torsdag 8 juli 2010

I mangoskogen

I dag tog jag mig en promenad till Mangoskogen för att handla lite mango. Och för att fotografera, så klart. Jag har aldrig sett mango på träden tidigare, nästan skandal eftersom jag har varit här i landet i snart tre år (den 23 augusti blir det tre år). Jag har ju sett att det är mangoodlingar lite här och var i krokarna, dessutom blev jag tipsad om att man bara kan traska in där och handla. Så jag tänkte att jag skulle prova. Häng med!

På väg till mangoskogen går man den här blomstrande gatan.  Tidigare tycker jag att det mest har doftat sand här i Egypten, men i dag var luften fylld av blomdoft. Jag har nog aldrig varit med om att luften har varit så mättad av ljuvlig blomdoft tidigare, det var en njutning att vara ute och gå i dag, även om det var så varmt att svetten bara rann av mig.


Det är inte så långt till en mangoskog, det finns flera stycken här i krokarna. Men i den närmaste var mangon ännu inte mogen, så jag fick gå till nästa.

Det är inte lätt att upptäckta mangon där den hänger i träden, men plötsligt nästan exploderade det av frukt.

Mango.

Mitt i mangoskogen fanns ett skjul.

I skjulet packade de den mogna mangon i kartonger för att sälja. Här inne var det riktigt svalt och skönt, det finns en viss poäng med rangliga skjul av vass i stället för moderna packningsfabriker. Här är det skugga och vinden kan leta sig både in och ut genom väggarna. Här kan man köpa mango direkt, i stället för att gå till affären.

Det syns inte så väl, men på hans t-shirt står "My dad loves me just the way I am".


Jag fick hjälp att bära min kasse tillbaka genom mangoskogen. Jag köpte en hel bärkasse full av mango, men jag gav det mesta till vakten vid grinden till vårt område, och behöll bara två stycken för mig själv. Jag kan ju gå tillbaka när som helst och köpa mer.


Välkommen tillbaka, sa åsnan vid utgången.

Jag har plötsligt fått någon ny sorts verktyg för att skriva inlägg, och som vanligt när det är nytt blir det krångligt och inte som man vill. Och som vanligt blir det säkert väldans bra när man väl har fattat hur man ska göra.

17 kommentarer:

Karin på FOX sa...

Å vad jag blir sugen.

Marianne sa...

Karin: Ja jag också! De jag behöll är inte riktigt mogna än, de behöver någon eller ett par dagar på sig. Men sen så!

Petra H sa...

Vad häftig med en mangoskog "mitt i stan" så att säga! Och vad konstigt att du inte upptäckt den förut.
Vi brukade köpa en låda med 10 mangos i Puerto Rico, och som tur var mognade de långsammare än bananer som gick från gröna och helt omogna till övermogna på 3 dagar... Smoothies på mango är sååå gott!
Kram!!

Saltistjejen sa...

Underbart att kunna vandra rakt ut i skogen och titta samt köpa mango. Färskare än å kan det ju inte bli!!!!! :-)
Jag tycker mango är jättegott men gissar att jag ändå hittills aldrig ätit en mango som är lika söt och god som en som är nyplockad.
Kanske kan du testa göra mangosorbet. DET tycker jag är jättegott och sorbet är himla läskande när det är varmt.
Kram!!

anna of sweden sa...

Sådär jag. Nu har jag läst ifatt mig lite här på din blogg. Bara så att du vet alltså. ;)

Kram!

Elisabeth sa...

Mangoträdet blommade verkligen fint! Färsk mango måste vara gott. Minns en gång för länge sedan, när mamma och jag var i Italien, och det fanns färska persikor till frukost. Har ALDRIG någonsin, varken för eller senare, ätit så goda persikor.

Suzesan sa...

Åhh solmogna mangos mums. Men det var den häftigaste mangoskogen jag sett nån gång. Och att du fick hjälp att bära frukten ut från skogen. Vilken gentleman. Men jag blev tokrörd av pojken och texten på tröjan.

Vet de att de är kändisar på nätet nu. De ser glad ut att bli fotograferade. Tänk från att ha stått i ett skjul i en mangoskog i Egypten och få vet om dem, till att bli world Famous. Hälsa från Sverige nästan gång du går dit.

Det är livet att få upptäcka sånt. Det är första gången i mitt liv som ajg ser en sån fin mangoskog. Måste ju varit en cool upplevelse för dig Marianne att se i verkligheten. WOW!

Färska persikor som jag läste om i en kommentar är det godaste som finns. Solmogna plockade direkt från träden och stora och när man biter i dem så rinner det ut god saft. De är så saftiga så de nästan blir svår att äta. Det åt jag på Mallorca i mängder.

Kram
/Susanne

Marianne sa...

@Petra: Jag upptäckte odlingarna direkt när vi hade flyttat hit där vi bor nu, tidigare hade jag inte tillgång till vägarna här på baksidan på samma sätt, det var därför.

Nu funderar jag på om mina mango ska ligga i solen och mogna, jag får lägga fram dem så att morgon- och kvällssolen når dem. Kanske ut på balkongen på eftermiddagen så mognar de nog fint. Ska bli smaskens!

