måndag 26 juli 2010

Drömbostaden

Nu längtar jag hem till Sverige. Jag önskar så att vi kunde bestämma ett datum när flyttlasset ska gå, och att det då fanns en bra adress att skicka alla pinaler till. Så jag har blivit helt besatt av att leta bostad på Internet. Vilket är alldeles meningslöst eftersom vi ännu inte vet vilken del av landet vi ska flytta till. Men titta kan man ju i alla fall, om inte annat klarnar bilden lite av vad det är man letar efter.

Det ska gärna vara ett hus i stan.
(Trähus i stadsdelen Balat i Istanbul.)

En bra balkong vill vi självklart ha.
(Balkong i Kairo.)

Och så vill vi ha en fin utsikt.
(Utsikt från Balat över Gyllene Hornet, Istanbul.)

Det är bra om det inte är för mycket insyn.
(Hus i el-Gamaliya, Kairo.)

Det ska vara stora, luftiga rum.
(En salong i haremet, Topkapi-palatset, Istanbul.)

Jag vill gärna ha en liten plätt där jag kan odla örter och grönsaker.
(Liten trädgård i Balat, Istanbul.)

Det får inte vara för svårt att parkera.
(Downtown, Kairo.)

Och det är bra om man kan handla mat i närheten.
(Brödförsäljare, Kairo.)

Alltid kul om det inte är för långt till lite bra krogar.
(El-Gamaliya, Kairo.)

Och så vill man ju inte ha vem som helst till granne.
(Tjur i Kairo.)

Kan man få det här huset vid Odenplan* i Stockholm?
(Hus på en ö i Nilen, Kairo.)
*Min sondotter Mathilda börjar fjärde klass i Adolf Fredriks musikklasser till hösten, och om man då bor vid Odenplan kan hon kika in efter skolan. Och så är det lätt för min sonson att ta sig dit med tunnelbanan också.

36 kommentarer:

Pettas sa...

Ser du stjärnan i det blå, allt du önskar skall du få....
Det ordnar sig säkert!

Kram!

Saltistjejen sa...

Hm ni får kasnke ansöka om byggnadslov vid Odenplan! ;-) För att bygga ert drömpalats!
Hoppas ni snart får veta VAR ni ska bo i landet ialalfall. Det underlättar ju husletande otroligt mycket. Jag gissar att det är en lägenhet ni vill ha iallafall, inte ett "hus"?
KRAM!

Kim M. Kimselius sa...

Något av de husen på dina bilder finns inte vid Odenplan, om det inte finns en magisk gränd som i Harry Potterböckerna. Knacka på rätt sten och vips så kommer du in i en helt annan värld. Där kanske ditt sagohus ligger. Jag har hittat mitt drömhus och det flyttar jag inte ifrån så länge jag klarar av att bo här! Lycka till att hitta ditt drömhus! Kram Kim

Tina sa...

Hahaha! Det var roligt!!! Jag sitter också som en tok och letar hus. I Grekland. Men de har inget organiserat och välordnat hemnet.se där inte... ;-)

Fritt ur hjärtat sa...

De bygger IKEA i Uddevalla....Västkusten skulle ju bjuda på en hel del av dina önskemål;-)

Anne sa...

Det var finurligt och kul illustrerat bildspel!
Som vi konstaterat förut så är ju verkligen det där hängandet i luften och att inte veta när, vart och vad rätt påfrestande och jobbigt. Mellanperiod, pausknappen intryckt, väntan. Hoppas att pusselbitarna snart börjar falla på plats. Det kommer de att göra också! Men det känns segt innan man kommit så långt. Kramar

Otta sa...

Nej, nej, Malmö Marianne!!! Det finns en husbåt tillsalu nu som jag skulle vilja ha, är det inget för dig? Alla krav uppfylls!

Har varit på Skansen och Skansen akvarium med Nour idag! kul.

Kramar

Anonym sa...

Roligt, verkligen! Jag hoppas att du får ALLTIHOP!
Monica P

Petra H sa...

Ha ha, helt underbart inlägg!! Och du, jag vet EXAKT hur du känner! Jag började kolla bostad i Europa ca 1½ år innan vi flyttade från PR ;-) Först i Spanien och sedan i Bryssel och än har det inte blivit något mer permanent. Men drömma kan man...
Jag hoppas verklgien att ni snart får klarhet i flyttdatum och flyttort!
KRAM!

Marianne sa...

Karin: Ja oj vad jag önskar mig nu! Och man måste ju sikta på stjärnorna! : )

Kram!


Saltis: Jag skulle vilja ha ett hus med en drömträdgård. Hittade ett 1700-talshus som är rena drömmen med pump på gården och stall och bakhus och ... men jag vet inte om jag kan ta hand om det så som det bör tas om hand. Suck. Så en lägenhet med stooor terrass hade varit drömmen, då kan man odla i krukor.

Kram!


Kim: Jag hoppas att det finns en magisk gränd med mitt magiska hus : )

Härligt att du har ditt drömhus, nu vill jag ha mitt!

Kram!

Marianne sa...

Tina: Har ni bestämt er för att flytta?!?!?!? Så spännande! Tack för länken till Hemnet, jag har mest kollat på Booli.se.

