torsdag 19 november 2009

Gravar i Saqqara

Här är det full fart med flyttbestyren nu, jag har börjat packa undan sådana saker som vi behöver ha koll på hela tiden, typ viktiga papper, manickerna för att kunna komma åt banken via Internet, kattmat, kläder och så vidare. Dessutom tvättar jag eftersom det gäller att ha alla kläder rena inför flytten, man vet aldrig när tvättmedlet och strykjärnet dyker upp nästa gång. Maten sköter sig i alla fall själv i dag, det blir en lammgryta som ska stå flera timmar i ugnen, så den behöver jag inte bry mig mer om i dag.

På lördag - i ÖVERMORGON - kommer flyttgubbarna och börjar packa, och på ONSDAG bär det av till nya plejset!

Men nu tar vi en liten paus tycker jag och sticker iväg för att kolla in några av de 4.000 - 5.000 år gamla gravarna i Saqqara! Klicka på bilderna för att se detaljerna bättre.

En fris över en grav som nästan är begravd av sand. För bara ett halvår sedan hade
de rensat framför den här graven, och nu ser det redan ut så här.
Ett sisyfosjobb, med andra ord.

Här är ingången till den kungliga slaktarens grav. Det gröna ljuset är mumiens spöke
som vaktar graven så att inga bovar och banditer ska ta sig in. Buuuuuuh, säger det.

Och ja, tråkigt men sant, skräp ligger lite här och var även här. Det är inte lätt att hålla
efter sånt eftersom det blåser hit genom öknen. Hela Kairo måste rensas upp.

Här slaktar de en ko. Huvudet ligger längst ner till vänster, höger framben
är ihopbundet med höger bakben, strax ovanför högra gubbens fot. Och de styckar
djuret med början vid vänster framben, närmast hjärtat. Ser ni?

Graven är inte helt färdigdekorerad, här är en skiss hur man har tänkt sig en viss del av väggen.

En båt med segel. Den seglar söderut längs Nilen. Eftersom Nilen rinner från söder till norr,
behöver man segel mest när man ska söderut. Det var någon symbolik med söder också,
men jag minns inte vad det var.

Hieroglyfer som talar om att det är den kungliga slaktaren. Just här läser man från
höger till vänster. Kunglig - slaktare (kniven i mitten) - hus: Slaktare för det kungliga huset.

Osiris.

Hundguden Anubis.

En falk.

Gubbar på rad.

Den ene gubben.

Det här är en annan grav, jag minns inte vems det var. Här mjölkar man en ko.

En man skördar lök.

Korgar fulla med frukt och grönsaker.

Utanför en tredje grav.

De fyra övre tecknen betyder "tusen". Under dem olika tecken, bland annat en anka, en ko,
vin, en fågel och fisk. Det är en bön att få tusen ankor, kor osv i livet efter detta. Tusen är här
en symbol för oändligt - eftersom livet efter döden är oändligt behöver man också oändligt med förnödenheter.

Här är mannen som ber om tusen kor, tusen ankor, tusen tunnor vin och allt annat
som behövs efter jordelivet.Och en annan som är kvar i jordelivet får vackert ta och ställa sig vid strykbrädan nu.

15 kommentarer:

Otta sa...

Härliga bilder igen! :-) Jag kommer ihåg att jag fick muta mig till att få ta bilder där i en av gravarna...jag kan säga det att det inte var på mitt initiativ, men när vi inte blev av med honom föll jag till föga...

Vad härligt att ni snart är på väg! Då skall jag hålla tummarna för dig på onsdag och Nour på tisdag, då är det domstols-time för honom!
Ha en härlig helg!
Kram

Taina sa...

Hieroglyferna är riktigt fina. Kul att försöka gissa vad de står för. Den "kungliga" liknar mer något/någon som hängt sig...men höjdarbilden var ändå Osiris. Jag undrar just vad han hade gömt under sin "klänning" (eller vad det nu kallas för). Hahahahaha! Snuskig fantasi? Jag?

Kramar

Lia sa...

Men alltså Marianne! Det är ju FUSK. Att ta en paus här innebär en kopp med the, att ta en paus hos dig innebär att få möta några av de mest spännande saker som världen (och dess arv) har att erbjuda!!! Vilken härlig tripp du bjuder oss på! Kram nu och lycka till med all packning och flytt. Jag gjorde som du, tvättade och fixade med allt innan. Tvättmedlet dök upp efter 3 veckor i en av alla kartongerna, hahaha.

Saltistjejen sa...

Tänk vad SNART det blir flytt!!! Iiih vad härligt!
Hoppas nu att allt går bra med förberedelserna också!
Kraaam!

Melting Pot sa...

Vilka fina bilder du tar av Egyptens historia.

Min bankmanick ligger nerpackad någonstans i en låda hemma i Sverige. Har ingen aning hur den INTE kom med hit, för jag hade koll till sista timmarna innan avfärd, men vid 2 på natten tänker man inte klart efter 48 timmars packande och stuvande. E-fakturorna kopplade till den manicken får jag nu ringa till Sverige om varje månad och betala via P:s dosa....

Desiree sa...

