onsdag 18 november 2009

Häng med till Saqqara!

I dag fick jag följa med min Trevliga Granne och hennes Trevliga Besök till Trappstegspyramiden i Saqqara. En mycket både trevlig och givande utflykt, inte minst när det gäller fotografier. Så jag tänkte att ni kanske har lust att hänga med på en liten tur?

Men först ska jag berätta lite om Trappstegspyramiden och Saqqara så att ni får lite bakgrundsfakta.

Saqqaraområdet ligger strax söder om Kairo, på Nilens västra sida. Det var här de första faraonerna i det enade Egypten byggde sina gravar, väster om huvudstaden Memfis. Staden Memphis låg österut i den grönskande Nildalen, där solen gick upp och där livet började. Västerut i öknen, där solen gick ner och ingenting kunde växa passade det bra att avsluta jordelivet och påbörja det liv som kommer sedan. De äldsta gravarna här är från cirka 3000 år före Kristus, alltså cirka fem tusen år gamla!

Man tror att cirka 70% av alla gravar fortfarande gömmer sig under sanden. Det som grävs upp blir ganska fort täckt av sand igen om man inte håller efter, och efter tusentals år kan det innebära att det mesta är djupt begravt.

Den mest berömda pyramiden i Saqqara är Trappstegspyramiden. Den byggdes av farao Djoser cirka 2.680 f.Kr. Pyramiden byggdes ursprungligen som en mastaba, dvs som en vanlig, fyrkantig (om än stor) grav, men sedan byggde han på avsats efter avsats tills det blev en pyramid. Trappstegspyramiden är världens äldsta bevarade stenbyggnad.

Klicka gärna på bilderna för att se dem i större format så att detaljerna kommer fram bättre.

Trappstegspyramiden i Saqqara.

Vi hade tur med vädret, det var nämligen så klart att man kunde se ganska många
pyramider. Här är ytterligare tre pyramider en bit norrut i öknen, jag tror det är Abusir.

Inte nog med det, vi såg ända till pyramiderna i Giza!
Och söderut såg vi ytterligare tre pyramider i Dashur. Till höger den Röda pyramiden,
och bakom den lilla i mitten (syns mycket svagt) är den Böjda pyramiden som byggdes
av farao Snofrus cirka 2.500 f.Kr.

Nere i den grönskande dalen, en bit bort, låg huvudstaden Memfis. Därifrån gick en
processionsväg som förde till en av pyramiderna, en väg som bara användes en enda
gång, nämligen när den döde farao skulle begravas.

Gången var täckt hela vägen, i dag är det här det enda som återstår av överbyggnaden.

Här är slutet av gången, vid tempelplatsen framför pyramiden som står bredvid
Trappstegspyramiden.

Trappstegspyramiden bevakas av skyddande kobror.

Templet vid Trappstegspyramiden.

Bakom templet vid Trappstegspyramiden finns en murad vägg, världens
första rundade vägg!

På det här podiet kröntes farao Djoser, inte bara en gång utan tre. Han kröntes för Norra riket, för Södra riket och för det Enade riket.

Vår utmärkte guide ritar och berättar hur platsen runt pyramiden var uppbyggd.

Här i Saqqara är det mycket mer ökenkänsla än vid pyramiderna i Giza, det här är
verkligen ute i öknen. Och här mina vänner en vy rakt västerut över Sahara. Ungefär
så här ser det ut hela vägen bort till Atlanten ...

Ökenskeppet.

Nu har jag inte visat några bilder från gravarna, men det var med flit, för jag sparar dem till i morgon.

22 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Vilka underbara bilder!!!
TÄNK att du verkligen BOR där och får uppleva och se allt detta som för mig känns sååååå exotiskt! :-)
Kram!!

Anonym sa...

Wow, Marianne!! Vilka fantastiska bilder!!! Och jag säger som Saltis, tänk att du bor där och kan uppleva allt det här! Jätteintressant att få uppleva det genom dig.
Stor kram!

