tisdag 20 juli 2010

Avskedslunch

I dag har jag haft riktigt trevligt, men samtidigt väldigt sorgligt. Min Trevliga f.d. Granne flyttar hem till Sverige igen, och i dag har jag bjudit henne på avskedslunch. HUR ska jag klara mig här utan henne? Nå, det är inte så lång tid kvar, så det ska väl gå. Till helgen tömmer de huset, och sedan åker de i månadsskiftet. Så jag hinner nog träffa henne en gång till nästa vecka.

Vi hade tänkt gå till restaurang Indigo, en fusionrestaurang, men de har stängt på dagarna över sommaren, så vi fick gå över till Four Seasons Giza i stället och äta på deras thairestaurang Lai Thai. Mums vad gott det var, och jag var fräck nog att ta med resterna av min curry hem i en doggybag, så slipper jag laga mat i morgon.

På Four Seasons får man den färska citronjuicen med sockerlag i en liten bägare bredvid, sedan får man söta själv så att det blir lagom.

När man är på lyxhotell måste man passa på att gå på toa. Här var damtoan lika stor som en normal svensk lägenhet, och marmorgolven blänkte så man nästan fick ta på sig solglasögonen.

Toabåsgången.

Tvättrummet. Det fanns två handfat till som inte syns på bilden.

Sminkrummet, och där bakom låg den möblerbara hallen.

Jag passade på att handla lite böcker också. Allt jag hade hemma var böcker om olika etniska öden och äventyr, historiska romaner och annat som kräver att man tänker och känner. Samt en deckare som kanske inte är direkt dåligt översatt till svenska, men som är förbaskat dåligt redigerad. Enda sättet att ta sig igenom den är med pennan i högsta hugg för att stryka under sånt där som "Men å andra sidan, när man har passerat en viss ålder, om man vill träffa någon, vad kan man annars göra?" Synd, för det är säkert en läsvärd deckare i övrigt. Nå, nu har jag köpt sex nya böcker, allihop enkla deckare som inte kräver mer av en än att man vill bli underhållen en stund. Precis vad min överhettade hjärna orkar just nu. Det kanske inte är så många grader, men det är svettigt, förmodligen hög luftfuktighet.

18 kommentarer:

olgakatt sa...

Om resten var lika elegant som damtoan så var det inget dåligt ställe ni bevistade!
Vet du förresten vad som har evigt liv och aldrig tar slut?
Svar: Tvålen på herrtoan.
Berättat mig av goda vänner som har krog.

Marianne sa...

Olgakatt: Ja det var Four Seasons, så det var lika elegant överallt. Fantastiska blomsteruppsättningar också.

Haha, hu vilken hemsk historia! Men om det är lika elegant på herrtoan som på damtoan, så måste väl även herrarna använda lite tvål bara för att få använda sig av faciliteterna. Kan man hoppas!

Saltistjejen sa...

Himmel vilken toa!!!!!! Ojojoj! Känns som vår lägenhet här kanske är ungefär i storlek med sminkrummet! hahaha!
Härlig lunch men trist att din vän flyttar. Så är det ju dock och jag tror att man som utlandsboende får lov att vänja sig vid avsked. Åt båda hållen.....
Kramar1!

Anne sa...

Smart och mycket uppskattat med lemonaden som man får söta själv. Det där gillade jag verkligen. En liten detalj som dock betyder mycket. Klass helt enkelt.
Men du milde vilken toa, hade du inte skrivit text utan bara haft bilder och fråga "vad tror ni detta är" så hade jag ju inte gissat på toaletter på hotell Four Seasons utan tänkt mig nåt palats du besökt, museum kanske t.om. Som du skrev, det dasset motsvarar ju en hel bostad. Vackert är det i alla fall.
Angående tidigare inlägget, vad skönt Hess-undersökningen är gjord och att du nu, äntligen, är tillbaka där du började, dvs med din önskan om att få ett par glasögon som hjälper dig. NU ska du väl vara rätt nära få det, efter alla dessa steg. Men som du var inne på tidigare, du är i alla fall välkollad nu och vet du är frisk.
Kramar!

Marianne sa...

Saltis: Nu när jag var inne och läste hos dig om Orange Room så var du här och läste om Toa Room : )

Ja, så är det ju när man bor så här, det har blivit en hel del avsked de senaste åren. Men många kommer man att träffa igen, och även om det också är många man aldrig mer kommer att möta, är det fantastiskt att ha fått lära känna dem under den tid man har haft tillsammans. Så även om det är tråkigt för stunden när man säger adjö till någon, är det ändå så värdefullt att ha fått det man har fått.

Kramar!


Anne: Det är nog bara Four Seasons som har det så med sockerlagen vid sidan om. Jag har inte sett det någon annanstans.

Haha, ja toan är verkligen som en salong i ett palats! Borde skaffa ett vidvinkelobjektiv och gå dit igen! Måste helt klart dit igen innan jag flyttar i alla fall.

