tisdag 3 november 2009

Felucka på Nilen

Ni vet hur det är, ibland blir det bara inte av att göra vissa saker trots att man gärna vill. Då är det extra bra att få besök för då får man sig en spark där bak och tar sig äntligen för att både ta reda på hur man gör och ser sedan till att göra det.

Att åka båt på Nilen är en sådan sak. Mängder av människor har talat om för oss vilken upplevelse det är, men det blev inte av förrän i torsdags. Och det var ju hur lätt som helst. Man åker bara ner till den lilla hamnen vid stadsdelen Maadi. Hamnen går inte att missa eftersom masterna sticker upp bakom trädtopparna. Så går man ner till båtarna som ligger förankrade där och talar om att man vill hyra en båt och ta sig en tur. Det kostar 60 pund (ca 75 SEK) för en timme - en helt egen båt med kapten och allt! Inga tidtabeller att passa eller inväntande av andra passagerare för att fylla båten. Bara att hoppa ombord och njuta. Nästa gång ska vi ta med en picknick för att njuta av solnedgången på Nilen.

Klicka gärna på bilderna för att se detaljer.

Felucka på Nilen i solnedgången.

Vår kapten.

Vackra segel.

En annan felucka rakt föröver med Kairo i bakgrunden.

Det växer gräs på rodret!

En koptisk kyrka vid Nilen i solnedgången.

Olika falla ödets lotter. Vissa har stora motorbåtar för att roa sig,
andra får hålla till godo med en liten eka för att försörja sig på fiske.

Hela familjen ombord på fiskebåten.

Husbåtar? Tre eller fyra båtar har ankrat bredvid varandra och det verkar som om
de lagar mat. Det är hemskt dålig kvalitet på den här bilden, den är tagen i mörkret
från strandkanten och jag har ljusat upp den bäst jag kunde.

Åter mot hemmahamnen.

Livbojar.

-----

Atjoo! Jag har blivit genomförkyld med feber och halsen känns som ett öppet sår. Så jag sitter här och dricker hibiskuste med honung och hoppas på mirakel. Så det känns extra skönt att jag lyckades klara av den stora tvätthögen i går, nu är det bara handdukar och lakan kvar, men sånt stryker jag inte. Dessutom tänker jag lyxa mig genom att lämna in lakanen på kemtvätt och få tillbaks dem strukna och fina. Det är nämligen så himla billigt här så det kan man gott kosta på sig.

27 kommentarer:

Otta sa...

Felucka åkte Nour och jag när vi var på Nilenkryssningen. Vi utgick från Aswan, så en del av de sevärdheter där var just en segeltur. Det var verkligen härligt! Har inte testat vid Cairo, bara en "vanlig" båt.

Krya på dig! Ta gärna lite kanel tillsammans med hibiscus-te, en sådan mix har jag fått i Egypten. Smakar gott!
Kram!

olgakatt sa...

Det ser verkligen härligt ut! Jag påminns om en episod för ett antal år sedan. En kollega från Sudan vikarierade hos oss på vägen hem från en specialistutbildning i Skottland. Han hade då inte varit hemma på flera år. Vi gick på bio tillsammans och såg Agatha Christies Death on the Nile. Plötsligt hörde jag konstiga grymtande från stolen bredvid. Kollegan stönade och vred sig som en mask. Jag blev förskräckt och undrade vad som stod på. "I`m sooo HOMESICK!" Nilen rinner som bekant upp i hans hemtrakter......

PS. Hibiskuste är jättegott! Jag blandar gärna med roibooste oxå. Hoppas förkylningen ger sig kvickt!

Grekland nu sa...

Åh vilka fina bilder från en härlig båttur! Blev riktigt sugen, trots att jag helst håller mej på torra land. Låt du nån annan ta hand om dina lakan så du kan krya på dej ordentligt!

Annika sa...

Häftiga bilder!
Förstår att det var en upplevelse.
HUR kunde de ens fiska i den lilla gröna ekan? Det ser ut som den ska sjunka vilken minut som helst...
Ja, olika falla ödets lotter.
KRYA på dig!!!
Kram!!

Anonym sa...

Underbara bilder! Måste ha varit en toppenutflykt!

Lämna in dig själv på kemtvätt också!

Jenny sa...

Det ar sa roligt att lasa hos dig, Marianne, for du far en verkligen att vilja se och uppleva Egypten!! Ar du saker pa att du inte ar en forkladd turistambassador ;-)? Harliga bilder!! Kram!

Desiree sa...

