fredag 6 november 2009

Skänk en tanke och helst lite mer än så

Bara för att någon annan har det värre än man själv, betyder det inte alltid att ens egna bekymmer är obetydliga. Men nu när tidningarna skriver så mycket om svininfluensan och de gratisvaccinationer som alla svenska medborgare erbjuds, kan jag inte låta bli att tänka på alla de andra sjukdomarna runt om i världen som skördar miljontals offer varje år - och som i många fall skulle kunna förebyggas. Det handlar naturligtvis om de sjukdomar som drabbar världens fattiga befolkning, de som inte har råd att hålla sig med rent vatten, som inte har råd att föda sina barn med vare sig näringsriktig eller onyttig mat innehållande transfetter, som inte har råd och möjlighet att gå till doktorn och som inte på något vis kan få de läkemedel som behövs.

Här är lite fakta som jag hittade hos WHO:

*Nästan 10 miljoner barn under 5 år dör varje år av sjukdomar - det är fler än 1000 barn i timmen. Lunginflammation, diarré, malaria, mässling och HIV är de främsta orsakerna och nästan alla dessa barn skulle kunna räddas genom relativt enkla och billiga åtgärder.

*Cirka 1,8 miljoner barn dör varje år av lunginflammation.

*År 2006 dog 748 850 barn under 5 år av malaria.

*Varje MINUT dör 2 barn under 5 år i Afrika av malaria.

*Cirka 2 miljoner människor dör varje år av HIV/AIDS.

*År 2007 dog 1,77 miljoner människor av tuberkulos, samtidigt som 9,27 miljoner nya människor drabbades.

*Mer än 1 miljard människor är drabbade av Neglected Tropical Diseases (bortglömda tropiska sjukdomar), varav de flesta kan förebyggas och botas.

Visst är det bra att alla svenskar kan få gratis vaccination mot svininfluensan? Men samtidigt som vi tar vår spruta, kanske vi kan passa på att tänka på alla de som inte får den medicinska vård de behöver genom att skänka ett bidrag till valfri biståndsorganisation? Här är några förslag:


Själv är jag fortfarande risig som attan, men jag har i alla fall mediciner och har råd att gå till doktorn om det skulle behövas. Så det första jag ska göra nu är att betala in en slant så att någon annan kan få samma möjlighet.

Om du tycker att det här är ett inlägg värt att sprida får du gärna kopiera alltihop rätt upp och ner och lägga på din egen blogg.


Uppdatering: Jag valde att skänka en slant till UNICEF.

21 kommentarer:

Desiree sa...

Jättebra inlägg Marianne och viktigt att tänka på. Jo man har det allt väldigt bra och är otroligt lyckligt som är förskonad mot så mycket. Bra och tänkvärt. Krya på dig och hoppas att du själv snart mår bättre.

Anonym sa...

Bra inlägg. Och sett ur globalt perspektiv så visst verkar det fruktansvärt bortskämt av de priviligierade ländernas medborgare som gnäller över att måsta stå i kö i en halvtimme för att bli vaccinerade. Åh, så lätt det är att bli bortskämd och glömma hur det skulle kunna vara!
Jag ska länka till ditt inlägg.

Och krya på dig! Kram

Saltistjejen sa...

Fint inlägg marianne! och visst är det så. Det finns alldeles för många sjukdomar so drabbar folk i tredje världen och som skulle kunna botas. Men bristen på pengar samt fattigdom rent generellt gör att dessa sjukdomar ofta resulterar i dödlig utgång även om det inte skulle behöva vara så. Att ge ett bidrag till organisationer som hjälper är väldigt bra. Ett litet steg.
Här i USa är det ju mycket mer vanligt emd välgörenhet och donationer än vad man var van vid från Sverige. Snart kommer de att be om mat på dagis. Det brukar komma upp en låda där man kan donera mat (konservburkar, barnmat, mjälkersättningspulver etc under Holiday Season. Förra året blev jag lite paff när det hände för jag var inte van alls. Nu känns det bra att man kan hjälpa lite. Visserligen är det inte mycket men ändå något. Även här i rika USA finns det barn som far riktigt illa. Vad gäller sjukvården ska vi itne tala om det heller. Att man har ett system i ett rikt land som ändå utesluter att många många barn får sjukvård är fruktansvärt tycker jag! Hoppas det ska ändras nu.
Hoppas att du snart kryar på dig!!!
Kram!!

