söndag 11 juli 2010

Vackra träd och hantverkare

Nu har jag klurat ut vad det vackra gula trädet heter, i alla fall tror jag det. Ledtråden var de små snablarna, jag tänkte att det kanske ändå är släkt med de vackra rosa träden. Och mycket riktigt. Låt mig presentera:

Cassia fistula - Golden Shower Tree.

Cassia bakeriana - Dvärgäppelblomsträd, Rosa Cassia, Rosa Regncassia eller Önsketräd på svenska. Kärt barn har många namn.

Den gula Cassia fistula har jag som sagt lyckats få fröskidor från, nu återstår att försöka få fröer från det rosa Önsketrädet också. För jag önskar verkligen att jag får ta med mig den rosa skönheten hem till Sverige, den doftar så himmelskt gott.

---

I dag har jag varit och provianterat. Gott surdegsbröd från First Mall, ett helt berg av kattmat och till sist lite grönsaker och böcker. Man måste ju få lite andlig spis också!

På väg ut träffade vi på mr Gamal som är fastighetsskötare. Han och AC-mannen skulle ha kommit i söndags och fixat AC nummer 2 i vardagsrummet, men dök aldrig upp. Nu visade det sig att han trodde att jag hade åkt iväg med Maken på semester, och att det var därför de inte kom. Han skämdes jättemycket, och sa att han inte ville göra så mot mig eftersom han tycker att jag är trevlig. Ett ärligt misstag, tycker jag och är inte ett dugg sur för det. Men betyder det att hantverkare m.fl. tycker att alla de som alltid får vänta i evigheter är otrevliga? Är det orsaken till att de aldrig dyker upp när de ska, vilket de enligt de flesta inte gör? Jag brukar sällan ha problem med det, men gör ingenting speciellt för att vara trevlig, tycker jag. Bjuder på någonting att dricka och ibland några kakor till om det är ett jobb som tar tid. Ler lite vänligt mot dem och låter dem jobba ifred. Det är väl ungefär allt. Kanske också att jag utgår från att de gör vad de ska, att de gör ett bra jobb och att de kommer att komma när de säger att de ska komma. Lite baksheesh (dricks) får de så klart också, det ska de ha enligt landets sedvänja, men jag ger inte överdrivet mycket.

En positiv attityd räcker långt!

16 kommentarer:

Pettas sa...

Jag tänkte på dina blommor i morse och tänkte också att jag skulle söka fram min bok med alla möjliga blomster i, för att finna ut vad det är du har i dina knutar. Tänk, så bra, nu slapp jag. De är vidunderligt sköna. Hoppas att du får dem att växa här norrut; måste nog bli på insidan, tror jag:D

kram
från ett hett Geta

Kim M. Kimselius sa...

Underbara blommor. Tror du att de klarar svenska förhållanden? Med vänlighet kommer man långt, med dricks ännu längre! Hoppas att du nu fått AC:n fixad. Kram Kim

Marianne sa...

Karina: Ja, jag tror också att det måste bli inomhus. Jag drömmer i och för sig om en vinterträdgård, men det förblir säkerligen bara en dröm, så en vanlig blomkruka i fönstret är nog det jag får satsa på : )

Kram!


Kim: Jag tror kanske att de klarar sig i Sverige om man har dem i kruka inomhus i ett söderfönster. Vet inte, men försöka ska jag!

Jo, med dricks kommer man en bit, men det är liksom bara standard här, så det är inte det som är en avgörande faktor i det här fallet. Tja, om det inte finns de som inte ger någon dricks alls, förstås.

Kram!

Laura sa...

Kära vän, det är absolut ingen fara och jag väntar mig inte tusentals kommentarer för det varken hinner eller orkar jag svara på. Men en liten rad nu och då gör mig glad! :)

Jag har också perioder då jag inte hinner eller orkar läsa så mycket bloggar, än mindre kommentera dem även om jag skulle vilja, medan jag ibland har perioder då jag läser mer aktivt (som nu). :) That's life!

