torsdag 12 november 2009

Vellinge kommun bör beläggas med straffskatt

Vellinge kommuns agerande gentemot ensamma flyktingbarn - BARN - gör mig så upprörd och ledsen att jag inte riktigt kan uttrycka mig i ord. Jag såg ett klipp i Sydnytt i går på tv där någon hysterisk Vellingebo sa ungefär så här: "I de länderna gör man upp genom att skjuta varandra, så beter vi oss inte här i Vellinge." Va? Va? Vilken buske har hon haft huvudet under i hela sitt liv? Har hon någonsin varit utanför Vellinge kommuns gränser?

Och nu ska alltså trettio ensamma flyktingbarn tvingas bo i det samhället? Stackars barn, säger jag. De kommer från krig och elände, deras föräldrar kanske har mördats framför deras ögon, de kanske har tvingats att vara barnsoldater. Och nu ska de behöva konfronteras med så uppenbart fientliga människor?

Nej, jag tycker att man ska hitta ett annat boende för de barnen, och JAG TYCKER ATT INVÅNARNA I VELLINGE SKA BELÄGGAS MED EN HÖG STRAFFSKATT FÖR ATT BEKOSTA DESSA BARNS FRAMTID.

Dessutom tycker jag inte att det ska vara de enskilda kommunernas beslut om de ska ta emot flyktingar eller ej, det är en riksangelägenhet att hjälpa utsatta människor och enstaka kommuner ska inte få sticka huvudet i sanden på det sättet. Vi svenskar glömmer bort hur bra vi har det. Lite ödmjukhet inför andra människors situation, om jag får be!50 kommentarer:

Anonym sa...

Allting är som vanligt uppblåst av media som inte har något annat vettigt att göra. Man skulle kunna tro att Vellinge skapades av Malmö bor som inte längre orkade med att inte kunna gå på stan och handla utan att vara rädda för att bli rånade eller liknande, och jag ser inget fel i att INTE vilja bli som Malmö. Vellinge kommun har ingenting emot flyktingbarnen utan sättet malmö hanterat detta på!

Jag håller med om att barnen inte längre borde placeras i Vellinge för efter detta media uppror kommer någonting tråkigt att hända och det är inte rättvist mot barnen!

När du säger att invånarna i Vellinge ska beläggas med en hög straffskatt så är det du som är hatisk, dom flesta av oss har ingenting med diverse uttalanden att göra och borde därför definitivt inte straffas!

Vi svenskar glömmer bort att ta hand om oss själva och vårt eget land innan vi kan ta hand om andra, det är synd om invandrarna som kommer in i vårt land pga sättet dom tas om hand på.

/ Skyller på extremt dålig politik!

Anonym sa...

Jag reagerar starkt på din önskan att invånarna i Vellinge ska beläggas med en straffskatt. Uttalandet känns enbart löjligt! Att det är synd om barnen är det däremot inget snack om.

Otta sa...

Jag håller helt och hållet med dig Marianne! Och jag bor i Malmö och är stolt över det! Det sista på jorden jag skulle göra är att flytta till Vellinge!

Jag har nästan inte kunnat läsa om mötet och den hatiska debatten. Det gör mig så ledsen, frustrerad och förbannad. Vi i Sverige borde vara tacksamma och dela med oss. Det är de fattiga länderna som tar emot flyktingar och hjälper dem på flykt och det sker inte under några ordnade förhållande.

Vi i Sverige borde skämmas!

Jag är så lyckligt lottad att jag bor på Möllan i Malmö, en stadsdel där jag slipper att se allt för många sura ansikte från Vellinge och istället en lång rad ansikte från andra länder, med en god mix av svenskar.

Kram till Marianne!

Marianne sa...

Anonym 1: Jag tror faktiskt inte på ditt påstående att Vellingeborna bara reagerar på att de inte har fått vara med och fatta beslutet. Hur många flyktingar har Vellinge kommun tagit emot? Nej, just det, inga. Därför att Vellingeborna anser att då blir Vellinge som Malmö, där de tror att man inte kan gå och handla utan att bli rånad. Vilket bara är rent skitsnack. Jag har själv bott i Malmö och jag blev inte rånad en enda gång. Fast jag var och handlade massor av gånger. Nej det är välkänt vad de flesta Vellingebor har för inställning till sina medmänniskor här på jorden.

