, jag ÄLSKADE det trots plastigheten. Tyvärr gick gummibandet sönder och jag tror att alla pärlorna trillade av, orkade inte trä upp det igen.
Hoppas att du haft en trevlig helg och att det inte blev alltför mycket tutande igår. Här hörde jag lite oväsen vid 01-tiden inatt - vet inte om det var efter att den store puertoricanske boxaren Cotto hade förlorat sin match i Las Vegas? (jag HATAR boxning och såg så klart inte matchen, usch!)
Kram!

Desiree sa...

Det var ett fint halsband och extra kul med symbolerna och deras betydelse. Ibland bara förälskar man sig i något sådär och det brukar vara sådant som man faktiskt har glädje av länge och kommer att andvända ofta. Det var nog helt rätt att du slog till och köpte detta fina halsband.

Marianne sa...

Ninni: Jag använder inte heller särskilt mycket smycken, mest bara vigselringarna och min klocka. Nu har jag dock halsbandet på mig varenda dag.

Jag vet hur det är! Jag har inte heller hunnit läsa bloggar på sista tiden och det är urtrist! Nu håller jag dock på att läsa ikapp mig. Men sen blir det väl ett uppehåll snart igen när vi flyttar, för jag gissar att det blir lite si och så med uppkopplingen plus så klart flyttstök.

Du om någon förtjänar att få en utställning, du borde egentligen ha en egen. Och så tycker jag du ska börja fundera på att sälja bilder, är övertygad om att du skulle kunna leva gott på det!

Kram!

Anki: Jag är också helt såld på symboliken, och så kan man ju alltid inbilla sig att det fungerar : )

Kram!

Marianne sa...

Petra: Jag har såna där blå plastögon lite överallt i mina handväskor och jackfickor och i plånboken! Det är såna jag har fått i olika affärer i Turkiet, och det känns lite kul att ha dem så, då har jag dem alltid med mig även om de inte syns.

Det finns en annan symbol, barnskor, som jag bara måste ha. De vänder också bort det onda ögat. Och så vill jag ha chilipepparn, kommer inte ihåg vad den betyder, men den är fin, gjord av röd korall. Funderar på att köpa ett armband med de andra symbolerna.

Boxning, nä fy för den lede, det gillar inte jag heller. Inte den nya sporten heller, har glömt vad den hette men det var några initialer, där de går in för att slå varandra så hårt de kan på alla sätt de kan.

Kram!

Desirée: Visst är det så! När det är en speciell grej så lönar det sig ofta bättre att köpa en lite dyrare än en massa billiga saker - DE åker rätt snabbt ner i lådan. Jag är enormt glad för att jag köpte det här.

Kram!

Mia sa...

Vilket fint halsband! Och vad intressant att få höra historien bakom varje berlock. Förstår att du har det på dig varje dag. Det var du väl värd! Kram!

Annika sa...

Mycket fint!
Verkligen!
Och roligt att läsa om de olika betydelserna.
Klart att du har det på dig varje dag. Det skulle jag också ha för det var både fint och så annorlunda (för mig).
Kram!!!

Marianne sa...

Mia: Jag är så koncentrerad på att försöka läsa ikapp mig på alla bloggar att jag glömmer att svara på kommentarer på min egen! Sorry!

Gick du in på deras hemsida och kollade? Kanske bra inspiration för dig! Jag vet att du inte jobbar i silver på det sättet, men du kanske ändå kan få några roliga idéer.

Kram!

Annika: Vilken fin bild du har lagt till i dina kommentarer! Det här halsbandet är jätteannorlunda för mig också, jag är ganska konservativ av mig annars och har alltid rätt strama, understated grejor. Men det här bara älskar jag!

Kram!

Christina sa...

Jag halkade in här av en slump och fastnade direkt för det här fina smycket som du beskriver så fint och intressant.
Roligt att höra hur silversmeden började sin karriär.
Jag är väldigt svag för äldre kulturers symbolik, och ditt smycke är verkligen....ett smycke ;)

Marianne sa...