Victoria sa...

Ååååh, vilka coola bilder, säger som Saltis: tänk att du bor där!!! Min längtan att åka till Egypten och få se allt detta fantastiska blev inte botad, precis! ;o)
Kramar/Vic

Marianne sa...

Helt fantastiska bilder Marianne. Jag kan tyvärr inte göra nåt liknande inlägg. Har inte sett solen på flera veckor, allt är grått och trist. Det finns fasiken inte nåt att fota.
Så jag njuter när jag ser dina bilder.
Kramisar från Marianne i mörka Norden.

Taina sa...

Så fascinerande! Jag är verkligen imponerad av byggkonsten för så himla länge sedan. Otroligt mäktigt. Nu en sådan där korkad fråga igen "Vad har man templet till vid pyramiden"?

Tack för visningen Marianne. Tänk att öknen kan vara så intressant ändå!

Kram

Emmama sa...

Vilken kliffhanger, vi ses imorgon! Jättespännande läsning!
Kram!

Emmama sa...

Vilken kliffhanger, vi ses imorgon! Jättespännande läsning!
Kram!

Marianne sa...

Saltis: Ja visst är det häftigt! Jag bor verkligen i en fotostudio!

Kram!

Petra: Du bor rätt exotiskt du också! Tänk alla vackra färgglada hus du har och hela havet. Så vackert! Och det är ju det bloggarna är till för, att vi ska kunna följa med varandra ut på äventyr!

Kram!

Victoria: Vilken himla tur att jag inte har botat din längtan till Egypten! Det finns bara ett botemedel: KOM HIT!

Kram!

Marianne sa...

Marianne: Jo då, du har säkert någonting att fota. En god kaka i någon fin julform kanske? DET har inte jag! Fast jag ska erkänna att som vädret är nu längtar jag inte längre till ditt gråa och regniga, för nu är det perfekt här.

Kram!

Taina: Det finns inga korkade frågor, VET du väl! Det här templet verkade vara för både farao Djosers kröning och för hans begravning. Templet vid den mer nedrasade pyramiden, den som låg efter vägen, verkade bara vara till för begravningen. Men sen var det väl en del präster där också som grejade efter begravningen. Ärligt talat så orkar man inte ta in allt guiden berättar, så den biten missade jag stora delar av. Men det var någonting med att farao skulle springa hitan och ditan också.

Kram!

Emma: Fniss, cliffhanger! Vi ses i morgon! Både här och hos dig, i dag har jag inte hunnit surfa.

Kram!

Taina sa...

Hahahahaha!!! Först fotbollskommentator och nu en perfekt guide vid pyramiderna!!! Din framtid kryllar av möjligheter! "Farao skulle springa hitan och ditan..."
HAHAHAHAHAHA!!

Kramen igen då rå :)

Suzesan sa...

Så fina bilder och så härligt att få vara med om det där. Fantastiskt.

Åhhh så intressant. Ser fram enot morgondagens inlägg. En elev på skolan har nyss varit i Egypten. Han gillar att vara där de har varit där 6ggr.

Kram
/Susanne

Desiree sa...

Tack för turen till Saqqara. Alltid interessant och spännande. Dessa stora monument är verkligen facinerande och imponerande. Ser fram emot lite bilder från gravarna imorgon.

Anne sa...

Vilket roligt och intressant inlägg, att få "gå på tur" med dig ut i öknen och se dessa fantastiska momument. Det slår mig ofta då jag läser dina inlägg och framför allt utflykter, vad mycket rik historia och kultur du har bakom husknuten. Tusentals år av rikedom och skatter att beundra, ta in. Kontrasten med där jag bor blir så oändligt stor. "Nya landet" känns så ungt och kulturfattigt när jag jämför med dina skatter.