Du säger att vi svenskar glömmer att ta hand om oss själva. Men det är ju det enda vi gör! Och om alla adopterade den inställningen du har, att vi borde ta MER hand om oss själva, då kommer världen snart att gå under av egoism. Vi svenskar har det så oförskämt bra, vi har ingen aning om vad det är att fly från krig och tortyr och förföljelse. Vi kanske tror att vi vet det, men det gör vi inte. Därför att vi är så otroligt lyckligt lottade som är födda i ett rikt land som har hållit sig borta från alla krig i flera hundra år att vi har sluppit få sådana erfarenheter.

Jag går med på att det finns Vellingebor som inte står bakom fientligheten mot människor födda i andra länder, men jag räknar inte dig till dem med anledning av de uttalanden du har gjort i din kommentar. Om du tycker synd om invandrare och tycker att de blir illa mottagna, ja men ändra då din attityd. Åk till Malmö och handla så ska du se att du kommer hem helskinnad och att du kanske får en trevlig dag på köpet om du har ett öppet sinne.

Marianne sa...

Anonym 2: Varför ska Vellingeborna inte vara med och betala? De kan inte bekväma sig med att hjälpa till med ens ett boende som de inte belastas ekonomiskt av, det betalas av Malmö. Det som skulle kosta Vellinge något (skolor etc) får i stället en annan kommun hosta upp med, en kommun som förmodligen redan är med och försöker hjälpa människor i nöd. Nej, Vellinge och alla andra kommuner som inte tar emot flyktingar borde i stället betala en extra skatt för att hjälpa de kommuner som tar emot människor i nöd!

Marianne sa...

Otta: Det är problemet med oss svenskar, vi vet inte hur jävla bra vi har det. Vi har inte den blekaste aning om hur lyckligt lottade vi är som slipper krig, svält, sjukdomar, parasiter, förföljelse ... Och vi är så in i helvetes snåla att vi inte ens kan ta emot BARN! Näe, fy fan säger jag.

Jag skäms med tanke på hur väl mottagen jag blir i det här landet, har blivit i alla länder jag har bott i. Skäms gör jag!

Kram!

Anonym sa...

Varför är människor med andra åsikter anonyma? Tråkigt.

Jag tror att en oerhört viktig aspekt när det gäller flyktingar, och även när det gäller bistånd/hjälp/stöd i andra länder, är att det handlar om DE människorna - i det här fallet barnen som du skriver om - det handlar inte om OSS, utom ur synvinkeln att "VAD kan vi göra, HUR kan vi på ett LÄMPLIGT sätt hjälpa till, KAN vi? Det är inte realistiskt att tänka på SIG som en egen enhet i dagsläget, man måste lära sig - oavsett var man bor i den rikare delen av världen - att se livet ur en global aspekt.

Marianne sa...

Carina: Jag önskar att Anonymerna kunde hitta på en pseudonym, vilken som helst, Kalle Anka och Musse Pigg går bra, men när det bara är Anonym vet man inte om det är samma Anonym eller olika Anonym. Ja, ja, det lär nog förbli på det sättet.

Du har så RÄTT! Det är VI människor på jorden. VI måste hjälpa varandra, annars kommer vi snart inte finnas längre. Vare sig i Vellinge eller i Somalia. Vi är så himla snabba att se det globala perspektivet när det gäller både det ena och det andra, men så fort det blir lite obekvämt så har vi inte hört talas om det globala längre, utan då är det bara jag, jag, jag som gäller.

Kram!

Taina sa...

Jag blir så ledsen och UPPRÖRD när jag läser och ser folk som har svårt för att sträcka ut en hand och känna med dessa människor. I det här fallet barn. Hur kan man vara så egoistisk i sitt tänkande. Vi HAR det SÅ bra och vi bör således kunna dela med oss och hjälpa människor i nöd. Speciellt barn.

Bra inlägg Marianne!

Kramar!!

Annika sa...

Ja, nog är man EGO och trångsynt då man inte ens vill ha in BARN!
Tänk om det vore ens egen lilla barn som fanns med i den gruppen. Hur skulle det kännas?
Nej, lite mer empati vore att önska.
Bra rutet!
Kram!

Marianne sa...

Taina: Ja visst borde vi väl ändå kunna hjälpa stackars ungar som inte har gjort annat än blivit födda i "fel" land! Jag förstår inte att det ska vara så himla svårt. Felet är kanske att vi har det FÖR bra i Sverige. Allt serverat på silverfat och ändå bara gnäller vi. Vi kanske skulle införa ett års obligatoriskt boende i Afghanistan eller Somalia eller Etiopien eller liknande, så kanske vi kommer på bättre tankar.

Kramar!

Marianne sa...

Annika: Ja precis, tänk om det är ens eget barn som behöver hjälp en vacker dag, då vill man att det ska få hjälp också! Fattar inte att folk fortfarande inte förstår att barnen är allas vårt ansvar, för det är barnen som är allas vår framtid!