Vad tråkigt att höra att du har fått problem med ögonen! :( Hoppas att de hittar orsaken till skelandet så att det kan fixas, för det kan ju inte vara roligt att se dubbelt och inte kunna läsa! :( Men hur är det då du läser vanliga böcker? Är det svårt att göra det också?

Ja, Ahmet har ju åldern till sin fördel, likaså sin utbildning och den avklarade militärtjänsten, men de jobb som han har sökt är det flera tusentals andra som också har sökt och då går de som har lite mer arbetserfarenhet än han före honom, tyvärr.. :( Så det är inte alltid lätt att vara en UNG arbetssökande heller, eftersom man då oftast inte har så mycket arbetserfarenhet. Det samma gäller även i Finland. :S Jag undrar egentligen vad den ultimata åldern skulle vara för att söka ett jobb? Antagligen kring 30, för då är man ung nog att ha många år kvar i arbetslivet men ändå gammal nog att ha hunnit skaffa sig lite erfarenhet. Å andra sidan så kan det vara svårt att få ett jobb även då som kvinna, speciellt om man är barnlös.. :S Suck! Vad är det för sorts jobb som ni har sökt i Sverige? Vart i Sverige kommer ni att flytta? Jag håller tummarna för er också i jakten på det perfekta jobbet! ;)

Kram!

Desiree sa...

Både det gula och det rosa trädet är jättevackra. Att de sedan också doftar underbart gör dem ju ännu vackrare. Du har lyckats få fina närbilder på blommorna.
Jag hittade faktiskt också lite gott surdegsbröd här förra veckan. Passade på att köpa lite extra och ha i frysen. Hoppas du får AC:n fixad nu när missförståndet blivit uppklarat.
Ha det gott och sköt om dig i värmen.
Kram från ett varmt och fuktigt AL.

Katarina på Filippinerna sa...

Vilka vackra träd med tjusiga blommor! Jag förstår att du snott några frökapslar,, man ska ju inte fråga om man får,, då sägs de inte växa bra,, ha ha..

Hoppas AC ska fungera nu,,, med vänlighet kommer man långt och med dricks längre...Ha de gott!

Saltistjejen sa...

Å, det rosa trädet var ju ännu underbarare!!! Vet du om de här träden klarar att växa i svenskt klimat eller tänker du bara chansa?
Bra med hantverkare som man litar på. Och jag tycker det låter som om han var ärlig med sin ursäkt.
Kramar!!!!

Bert sa...

Jaha - Du håller på att träna på att bli botanist, ser jag.

Snart klarar du kanske mina utmaningar, trots att det sällan blir maskros. ;-)

Marianne sa...

Laura: Haha, nej just det, det var ju bra att jag inte kommenterade på allt! : )

Ja, allt som är rakt fram, så att säga, blir dubbelt när jag koncentrerar mig. Däremot när jag är på stan, typ, då flackar ju blicken lite mer, då går det bra. Och det går bra när jag läser typ en bok i knäet, när jag tittar neråt. Mycket märkligt det där. Men det ska nog fixa sig.

Du har rätt med det där att man kan vara för ung också trots att man har rätt utbildning. Arbetsmarknaden söker män drygt 30 år med 50 års arbetslivserfarenhet och utflugna barn, verkar det som ibland : ( Kvinnor när det behövs för att uppfylla kvoten, och de ska vara snygga och helst infertila. Med tanke på det där med icke önskade barnledigheter kan man ju undra varför de inte vill ha folk 50+, för vi får verkligen inte fler barn! Ja, ja. Vi får hoppas att vi alla hittar ett bra jobb snart!

Klas söker som inköpare/produktionstekniker (fråga mig inte för jag fattar inte riktigt). Jag kommer att få frilansuppdrag, har redan fått en del och hoppas att det utvecklar sig. Så just nu söker jag inte aktivt utan hoppas verkligen att det jobbet kommer upp till minst en halvtid. Sedan har jag tänkt mig att försöka få en del andra frilansuppdrag med textredigering, översättning, korrekturläsning etc. Men vi får se hur det blir, jag kanske hamnar i Konsum-kassan : )

KRAM!