Vad sanden är vit, så fantastiskt vit och vacker. Den är så ljus. Åtnminstone på bilderna, är det så på riktigt. Den är inte gulare i Sahara?
Den öken jag besökt här i USA har haft en väldigt rödaktig sand.
Det är en så speciell stämning ute i en öken, jag hade gärna besökt Sahara.
Är det bara jag som förresten tycker att kameler har sorgsna och ledsna ögon, lite trötta sådär också. De utstrålar ju nån form av tysthet, mäktighet och ståtlighet på ett tyst sätt...

Matildas fikarum sa...

Det är kanske därför de byggde pyramiderna så höga, för att de inte skulle försvinna under sanden med tidens lopp.

Otta sa...

Jättefina bilder! Jag har också varit där, kändes lite mer relax än vid de stora pyramiderna.
Kram

Millan sa...

Vilka coola bilder! Det ar sa svart for mig att ta in att du bor pa ett stalle dar du kan 'kvista' ut pa en dagsutflykt och titta pa de maktiga pyramiderna. Sa otroligt exotiskt for mig som bor i England...
Jag hoppas att jag ocksa far uppleva dem nagon dag. Kram

Annika sa...

Otroligt häftiga bilder!!
Och jag måste ju stämma in i kören:
TÄNK att du BOR där!!
Så otroligt coolt!!
Hoppas att jag ngn ggn kommer till Egypten o får se detta otroliga!
Kramar!!!

Marianne sa...

Taina: Hahaha, va bra! Då behöver jag inte oroa mig för framtida försörjning : D Jag kan bli fotbollskommentatorernas Gordon Ramsey!

KRAM!

Suzesan: Oj, sex gånger! Åker han till Kairo då, eller är det Hurghada eller Sharm El-Sheik? Förmodligen en av badorterna va?

KUL att du vill hänga med på utflykter!

Kram!

Desirée: Bara roligt att ni alla vill följa med på mina små turer! Det är verkligen fascinerande, särskilt när man tänker på att vi inte ens hade vikingar i Sverige när de här monumenten byggdes. Hade vi ens grottmänniskor, tro?

Kram!

Marianne sa...

Anne: Det är så roligt att ni alla vill hänga med på en tur! Önskar bara att vi kunde gå på tur IRL bara! Och som du säger är det helt otroligt när man sätter Egyptens historia i perspektiv med sina egna länder. Som jag skrev till Desirée här ovan, hade vi ens grottmänniskor i Sverige på den tiden? Vikingarna kom ju inte förrän flera tusen år senare.

Sanden skiftar i färg. Det finns alldeles kritvit sand, beigeaktig, gul, röd, brun, svart ... beroende på bergarten. Ett område kallas den Vita öknen, och det finns den Svarta öknen också. Oftast är det skiftningar men den öken vi har närmast oss där vi bor tycker jag är mest beige.

Du får komma hit och besöka Sahara! Och mig!!!!

Du har rätt, kameler ser lite sorgsna ut. Och högfärdiga!

Matilda: Ja, kanske det! Fast det finns ju också många gravar som är byggda så att de SKA försvinna i sanden.

Otta: Det är definitivt finare i Saqqara än Giza! Mycket mer ökenkänsla, ett superfint museum, inte riktigt lika många turister och kamelförarna är något färre. Vill till Darshur också. Måste ta det någon dag.

Kram!

Marianne sa...

Millan: Visst är det otroligt! Jag får ofta nypa mig lite lätt i armen för att se så jag inte drömmer. Hoppas verkligen att du kommer hit medan jag bor här! Vi kan placera barnen och Ben i poolen och sticka ut på utflykt : D

Kram!

Annika: JAAAA du måste komma hit! Jag tror att Karolina hade gillat det här! Jag tror att hon hade fått massor av inspiration av att se en så annorlunda kultur!

KRAM!

Anna, Fair and True sa...

Coolt alltså!

Marianne sa...

Anna: : )