Kramar!

Chrille sa...

Det är kanappast dom som har det sämst som kommer till Sverige, för dom har inte råd att åka runt halva jorden. Det är väl ändå bättre att hjälpa 10 på plats istället för 1 i Sverige. Sen så är det väl väldigt konstigt att det endast är pojkar i 15 års åldern (som ser ut som 25 åringar) som kommer hit utan papper. Var inte så naiva och tro på medias snyfthistorier. Förövrigt är 95% av Sveriges invandrare inte klassade som flyktingar.

Marianne sa...

Chrille: Vi måste nog hjälpa BÅDE 10 på plats och 1 i Sverige. Man kan inte alltid välja bara det ena eller det andra, eftersom det finns olika behov.

Jag känner personligen en del flyktingar som inte har anledning att dra några som helst snyfthistorier för mig. Jag har fått höra hårresande historier, och är av den uppfattningen att medierna bara ger oss en bråkdel av allt elände som finns runt om i världen.

Och ja, det är oftast tonårspojkar som lyckas ge sig av och ta sig runt halva jorden. Varför? Därför att de har fysiken, de våldtas inte av allt och alla längs vägen och de har på grund av det liv de tvingats leva lärt sig att överleva. Driftiga killar som det kan gå bra för och som kan bidra med väldigt mycket i framtiden om de får hjälp att göra en nystart i livet.

Jag har inga siffror på kvoten flyktingar av de invandrade svenskarna. Så jag ska inte säga emot dig på den punkten. Men de som har flyttat till Sverige utan att vara flyktingar har också av olika skäl tagits emot och getts uppehållstillstånd. Från början var det för att vi behövde folk i fabrikerna, vi var för fina för att göra det jobbet själva.

Tyvärr är det så att de flesta flyktingar på jorden sitter i eländiga läger i sina fattiga grannländer som inte har möjlighet att hjälpa dem till ett värdigt liv. Vad är det för fel att rika Sverige - för Sverige är rikt i jämförelse - tar emot och hjälper några stycken?

Chrille sa...

Det bästa måste väl ändå vara att kunna hjälpa så många som möjligt och det innebär att vi borde hjälpa folk på plats. Sverige och västvärlden kan ALDRIG ta emot alla som behöver hjälp.

Så du menar att alla som kommer utan papper (vilket en stor del gör) behöver hjälp. Du verkar väldigt godtrogen. Dom gör sig av med identitetshandlingarna för att man inte ska kunna kolla upp deras historia. Det finns alltid undantag såklart.

Du säger själv att kvinnorna på plats har det svårare trots detta tycker du det är bättre att hjälpa dom som kommer hit.

Det är väl stor skillnad på arbetskraftsinvandringen som vi hade på 60talet.Då kom många från "närliggande" länder med en liknande kultur och det var inte tal någon massinvandring som idag. Nej vi var inte för fina utan anledningen till arbetskraftsinvandringen var till största delen att det fanns mer jobb än det fanns folk.

Tar och hjälper några stycken ? Jag vet inte vad några innebär för dig. 100000 tusen per år kallar inte jag några iallafall.

Anonym43 sa...

Bor själv i Vellinge och jag har inte många kompisar som inte råkat ut för nått hemskt när dom vatt i malmö. Jag gillar malmö som stad men det har gått för långt nu, det börjar bli som vissa andra städer där man inte kan gå igenom ett specifikt kvarter i mörker utan att råka illa ut. Tycker inte det är konstigt att Vellinges kommun reagerar på Malmös sätt att placera invandrare oavsett om dom är barn eller inte.

Att vi ska betala extra skatt är befängt och väldigt ogenomtänkt.

PS. Ni hakar upp er för mycket på barnen, frågan är MYCKET större än så och hade inte varit annorlunda om det gällde äldre personer förutom att det inte uppmärksammats av media på samma sätt. Folk borde sluta läsa aftonbladet!

olgakatt sa...

Marianne, du har helt rätt! Vellinge kommun har en förfärlig inställning till omvärlden. Självklart borde ALLA kommuner ha skyldighet att hjälpas åt med att ta emot flyktingar. Har man någon gång varit i närkontakt med några av dessa människor och vet vad dom utsatts för kan man inte ha Vellinge- eller Sjöbo-ögon!
En dam i Hököpinge sa till Sydsvenskans reporter att hon tyckte att dessa ungdomar kunde sättas i hyddor i Norrland!
Nu är det ju problematiskt att Hököpingebornas hat riskerar att gå ut över barnen.....

Anonym sa...