VIlken fin tur på Nilen ni fick. Kul att ni kunde få uppleva nya saker tillsammans med era gäster. Ibland kan det vara bra att spara vissa saker så att man har då man får besök. Det var verkligen vackra och färgglada segel på båten. Jag tycker det är fina kläder männen har på sig. Eran kapten hade ju någon längre klänning ser det ut som. Det måste vara praktiskt och skönt att ha det i öken klimat. Usch då att du blivit krasslig. Hoppas att du mår bättre snart men skönt att du fick den stora tvätthögen gjord igår redan. Jag skulle också lämnat in lakan på kemtvätt om det var billigt. Extra lyxigt att ta fram nya rena välstrukna lakan till nästa gäster som kommer. Krya på dig.Är hibiskuste gott, hur smakar det?

Marianne sa...

Otta: Vi utgick från Maadi, det lär finnas i Downtown också, men där är mycket stökigare. Det här var perfekt för att få lite av den där Nilen-känslan.

Jag har hibiskuste med kanel från Isis, men jag ska köpa utan kanel nästa gång, det tycker jag är godare. Ren hibiskus med honung är bäst. Det enda med lösvikten är att det är så sandigt : D

Kram!

Olgakatt: Ja, stackarn, jag förstår att han fick hemlängtan!

Hibiskus är verkligen gott, både kallt och varmt. Gärna sötat lite med honung för att dämpa syrligheten. Rooibos har jag inte hittat här, men det är också jättegott. Och förkylningen borde ge sig av den c-vitaminchock det blir av hibiskuste! Tack!

Ingabritt: En sån här båttur kan även äkta landkrabbor klara av, för det är aldrig långt till strandkanten och det finns en hel del andra båtar ute på vattnet.

Lakanen ska absolut lämnas på kemtvätt så att de är släta och fina till nästa gäst! Tack!

Marianne sa...

Annika: Tack, hjärnan känns som bomull just nu och jag får snyta mig var tredje minut ungefär. Men det är nog bara en vanlig bondförkylning, inte svinisen.

Jag fattar inte heller hur han kan stå där och balansera samtidigt som han lägger nät! Men man lär sig väl, antar att han fick börja redan som liten ...

KRAM!

Carina: Tack! Det var en skön båttur som vi måste ta snart igen.

Kan man lämna in sig och få ut sig hel och ren och fräsch? Det ska jag prova : )

Jenny: Haha, Tack! Jag får väl ta jobb på turistbyrån när vi flyttar hem : D

Kram!

Desirée: Ja du har rätt, det är bra att spara en del så att man får uppleva nytt tillsammans med gästerna. De tror lätt att man har tråkigt annars, vilket man faktiskt inte har - tvärtom! Vet inte hur många gånger jag visade upp Topkapi-palatset i Istanbul och njöt varenda gång!

De där "klänningarna" kallas galabeya och är traditionella kläder här i Egypten. Även kvinnor har den typen fast oftast lite mer dekorerade. Jag tror också att de är sköna i värmen. Och praktiska - det händer att man ser någon stå lite bredbent med en pöl under sig ...

Hibiskuste smakar lite som nyponte, fast syrligare och kraftigare i smaken. Gott att dricka både varmt och kallt, så man kan brygga en stor kanna på en gång, det blir inte dåligt.

Tack, jag hoppas också att det här går över med reafart!

Kram!

Otta sa...

Jag tänkte mig lösvikten! Men i det fallet har jag fått lära mig att kvaliteten - och säkert sandigheten - beror på om det är det fina hibiscusknopparna från Egypten, eller de dåliga från Sudan!
:-)

Saltistjejen sa...

Det ser ju helt underbart ut!!
Men fy vad trist att du blivit juk. det verkar vara många som blir sjuka nu.
Krya på dig och vila mycket!
Kram!

Saltistjejen sa...

Det ser ju helt underbart ut!!
Men fy vad trist att du blivit juk. det verkar vara många som blir sjuka nu.
Krya på dig och vila mycket!
Kram!

Marianne sa...

Otta: Aha, tack för tipset! Det ska jag tänka på att fråga nästa gång så att jag får den bra sorten!

Kram!

Saltis: Ja det är många som är förkylda här också. Två som satt och snörvlade på Kontoret i går hörde jag av Klas. Det är väl sådana tider nu.

Tack! Hoppas jag blir frisk till på lördag när vi ska på ärtsoppsmiddag!

KRAM!

Kersti sa...

Vilka fina bilder. Det ser jätte härligt ut. Tänk att kunna glida fram där på Nilen i egen båt och med egen kapten. Det verkar vara ett perfekt sätt att tillbringa en dag.
Krya på dig, te och honung brukar klara det mesta.