Marianne sa...

Desirée: Så gör jag också, köper extra mycket och stoppar i frysen. Det är ju en bit att åka för att köpa det där brödet, så det är bra att frysen finns. Nu har jag tre limpor i frysen.

Jag får AC:n fixad på torsdag, de kommer mellan 11-12. Och den här gången kommer de säkert : )

Kram!


Katarina: De här träden växer ute längs vägen, så de är inte privata på något sätt som jag begriper i alla fall. Måste försöka få från de rosa också! Har inte du de här träden i Filippinerna?

På torsdag kommer de och fixar AC:n. Och den här gången kommer de säkert!

Kram!

Marianne sa...

Saltis: Jag ska chansa, men jag tror inte det funkar utomhus. De får växa i kruka inomhus, om de växer alls. Kanske varma sommardagar att man kan ställa ut dem i solen en stund, men vintern är jag rätt säker på att de inte klarar. Jag får försöka läsa odlingstips på nätet när det blir dags.

Jo, jag tror han var ärlig. Han är ju fastighetsskötare för kontoret också, och det var där han hade hört att Klas hade åkt bort på semester i tre veckor.

Kram!


Bert: Om du har Önsketräd och maskros så kommer jag att klara det : D Boganvilla också!

Anna, Fair and True sa...

Golden Shower är ju ett litet roligt namn... :) Såg sådana i Hong Kong när jag var där.

Petra H sa...

Jag ser att jag inte är den enda med lite snuskig associationsförmåga ;-) Men jättefina träd är de båda två och jag hoppas att du får fröer till det rosa önsketrädet också. Och att du får dig en fin vinterträdgård i Sverige, det skulle ju vara helt underbart! Har du sparat på många fröer, även från Turkiet? Hur länge "håller" torra fröer egentligen, i all evighet?
Jag läste i någon kommentar ovan att du har fått ögonproblem. Det låter jobbigt, kan det vara stress? Jag har sedan i fredags ett öga som rycker (ögonlocket) med jämna mellanrum, jag tror det är för att jag grät så mycket i fredags :-(
Jag tror inte alls att folk tycker att du är otrevlig, antagligen tvärtom men kanske det bara är lite vanlig "mañana, mañana"-attityd i kombination med "tidsoptimism" (min spanjor är expert på det), och för mycket jobb?
KRAM!

Marianne sa...

Anna: Fast det går inte att direktöversätta till svenska, för vi har ju redan Gullregn. Vi får väl hitta på något om jag lyckas få den att växa i Sverige så att det blir en svensk växt : )

Kram!


Petra: Haha, nu är jag nog för gammal för jag hittar inte den där associationen : D Är den rumsren nog att få förklarad för sig?

Jag har ingen aning om hur länge fröer håller och hur man ska göra, jag bara drömmer : ) Det var min kompis M som var här och hälsade på för lite sedan som inspirerade mig till att börja samla fröer från växterna här. Men jag ska definitivt be om experthjälp när det är dags!

Åh, söta du som gråter så mycket just nu! Önskar att det gick att bara fixa, du vet som feerna kunde i sagorna ...

Jag tror inte att det är stress, för när jag tänkte efter på när det började så kom jag på att det var redan i vintras någon gång, långt innan det blev bestämt att vi ska flytta. För jag var hos en optiker när jag var hemma i början av januari, och då nämnde jag det för henne. Fast då var det bara när jag var väldigt trött, nu har det blivit nästan hela tiden. Ska göra ett nytt prov i morgon. Men jag tror inte det är något farligt, tror att det är någon muskel som ska hålla styr på ögat som har blivit lika gammal som jag och trött. Lite jobbigt bara när man skriver och framför allt när man läser på skärmen.

JÄTTEKRAMAR TILL DIG!

Anna, Fair and True sa...

Du ville ha en förklaring på golden shower... http://www.urbandictionary.com/define.php?term=golden+shower

:-P

Marianne sa...

Anna: Hahaha, jaså! Jag tror vi döper om trädet!

: D