Pinsamt, ännu en gång är det SKÅNINGAR som skämmer ut sig!! (säger jag, som skåning själv om det var någon som undrade).
Jag förstår inte varför folk är så rädda, men det är väl därför det heter xenofobi... De här barnen har FLYTT från krig och osäkerhet, de kommer inte för att skapa samma otrygga situation i Sverige. De som nu har lyckats ta sig till Sverige ska väl inte straffas för att de är driftiga och haft en enorm tur - vi hade nog alla hoppats på samma om vi hade varit i samma situation.
Att det är hög kriminalitet i Malmö kan nog ingen neka till, men jag tror inte att det är de nyligen ensamkomna barnen och ungdomarna som rånar och misshandlar... Och visst, jag kan hålla med om att integrationen till stor del har misslyckats i Sverige, och önskar att man tittade mer på hur t.ex Canada sköter välkomnandet av flyktingar och invandrare. Men det tycker jag är Sveriges (staten, kommunerna) fel och inte de som kommer till vårt land för att skapa sig ett nytt tryggare liv.
Tyvärr får väl SD ännu fler väljare nu, eller kanske det är därför politikerna i Vellinge reagerar som de gör - för att de är rädda att väljarna annars går längre högerut??
Det gör mig iaf väldigt arg och ledsen att svenskar fortfarande tror att vi inte har råd att ta emot folk från fattigare länder. Det är ju trots allt de som tar skitjobben som ingen annan vill ha. Så man kan väl fortfarande kalla det för arbetskraftsinvandring! Jag jobbade som hotellstäderska under studieåren - mina kollegor var invandrare och studenter, inte "vanliga" svenskar som inte ville ha ett sådant jobbigt jobb.
Och slutligen, SVALÖV har ju vänt helt i samma situation och välkomnar nu de barn och ungdomar som kommer att komma dit! Heder åt Svalöv!

Elisabeth sa...

Var det inte Vellinge som för många år sedan hade folkomröstning om huruvida de skulle ta emot flyktingar eller ej? Eller är jag ute och cyklar?

För övrigt håller jag med dig!

Anonym sa...

Inställningen som en del av de boende i Vellinge-kommun besitter är fruktansvärt skrämmande. Att redan på förhand döma ut dessa barn som brottslingar, farliga... Det gör mig så ledsen. Vad är det för människosyn? Och vad är det som får de här personerna att tro att deras svenska småbarn är änglar? Varför skulle dessa ensamkommande barn från andra länder automatiskt vara farliga?! Jag förstår inte och blir bara så arg!

marsipanen sa...

jag har plats för alla 30 både i lägenheten och i mitt hjärta..

Anonym sa...

Håller med dig ! Hur tänker iallafall några/ en hel del i Vellinge?? Skönt att du reagerar ordentligt.....jag fick knappt luft när det moderata kommunalrådet stod och försvarade att de INTE skulle ta hand om ensam kommande barn! Var har de sin empati /sympati? Var har de hjärtat? Egentligen är det synd om så trångsynta människor ! Hälsar L

olgakatt sa...

Elisabeth: Det var Sjöbo som folkomröstade. Minns ni Svin-Olle? Nu har Vellinge en egen!

Suzesan sa...

Jag håller med dig Marianne i vartenda ord och DET ÄR BARN DET HANDLAR.

Anonyma växer upp som svampar ur jorden. Plopp plopp.

De som inte kan hjälpa andra förstår jag mig inte på OCH det är barrrrrra i Skåne de uppför sig så OCH DÅ inte sagt att det är alla skåningar.

Jag tycker också man ska hitta ett annat boende för barnen just för att de ska slippa växa upp med hatiska iskränkta människor. Tunnelseende.

De har lidigt tillräckligt barnen. BARN är det. Jag tycker det är rätt med extra skatt för de kommuner som inte bereder platser och hjälper till. ht föder hat och våld föder våld. LÄS PÅ ANONYMA. Gå i skola, res lite. Kan ni inte läsa titta på bilderna!!Capice!

Bra sagt Marianne. Jag ska länka imörra.

Den anonyme Chrille som nämner arbetskraftsinvandringen på sextiotalet undrar jag vad det är för en "unge" för den personen kan inte vara gammal.

Om den personen "Chrille" inte vet vilka som kom då OCH VAD har de med dessa barnen att göra???Närliggande länder jag vet med bestämdhet att det var inte danska och norrmän och tyskar och inte fransmän.

Det var då vi lärde oss den goda vitlöken och såsmåningom pizzan kom hit plus lite andra härliga matkulturutbyten. Mums. Tack för det. Jag född 1960

Kram
/Susanne

Suzesan sa...

