fredag 30 juli 2010

Fredagspyssel

Cairo Tower är 187 m högt, 43 m högre än stora pyramiden i Giza. Tornet står på Gezira Island i Nilen och färdigställdes 1961. Det används som tv-torn och högst upp finns en roterande restaurang. Myten om tornet är att president Nasser fick USD 100.000 som en personlig gåva av USA:s regering, men använde pengarna till tornet i stället för att gåvan skulle komma det egyptiska folket till del.*


Hjäääälp! Vi glömde bort att det är veckorna före Ramadan, och åkte och handlade EFTER fredagsbönen. Allvarligt misstag, man skulle kunnat tro att vi var nybörjare. Stormarknaden här före Ramadan är att jämföra med stormarknaden i Sverige före jul. Skillnaden är kanske att folk i Sverige försöker lämna så många barn som möjligt hemma eller i alla fall någon annanstans, hellre än att ta dem med och handla mat veckorna innan jul. Det gör man inte här, här åker man hela släkten tillsammans. Det blir trångt! Och vagnarna är lika fullastade här som i Sverige, så det tar tid i kassakön. Fast då är det i alla fall bättre här, för det är många fler kassor öppna här än det brukar vara i Sverige, i alla fall sist jag kollade.

Nåväl, vi klarade oss helskinnade därifrån, om än ganska krigströtta. Vissa blev så trötta så de somnade i soffan.

---

En orsak till att vi inte kom iväg förrän på eftermiddagen var att jag ville få färdigt ansökan till Jordbruksverket om att importera katterna. Ju snabbare ansökan kommer in till dem, dess fortare kan jag få den godkänd så att de små lurvtussarna kan påbörja karantänen. Men innan jag kunde skicka blanketten var jag tvungen att fråga en hel del om hur den skulle fyllas i, eftersom samma blankett även används för annat än husdjur. Fick prata med en jättetrevlig tjej som var hur hjälpsam som helst, trots mitt virrvarriga hjärntillstånd - jag blir som en snurrig liten filifjonka när det gäller katterna. Nu är ansökan mejlad i alla fall, tack och lov gick det bra att skanna och mejla, jag behövde inte skicka originalet, det hade i så fall fått bli med bud eftersom posten inte funkar så som man skulle önska.

Det jag måste göra nu är att sätta mig och göra en exakt lista över allt som måste göras inför deras flytt så att jag inte glömmer någonting och så att jag kan bocka av allteftersom. Det är rätt skönt att se de där avklarat-bockarna i sådana här sammanhang.

---

I morgon kommer målaren för att måla över de fula ställena som blev på väggarna när de gamla AC-apparaterna försvann. Dessutom kommer tv-Muhammed för att rätta till parabolen så att vi får svensk tv igen. Inte för att det är så mycket att se nu under sommaren, men ändå. Pyssel på Strömsö är trots allt roligare än upprepningarna på CNN.


* Källa: Wikipedia.

19 kommentarer:

Anne sa...

Aha, så Ramadan infaller rätt snart alltså. Jag har ju ingen koll på det, men har känslan av att det de senaste åren varit mer på vintern (kanske minns helt galet här och är helt ute och cyklar...) men nu blir det alltså under den heta sommaren. Måste vara jobbigare prövning under den heta årstiden, när dryck och mat blir så begränsad (speciellt dryck).
Spännande den där myten med tornet, undrar om det är en myt eller en del sanning i det....
Ha en riktigt fin helg!

Marianne sa...

Anne: Den börjar cirka den 10 augusti. I vissa länder kan de säga bestämt vilket datum det börjar, i andra inte. Här går de efter månen, dvs någon måste se nymånen, först då börjar Ramadan. I andra länder som Turkiet är man mer pragmatiska och litar på astronomiska uträkningar och kan därför bestämma i förväg. Ramadan flyttar sig alltid tio dagar framåt från år till år, så det måste nog vara att du har haft kalla höstar de senaste åren för att du ska tro att det har varit på vintern? Det är fruktansvärt när det är så här hett mitt på sommaren, och dessutom många timmar innan solen går ner, till skillnad mot vintern när det är både svalare och färre timmar som solen är uppe. Jag vet inte hur de får ihop det hela eftersom antalet soltimmar under ett dygn är konstant oavsett om man har sommartid eller vintertid, men när Ramadan börjar går vi över till vintertid här - för att sedan gå tillbaka till sommartid när Ramadan är över ...

Ha en jätteskön helg du också!

KRAM!

Pettas sa...

Marianne,
jag tycker att du är enormt duktig som orkar med all byråkrati för att få dina kära smålurvingar med dig till Sverige.Antagligen skulle jag göra likadant, för vem skulle lämna någon kär liten med svans efter sig.
Tack för att jag åter har fått bli delaktig i det annorlunda och intressanta livet i Kairo. I min lilla värld just nu handlar det om smetar, degar och tvätt. Och en hel massa annat förstås:).
Lycka till kram
Karin

Saltistjejen sa...