Annika sa...

Bra inlägg.
Det sätter ju svinet och annat i lite perspektiv sas.
Vi är med i UNICEF, och betalar in till dem + att vi samlar in pengar åt dem också en-två ggr om året.
Som Saltis skriver ovan finns det otroligt många fattiga människor även i rika USA. man behöver inte ens åka speciellt långt för att se vilka klyftor här finns, men det är lätt att sätta på skygglappar och tro att allt är som i den välbärgade förorten...
Vi donerar också varje t-giving och jul, till frälsis oftast. PLUS att K och jag alltid köper julkappar åt ett barn som vi drar från Frälsis julgran...på lappen står uppgifter om ålder, kön , stl och en önskelista. Det lilla vi gör är en ändå så lite, och man inser att man skulle kunna göra så mkt mer.

KRYA på dig NU!!
Kram!!

Suzesan sa...

Bra Marianne så där tänker jag med. Jag ska kopiera det och ta in på min blogg senare. Bra tänkt.

KRYA på dig och kurera dig och blir frisk.

Varje sjukdom är sin "skit" lixom där den kommer.

Ha en härlig helg så som du kan när du är krasslig

Tack för en rolig bloggvecka.

Kram
/Susanne

Marianne sa...

Du har så rätt så. Vi kan gott avvara några kronor. De gör underverk i andra länder. Själv är jag med i Postkodlotteriet som stöder bl.a. de här organisationerna du nämner.
Ta nu ölen, och den ska vara riktigt varm....glöm inte det !
Trevlig helg på dig.
/Kram

KARLAVAGNEN sa...

Japp, redan inne på den tanken... Att skänska pengar till något välgörande ändamål! Vi har det så bra att det är inte klokt - egentligen!

Fortsätt att krya på dig, min vän!

olgakatt sa...

Bra med perspektiv!
Nu lägger A/H1N1 ytterligare sten på börda på dessa undernärda och redan sjuka människor, fr a barnen.
Just idag har vi fått besked att Sverige får gott om vaccin över i och med att friska personer över 13 år klarar sig med en dos. Hoppas verkligen att vi kan vara generösa nog att ge överskottet till såna som inte själva har råd!

Ett tips: ordna autogiro varje månad till den/de hjälporganisation/er du vill stödja!

Krya på dig!

Ebba sa...

Ett mycket tänkvärt inlägg Marianne. Den eventuelle Svininfluensan i Sverige och vaccinering av alla hamnar i ett helt annat perspektiv mot bakgrund av din redogörelse för barn som dör i andra länder. Ha en riktigt skön helg och krya på dig....

Jemayá sa...

Jättefint att s.a.s. "höja blicken" från det egna till hur andra har det. Här rasar en debatt i tidningarna om vaccinet - vissa påstår att det är en konspiration som ligger bakom hela sjukan, så att vaccinet ska säljas och att det kan orsaka större problem än själva influensan. Först blev jag också osäker och eftersom jag fick några timmar på att bestämma mig om jag skulle vaccinera mig (som dagispersonal fick man sprutan tidigt), tackade jag nej, men nu funderar jag rätt mycket på om det var rätt eller fel. Det är ju fruktansvärt jobbigt om jag blir sjuk, ingen tar ju hand om mig och de andra :(. Anyway, kom från ämnet. Hoppas att du snabbt kryar på dig och tack för tankeväckande inlägg. kram!

Bloggblad sa...

Jag läste några liknande siffror i en dagstidning häromdagen. Vi är väldans bortskämda här.

Vi accepterar inte några flunsor, men vi accepterar att många dör av tobak, sprit och trafikolyckor...

Eller, vi och vi... jag ska väl inte uttala mig för "svenska folket" som de kallar oss i tv, men det är mkt tyst om vissa saker. Inte om svinflunsan.