Marianne sa...

Kersti: Tack! Det var verkligen härligt. Skulle gärna åka ut på en längre tur, kanske en halv dag med picknick. Hm, bra idé för fotoklubben lite senare till våren kanske.

Har druckit te hela dagen, så jag har fått i mig mängder av c-vitamin. Hoppas näsan har torkat till i morgon!

Suzesan sa...

Vilken härlig utflykt och så fina bilder. WOW och med egen kapten till och med. Krya på dig Marianne.

Jag har aldrig haft några problem med att gå in på din blogg. Om det som var problemet. Det som en efterlysning skulle handla om. Konstigt att det kan bli så. Hoppas det löser sig.

Bra idé att lämna på kemtvätt.

Kram
/Susanne

Victoria sa...

Härligt att ni äntligen kom iväg på en båttur - visst är det så typiskt att man inte åker på såna där grejor, fast man bor nära!? Det ska till folk som kommer och hälsar på att man ska få ändan ur vagnen...! ;o)

Fröken Anki sa...

Jättefina bilder!
Picknick ombord låter som en mycket trevlig idé till nästa gång.

Hoppas du mår lite bättre från förkylningen idag!
kram

Fritt ur hjärtat sa...

Så tokigt det kan bli. Jag läste rubriken och förstod att det var fel på en lucka. Trodde Nilen var tömd. Ordförståelse, vad är det;-)

Marianne sa...

Suzesan: Visst är det fantastiskt, och billigt också! Tack, jag är lite nöjd med bilderna själv, måste jag säga. Och tack, men den här förkylningen håller i sig, det är bomull i huvudet och lervälling i näsan.

BRA att du aldrig har haft problem med bloggen. Och tack för påminnelsen, får ta det som dagens inlägg för såna problem vill vi ju inte ha.

Kram!

Victoria: Visst är det typiskt! Nu behöver vi att någon kommer som absolut vill åka ner till Luxor också : D Och åka på ökentur. Och en hel massa annat.

Kram!

Fröken Anki: Tack! Det här är en riktig pytonförkylning. Och nu har Klas fått den också. Snart har väl hela kontoret samma förkylning ...

Kram!

Simone: Hahahahahahaha så roligt! TACK för dagens första skratt! Jag kan se rubrikerna: "Nilen tömd på vatten på grund av felaktig lucka. Krokodilerna är törstiga." (Det finns inga krokodiler i Kairo, bara långt söderut, men när man ändå fantiserar, så ...)

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Vilka fina bilder, särskilt den första! Jag vill också åka felucka på Nilen!

Krya på dig! Har själv en förkylning men är på bättringsvägen!

Lena sa...

Vad roligt det var att kunna klicka på bilderna! Klickade på alla hysteriskt!

Petra H sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Petra H sa...

Vilka härliga och vackra bilder! Det ser så rofullt ut, vill också segla felucka!
Vi ska inte segla men dock snart ut och åka båt - kryssning bokad till den 6 december!! 7 dagar och 6 karibiska öar - på tiden kan man tycka eftersom vi mest rest i USA och inte i vårt närområde...
KRAM!

Marianne sa...

Anna: Kom hit då så åker vi felucka på Nilen! Med picknick!

Skönt att du börjar bli bättre. Jag blev bara sämre och sämre så nu har jag skaffat antibiotika. Fy bubblan för den här omgången säger jag bara!

Kram!

Lena: Hahaha, vad bra! Jag ska komma ihåg att lägga lite större bilder i fortsättningen så att man kan klicka upp dem till större!

Petra: Jag säger samma sak till dig som till Anna - det är bara att komma hit så ska vi åka felucka på Nilen med picknick!

Samma sak för er alltså, det där som ligger rakt framför näsan på en blir oftast inte av förrän i sista minuten. Men KUL att ni ska ge er ut på en tur nu äntligen! Och på min födelsedag dessutom!

Kramar!

Anna, Fair and True sa...

Jag och Petra får kanske ta och ko-ordinera oss och komma på besök!

Men du, antibiotika? Det hjälper väl inte mot förkylning? Men du kanske har något annat?

Marianne sa...

Anna: Det tycker jag absolut! Eller så kommer du och din P (är det va?) och Petra och hennes O. Eller hur ni vill!

Det är inte en vanlig förkylning, jo från början kanske, men sedan gick det ner i luftrören och blev en bronkit, och man kan se att det är bakterier, om man säger så.

Kram! Och kom hit!