OBS! min dotter bor i Malmö OCH är inte rädd!!Mitt i stan!!

Kram
/Susanne

Marianne sa...

Chrille: Jag håller med om att det bästa är att hjälpa så många som möjligt, men människor behöver hjälp på olika sätt. En del på plats och en del i Sverige. De flesta människor har heller ingen önskan om att komma till ett iskallt land långt uppe i norr, de vill stanna hemma i sin egen hembygd där deras släkt och vänner finns. Så det kommer aldrig att bli aktuellt att hela den fattiga världen skulle flytta till Sverige. Det är inte ett hållbart argument.

Vilket för mig in på det som har snurrat i min skalle ett bra tag nu: VARFÖR ska man ens behöva argumentera för att hjälpa människor i nöd? Jag finner det skrämmande.

Visst finns det ruttna äpplen i korgen också, men majoriteten av alla människor är människor som talar sanning, och jag tycker att det är ruttet att dra alla nödställda över en kam och säga att det försöker fuska sig till en plats i Sverige.

Tio miljoner barn under fem år dör varje år av enkla sjukdomar som lunginflammation, diarré och liknande. Om vi tar emot hundratusen om året och fortsätter med det bistånd vi ger på plats, så tycker jag att det är det minsta vi kan göra.

Marianne sa...

Anonym43: Jag håller med dig om en sak - det är viktigt att hjälpa vuxna också. Inte bara barn.

För övrigt undrar jag vad dina kompisar har gjort när de har varit i Malmö om de är så utsatta? Jag har själv bott i Malmö och var ute och festade ganska mycket, alltså jag har varit ute till sent om nätterna i de flesta stadsdelar. Jag har aldrig råkat illa ut. Men jag brukar heller inte provocera människor. Jag brukar inte bli full och skränig och mucka gräl.

Vet du vilka som skrämmer mig mest i stadsbilden en mörk kväll? Fulla svenskar som ska visa hur tuffa de är och vilka stora charmörer de är!

Jag tycker att både Vellinge och alla andra kommuner som inte drar sitt strå till stacken ska betala extra skatt. Om jag inte har fel för mig använder ni er gärna av de faciliteter som finns i Malmö och Lund? Sjukhusen, bara för att ta ett exempel. Behöver ni betala extra för det? Nej, ni är ändå välkomna. Men så fort ni ska dela med er så är det stopp.

För övrigt läser jag inte Aftonbladet.

Marianne sa...

Olgakatt: Hyddor i Norrland???? Vad är det för människor som dyker upp ur sina grottor? Har vi inte kommit längre i vår mänsklighet? Man tror ju vi lever på medeltiden!

Jag blir alldeles mörkrädd och deprimerad!

Marianne sa...

Petra: Precis, de här barnen vill komma BORT från eländet, de vill leva ett lugnt och tryggt liv. Och som du säger är det de driftiga som klarar av att ta sig ända till Sverige, jag tror att de utgör enorma resurser för framtiden om de får hjälp att läka sina sår och får en nystart i livet. Vi ska vara väldigt rädda om dem, det tror jag kommer att löna sig både emotionellt och ekonomiskt.

Och visst beror mycket av kriminaliteten på utanförskapet - som det svenska samhället delvis har pådyvlat människor som kommer nya till Sverige. MEN den mesta brottsligheten begås inte av människor från andra länder, den begås av etniska svenskar. Det pratas om kriminaliteten i Malmö och att man inte kan åka dit och handla utan att bli rånad. Vilket är trams, men om vi ponerar att det var så, så beror det i alla fall inte på flyktingar som är TACKSAMMA för att få lugn och ro och trygghet.

Det är VIKTIGT att vi alla röstar i nästa års val! Viktigt att alla vi utlandssvenskar röstar även om det känns avlägset! Vi får heja på alla när det blir dags!

Och heja Svalöv!

Marianne sa...

Elisabeth: Ja du har ju redan fått svar av Olgakatt. Det var Sjöbo med Svin-Olle i spetsen.

Jag tror en majoritet av Sveriges befolkning vill hjälpa människor i nöd, och det är en tröst!

Marianne sa...

Ordbajsaren: Jag håller med, hur kan man döma andra människor på förhand? Är vi inte stolta över vårt rättssamhälle där vi är måna om rättssäkerhet och ser till att rättegångar hålls som de ska? Skriker vi inte om hur hemska andra länder är som fängslar folk utan rättegångar? Och så ska barn som flyr från krig och elände dömas utan att ens ha visat sig? Förfärligt och en skrämmande människosyn.

Trösten är att majoriteten av svenskarna är bra människor som vill hjälpa andra människor.

