fredag 27 november 2009

Slit och släp

Shuaya, shuaya, som man säger här i Egypten. Sakta men säkert, skulle man kunna översätta det till. För det är så det är här i huset. Maken är genomförkyld och orkar inte ta tag på det sätt som skulle behövas, så jag har pysslat så gott det går. Städat, med andra ord. Nu har jag skurat alla golv och trappor en gång i alla fall, så nu känns det inte som om man bor på ett sopberg längre. Men innan det är klart ska det knäskuras så att det säkert blir pinrent. Innan dess är jag inte nöjd.

Maken fick ihop de viktigaste garderoberna i går i alla fall, så jag har kunnat hänga in alla sådana kläder som vi använder - om det nu är någon idé eftersom flyttfirman bara hade tryckt ner allt i kartongerna, så allt är så skrynkligt så ALLT måste strykas. Suck. Men man får vad man betalar för, så är det, och om vi hade velat ha experter hade vi fått betala betydligt mer. Nå, det blir en senare fråga.

Sovrummet är också klart, så när som på dekorationer, så klart. Men där inne är det i alla fall pinrent, och det är skönt.

I morgon kommer Maken att få hjälp med att sätta ihop fler garderober, så då får jag undan alla kläder. Rummet som ska fungera som förråd för köket ska också bli klart i morgon. Köket har ju så lite skåp och lådor att nästan ingenting får plats, så vi blir tvungna att ha frys och skafferi och "verktyg" där inne. Och när det är färdigt kommer jag att få undan mängder av kartonger här uppe.

I dag började Offerhelgen i den muslimska världen, vilket betyder att det har slaktats hej vilt här i landet. Grannarna några hus bort har slaktat två kor (Maken såg två kor stå bundna där i går), men vi såg ingenting och kände ingen blodlukt, så det var skönt. Jag hörde bara när de styckade köttet, och det kan man ju leva med. På gamla stället slaktade de utanför moskén, det vill säga mitt emot vårt hus, och blodstanken hängde kvar hela dagen. Inte trevligt även om man inte är vegetarian.

Ha en skön helg allihop, här ska det fortsättas med slitet och släpet!

21 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Du är otrolig! Flitens lampa lyser skarpt ända hit! Stor kram!!!

Suzesan sa...

Äntligen är ni på plats. Glöm inte att ta en härlig promenad emellanåt på dina nya promenadstigar Marianne. Koppla av lite mellan slitet och släpet.

Jag hade heller inte fixat blodlukten usch fy kan tänka mig hur det är i värmen och annars också.

Kram
/Susanne

olgakatt sa...

Hos er går det undan! Vad är det för garderober ni sätter ihop? IKEA?

Vill absolut inte flytta men det skulle kanske vara nyttigt att gå igenom allt och göra sig av med ett betydande överskott på prylar..... En kollega som flyttade flera gånger på få år berättade att efter 3:e eller 4:e flytten hade dom flera kartonger kvar ouppackade sen den första. "Dom kan vi ju inte behöva", sa dom, och körde dom obesedda till tippen! Sånt gör mig avis!

Emmama sa...

Ni är så REDIGA som vi smålänningar säger! :) Härliga takter, kämpa vidare. Och krya på sig till maken!

Fröken Anki sa...

Hoppas ni haft en bra fredag och att maken känner sig lite piggare. Skönt att ni kommit på plats också, även om det är mycket pyssel innan allt är iordning ställt som man vill ha det.

Ha en fortsatt bra helg, och trevlig första advent. Förresten du kommer ju att vara i finfin form inför julen med alla trapporna du har att gå i. Du kan ju nästan skryta med att du har ett hemma-gym ;)

kram

Melting Pot sa...

Hej,
Patrik såg i går kväll när han åkte från stan hur djur för offerslakt transporterades i rikshaws och hängandes över mopeder och motorcyklar. Djur i klungor fanns till försäljning efter vägarna. Högtiderna för de olika religionerna avlöser varandra här. Själva satsar vi på adventsfirandet istället och skall försöka få till lite adventsstämning med ljusstakar och stjärnor även om det känns underligt i sol och värme.
Lycka till med städning och och övrigt flyttarbete.
Kram Lena

Anonym sa...

Vad duktig du har varit!! Men stackars maken som är förkyld mitt i flytten (kanske även stackars dig som får fixa och städa ensam). Här har vi ju långhelg och tar det lugnt..Nja, förutom igår då vi shoppade järnet mellan kl 11-21 (största rean på året)!!! Svåger Nr 3 hade en lång lista med inköp åt de andra i den spanska familjen men det är inte alltd så lätt att handla för andra så det blev många samtal till Spanien.
kram och lycka till med uppackandet och städandet!

Bloggblad sa...

Aha! Då vet jag. Mina irakiska barn berättade igår att det var muslimsk festdag, och att de skulle fira. Så mycket förstod jag - men de hade inte ord nog för att förklara mer. Och det lexikon jag har är bara från svenska till arabiska.