Vad skönt att du kommit så långt med katternas flytt ändå! Sådant kan kännas stressande eftersom man känner att man inte har full koll. Alla formulär, underskrifter, vaccinationer etc i tid.
Men det låter som du får bra hjälp av jordbruksverket. Låter himla bra! Det är alltid extra skönt om man får bra hjälp och guidening genom saker man är osäker på.
Hoppas ni får en fin helg nu!
Kramar!!!

Musikanta sa...

Nu har jag läst det du skrivit sen 28 juli (har ju varit på Öland så det har inte funnits så mycket tid över till bloggandet).

Jag kan bara tala om att jag är glad att jag inte är med katter... Vilket jobb du har haft med att ordna allting. Heder åt dig i alla fall som inte bara lämnar dem åt sitt öde!

Det här med Ramadan och shoppingen är väl ungefär som det var förra på måndagen i Löttorps enda livsmedelsaffär när folk bytte stugor och skulle handla varor för hela veckan. Jag tror det var ca 500 personer i affären...
Många kramar/Musikanta

Suzesan sa...

Åhh men de är ju livskamrater de där katterna och såklart du ska ha med dem på rätt sätt.

De kommer åka limousin in i landet med din omvårdnad.Tur katterna har att de hamnat hos dig.

Kram

/Susanne

Kim M. Kimselius sa...

Har exporterat valpar till Nya Zeeland flera gånger och vet hur mycket pappersarbete det är och veterinärbesök. Fördelen med export/import NZ/Sverige/NZ är att djuren inte behöver sitta i karantän. Däremot är det väääääldigt mycket provtagning innan resan. Förstår om du är livrädd för att det ska bli något fel i papperen, det var jag varje gång. Kul att du bestämde dig för Vallentuna. Dina katter kommer att må bra där! Kram Kim

ExPIAtriate wife sa...

Nedrakning infor Ramadan har borjat aven har, vilket innebar kortare arbetsdag (bra) stangda kafeer och restauranger (mindre bra)valdigt stillastaende land for ovrigt (oftast inte bra alls, mest frustrerande, typ Sverige under industrisemestern forutom att alla ar sura for att de ar hungriga...). Hur gar det till i Egypten, ar samtliga kafeer och restauranger stangda precis som har?
Skont att pappersbestyren med katterna ar avklarade, klart det ar viktigt att de far det bra!
Kram!

Marianne sa...

Karin: Nej inte kan man bara lämna dem, inte. Eller ta livet av dem, som en del gör så fort det blir lite besvärligt.

Jag ska säga att det är inte alltid så spännande här i utlandet. Disk och damm finns här också, ja damm finns i kvadrat till och med, så livets vardagsmödor slipper man inte. Haha, inga cocktails och ansiktsbehandlingar här inte!

Kram!


Saltis: Ja det är mycket blanketter och smådetaljer som ska fixas inför flytten. Men det är som du säger tur att man får bra hjälp av de olika myndigheterna. Tullverket ska ha en blankett på tre sidor! Har inte ens börjat titta på den än, men om inte den är ifylld får man betala importskatt för katterna! Sedan blir det väl en likadan blankett för bohaget ...

KRAM!


Musikanta: Nej katterna kan jag inte bara göra mig av med! De är ju mina bebisar. Man tar ju inte livet av mormor när hon börjar bli besvärlig : )

Skulle tro att det var i Löttorp som här på stormarknaden! Fy sjutton, roligare kan man ha det. Och det ska jag komma ihåg om jag hyr stuga någon gång, att handla i en affär i närmsta större stad i stället för byns enda affär på bytesdagen!

Kram!

Marianne sa...

Suzesan: Ja så är det, de är livskamrater! Och dem lämnar man inte hur som helst. Usch, jag har mardrömmar om själva resan, karantänen oroar jag mig inte för längre, men eftersom de måste flyga som bagage ... Hu, det känns så hemskt. Men de får inte komma in i Sverige på annat sätt än som bagage.

Kram!


Kim: Jag är jätteglad för att du känner till karantänen, det gör att jag känner mig mer och mer trygg med den biten. Det som känns jobbigt är att de måste åka som bagage. Har du fraktat hundarna som bagage? Hur klarar de det? Hur funkar det, jag menar har de något ljus tänt, är det bullrigt? Jag blir så ledsen för den biten!

Kram!


Pia: Pappersarbetena för katterna är långt ifrån klart. Det är bara den första blanketten som är klar, sedan är det tullen, försäkringar, biljetter, avmaskningsintyg, friskintyg ... Massor!

Här har alla serveringar på t.ex. stormarknaden öppet under Ramadan. Likadant har kaféer typ Costa Coffee öppet som vanligt. Men arbetsdagarna blir betydligt kortare här och alla är sura och trötta och röksugna ... Jag ser inte fram emot Ramadan i år, för i den här värmen blir det ju ännu värre.

Kram!

Kim M. Kimselius sa...

