tisdag 10 november 2009

Jag har fått svar från DN

Foto från Fotoakuten.se

Som utlovat ska jag självklart publicera de svar jag har fått från DN angående föregående inlägg. Att jag inte har gjort det tidigare under dagen beror på att Internet tog en tupplur under eftermiddagen.

Det är synd att Astrid Billengren har ett så begränsat uppdrag från DN, för hon verkar vara högst kompetent att skapa någonting bra mycket bättre än den modeblogg de nu har.

Från Astrid Billengren, redaktör för Modebloggsbloggen:

Hej Marianne!

Tanken med Modebloggsbloggen är att erbjuda en slags guide och utblick över vad som händer i den svenska modebloggsvärlden. Tanken är att bloggarna får tala för sig själva, i stället för att vi sätter oss och analyserar dem. Det kan mycket väl komma en del spaningar och analyser också framöver - men Modebloggsbloggens huvudbetydelse är att utvecklas till ett slags register över spännande svenska modebloggar. Min journalistiska roll i just det här projektet är att göra ett väl överlagt urval - där jag också gör intervjuer med alla som vi presenterar. Min uppgift här är inte att vara bloggare själv - utan helt enkelt redaktör för en blogg där vi citerar ur det utbud av modebloggar som finns idag. Det sker i fullt samråd med bloggarna vi presenterar/citerar. Vi länkar också frikostigt - med ambitionen att nya läsare ska hitta till de bloggar vi berättar om och fortsätta följa dem, även efter det att vår vecka med dem är över.

Vad det gäller våra kommentarsfält har vi ett särskilt företag som arbetar med att moderera dem. Eftersom jag inte läst vad du skrev där vet jag inte varför det togs bort, men jag tycker självklart det låter märkligt.
Bland kriterierna för vilka kommentarer som ska ligga kvar finns att de ska vara relevanta - dvs att kommentarerna i det här fallet ska handla om det som bloggen handlar om. Jag håller med dig om att det är konstigt att de elaka kommentarerna om Foki ligger kvar medan din kritik inte gör det, men möjligen är det därför dina kommentarer inte kommit med?

Vi är medvetna om att detta är en ny form - en slags metablogg - och det var ett grepp vi ville testa helt enkelt. Det är också spännande att höra folks reaktioner, som vi självklart lyssnar på. Tack för din!

Mvh
Astrid Billengren, redaktör Modebloggsbloggen


Och från Björn Hedensjö, redaktionschef för dn.se:

Hej Marianne,

Nu har jag läst ditt blogginlägg och av din bloggpost att döma verkar det inte som att din kommentar var särskilt anstötlig. Jag är nytillträdd på tjänsten och detta inträffade före jag började här, så jag har ingen närmare koll på detaljerna. Men det är absolut inte vår avsikt att censurera saklig debatt och jag hoppas att du fortsätter att kommentera på dn.se. Bästa hälsningar//Björn

----

Nu ska jag sätta mig i soffan och stirra rakt fram en stund. Har jobbat som en galning hela dagen och hjärnan känns minst sagt överhettad. Det är inte en bok just nu, utan en kortare översättning som extraknäck, skulle man kunna säga.

19 kommentarer:

ab sa...

Ja, det är verkligen inget vidare redaktörsjobb att bara göra ett urval av bloggar utan att ange kriterier och ambitioner. Mycket slött koncept av en tydligen vänlig journalist.

Jag har också klagat på borttagna kommentarer under andra artiklar och om man får svar, är det vanligen vänligt, men ingenting ändras. Att överlåta modereringen till en "firma" låter otroligt oproffsigt. Det ska skötas av riktiga journalister, man ska ha respekt för tidningens integritet.

Taina sa...

Vad bra! Att du fick ett svar i alla fall. Lite ursäkter dock "före min tid", "annat företag","låter märkligt" osv.

Stirra på du. Extraknäcket är kanske bloggare på DN???

Kramar :D

Saltistjejen sa...

SUPERBRA att de svarade! Stor eloge till både dig och DN tycker jag! Hoppas nu att det där med kommentarerna ändras så att saklig kritik tas med.
Och vännen jag vet ju vad du jobbar med just nu. Du. SLIT INTE UT DIG!!!!!!!!!!!!!!
Himmel! Ta det lilla lugna. Ta en kaffe! Vila!
KRAAAM!!!

Mia sa...

Heja Marianne! Bra att du kommenterar och vad bra att du fick svar. Det är verkligen inte alla som bemödar sig med det. Kram!

Suzesan sa...