Bloggblad sa...

Du - akta dig för att knäskura taket i alla fall!

Desiree sa...

Pust säger jag också. Jag vet precis vad du pratar om! Shit vad vi har släpat och packat här. Vi hann faktiskt köra två lass till nya stället också. Är det gammla lägenheten eller nya du håller på att städa i? Usch det var ju inge vidare att maken din blev sjuk då det verkligen behövdes vara två personer. Men bra att du har fått upp lite garderober och sådant. Gud vad irriterad man blir då man upptäcker sådant som era flyttgubbar gjort med kläderna och att man sedan får en massa extra jobb som om man inte hade nog med jobb redan liksom. Det är lustigt men vårat nya kök är också ont om just förvaring så jag kommer att få ha frysen och skafferi i ett av de andra sovrummen. Men vad gör man eller hur?

Jag hoppas verkligen att du snart får pusta ut. Tycker du ska unna dig något som du vill ha när du kommit iordning för att liksom fira att det är över.
sköt om dig. stor kram.

Annika sa...

Och nu är det måndag och ni har förmodligen kommit lååångt!
Jobbigt är det att flytta in, och flytta ut, men roligt också! Eller hur var det nu? ;-)
KRAMAR!!!!

Ann Ljungberg sa...

Hej kära Marianne! Länge sen, har varit en hektisk höst. Snart kommer vår gemensamma Fay Weldon-bok ut i pocket och jag kommer att få ett gäng ex till dig! Och en annan rolig överraskning :-) Vi hörs!
Kram

Marianne sa...

Hej. Tänker på dig. Hur är det med dina skurknän. Och hoppas verkligen att makens förkylning är bättre. Det är ett tungt lass att bära ensamt när det gäller flytt. Så jag hoppas verkligen att ni kommit något så när igång med nya boendet.
Kram från din namne i Sverige.

Jenny sa...

Hoppas ni fått lite ordning över helgen och att internet snart är på plats, så att det blir som hemma-vanligt fort! Det är jobbigt att flytta!! Kram!!

Desiree sa...

Nu håller vi på att packa våra garderober och jag har mycket noga sagt till maken att han minsann inte får packa mina kläder som en Egyptier :-) Berättade för honom hur dina flyttgubbar gjort så att du fick ännu mer jobb som om du inte hade nog redan. Slit och släp ja det kan jag instämma till fullo i. Nu ska jag gå och lägga mig, känner mig helt mörbultad efter gårdagens slit och släp. Godnatt så länge.

Musikanta sa...

Har alltid packat kläder och böcker själva - men kläderna blir skrynkliga ändå. Jag förstår att du vill städa innan du börjar packa upp - det är förmodligen inte så välstädat där borta hos er när man lämnar en lägenhet, som hos oss.

Jag höll på en hel dag och natt och städade ett hus som vi flyttade ifrån, men fick ändå gnäll efteråt. Om det var taket, som jag inte hade tvättat eller något.Sen dess har jag alltid haft städhjälp vid flyttarna...

Hur har det gått med katterna? Har de anåassat sig?
Många kramar/M

Marianne sa...

Karlavagnen: Jag börjar ju få en del flyttvana, fjärde gången på drygt tio år. Sist tog det tre veckor att få klart, har jag för mig, den här gången ska det nog vara klart på ungefär samma tid tror jag. Lika bra att ta jättemycket jobb på en gång, så kan man slappa sedan : )

KRAM!

Suzesan: Ja i dag ska jag ta mig en promenad, har lite svårt att slita mig när det är så mycket att göra och det står kartonger överallt. Man börjar pilla med någonting och sedan ska man "bara" och "bara" och så blir det ingen paus. Men sedan kan man pausa desto intensivare : D

Kram!

Olgakatt: Jag står inte ut att bo bland kartonger och damm, så det är bättre att slava på så blir det klart bra mycket fortare. Jo, det är Ikea-garderober, och på lördag blir det en bokhylla (Stockholm) som ska sättas ihop. Efter det är det i stort sett färdigt, förutom lite dekorationer och tavlor och att organisera böckerna.

Jag vet inte om jag hade kört kartongerna till tippen helt obesedda, förstås. Tänk om det var någon liten viktig pryl där i, någonting sånt där som inte går att ersätta, som smörkniven i plast från barndomen ... Tittat igenom dem hade jag nog gjort!

Marianne sa...

Emma: Ja enda sättet att få det gjort är att göra det! Så slipper man sedan!

Tack, Klas är frisk och kry nu, men han gav det vidare till mig så nu är jag helt under isen. Ja, ja, det går väl över tills ... jag flyttar nästa gång : D

Kram!

Anki: Tack, jo Klas är frisk nu och jag är sjuk. Men, men, sånt är livet och det är bara att jobba på!