Vad spännande att få följa med ner i gravarna så här. Snacka om interessant guidad tur via nätet. Känns nästan som man var där på plats med dig. Imponerande att det kommit så mycket sand på bara ett halvår framför gravkammaren. Men sanden yr väl hela tiden så att man konstant får sopa och rensa. Jättefina målningar och hiroglyfer nere i gravarna. Verkligen välbevarade.

Shit jag förstår till fullo hur mycket det är inför en flytt. Vi står ju själva inför det hela fast vi får klara oss utan flyttgubbar. Jag önskar så att jag kunde få packa på heltid men nu har jag ju asmycket på jobbet också. Har faktiskt aldrig varit med om en sådan här stress innan. Idag bidde det lunch kl 15 som jag sitter här och intar och passar på att ta en liten andningspaus med att besöka lite gravar i Egypten det är inte det sämsta. :-)
Hoppas att allt går smidigt med flytten. Det är ju ett helsikes jobb att packa upp allt också och finna nya platser till alla grejer men det går på nåt sätt.

Suzesan sa...

Jag vet inte hur ni brukar göra och flyttgubbarna. Men jag brukar skriva på kartongerna när jag flyttar. Vad som tillhör vem och vilket rum.

Oj jädrans det är bara en vecka knappt till NI flyttar. Så kul.

Jag brukar också tvätta allt när jag flyttar. De gångerna. För att det är skönt när det är rent.

Ny härlig promenad i Egyptens facinerade sagolika historiska vingslag. Coolt. Tack Marianne för dina bilder.

Kram
/Susanne

Andreas sa...

Alltså, jag gillar den här bloggen jättemkt!!!

Nästa gång du byter land, då får du flyta till typ Athen, så vi kan få se häftiga bilder därifrån också!!!

Marianne sa...

Otta: Man får fotografera, men utan blixt. Det är rätt viktigt eftersom blixtljuset kan förstöra på något sätt. Jag vet inte hur, men det kanske bleker färger. Så det är bra att respektera. Vi hade ju guide, så vi slapp hela påhänget vilket var rätt skönt.

Är det nu Nour får en "dom" att han slipper lumpen? Hoppas det går bra så att han kan ta nästa steg sedan!

Kram!

Taina: Hahahahaha! Ja det är du : D Jag såg det inte förrän du sa det! TUR att du ser sånt! Guiden vi hade kunde läsa hieroglyferna, men hur mycket fastnar? Jag ska anlita honom igen, så då kanske det fastnar lite till.

Kram!

Lia: Jag tycker att en kopp te hos dig låter alldeles underbart! Resorna man gör i samtal med andra människor går inte av för hackor!!!

Hihi, ja för inte kan man gå och köpa nytt tvättmedel inte, man har ju redan : D Hu ja, snart har jag alla kartonger att packa upp. Jag vet inte varför jag är så nervös för den här flytten, det har ju gått bra tvärs över Medelhavet och allt, den här gången är det bara tvärs över vägen.

Kram!

Marianne sa...

Saltis: Ja äntligen är det dags! Har ju väntat på det här ett tag nu, men jag känner mig helt oförberedd. Jag tror nästan att det hade varit lättare om det hade skett med en gång när det bestämdes. Men å, tänk, på torsdag nästa vecka kan jag gå på PROMENAD!

Kram!

Lena: Tack! Så himla typiskt att en sån liten grej som en bankmanick försvinner i flytten! Som tur är har vi alla våra grejor med oss, vi har ingenting kvar i Sverige. Men det kan räcka med att en sån sak ligger i någon av de 20 kartongerna märkta "arbetsrum" för att man ska bli galen.

Desirée: Tack! Vad roligt att du ville följa med! Önskar bara att jag fick guida dig IRL också!

Så ni har fått huset sålt? Jag har inte hunnit surfa nu på ett par dagar igen, men jag ska in och kolla hos dig. Måste ju hålla mig uppdaterad om det viktigaste! GRATTIS i så fall. Ja det är inte lätt att packa allt själv när man jobbar mer än heltid. Jag är inte avis på dig! Men det kommer säkert att gå jättebra!

KRAM!

Marianne sa...

Suzesan: Tack själv! Jo då, jag brukar också märka kartongerna så att man vet vad de innehåller och vilket rum de ska till. Men att leta efter en bankmanick just när man behöver den och inte veta VILKEN av alla 20 kartonger märkta "arbetsrum" den ligger i ... Så några av de viktigaste sakerna som jag vet eller tror att vi kommer att behöva lägger jag i specialkartonger. Plus så klart kläder och kattmat och sånt så man får tag i det lite snabbt.

Kram!

Andreas: Hej och välkommen hit! Och stort TACK, vad roligt att du gillar bloggen!

Aten säger du, okej, det låter bra. Ska säga till maken ; D

Otta sa...

Yes, det är på tisdag! Jag hoppas bara att ambassaden kan vara lite snabba också så han kommer innan jul!

Marianne sa...

Otta: Jag håller tummarna!

Anna, Fair and True sa...

Lammgryta lät gott! Åt lammpizza igår - det var mums!

Marianne sa...

Anna: Jag ska lägga ut det receptet här sedan, för det blev riktigt gott. Och det är så skönt när man bara kan stoppa in allt i ugnen och sedan glömma eländet tills det är dags att äta.