Bra jobbat Marianne. Jag håller med om att där är lite för många ursäkter. MEN Bra svar ändå. Att bemöda sig att förklara.

Att ha nån annan som moderar sina bloggar eller dylikt tycker jag presonligen är anmärkingsvärt. MEN det var ju en bra upplysning dock för oss läsare här i kommentarsfältet och dig Marianne. Du är bra Marianne GO for it!

Kram
/Susanne

Suzesan sa...

Jag har nu läst lite på Fokis blogg och den är fantastiskt fin. Bra förebild och FIN. Hon borde behandlas med respekt av alla tidningar!!

I kommentaren ovan menade jag *personligen och inte *PRESONLIGEN.Capice!!Haha.

Kram
/Susanne

Anonym sa...

Bra med svar, alltid bra med svar oavsett innehåll.
Konceptet vet jag inte riktigt vad jag tycker om, eftersom du reagerade ( jag har inte följt med till hundra ) men då måste det ju innebära att det inte är speciellt tydligt.
Det var bra av dig att reagera, och att tycka till.

Anne sa...

Tummen upp tycker jag. Vad kul att få höra fortsättningen på det här också.
Vad säger du själv, nöjd och belåten med det du fick läsa i svarsmailen?

Marianne sa...

Bra Marianne. Man måste ryta till ibland. Fler borde göra det.
Men du - ta det lite lugnt va. Du har ju en flytt att tänka på.
Förresten, är du friskt från snuvan än? Och gissa vem som är sjuk i snuva här. Jo min mamma. Men HON dricker varm pilsner, he,he.
Må så gott

Otta sa...

Bra att du fick svar Marianne! Är fortfarande inte förvånad över deras sätt, förväntar mig nog inte så mycket av dem....

Det låter spännande med ett extraknäck, men ta det lungt också ibland! Gosa med kissarna och tänk på att du snart skall flytta! :-)
Kram

Annika sa...

Bra svar du fick där.
Det känns väl bra?
Men det är egendomligt ändå hur det hela sköts.
TA det nu lite lugnt om du kan. Det verkar som om du jobbar sååå hårt!!
Kram!!

Musikanta sa...

Jag måste gå in på DN och kolla innan jag tycker något. Läser SvD för det mesta och kvällstidningarna för att hålla mig à jour med kändisarna och kungahuset, haha...

Men det var ju bra att de reagerade på DN - bättre sent än aldrig - på det du skrivit. Många ursäkter tyckte jag också!

Ha en bra dag!
Kramar/M

Anna, Fair and True sa...

Hade missat ditt inlägg nedan så jag läste båda på samma gång. Bra jobbat säger jag till dig och bra att DN svarade så snabbt också. Som du säger så verkar ju hon väldigt vettig, det är väl snarare idén i så fall som inte är den.

Marianne sa...

ab: Jag skulle tippa att det är DN som har gett henne det slöa konceptet. Trist nog. Men jag hoppas att hon får ett utvidgat uppdrag så att det blir intressantare. Sen ska jag väl erkänna att jag inte är den som läser vidare mycket mode, vare sig som bloggar eller spalter så jag vet inte varför jag reagerade så mycket. Det var nog det att kommentaren blev borttagen.

Visst borde det vara journalisten i fråga som modererar kommentarerna! Eller i alla fall en journalistassistent (finns det?) som jobbar på samma redaktion så att tidningens och redaktionens policy och anda följs. Det är ju bara genom samtal inom gruppen som det kan efterlevas.

Taina: Man kan bara hoppas att de ändrar det där med vem som sköter kommentarerna och att Astrid får ett vidgat uppdrag så att hon får ett roligare jobb som passar henne bättre så hon får skriva också.

Hahaha, nä, jag tänker inte bli proffsbloggare, då tror jag att jag skulle tycka det var tråkigt. Det är en översättning.

Kram!

Saltis: Visst var det bra att de svarade! Det hade jag faktiskt inte förväntat mig, för jag antar att de får hundratals gnällbrev varenda dag. Särskilt från språkpoliser (fast det kan behövas sen de tog bort korrekturläsarna).

Nu är det bara sista korrekturet kvar, sedan är jag klar. Så jag ska slöa i kväll också : ) Och jag tog en kaffe i eftermiddags och då råkade jag somna i soffan. Hoppsan!

KRAMAR!

Marianne sa...

Mia: Visst var det bra av dem att svara! Jag vet att jag skickade något brev någonstans för ett par år sedan (minns inte vart) och fick inget svar. Så jag hade väl aldrig trott det!

Kram!