Marianne sa...

Marsipanen: Ja, du är en av de människor man kan hålla i handen när det blåser snålt omkring en! Önskar att barnen skulle skickas till Småstaden i stället!

Kram!

Marianne sa...

L: Ja, du har väl rätt, att det egentligen är synd om snåla och trångsynta människor. Men de har i alla fall mat på bordet och tak över huvudet - och bra mycket mer där till, så därför har jag ändå svårt för det. Och som Olgakatt skrev, de ville till och med sätta barnen i hyddor i Norrland! Det är så man får lust att deportera sådana människor till ett ökenområde i Afrika, så att de får se hur det är att vara hungrig, rädd och sjuk!

Marianne sa...

Suzesan: Jag förstår inte heller hur människor kan vara så ogina och inte vill hjälpa andra, särskilt barn. Men tyvärr är det ju inte bara i Skåne det är så, det är bara det att de hörs mest.

Nu är visst barnen redan i Vellinge, eller Hököpinge, men jag hoppas att de får komma därifrån så fort det bara går. Å andra sidan har tydligen många Vellingebor engagerat sig extra mycket FÖR de här barnen, så de kanske får det bra i alla fall.

Du har rätt, vad skulle vi göra om vi inte hade all den goda maten från andra länder? Kebaber och pizzor och meze och jag vet inte allt vad!

Otta bor också mitt i Malmö och hon är tvärtemot rädd, hon UPPSKATTAR mixen av människor.

Jag tänker extra på dig i dag, förresten!
Kramar!

bloggare på icedaniel.se sa...

Kul att du bott i Bulgarien. Jag har varit där många gånger. Vad tycker du om Bulgariens migrationspolitik ? Kanske finns några goda exempel som vi i Sverige kan lära oss av. Hur tar de hand om den romerska minoriteten i landet ?

Saltistjejen sa...

Jag håller helt med dig! Varför ska kommunerna själva bestämma helt över detta. Jag vet att t ex min gamla hemstad och hemkommun Södertälje har tagit emot många många invandrare i olika omgångar. Nu senast från Irak. De kan itne ta emot fler nu för det finns inte plats helt enkelt. Jag vet att t ex Anders Lago som var kommunfullmäktige (tror jag) åkte till DC för att prata om detta medatt ta emot många flyktingar. han blev inbjuden eftersom det tdlgein blev känt ända hit bort att den lilla staden i Sverige tagit emot otroligt många. Jag läste även en artikel om just detta i New York Times för ett par år sedan. Och ändå har de fått skit för att de inte kan ta emot fler. En del kommuner i landet tycker att varför kan inte ALLA flyktingar komma till de kommuner som "vill ha dem". Konstigt tänk. När de kommuner som verkligen försökt hjälpa och öppna upp för dessa invandrare så ska de plötlsigt ta ALLA. Tycker vissa andra. Medan vissa kommuner inte tar emot en enda. T ex Vaxholm och Vellinge. Vaxholm skyller det hela på att de inte har bostäder till flyktingar eftersom de sålt ut alla sina hyresrätter och en flykting inte har råd att köpa en bostadsrätt! Vad fasiken är DET för resonemang!?!?!? Då borde väl V-holms kommun köpa in några till kommunen som de sedan kan hyra ut till flyktingar tycker lilla jag!
Borde inte alla i ett land känna samma ansvar???
Kram!!

Anonym sa...

SÅ SANT SOM DET VAR SAGT!

Då kanske snåljåparna flyttar därifrån och ger plats till fler människor som har ett genuint behov av en trygg miljö!

Jemayá sa...

Som företrädare för några minderåriga asylsökande barn som kommit "ensamma" till Finland vill jag också kommentera. Malmö har jag åkt igenom en gång, Vellinge har jag ingen aning om vad det är för ett ställe, men speciellt varmt och välkomnande verkar det inte vara...