Bert sa...

Lägger ut en länk hos mig.

Anna, Fair and True sa...

Du har så rätt, så rätt! Bra att du tar upp det! Förhoppningsvis kan Sverige de 9 miljoner vaccin vi kommer ha över till andra bättre behövande länder. Och en bättre hade ju varit om vi inte beställt så mycket och lagt pengarna på något bättre för de fattiga istället.

Lia sa...

Ett fantastiskt viktigt och fint inlägg i debatten Marianne! Jag ger gärna donationer till Läkare utan gränser, då den organisationen ligger nära till hands inom familjen. Som adopterad vet jag ju också hur pengar kan betyda så stor skillnad, då barnhemmet där jag spenderade mina första 2 veckor i livet är väldigt fint och välhållet tack vare engagemang och människors förmåga att sätta saker i perspektiv till varandra. Jag passade på att länka till ditt inlägg från min blogg. Ha en mysig helg och njut av dina flyttplaner...snaaart smäller det =)

Marianne sa...

Desirée: Jag förstår inte heller att folk är mer rädda för den här flunsan än andra, det dör ju procentuellt fler i den vanliga än den här? Och som sagt, för att inte tala om hur många som dör av lunginflammation och diarré! Men det är klart, det är inte vi i väst som drabbas av de sjukdomarna ...

Tack, nu börjar jag äntligen bli bättre.

Kram!

Matilda: Eller hur! Här får vi allt serverat på silverbricka, och så gnäller vi! Inte klokt! Toppen att du länkar, hoppas att minst alla som vaccinerar sig betalar in en slant!

Tack, äntligen börjar det släppa.
Kram!

Saltis: Visst är det helt galet att små barn ska behöva dö av en enkel diarré! Att de ens ska bli sjuka bara för att de inte har rent vatten och nyttig mat ...

Jag minns från förra året att ni hade matinsamling på dagis, det tycker jag är ett alldeles strålande sätt att hjälpa behövande som finns i närheten. Och tyvärr är det ju så att världens rikaste land har så många som står utanför till och med den enklaste trygghet som bostad, mat och sjukvård, även barn. Fattar inte att det kan vara så, och jag fattar inte att det är så många som är emot Obamas försök (och tidigare Clintons) att förbättra situationen. Måtte Obama få igenom sitt paket!

Kramar!

Marianne sa...

Annika: Vad bra att ni är med i UNICEF! Jag minns att du har skrivit om olika kampanjer ni deltar i för att samla in pengar till dem. Det är superbra! Och vad fint att köpa en julklapp till ett barn på det sättet! Själva har vi två fadderbarn i Filippinerna som det fasta, och sedan betalar vi in till olika organisationer med jämna mellanrum.

Jag tror inte man ska se det som att man gör lite, det skulle egentligen räcka med ganska lite om alla i den rika världen gjorde bara lite. En kan inte rädda alla, men alla tillsammans kan rädda alla. Tror jag.

Tack, äntligen börjar jag bli människa igen!
KRAMAR!

Suzesan: Toppen att du också tar in det i din blogg! Ju fler vi är tillsammans ...

Tack, äntligen börjar det kännas som om jag inte ska drunkna i "snor".

Och ännu roligare bloggvecka blir det när JAG hinner läsa bloggar också! Det är urtrist att inte orka/hinna läsa hos alla! Tror jag har läst tre bloggar på hela veckan : (

Kramar!

Marianne: Bra att de stöder många organisationer! Men för att vara med där måste man väl nästan vara bosatt i Sverige?

Hehe, jag är lite feg märker jag, för jag har inte vågat prova den där varma ölen än. Det låter ungefär som tipset om ett stort glas konjak med mycket svartpeppar och citron : )

Kram!

Marianne sa...

Karlavagnen: Bra att du också tänker så! Vi får ju redan allt serverat på silverfat, så vi kan gott dela med oss lite också.

Tack sötnos, jag börjar vakna till liv nu igen!
Kram!