Suzesan: Ja det är synd att de inte sköter kommentarerna själva, det hade nog blivit mycket bättre då. Billigare också? Men nu vet vi det, som sagt, så vi behöver inte bli riktigt lika arga om våra kommentarer blir borttagna. Då vet vi att det inte är journalisten som tar bort dem.

Men det var himla bra av dem att svara! Alla gånger!

Visst verkar Foki vara en söt liten tjej! Inte för att jag tänker börja läsa hennes blogg, men jag tror inte hon blir ledsen för det, jag ingår nog inte riktigt i hennes målgrupp : D

Det var inte DN som behandlade henne illa, det var någon i kommentarerna. Men det är ju tydligen så det är för många, att de blir påhoppade från både höger och vänster utan anledning.

Hehe, jag förstår vad du skriver även om det blir omkastade bokstäver. Det händer mig också!

Kramar!

Carina: Ja, det är alltid bra med svar. Men jag hade inte räknat med att få något faktiskt.

Konceptet är trist. Det är bara att visa vad en annan bloggare har på sin blogg. Ungefär som om jag hade lagt dina bilder på min blogg och skrivit "Carina besöker damerna" och länkat. Inget mer. De gör det uppenbarligen i samförstånd med originalbloggen, det förstod jag nog från början, men det tillför ju inte särskilt mycket.

Marianne sa...

Anne: Ja, verkligen tummen upp för att de svarade. Jag hade väl så klart helst velat läsa att de ska börja sköta kommentarerna själva från och med nu, och att Astrid skulle skriva mer redaktionell text. Men, det är de som bestämmer om sin tidning och upp till mig om jag vill läsa eller ej. Hoppas bara att det där konceptet inte sprider sig vidare genom tidningen ...

Kram!

Marianne: Haha, ja jag har ju kommit i den åldern när vi blir mindre rädda för att tala om vad vi tycker! Skönt att inte vara så ängslig för det : )

Snuvan är inte så farlig, det var mer det som satt i bronkerna. Men nu säger Klas att han håller på att bli dålig, så vi får väl testa den där varma bärsan i alla fall. Om din mamma kan borde väl vi kunna!

Kram!

Otta: Jo, men tvärtom egentligen, det är av DN och SvD jag förväntar mig någonting. Aftonslasket och Sexpressen däremot, dem förväntar jag mig ingenting av.

Jo, kul med ett annorlunda extraknäck, men jisses vad man tappar fackspråket snabbt! Hade jag fått det här jobbet för tio år sedan hade jag bara kunnat riva av det på några timmar. Nu får jag sitta och peta och fundera.

Kram!

Marianne sa...

Annika: Det var jättebra att få svar. Helt otroligt faktiskt och jag blev jätteglad.

Jag har en tendens att gå in för det jag håller på med, det gäller jobb också, och då kan det bli lite för många timmar på en gång ibland. Men nu är jag snart klar med det jobbet och nästa är en bok som ska vara klar i maj, så då behöver jag i alla fall inte ta ut mig!

Snart ska jag gå och värma öl enligt recept av Marianne i Sverige, så ska vi se om vi inte kan bli av med alla virus och baciller en gång för alla. Och efter den tror jag inte man kan jobba : D

KRAM!

Musikanta: Vad tyckte du? Jag läser både DN och SvD, tycker att de kompletterar varandra väldigt bra, speciellt i de lite annorlunda artiklarna som inte direkt berör dagsnyheter. Aftonslasket och Sexpressen läser jag i princip aldrig, däremot. Om det händer något i kungavärlden som är värt att veta så skriver även de stora tidningarna om det.

Men de reagerade inte sent! Redan dagen efter jag skrev till dem (och jag har för mig att det var ganska sent på eftermiddagen) så svarade de. Det var jag som var sen med att lägga ut det på min blogg eftersom Internet slutade funka på eftermiddagen.

Kram!

Anna: Visst verkar det vara en vettig tjej! Synd att hon inte får skriva på riktigt. Synd att slösa med resurserna på det sättet. Och det var verkligen bra av DN att svara!

Kram!

Otta sa...

Jag förväntar mig definitivt inte något av Aftonbladet och Expressen! De är inte läsbara. Detta kunde kanske även hända med Sydsvenskan som jag tycker håller fanan högt, i år är de faktiskt årets tidning! :-)

Marianne sa...

Otta: Jo, Sydsvenskan och en del landsortstidningar är rätt bra de också, men eftersom de inte är rikstäckande har de så klart inte samma resurser som SvD och DN. Kul att de är årets tidning!

Kram!