Någon här skyller på pressen, men brist på information är ju för det mesta det största problemet, det skapar både rädslor och skrönor och är negativt för alla. Här några som jag vill rätta till.
1) "alla är 15-åriga pojkar som ser ut som 25". Stämmer ej. Det finns allt från 3 - 18 åringar (och ja, även äldre) i denna grupp, också flickor. De äldre har ofta hunnit bli mer traumatiserade...Det är sant att barnen kommer från familjer som haft råd att skicka i väg dem, men är det är brott? Ofta handlar det om de sista pengarna som skrapats ihop av hela släkten. Jag kan inte ens tänka mig smärtan hos mödrarna som skickar iväg sina barn (kanske så små som 3 år - i de fallen är det kallt uträknat att mottagarlandet inte kan göra annat än ta emot barnet) för att kanske kunna rädda resten av familjen också. För det är det enda sättet de mera kan tänka ut. Utanför Mogadishu till exempel finns ett flyktingläger, där barn fötts och levat hela sitt liv. De äldsta är kanske över 10 redan (är inte säker på när det uppstod), själva staden är mer eller mindre en ruin, ett normalt liv är nästan omöjligt. Och så har det sett ut i snart ett helt mannaminne!!! För Afghanistans del kunde alla flyktingfientliga läsa böckerna av Khaled Hosseini för att få insyn i vilka förhållandena är.
2) "hjälp dem på plats". Hur gör du i ett samhälle där krig och våld härskar?! Jag skulle vilja se "Chrille" gå omkring med kulsprutesalvor smattrande runt öronen i Mogadishu eller Kabul, "hjälpande" på plats...Det skulle bli mycket kortvarig hjälp, till ingen nytta. Med dessa samhällen känns det ibland som om det helt enkelt inte finns några lösningar på problemen - "Chrille" får gärna lösa de komplexa, låsta positionerna! Däremot kan "Chrille" anmäla sig som frivillig till någon flyktingförläggning så att han lär känna verkligheten, där behövs också personer som hjälper flyktingarna förstå och lära sig om samhället dit de landat, ofta ofrivilligt.
3) "de bränner sina papper". Kanske någon, men för det mesta har de inga egna papper till att börja med(hallå, de kommer inte från samhällen som fungerar som våra!!!) och resedokumenten tar smugglarna hand om (som tjänar stora summor på att utnyttja desperata människors situation) för att återanvända med nya flyktingar.
...
Det finns mycket, mycket mer att skriva om detta, men jag kan ju inte fylla upp hela sidan :). Faktum är ju att de som är hatiska bland "ursprungsbefolkningen" ofta är de som a) inte personligen känner en enda utlänning väl b) har stora egna problem c) som helt enkelt är rädda. Det gynnar tyvärr inte de hjälpsökande att vara arg på de negativt inställda...de går bara in i försvarsposition.
Men sist vill jag bara säga att Sverige/svenskarna generellt ju skött sig otroligt bra, haft ett jättestort hjärta. Tänk vilken mängd människor från alla håll i världen som redan fått sig en fristad där! Det är något att vara stolt över som svensk! kram!

Marianne sa...

Bloggare på icedaniel: Hej och välkommen hit! Kul att du har varit i Bulgarien många gånger. Nu är det drygt åtta, nästan nio år sedan vi bodde i Bulgarien, så mycket har nog (förhoppningsvis) ändrats sedan dess. Jag vet inte mycket om deras migrationspolitik, men då när vi bodde där hade romerna det väldigt förfärligt dåligt. De bodde i ren slum, var i princip utestängda från samhället eftersom ingen ville anställa romer, och såg i många fall ut att svälta. De försörjde sig på att leta återvinningsbart material i soporna, på den tiden i stort sett endast papper och var så fattiga att de inte ens hade en enkel kärra att transportera papperet på, utan fick bära. Även om romerna i Turkiet inte har det direkt bra alla gånger, har de det tusenfalt bättre än romerna i Bulgarien. Och om jag har förstått rätt har de bulgariska romerna det ändå tusentalt bättre än romerna i Rumänien.

Av mina minnen av Bulgarien att döma har Sverige inte mycket att lära. Tyvärr. När vi bodde där höll man på att vakna ur det kommunistiska förtryck som hade rått under lång tid, och jag minns till exempel hur det var när folk lärde sig att le. Jag menar då i butiker, restauranger, flygplatser osv. Det var som en revolution. Jag hoppas verkligen för det bulgariska folkets skull att landet har utvecklats, men jag vet samtidigt att det är mycket som fortfarande behöver bekämpas, som maffian och korrupta politiker.

Marianne sa...

Saltis: Va! Får Södertälje skit för att de inte kan ta emot fler? Det verkar ju inte klokt, för det är väl den kommun i Sverige som har tagit emot flest, i alla fall om man räknar bort storstadskommunerna?

Jag minns att Anders Lago fick åka till US, det var bra. Har för mig att det delvis var för att övertala US att ta emot fler från Irak, för det var ju US som gick in där och orsakade den senaste flyktingströmmen därifrån. Och så fick Sverige ta emot flest (har jag för mig) flyktingar därifrån.

