måndag 9 november 2009

Vad kan man förvänta sig av en av Sveriges största morgontidningar?


Bilden lånad från ... DN.se

När jag läser en tidning som DN, SvD eller liknande, förväntar jag mig att journalisten presenterar ett eget material, undantaget nyhetsblänkare som är köpta från någon nyhetsbyrå och som ser likadan ut i alla tidningar. Artikeln, krönikan eller nu för tiden även tidningens blogg, ska tillföra någonting, en nyhet, en intervju, en åsikt i en debatt, egna erfarenheter och så vidare. Det ska inte bara vara en kopia rätt upp och ner av någon annans skapelse.

I går när jag läste nyheterna på DN lockades jag in på deras så kallade Modebloggsbloggen, som i en blänkare på förstasidan påstod sig ”ta pulsen på Foki”, en av de heta modebloggarna i Sverige. Jag förväntade mig någon slags redaktionell text som berättade lite om Fokis blogg tillsammans med någon liten analys och recension. Ingenting märkvärdigt och akademiskt, men någonting. Döm om min förvåning när den redaktionella texten var ”Foki har haft läsarträff”, ”Foki har fixat naglarna”, ”Ur Foki”. Det äldsta inlägget som handlade om Foki var aningen mer upplysande med frågor som Foki hade fått besvara, typ ”Det här kännetecknar min blogg”, ”Min egen stil”, ”Favoritplagg” etc.

Ingenstans hittar jag DN-bloggerskans egen text! Allt är citat ur Fokis blogg och foton direkt tagna ur Fokis blogg. Om jag vill läsa vad Foki skriver så går jag in på HENNES blogg, jag läser inte DN i det syftet. Jag läser DN för att få ett vidgat perspektiv på Fokis blogg, vilket kräver av DN:s bloggerska att hon författar eget material med egna synpunkter och egenhändigt skapade meningar. Jag antar att hon får lön för det hon gör i DN.

Nå, i kommentarsfunktionerna kan man ju numera uttrycka sina åsikter, vilket jag gjorde. Jag skrev ovanstående synpunkter i mycket kondenserat format, men fortfarande sakligt och med vårdat språk. Jag kritiserade alltså inte Foki, utan DN och DN:s bloggerska. Det får man tydligen inte göra, för min kommentar blev borttagen av DN:s moderator. Hade de låtit min kommentar ligga hade jag förmodligen glömt hela saken, i stället blev jag sur och skrev en ny kommentar där jag påpekade att man tydligen inte får kritisera DN och DN:s bloggerska, men att kommentarer som är nedsättande om Foki verkar vara välkomna eftersom de ligger kvar.

Även den kommentaren blev borttagen av DN:s moderator.

Uselt DN!

Det är uselt att ni tar in redaktionellt material som inte har ett enda dyft originalitet och det är uselt att ni inte tål kritik!

Foto från Fotoakuten.se

PS. Den här veckan fortsätter tydligen i samma stil med en annan blogg som citeras rätt upp och ner.

21 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Men DU vad DÅLIGT!!!!!!!
verkligen! Inte bara det faktum att det tydligen verkar vara så att DN-bloggen inte alls är en DN-blogg utan länkar till en annan blogg. Men FRAMFÖRALLT att de tydligen inte ens tål kritik! vad fasen är det för journalistik?????? konsigt!
Och nu när det är 20 år sedan Berlinmuren föll och man tänker med fasa på hur det var under järnridån. inte för att jag vill jämföra detta med f d sovejet och dess järnridå. inte alls! Men det är ju ändå kosntigt att ordet tydlgien itne tycks vara fritt i demokratins media.
Bra jobbat ändå Marianne! bra att du skrev och ännu bättre att du klagade på att din kommentar var borttagen. Att de sedan inte publicerar detta visar bara vem det är som bör stå i skamvrån....!
Kram!

Petra H sa...

