lördag 14 november 2009

I dag tutas det i Kairo

Tillfälliga besökare i Kairo brukar säga att alla tutar överallt och jämt. Jag brukar inte hålla med om det, jag brukar tycka att visst tutas det en del, men absolut inte hela tiden som folk säger. I dag håller jag dock med, för i dag tutar alla, överallt och hela tiden. Dessutom kör de runt med flaggor på bilarna, hänger ut genom rutorna och tjuter och sjunger så högt de kan. För i dag ska Egypten möte Algeriet i fotboll.

Och sedan är det någonting om att gå vidare och antal mål och jag vet inte, jag lyssar inte så noga. Men det är tydligen blodigt allvar, så blodigt att någon supporter hade kastat en sten in i bussen och träffat en algerisk spelare i ansiktet så blodet rann. Huliganer är sig alltså lika jorden runt.

Tur att alkohol anses som en dödssynd av de flesta här i landet, så de är i alla fall inte fulla. Man får vara tacksam för det lilla.

Om Egypten vinner kommer stan explodera i sång och dans en vecka framöver. Jag vågar dock inte tänka på vad som händer om Egypten förlorar, då kommer de väl att deppa halvt ihjäl sig.

Nå, folk har kul i alla fall och jag tackar vår lyckliga stjärna att vi inte bor i närheten av stadion. Det gjorde vi i Istanbul och jag lovar, det gick inte att sova när Fenerbahce hade vunnit en viktig match.

Ingen vidare kvalitet på bilderna, men jag visar dem i alla fall.Alla med självaktning har en flagga, även ett slakteri.Lyckades inte fånga de där bilarna där folk hänger som klasar ur alla fönster, tyvärr.

13 kommentarer:

Marianne sa...

Kul bilder du tagit. Då hejar jag på Egypten idag. För annars flaggas det kanske på halv stång imorgon.
Hoppas du får en skön Lördagkväll.
/Kram

Grekland nu sa...

Oj oj vad de "firar" i förväg! Här i Grekland sitter maken och alla andra greker just nu och följer spänt Greklands väg mot VM. Får väl se om det blir nåt oväsen här i natt...

Linda sa...

Hej! Skulle bara säga tt du har en intressant o kul blogg! Ska fortsätta läsa. Kolla gärna min blogg från Kenya.

Desiree sa...

Hoppas att de vinner så att alla blir glada och det blir fest i hela stan. Här kör folk runt med vimplar som de satt fast på sina bilar fast då är det småflaggor för det lag man hejar på istället. Tur att du inte bor nära stadion som du säger.

KARLAVAGNEN sa...

Waow! Tror att Egyptier och Spanjorer är minst lika entusiastiska.

(Timmen är sen och jag är trött så nu ska jag sova sött.)

Pappabloggen 2 sa...

Tycker det var helschyssta bilder!

Enligt svenska tidningar urartade tydligen firandet mer än en enstaka blödande algerier?!

Det där med alkohol o Egypten är ju lite speciellt. Bodde med några vänner på ett lopphotell i Port Said där det gick runt en sjukt rolig kille med en ful o mkt smyckad cykel o skrek Heineken, Whiskey, Heineken, Whiskey. Lite skumt. Vi köpte ett helrör en kväll o satte oss på bussen till Kairo nästa dag, dålig kombo.

Men sen såg vi Sverige vinna handbolls-vm i en absurt stor arena. Bäst var dock semifinalen mellan egypten o ryssland, hela arenan skälvde av 25 000 (?) galna egyptier.

En favorit bland reseminnena.

Otta sa...

Nour är glad att de vann, men jag förstod på hans sms att de skall d spela en gång till?! Jag hade också hört på radion i fredags morse angående stenkastningen...men efter snack med Nour om detta var det tydligen ingen säker nyhet, då bussen som de hade åkt i inte hade haft någon åverkan från utsidan utan från insidan! Ja, de skulle utreda vad som hade skett, det är tydligen delade meningar.
Kram

Marianne sa...