Ja det är fördelen med alla de där undersökningarna, nu vet jag att det inte är något större fel, och förhoppningsvis går det att fixa dubbelsynen med glasögon eller något träningsprogram. Jag ska beställa tid hos den ursprungliga ögonläkaren igen, men det får vänta till nästa vecka, för den här veckan orkar jag inte se fler läkare : )

Kramar!!!

ab sa...

Ibland längtar man efter lite lyx...

Desiree sa...

Ja avksked är alltid sorgliga. Men du får se det som att ni kommer att kunna träffas i Sverige istället och hålla kontakten där.
Vilka vackra kannor och karaffer till lemonaden och vattnet.
Ha ha du har helt rätt i att då man är på ett lyxigt hotell eller resturang så måste man ju bara kolla in damtoan. Det ser jag också alltid till att göra. Nog var det lyxigt alla gånger.
Kram!

Fröken Anki sa...

Ojoj, vilket damrum! Som en balsal. Man skulle nästan kunna gå vilse därinne ;)

Vilken bra idé att låta gästen blanda till sin egen lemonad. Det lät väldigt gott och läskande också. Mmmm...

Hoppas ni får chans att ses några gånger till under den kommande veckan.
kram

Kim M. Kimselius sa...

Oj, vilken toalett! Tyckte om det skinande spegelblanka golvet. Var det inte halt att gå på? Just nu skulle jag önska att jag hade den där tillbringaren med citronvatten, lät så läskande. Kram Kim

Marianne sa...

ab: Undrar om det finns någon motsvarande lyx i Sverige? Inte är det så här fint på Grand i alla fall, har jag för mig.


Desirée: Det blir ganska många jag vill plocka upp kontakten med igen i Sverige. Så det var värre att säga adjö förut, när man var på väg åt olika håll.

Du bara måste fota damtoaletterna i Las Vegas : D

KRAM!

Marianne sa...

Anki: Haha, ja jag ska erkänna att jag virrade runt lite. För att inte tala om i alla vindlande korridorer och rum med soffor och bibliotek och hissar och ... : D

Det är perfekt att få röra i sockret själv på det sättet, så får man det exakt så sött man vill ha det. Det blir mycket godare då.

Kram!


Kim: Det var inte halt med mina skor, men med högklackat får man kanske vara lite försiktig.

Det är inte citronvatten, utan färskpressade hela citroner. Alltså man mixar med skal och allt, och sedan har man i sockerlagen. Blir ännu godare än citronvatten, det blir en fylligare citronsmak.

Kram!

Petra H sa...

Nästan precis så fick jag min "citron pressé" på café för några veckor sedan. Citronsaften i ett glas, extra vatten i en liten kanna och socker (inte sockerlag). Jag älskar pressad citron så tog inte i något socker alls. Surt är gott, både i dryck och godis :D
Så tråkigt när vänner flyttar men jag håller tummarna att det inte blir alltför många månader till som ni får vänta på flytten.
Jag kan också bli vansinnig på dåliga översättningar / redigeringar av böcker. Vill också gärna sitta med rödpenna, ha ha. Själv har jag sträckläst två svenska deckare sedan i måndags, Midvinterblot av Mons Kallentoft - roligt att läsa om min gamla studiestad Linköping även om brotten var lite för makabra för min smak, och Olycksfågeln av Camilla Läckberg. Lätt- och snabbläst litteratur passar när man inte har så mycket energi.
KRAM!

Marianne sa...

Petra: Visst blir det gott när man får blanda själv! Fast vattnet är iblandat här, bara sockerlagen vid sidan av. Det får ju inte bli för krångligt heller : )

Mons Kallentoft är jag lite nyfiken på, men Läckberg har jag tröttnat lite på för det är hälften chicklit i hennes böcker och det tråkar bara ut mig nu för tiden. Annars har hon bra stories, så det är synd tycker jag att det är så himla mycket relationer också.

Jag läste precis ut Johan Theorins Blodläge, den var bra men inte lika bra som hans tidigare, tyckte jag. Måste tipsa dig om Jonas Jonasson - Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. En riktig skröna som är riktigt rolig! En riktig ljugarbänksbok!

Tänker så mycket på dig!!!
KRAMAR!

Taina sa...

Dessa avsked är alltid så trista! Jag bävar redan nu när vi ska flytta, trots att det är ett helt år tills dess.

När jag såg toan blev jag glad för våra små toaletter. Mindre städning liksom.

Kramar!

Taina sa...

Dessa avsked är alltid så trista! Jag bävar redan nu när vi ska flytta, trots att det är ett helt år tills dess.

När jag såg toan blev jag glad för våra små toaletter. Mindre städning liksom.

Kramar!

Marianne sa...

Taina: Ja fy att ha badrum stora som en normal trerummare, jag tycker det räcker med städning som det är!

Jag antar att ni inte vet vart ni ska ta vägen? Vill ni hem eller vill ni fortsätta utomlands? Satsa på Istanbul, det är bästa staden i världen!

KRAM!

Anna, Fair and True sa...

Så fick man citronjuicen serverad på Café Rouge i York också, dvs med sockerlaggen bredvid. Trevligt!

Marianne sa...

Anna: Visst är det bra! Det måste ju bli enklare för dem också, samtidigt som det känns lyxigare.