Christina: Hej och välkommen hit! Tack för att du gillar mitt halsband. Jag är också rätt svag för antika symboler när jag kan relatera till dem, på det sätt som är lätt att göra med den här typen av symboler. Azza Fahmy har ju dessutom givit dem ett modernt stuk så att de på något sätt utgör en bro mellan dåtid och nutid, det gillar jag.

Jag ska kika in hos dig också, men just nu hinner jag inte för jag ska på utflykt till Saqqara.

KARLAVAGNEN sa...

Nähä, det var väl det jag tänkte. Att jag inte hade uttryckt att jag tyckte att smycket var intressant, vackert och originellt. Himla fint! - kort sagt.

Marianne sa...

Karlavagnen: Tack! Jag är helt störtförälskad i halsbandet!

Anna, Fair and True sa...

Vilket fint och speciellt smycke!

Marianne sa...

Anna: Tack! Vi köpte ett halsband av samma designer som avskedspresent nu, och hon blev jätteglad för det.

Ewa sa...

Hej Marianne, jag har tittat in till dig nu och då och tycker verkligen om din blogg. Jag hittade dig genom min dotter Susanna och har även gått in hos dig från Emmama :).

Det här smycket som du har här har jag verkligen suktat efter sen jag såg det första gången:). Tänk hur det kan bli...man kan bli sugen på ett halsband precis som på godis haha! Nu är det så att jag och min man+en grupp svenskar ska och ökenvandra i Egypten i mars och vi har sista dagen innan hemfärd fri för egna upptäckter i Kairo. Först trodde jag att jag ville se pyramiderna...men nu vill jag hitta den här butiken och grabba åt mig ett halsband först av allt;D!...hur det kan bli! Har du för övrigt något tips vad som är sevärt (förutom pyramider och vackra smycken) när man är endast en dag i Kairo?
Hälsningar från ett kallt Sverige

Marianne sa...

Ewa: Hej och välkommen hit! Vad roligt att du tycker om bloggen, jag blir jätteglad för det. Så det är du som är Susannas mamma! Jag kan tänka mig att du är glad för att ha henne hemma hos dig igen.

Vad roligt att du tycker så mycket om halsbandet att du vill ha ett eget! Då kommer jag att känna igen dig om jag stöter på dig i Stockholm!

Vet du vilket hotell ni ska bo på? Anledningen att jag frågar är att det finns flera butiker, så jag kanske kan tipsa om vilken butik som är närmast ditt hotell.

Jag tycker nog att man ska se Egyptiska museet om man inte har sett det. Och om man vill se pyramider åker man med fördel till trappstegspyramiden i Saqqara, det är den äldsta och där är mer stämning än i Giza. I Saqqara finns också ett väldigt fint litet museum, Tutankamons skatter finns visserligen bara på stora museet, men det är ändå väldigt intressant och fint gjort.

Det finns så mycket att se här, men man ska inte försöka klämma in för mycket på en dag, för man hinner inte så mycket pga trafiken. En promenad längs Nilen är aldrig fel. Sen beror det ju väldigt mycket på vad man är intresserad av. Om man åker till Saqqara kan man stanna till vid Wissa Wassef Art Center och se vävarna och den intressanta arkitekturen. De gamla basarkvarteren Khan el-Khalili är ett givet mål för de flesta, men själv tycker jag inte det är så mycket att se. Mest turist-tingel-tangel. I så fall ska man försöka leta sig ner i gränderna och ner till verkstäderna.

Kommer ni att ha någon guide med er i Kairo? Hur ordnar ni transporterna? För många saker ligger på stora avstånd från varandra.

Du får gärna mejla frågor, jag ska göra mitt bästa för att svara! Mejla till nyaaventyr@gmail.com

Ewa sa...

Tusen tack för ditt långa svar. Jaa jag är såå glad för att Susannna är hemma igen. Det känns skönt i hjärtat :).
Vi ska bo på Hotell Roma jag ska se om jag kan få tag i en adress dit. Jag mailar dig gärna och du får svara i mån av tid. Min mail adress är ewa@blixtarna.se om det skulle vara något ;)
Stor Kram