Marianne: Det hjälpte, de vann med 2-0. Så nu blir det seriös match på onsdag igen, fast i Sudan om jag har förstått saken rätt.

Kram!

Ingabritt: Jag antar att det här också handlar om VM. Hur gick det för Grekland? Här var ungarna ute och sjöng och dansade på våra små gator i går kväll efter vinsten. Vi var mycket tacksamma för att det var barn som blev tvungna att gå hem och lägga sig sedan, och inte bilar och unga killar : )

Linda: Hej och välkommen hit! Jag ska kika in hos dig, jag behöver en blogg i Kenya!

Marianne sa...

Desirée: Jo, de vann med 2-0, helt otroligt för till och med svenska medier uppmärksammar matchen. Så nu är de lyckliga i dag och har nästa spännande match att se fram emot på onsdag, då i Sudan.

Kram!

Karlavagnen: Ja och turkar. Sånt här liv var det i Turkiet också när de stora lagen spelade. Vi var alltid väldigt tacksamma när "vårt" lag förlorade, för annars kunde vi inte sova, sånt liv var det.

Hoppas du sov sött och gott!

Pappabloggen2: Jag har inte läst artiklarna, såg bara rubrikerna, men jag får kanske läsa också : )

Hahahaha, vad roligt, jag undrar vad det var för helrör ni köpte. Johnny Talker? : D De är bra på sånt här!

Jag känner bara till en arena, men det är nog för fotboll. För man kan väl inte spela handboll på en fotbollsarena? KUL att du har ett favoritminne från Egypten!

Marianne sa...

Otta: Jo, det stämmer visst. De ska spela på onsdag i Sudan. Ja, om jag har fattat rätt är det så.

Det där med stenkastningen är visst omdiskuterat. Egyptierna hävdar att algerierna skadade sig själva för att kasta skit på egyptierna. Men med tanke på hur huliganer är jorden runt skulle det inte förvåna mig om det var någon utanför bussen.

Algeriska ambassaden var i alla fall hårdbevakad i går av massor av poliser. Den ligger på Brazil Street, så vi gick förbi den i går. Det hade visst varit upplopp där ...

Kram!

Taina sa...

Du skulle ju kunna bli fotbollskommentator! Hahahaha! Några mål och så vidare.

Jag tyckte dina bilder var fina. Tråkigt det där med huliganer. Så himla onödigt. I Gävle var de tvungna att bygga en särskild läktare för "stökiga supporters". Den kallades för apburen och efter en matchen så skyndade de flesta till sina bilar innan man släppte ut dem ur buren. Och det var ju vi skattebetalare som fick betala för det!

Kramar

Anonym sa...

Samma stil här runt valet förra året - vi var livrädda när vi körde bakom bilar med folk hängandes halvvägs utanför fönsterna med flaggor, alltså rädda att någon skulle trilla ut och vi skulle köra på dem! Och ja, en himla massa tutande!!

Marianne sa...

Taina: Hahahahaha! JAAA jag vill bli sportkommentator! Jag hade suttit och filosoferat över frisyrer, varför det är så himla märkvärdigt att springa efter en liten boll, om det inte luktar förfärligt illa i omklädningsrummet och så vidare : D

Vet du, när det går så där långt så att de måste bygga speciella läktare och sätta mängder av poliser på bevakning och tunnelbanevagnar förstörs och allt vad det är, då tycker jag att man bara ska lägga ner! Ska de hålla på så får de betala själva, jag är INTE intresserad av att bidra med mina pengar till sånt. Då vill jag hellre att pengarna ska gå till något svältande barn eller ett barnsjukhus i Sverige eller ett dagis eller vad som helst! Sånt gör mig så förbannad! Sport är till för att det ska vara kul, inte för att bråka.

Kram!

Petra: Det värsta är nog när de låter små BARN hänga ut på det där sättet. Det är väl klart att de vill vara med och leka, men tänk vad lätt det kan hända en olycka! Riktigt otäckt faktiskt.

Kram!