Det bästa för alla vore väl om alla kommuner hjälptes åt. Men jag tycker inte att det ska ligga på kommunnivå eftersom det tydligen är många som nekar till att hjälpa till. Djursholm som väl är den kommun som närmast kan jämföras med Vaxholm när det gäller inkomstnivåer och ägande av fastigheter tar ju emot flyktingbarn läste jag i dag. Skillnaden är att de placerar ut dem i lämpliga familjehem - oavsett var de familjerna bor - vilket självklart måste vara det allra bästa för barnen. Billigare blir det också. Jag kan mycket väl tänka mig att bli fosterfamilj när vi flyttar hem igen. Om vi inte anses för gamla ...

Kramar!

Marianne sa...

Pappabloggen2: Tack! Har du läst http://www.kvp.se/debatt/1.1778063/vellingeborna-tar-vara-jobb-i-malmo

Den är bra tycker jag!

Marianne sa...

Jemayá: TACK för ditt fantastiska inlägg i den här debatten! TACK för att du klargör och sopar bort en massa konstiga myter!

Och visst har du rätt, det lönar sig inte att bli arg på dem som är främlingsfientliga, det hade varit bättre att vara pedagogisk. Men ibland känns det som om man pratar sig blå i ansiktet utan att komma någon vart.

STOR KRAM JEMAYÀ!

Emmama sa...

Tack och lov har nu vellingebor med andra åsikter skrivit ett öppet brev till barnen där de välkomnas, det var skönt att läsa! Jag håller inte med dig om straffskatten och jag vet inte hur allvarlig du var med det men det är ju tydligt att främlingsfientligheten är STARK, inte minst i många delar av Skåne. Att, som första personen skriver, Sverige ska ta hand om sina egna invånare före andra är ju vansinne. Det går väl inte att jämföra normalsvenskens bekymmer med barn som lever i KRIG. Jag blir väldigt upprörd av dessa tankegångar. Komma som ensamt barn är ett trauma och välmående svenskar ska göra allt de kan för att välkomna dom. Basta.

Kram på dig fina Marianne som altid bloggar om allt viktigt!

Suzesan sa...

Kunde inte låta bli att säga!

Till Jemayá SÅ BRA SKRIVET. Jag ger dig stående ovationer;) Go for IT! Värstabästa!!

Jag tänkte också på Khaled Hosseini böcker!!!Båda... "Flyga Drake "OCH "Tusen strålande solar".

Läser man dem och är oberörd så har man inga känslor då är det f*nimej KÖRT på den FRONTEN!

StorKram
/Susanne

Bert sa...

Jag blev också illa berörd av det inslag jag såg i TV, där överklassen stod och beskärmade sig över hur hemskt det skulle bli.

Samtidigt läser jag i en av våra lokaltidningar om hur lilla Övertorneå i Norrbotten, mer än gärna tar emot ensamkommande barn.

Kommunen är väl inte känd för att vara den mest välbeställda i landet precis. Men här är man generös.
Så det finns hopp.

Marianne sa...

Emma: Jag har inte hunnit läsa det du skriver om, men jag har hört läst på olika håll att det också är många Vellingebor som nu anstränger sig extra för att de ensamma barnen ska känna sig välkomna och bli väl omhändertagna. Det gläder mig.

Jo, men jag är allvarlig. Jag tycker inte att rika kommuner som Vellinge bara ska kunna säga "nej vi vill inte vara med" och sedan sitta och fisa med sina mätta magar och bli ännu fetare samtidigt som mindre bemedlade kommuner som Övertorneå och Södertälje ska stå för alla fioler. Om en kommun är så fientlig att det inte går att placera utsatta människor där tycker jag att de ska vara med och betala så att medmänskliga kommuner får ekonomin att gå ihop bättre.

Kram på DIG fina Emma som GÖR allt viktigt. Jag bara pratar om det.

Marianne sa...

Suzesan: VISST var det bra skrivet av Jemayá! Heja!

Kram!

Marianne sa...

Bert: Tack för länken! BRA gjort av Övertorneå, både att ta hand om barnen och att arbeta aktivt för att det ska uppstå en ömsesidig förståelse så att det kan bli en bra framtid på alla sätt för alla inblandade.

De flesta människor är humana, medkännande och goda, det glömmer man lätt när egoisterna står och gapar. Så visst finns det hopp!

Anna, Fair and True sa...

Har inte tid att läsa alla kommentarer här eller skriva något längre själv men jag vill bara säga att det är jättebra att du tar upp detta och ännu bättre att Vellinge nu verkat insett att de är ute och cyklar!!

Marianne sa...

Anna: Nej, det är nästan för många kommentarer för att man ska orka läsa igenom alla på en gång. Det är i alla fall glädjande att de flesta tycker att Vellinge gjorde fel, bara en minoritet som är fientliga eller smygfientliga.

Kram!