KRAM!


@Saltis: Jag testade att göra mangoglass, men det blev inte så gott - när jag gjorde det : ( Jag tror jag ska ha det i maten och göra juice. Juice är så himla gott, man bara kör den i mixern lite, tror jag ska ha i lite socker också, men det får jag testa mig fram med.

KRAM!


@Anna: Och jag har läst ikapp en himla massa bloggar i dag, så nu går ögonen nästan i kors på mig : )

KRAM!

Marianne sa...

@Elisabeth: Visst är det gott med solmogen frukt! Det är en himla skillnad mot kylda persikor som plockades lite för tidigt och aldrig lyckas mogna som de ska. Mer närproducerat än de här mangona kan jag nog inte få!


@Suzesan: Det var första gången jag var i en mangoskog jag också, det var verkligen en speciell upplevelse. Gentlemannen var enarmad, tyvärr hade jag inga pengar kvar att ge honom, så jag får gå tillbaka och ge honom en slant som tack någon annan dag.

Jag ska göra pappersfoton av fotona på pojken och gentlemannen och ge dem till dem. Det tror jag de gillar.

Som jag skrev till Elisabeth: Mer närodlat än så kan jag inte få!

KRAM!

Malin sa...

Åh så gott med mango! Vad härligt med en hel mangoskog! Vilken service att få frukten hemburen också :)
Om tre veckor flyttar vi in i huset i Florida och där har vi ett mangoträd i trädgården, när mäklaren var där och fotade för ett par veckor sedan så jag att det fanns mkt frukt i trädet, men jag vet inte om den finns kvar eller är övermogen och rutten när vi kommer dit...

Otta sa...

Fina bilder som vanligt! Måste visa Nour! Han älskar sin egyptiska mango och när han ser den här säger jag att det inte är lönt att köpa. Den bäste mango jag fått var direkt från träden i Ismaleya. Där har de extremt mycket odlingar och många olika sorter. Det är ju inte långt ifrån Kairo och kan vara värt en tripp! Liten lagom stad vid Suezkanalen.

Ha en trevlig helg!

Kramar
PS. Det är något speciellt med egyptiska barn. De får ofta mitt hjärta att svämma över och det får inga barn här - jag är ju inte speciellt barnglad...:-)

Desiree sa...

Vilken mysig promenad in i mangoskogen du fick. Mango är så himla gott. När vi bodde i Nicaragua hade vi ett mangoträd på tomten. Jag hade häst och jag minns att han gillade att slafsa i sig solmogna mangos från trädet. Sedan spottade han bara ut den stora kärnan.
Ha en bra dag.
Kram

Marianne sa...

Malin: Bara tre veckor kvar! Så spännande! Hoppas du får tid att blogga så att vi får hänga med i flyttbetstyren! Och ett eget mangoträd, jag blir alldeles grön av avund! Även om frukten är slut för i år, blir det ju nya frukter nästa år.

LYCKA TILL MED FLYTTEN!Otta: Nej, mangon man köper i Sverige är ju inte att jämföra. Men sånt är livet, han kanske tycker det är gott ändå? Vi har sagt att vi ska åka till Port Said och kika, det vill vi se innan vi flyttar. Luxor och det där känns inte lika angeläget, ser hellre sånt som det är svårt att se om man kommer som turist. Så Ismailiya är inte uteslutet!

Det ÄR något med egyptiska barn, det kanske är att de är mörka med så stora ögon, och så vet man att de inte får allt som alla svenska barn får. Man vet att de flesta måste hjälpa till i jordbruket, bara får knapphänt skola om någon skola alls, och datorspel vet de kanske inte ens vad det är. Det blir hjärteknipande.

Kram!


Desirée: Hahaha, vilken syn! Jag kan riktigt se din häst som nappar till sig mangon från trädet och slafsar i sig det goda, för att sedan spotta ut den äckliga kärnan!

Kram!

Musikanta sa...

Små pojkar i smutsiga tröjor är lika söta överallt i världen... Små flickor också iofs, men deras kläder brukar vara renare...
Underbara bilder!
Kramar!

Marianne sa...

Musikanta: Haha, ja det stämmer, flickor är oftast inte lika smutsiga på pojkar, även om de har samma förutsättningar.

Måste komma ihåg att ta med cd:n med fotona i morgon när jag åker och handlar, så att jag kan göra pappersbilder att ge dem.

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Å tänk att bara kunna gå iväg och plocka/köpa mango från träden! Mums!

Jag gillar killens t-shirt, hoppas det är sant också!

Jag har följt din blogg i snart tre år då för jag hittade den ungefär när du flyttat til Egypten! Eller tekniskt sett tror jag du bott där några månader men jag läste ikapp :)

Marianne sa...

Anna: Det var mitt mål nu innan flytten, att få gå till mangoskogen och se hur det ser ut. Nu har jag gjort det, och jag måste tillbaka snart för jag behöver mer av den vidunderligt goda mangon!

JA, jag kommer ihåg när du maratonläste-ikapp! Har för mig att det var flera månader du läste ikapp på en gång.

KRAM!