Nä, så urkasst!! Det är ju helt otroligt att de dessutom tar bort dina kommentarer!!! Snacka om att inte kunna ta kritik!
Vad är det för mening med att kompilera en annan blogg? Då är det ju ingen blogg längre, precis som Saltis skriver.
Överhuvudtaget är jag inte särskilt intresserad av tidningarnas bloggar, förutom DNs Etikettfrågan - fascinerande, och framförallt som en sociologisk studie...
KRAM!
PS Mitt problem med din blogg fortsätter, ska kolla om min IT-expert till bror kan komma med ett förslag om lösning... Jag kan ju fortfarande läsa din blogg, det bara är irriterande att jag måste ladda sidan två ggr.

Otta sa...

Helt otroligt!!!! Vad skall man säga??? Jag är däremot inte så förvånad att det förekommer att de kopierar texter på detta vis och att de inte tåler kritik, men förbannad kan man bli ändå! Vilka idioter!
Kram

Taina sa...

Det är väl det som kallas för bloggtorka eftersom de inte kan skriva med egna ord. Märkligt att kommentaren blev borttagen. Ett svar kan man ju förvänta sig, men de kanske söker efter sk standardsvar som de kan kopiera in och sedan publicera din kommentar. Tillsammans med kopia på ett svar som de "stulit". Who knows? Tummen ner alla gånger!

Kramar

Susanna sa...

Mycket märkligt av DN!!

Kram!

Susanna (som har en ny blogg nu!)

Marianne sa...

Saltis: Visst är det! Jag skulle inte läsa en vanlig blogg som bara kopierar allt från andra ställen, varför ska jag då läsa en sådan blogg i en välrenommerad tidning som DN? Där tycker jag att man kan kräva lite mer.

Reglerna de brukar ha i kommentarsfunktionerna skyddar mot angrepp mot folkgrupp och så vidare, men saklig kritik mot skribenten - och som rör ämnet - det borde man väl verkligen få framföra i ett demokratiskt samhälle. Däremot tycker jag de kunde ha tagit bort de där nedsättande kommentarerna om Foki för det är ju personangrepp!

Inte så stort tankesprång till Stasi etc.

Jag har mejlat bloggerskan i DN och redaktionschefen på dn.se, så får vi se om de bevärdigar sig att svara.

Kram!

Petra: Nej, det är verkligen dåligt. Jag är inte heller så förtjust i hela konceptet att ha bloggar i tidningarna, men det kanske är en smaksak. Har du sett "sminkbloggen" i DN eller SvD (kommer inte ihåg vilken) som är rena reklamspalten för olika produkter! Och så klagade de på stackars Blondinbella som bara är en driftig tonåring! Jag antar att bloggkonceptet gör att journalisterna kan gå förbi redaktionen och publicera direkt, och så spar de tid och pengar - och så kanske chefsredaktören slipper ta ansvaret? Jag vet inte.

Ja, fråga din bror! Jag kan ändra lösenord tillfälligt så han får tillgång att gå in och kika om han behöver det. Säg till i så fall!

Kramar!

Marianne sa...

Otta: Men det förvånade mig! Jag hade högre tankar om DN, mycket högre! De har säkert kopierat i samförstånd med i det här fallet Foki, så det är nog inte intrång i upphovsrätten, men det är så totalt fantasilöst och onödigt.

Och journalister om några borde ju tåla kritik, för det är ju en stor del av deras jobb att granska och kritisera. Tycker man ...

Kram!

Taina: Ja vi får väl se om de svarar, jag har som sagt skickat mejl till redaktionschefen och den som "skriver" bloggen. Men de bryr sig förmodligen inte. Grejen är ju att om man får betalt för att göra något så ska man göra jobbet, och man ska göra ett bra jobb. Bloggtorka kan vi amatörbloggare ägna oss åt, det hör inte till proffsen.

Kramar!

Susanna: Hej! Vad kul att du har en ny blogg! Jag kommer som ett skott!

Visst är det märkligt av Den Stora Draken!

Kram!

Anne sa...