Haha, ja det har du rätt i, jag kan skryta om eget hemmagym. Om jag bär en massa matkassar när jag springer upp och ner får jag ju träning för armarna också : D

Kram!

Lena: Ja ni har det väl ungefär som vi, låter det som. Utom att vi inte har rickshawer här : ) Men här är det också djur i stora klungor på gator och torg som är till salu för att slaktas, och sedan transporteras de på lastbilsflaken och alla andra sätt som går när man inte har råd att skaffa bra transporter. Vi skippar förmodligen allt julpynt i år, men nu vet jag faktiskt var jag har det! Vi får se, om jag får ordning på alla vanliga dekorationer kanske jag får ett ryck trots allt.

Kram!

Marianne sa...

Petra: Tack! Och nu är det inte längre stackars Klas utan stackars Marianne. För jag fick hans förkylning i present ...

Så ni har haft långhelg samtidigt som vi har haft det? Mycket praktiskt med långhelg när man flyttar i alla fall, annars hade jag aldrig kommit så här långt. Vissa grejor går bara inte att göra själv, även om man är stor stark karl, vilket jag inte direkt är. Så jag har fått hjälp med mycket grovjobb och kunnat ägna mig åt lite lättare sysslor.

Haha, så BIL 3 får en saftig telefonräkning efter semestern?

Kramar!

Bloggblad: Ja, vad bra att jag skrev några ord om det där i alla fall! Islamguiden.com brukar ha info om högtider och där kan man slå upp olika saker man inte förstår riktigt. Jag kan inte uttala mig om ifall de är bra och representativa eller så, men man kan få sig en liten förklaring i alla fall.

Hehe, nä, jag lovar att inte knäskura tak eller väggar : )

Desirée: Vad bra att ni har tillgång till nya lägenheten och kan köra några lass lite undan för undan. Usch ja, nu är det bara en vecka kvar innan ni har stora flytten. Hoppas nu att allt går bra och att ni inte behöver slita ut er alldeles.

Det är nya jag har städat, jag anlitade hjälp med att slutstäda gamla huset så att jag skulle slippa det tråkjobbet. Fast egentligen behöver man inte städa efter sig här, men jag tycker att man tar det värsta i alla fall. Sedan kommer de ändå att måla om och slipa golven innan nästa flyttar in.

Vad roligt att ni kommer att ha på samma sätt med köksförrådet! Det kräver visserligen lite planering, att man tänker efter vad man behöver och plockar med sig det innan man sätter igång och lagar mat, men jag måste säga att det är rätt bra, för nu ser jag mycket bättre vad jag har. Ingenting som kan gömma sig längst in och längst under i något mörkt skåp!

LYCKA TILL NU DESIRÉE MED DIN FLYTT!
KRAMAR!

Marianne sa...

Annika: Ja ut är inte så kul att flytta, men däremot att flytta in! Det är så roligt att få göra i ordning och fundera ut hur det ska vara och bli nöjd när det funkar. Jag kan stå och bara hänga i bardisken i köket och njuta över det som är klart!

KRAMAR!

Ann: Hej Ann! Men å vad roligt med pocketupplagan! Och en annan överraskning!!! En ny bok? Vad? Vad? Nu är jag hysteriskt nyfiken!

Kramar!

Marianne: Jo, tack, knäna är rätt ömma ska jag erkänna! Och händerna är alldeles skinnflådda. Men det går väl över! Och det mesta funkar faktiskt här i huset nu, även om det är en hel del kvar. Som tur är ingenting jag kan göra själv, så jag får paus i dag!

Kram!

Marianne sa...

Jenny: Det gick verkligen reafort med Internet, det hade jag aldrig trott! Konstigt, nu för tiden är det inte hemma förrän Internet funkar, hur fint det än är i övrigt! Men nu funkar det så ett stort steg mot färdigt är taget!

Kram!

Desirée: Hahahahaha, vad roligt, dålig klädpackning är nu lika med att packa som en egyptier! Nä, det får han inte göra, då får han stryka allt sedan.

Antar att du är lika trött som jag på kvällarna. Så här kan det låta:

- Ska du inte släcka lampan?
- Nä, jag måste läsa.
- Släck nu.
- Nä, jag MÅSTE läsa först.
Duns.
- Vem är det som för ett sånt himla liv?
- Det är du som tappar boken i golvet.

Det är alltså jag som absolut måste läsa innan jag somnar ...

Kramar!

Musikanta: De internationella flyttfirmorna har speciella garderobskartonger som de hänger kläderna i. Så jag var bortskämd med det och hade inte en tanke på att de skulle lägga kläderna ens en gång.

Här var rätt välstädat faktiskt, det enda var målardamm och ökendamm. Inget smuts efter de förra hyresgästerna. Så visst behövde det städas, men det var rätt okej sorts städning måste jag säga. Men till gamla tog jag också hjälp nu, orkade inte behöva lägga kraft och tid på det just nu.

Kram!