De flesta gånger har resan gått jättebra. Hundarna har åkt som bagage, i en stor bur. De färdas i ett speciellt fraktutrymme på planet. De får vatten, men ingen mat och får ha sin pläd med sig. De får inte ta lugnande medicin eller liknande innan resan. En enda gång har en av mina hundar inte mått så bra av resan, men det berodde på att planet gick sönder och hundburen blev stående i Australien en halv dag utan att hunden fick komma ut och då hade den rest från Sthlm till London och sedan till Sydney, för vidare färd till Auckland. Den tiken var alltid rädd för män efter resan.

De andra hundarna har mått prima, bara varit väldigt kissnödiga när de kommit ut, men glada och nöjda med livet och inte tagit någon skada alls av resan.

Nu ska dina katter inte göra en så lång resa som mina hundar så det kommer att gå jättebra! Finns det direktflyg du kan skicka dem med är det allra bäst. Tror inte ljuset är tänt under färden, men det ska inte vara bullrigt för dem. Det är i alla fall vad de sagt till mig.

Det kommer att gå bra med katterna. När åker de?

Kram Kim

Marianne sa...

Kim: TACK för lugnande besked! Så skönt att du har erfarenhet och kan vittna om hur de mår efter resan! Tjorvan var tyvärr rätt hysterisk efter flygningen från Istanbul till Kairo för tre år sedan, men visst lugnade hon sig när hon väl fick komma ur buren.

Hjälp så långt de måste flyga, dina hundar! Är det speciella hundar eftersom du exporterar dem så långt bort? Det kan inte bli billigt för den som köper hundarna!

Jag vet ännu inte exakt när de åker. det beror på när jag får införseltillståndet klart från Jordbruksverket.

Tack vare dig är jag nu inte ett dugg orolig för karantänstiden i alla fall, det verkar vara mer pensionat än något annat där!

KRAM!

Kim M. Kimselius sa...

Jag föder upp Berner Sennenhundar och de behövde få in lite nytt blod på Nya Zeeland. På den tiden hade jag en hane som hade fått "Ett unikum för rasen" ifrån avelsförmedlingen eftersom han lämnade nästan 100% friska valpar efter sig. De linjerna ligger bakom de hundar jag har nu. Det kostade 25.000 kronor för dem. Dessutom krävde jag att de skulle komma och hämta hundarna första gången, för jag ville se vilka de var som jag skickade mina älskade valpar till. De kom! På vägen hem blev de uppgraderade till 1:a klass, för personalen tyckte att de verkligen hade betalt för det med sina hundars biljetter, eftersom de flög med på samma plan.
Kram Kim

Taina sa...

Hörru Filifjonkan, jag tycker du verkar ha stenkoll på det mesta, så om det någongång virrar till sig i hjärnkontoret gör ju livet lite mer spännande. Eller? Hahahaha!

Kramisar!

Marianne sa...

Kim: Åh, det är sådana där söta hundar! Jag kan ingenting om hundar och uppfödning, men den rasen är söt. Kul att du har så fina hundar! Hm, man kanske skulle slå sig på kattuppfödning sedan : )

Och man kan ju alltid hoppas att man blir uppgraderad. Fast det har inte hänt de senaste åren för min del, annat var det på den tiden jag var tidig med att skaffa sånt där miles-kort, då blev jag ofta uppgraderad till och från USA. DET var najsigt!

Kram!


Taina: Hehe, jo jag har väl koll, tror jag, men orolig som en filifjonka blir jag när det gäller katterna. Och det ÄR rätt kul när man virrar till det ibland. Annars. Inte med katterna. : )

KRAM!

Kim M. Kimselius sa...

Ja, Berner är ursöta. Det är häftigt att bli uppgraderad. Det blev jag på min första resa till USA, vilket innebar att hemresan i turistklass var tiotusen gånger värre, när jag hade fått pröva på lyxen i 1:a klass. Ja, du har väl lite vana vid kattungar vid det här laget... Så varför inte starta kattuppfödning? Kram Kim

Marianne sa...

Kim: Men måste man hålla på med utställningar och sånt då? Det tycker jag inte verkar så roligt, särkilt inte för katterna. Min kusin (som är äldre än jag) höll på med det, och jag fick följa med ibland. Skrämmande tillställningar tyckte jag när jag var barn.

Fast först får jag nog lära mig mer om katter, hur man tar hand om dem på riktigt, alltså med raskatter och sånt. För man kan ju inte föda upp gatukorsningar, det betalar ingen för : )

Kram!

Kim M. Kimselius sa...

Kan inte så mycket om kattuppfödning, men jag kan tänka mig att det är som med hunduppfödning, vill du synas måste du vara på utställningar. Syns du så säljer du bättre! Det gäller allt, även böcker. Är det rasrena katter du har? Kram Kim

Marianne sa...

Kim: Haha, nej de här katterna är rena gatukorsningar! Men ska man föda upp katter måste det ju vara raskatter, så klart. Vi får se, det kanske är för mycket pyssel med det där.

Kram!