Olgakatt: Vad bra att det räcker med en dos, då blir det ju en 7-8 miljoner doser över, det borde Sverige kunna skänka till något annat land som är hårt drabbat och fattigt. För det är ju främst de undernärda och redan sjuka som kommer att drabbas hårdast av svinisen, inte vi välnärda friska svenskar.

Bra tips med autogiro! Vi har två fadderbarn i Filippinerna som vårt fasta och sedan betalar vi in med jämna mellanrum till lite olika organisationer och om det händer någon katastrof någonstans som behöver extra mycket.

Tack! Lite bättre börjar det bli här, äntligen.

Ebba: Visst ska vi vaccinera oss, men samtidigt kan vi ju hjälpa någon annan till bättre hälsa när vi nu har det så bra förspänt och får allt gratis!

Tack, nu börjar det lätta lite i bröstet!

Marianne sa...

Jemayá: Det är lätt att fastna med blicken i navelhöjd, så att säga, men skönt att kunna lyfta den ibland. Det kan vara viktigt för andra att vi gör det.

Äsch, dessa konspirationsteoretiker. Jag undrar vad det ligger för psykologi bakom hos dem som ständigt för fram dessa teorier. Turkarna var glada för att tro på sånt och diskutera det på allvar, själv tror jag väl visst att det kan förekomma, men inte i så stor utsträckning som teoretikerna påstår. När det gäller vaccinet tror jag inte alls att det är påhittat för att läkemedelsbolagen ska kunna sälja. Det tror jag inte ett dugg på.

Om det är farligare än själva sjukdomen har jag ingen aning om. Man kan naturligtvis aldrig veta långtidseffekten av ett medel som inte är provat under lång tid. Men flunsavacciner som grupp är ju väl beprövade i dag, och jag kan inte tänka mig att det här skulle vara farligare än andra. Så i din situation, du som tar hand om både din mor och D, så hade jag nog tagit vaccinet. Själv har jag inte mycket att välja på, här i landet går det lilla som finns till dem som ska på pilgrimsresa till Mecka.

Tack, jag börjar bli lite bättre nu.
Kram!

Bloggblad: Ja det är konstigt det där, vi kan acceptera livsfarliga saker i vissa lägen och i andra blir vi alldeles hysteriska. Men det säljer väl inte att skriva om hur många familjer som har förstörts av alkohol den senaste veckan, hur många barn som far illa av att pappa knarkar, hur många barn som dör i Indien av diarré ... När man kan hoppa på någon minister och ställa frågan "och vad tänker ni göra åt det?" då, hoppar journalisterna av glädje.

Nu var jag elak och generaliserande. Men så känns det.

Bert: Toppen!

Marianne sa...

Anna: Jag hoppas verkligen att Sverige skänker de där doserna! Egypten är ett land som skulle behöva dem. Till exempel. Hoppas de kommer ihåg att skänka rena sprutor och nålar också, så att folk inte blir sjuka av själva sprutan ...

Kram!

Lia: Har du någon släkting som jobbar för Läkare utan gränser? Jag ska skänka till dem nästa gång!

Så du är också adopterad, som Saltis? Vad SKÖNT att ditt barnhem är så välskött tack vare att det finns människor som bryr sig. Och vad SKÖNT!!!! att du kunde räddas dit och sedan till dina föräldrar i Sverige! DET är jag GLAD för! Får man fråga vilket land du föddes i?

KRAMAR!

Otta sa...

Så rätt så! Barnfonden är också en bra organisation! Har ett fadderbarn i Gambia och på jobbet kan man nu även skänka sina intjänade poäng i vår panel till Barnfonden, där vi stödjer 5 barn från våra svenska panel och 5 barn från vårt danska panel. Dessutom ett sjukhusprojekt. Det har varit ett stort intresse att göra det sedan vi startade det för några månader sedan.

Kram

Marianne sa...

Otta: Toppen att ni via jobbet är aktiva i Barnfonden! Och att du har fadderbarn i Gambia.

Jag fick höra i går att det största problemet i Egypten just nu är Hepatit C, att människor som vaccinerades på 60-talet med smutsiga sprutor har fått det och sedan spridit det ...

Kram!