Nu är det mesta sagt och du har förutom inlägget skrivit bra svarskommentarer också. Så jag känner inte jag har nåt nytt att tillägga, men måste bara säga att vad besviken jag blev på DN läsa om hur dina kommentarer tagits bort och hur saklig kritik tydligen inte kan tas emot av DN. Det är verkligen urtrist och faktiskt rätt förvånande tycker jag. Sen det du säger om att använda bloggar på det sättet som tidningar gör,citera upp och ner. Nä tummen ner för det också. Nu ska jag kolla dina länkar mer noga och läsa det här.
Återkom och berätta om du får mer svar från tidningen... kram!

Saltistjejen sa...

Vad bra att du mailet också! Applåd för dig!! :-)
Självklart förstår jag att man tar bort kommentarer som är personangrepp eller på annat vis kan vara förnedrande mot männsikor, men det är ju en heeeelt annan sak än att bemöta saklig kritik. Ofta kan ju sådan typ av kritik faktiskt få en att förbättre sig om man tar den på rätt sätt.
Det ska bli spännande att se om du får svar. och då vilken typ av svar det kan bli!

Desiree sa...

Det var verkligen dålig stil att inte kunna ens ta emot kritik då man är en sådan stor tidning och ska utge sig för att vara en seriös tidning. Ja det blir defnintivt tummen ner för DN.

Marianne sa...

Anne: Lovar att publicera eventuella svar från DN. Fast jag tvivlar på att det kommer något. Samtidigt är det så märkligt att de låter de nedsättande kommentarerna om Foki ligga kvar, det om något borde de väl ta bort? Det verkar för övrigt vara en glad och pigg tonåring med gott hjärta som inte gör en fluga förnär.

Kramar till dig!

Saltis: Det är ju just det de inte gör, tar bort personangreppen mot Foki! Mycket konstigt måste jag säga. Funderar på om jag kanske var lite vass i tonen i mina kommentarer, men det var fortfarande inte personangrepp och verkligen inte mot Foki som inte har gjort något fel.

Precis, man kan LÄRA sig av konstruktiv kritik, som man sa förr i världen. Det tycks vara bortglömt.

Kram!

Desirée: Visst, det är ju DN och SvD som jag räknar som SERIÖSA i tidningsbranchen, okej, några till som Sydsvenskan och andra landsortstidningar, men av de rikstäckande är det nog bara de två. Och då tycker jag att man kan förvänta sig lite högre standard.

Kram!

Bert sa...

Oprofessionellt handlat av landets "ledande" tidning.

Men tydligen är "amatör"bloggarna attraktiva.

Däremot klarar gammelmedia inte den tekniken själva. ;-)

Lena Patrik Nora Erik sa...

Håller med dig! Urselt av DN att inte tillåta läsarkritik. I vår kurslitteratur har det förekommit en del om medias användande av bloggar på gott och ont. Alla tidningar på nätet verkar ha betalda bloggare nu för att man skall ha det. Undrar just hur mycket de tillför egentligen?/Hälsningar Lena

ab sa...

DN har infört moderatorer som tror de ska ordna "en kul mix" bland kommentarerna, ungefär som om de ordnar en Stureplanskö. Det finns inget journalistiskt sinne bland dem alls. Kritik bidrar förstås inte till den roliga mixen, om den inte kommer från en uppenbart helgalen person.

(Jag kan fortfarande inte scrolla din blogg, tyvärr. Just nu har bloggen delat upp sig så att två tredjedelar av texten går att scrolla, men inte orden längst ut till höger! Ser väldigt konstigt ut.)

Annika sa...

Mkt märkligt av DN av alla tidningar. Om det är som Annika ovan säger så är det ju bedrövligt. Att skapa "balla" kommentarer a la Stureplan. Jösses, säger jag.
Jag läser så få tidningsbloggar att det inte är klokt, men detta är ju uselt.
Hoppas du får svar från DN.
Vad besviken jag blir på dem. DN är ändå den tidning jag läser först av alla svenska tidningar.
Kram!

ab sa...

Wow, nu lossnade din blogg ffg på evigheter så att jag kan scrolla ner alltsammans och läsa den, och jag ser att du har varit riktigt genomförkyld. Skönt att du mår bättre!

Suzesan sa...

URUSELT AV DEM Usch och du som är så bra på att uttrycka dig.DN gör om gör rätt. Så dålig stil att citera ur bloggar så där.

Det är det som är öurigt att stå för mycket i focus med bloggarna. Hon Foki vann visst pris för böästa blogg på nån tävling "för inbördes -beundran- som- jag kallar -det" haha" I Sverige tävlar man om att blogga. Om vem som är bäst. De flesta som får uppmärksamhet i en sån tävling vinner inget för de glöms bort sen. TYP.

BRA GJORT Marianne det ska bli spännande att se om och vad de svarar. Hatten av för dig.


Idag vilar jag lite för det är ansträngande att fylla år som IGÅR:)
NU är jag nära femtio. Ett år kvar. Sen vänder det. Utför hahaha.

Kram
/Susanne

Marianne sa...

Bert: Nej, det hade varit bättre om de skötte modereringen av kommentarerna själva i stället för att leja bort det till något utomstående företag som inte kan göra egna bedömningar. Och jag måste säga att jag föredrar artikelformatet - med kommenteringsmöjligheter - i tidningar. Bloggar ska liksom vara fristående tycker jag. En journalist kan ju ha en daglig krönika ändå.

Lena: Det var tydligen ett utomstående företag som sköter modereringen, dumt för då missar ju redaktionen en del åsikter som de kan ha nytta av. Vet du varför tidningarna har börjat med bloggar? Mer än för trendriktigheten? Är det för att spara steget via redaktionschefen eller vad det är, så att de bara publicerar direkt?

ab: Det verkar ju konstigt att någon sitter och arrangerar kommentarerna, jag menar alla kommentarer som inte är stötande och lagstridiga bör väl få ligga kvar! Ja så länge de håller sig till ämnet också. Det är faktiskt urtrist när man läser kommentarer och så är det någon som svarar någon annan - som inte finns! Trender i all ära, men någon måtta borde det finnas.

Skönt att det lossnade! Har du problem på bara min blogg, eller på fler? Vet du vad det beror på? Petra i Puerto Rico har också problem ibland, men för henne är det att Explorer stänger sig. Och Lia har ibland problem att kommentera. Du kan alltså inte skrålla. Suck, undrar om det är bloggen, Blogger, datorerna eller någonting annat!

Marianne sa...

Annika: Jag fick svar! Hoppas nu att de tar tillbaka skötseln av kommentarsfunktionen, för det där företaget kan uppenbarligen inte hantera det. Jag tycker inte att det ska sållas där alls, utom stötande osv innehåll som så klart ska bort. Kommentarerna ska ju inte vara balla, utan en möjlighet att uttrycka åsikter och diskutera. Då kan ju inte någon sitta och bestämma vem som får tycka och inte. Nä, hoppas som sagt att DN tar tillbaka det jobbet till sig själva.

Kram!

Suzesan: GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN! Nädå, det kommer inte att gå utför för dig, det kommer att gå ständigt uppför! Det är jag säker på!

Jag hoppas att Astrid som är redaktör för den där bloggen kommer att skriva mer eget material, för det verkar hon vara fullt kapabel till om man ska döma av hennes svar i nästa inlägg. Synd att slösa bort bra resurser!

Jag gick in till Foki och kikade, det verkar vara en rar tjej och en bra förebild för många unga flickor, så det är kanske bra att hon vann ett pris? Själv är jag glad att jag inte är lika poppis, för jag skulle inte klara av att svara på typ 600 kommentarer om dagen! Mycket roligare med den kommunikation vi har på bloggarna tycker jag!

GRATTIS IGEN!
Kramar!

Lena sa...

Har dessvärre inget bra svar på din fråga, men jag kan tipsa om en intressant debattartikel av Alex Shulman i just DN (ironiskt nog).

http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/schulman-blogg-1.904970

/Ha en bra dag! Lena

Marianne sa...

Lena: Haha, AS av alla människor. Okej, jag ska läsa den, annars brukar jag undvika honom eftersom han har varit så himla elak mot människor.