LYCKA TILL!!!


Simone: Vi har visserligen en del planer på Västkusten, men bra mycket längre söderut, i Helsingborg. Där håller de också på att bygga ett jätte-Ikea : )

Kram!


Anne: Tack! Ja det var ett bra sätt att säga hur det känns just nu: Pausknappen är nertryckt!!! På alla sätt, jag får nästan tvinga mig till att göra det lilla jag gör just nu. ÄVEN när det är kul. Men hör vi inget från det sista så får vi helt enkelt bestämma oss för en plats och satsa på det.

KRAM!

Marianne sa...

Otta: Husbåt i Malmö? Hahaha, var då? Vid Ribban? Jag vet i sjutton om jag skulle vilja på på en husbåt, det måste bli fruktansvärt rått och kallt på vintrarna.

KUL med Skansen! Var ni på Wasa då också?

KRAM!


Monica: Tack! Ja, jag hoppas också att jag får alltihop!

Kram!


Petra: Ja nu är det hett på bostadssajterna från dig och mig. Alla andra borde vara portade tills vi har hittat vad vi vill ha : ) Visst är det frustrerande, man hittar någonting som verkar helt underbart, och så kan man inte göra någonting och vet att det stället kommer att vara borta om en vecka ...

Jag hoppas att vi båda har hittat det vi vill SNART!

KRAM!

ab sa...

Kul! Men vid själva Odenplan vill du nog inte bo på ett par år, där bygger de om för fullt.

Men kom gärna hit till mina krokar - vi kan dricka kaffe på Ritorno!

Anonym sa...

Oj så kul men ack så svårt .
Här gäller det att anpassa sig......Blir det Stockholm?
Här är dyrtoch långa resor vart man än ska......men det finns balkonger utsikter parkeringar(ibland) restauranger och inga tjurar vid hörnet alls.
Lycka till och välkommen!

Anonym sa...

Anonym ovan är jag- Eva Henriksson
Tyresö

Googlekonto fungerar inte.

S w e F l o sa...

Det måste vara lite irriterande att liksom inte veta vart man ska hamna! Jag är en sådan där planerare, så jag skulel nog bli smått tokig på att veta att jag ska flytta, men inet till vart! Hemskt charmigt bildreportage förresten! :-) Kram!

Laura sa...

Jag hoppas att ni kommer att hitta er drömbostad som uppfyller alla de kriterier du räknade upp!

Jag är också inne och kikar på mäklarsidor på internet stup i kvarten och letar lägenhet i Istanbul på olika områden, det är min lilla hobby som jag har hållit på med i snart 3 år nu. :) Det är så som jag har lärt mig de flesta stadsdelar och t.o.m. kvarter i Istanbul och vet på ett ungefär var de ligger, även om jag inte har besökt alla i verkligheten. :)

Kram!

Katarina på Filippinerna sa...

Spännande tid ni har framför er! Hoppas ni får klarhet i vart ni flyttar!

Kul med alla "drömmar",, hoppas du får din trädgård,, och,, och..

Kram

Helly på Sicilien sa...

Du låter som mig. Sikta mot stjärnorna så når du till himlen. Dröm på och jag tror nog att en dag blir det iallafall nästan verklighet :)

Monika sa...

Som man säger här i Turkiet: "välj inte ditt hem, välj grannarna". Det tycker jag är väldigt goda ord!

anna of sweden sa...

Underbart inlägg! Det ska väl inte vara några problem att få till de små önskningarna! :D

Marianne sa...

ab: Nej jag behöver ju inte bo PÅ Odenplan, men någon gata däromkring så att Mathilda kan pipa in efter skolan. Och så att vi kan fika på Ritorno!


Eva: Ja det har strulat ett tag med konton! Jag blir utkastad hela tiden och måste logga in om och om igen.

Jag vet inte var någonstans det blir, det beror på var vi får jobb. Men Helsingborg står högt på önskelistan, förutom Stockholm. Det är bara så himla dyrt i Stan! Suck, jag önskar verkligen att jag visste var vi ska landa någonstans.


SweFlo: Det är HEMSKT att inte veta det än. Jag gillar också att planera vissa saker, som var man ska bo, men än är det omöjligt.

Kram!

Marianne sa...

Laura: Haha, jag var också inne och kollade i går på Turkiet, fast allt jag hittade var semesterbostäder på sydkusten. Så klart eftersom det var Hemnet jag kollade på. Men det var bara på skoj jag gjorde det, för det är ju inte till Istanbul vi ska flytta : (

Hoppas att du också kan göra slag i saken snart när du hittar DIN drömbostad. En konak någonstans i Bebek, eller kanske Arnavutköy ...

Kramar!


Katarina: Det värsta är att det inte bara är drömmar, det är ju en bit verklighet nu också. Fast jag måste ändå förpassa allt till drömstadiet eftersom jag inte vet var vi ska bo. Jag hittar så mycket fint!

Kram!


Helly: Ja ni letar ju också hus! Hur går det? Jag har inte läst bloggar på evigheter nu, jag är alldeles för okoncentrerad samtidigt som jag ser dubbelt. Fast jag vet inte om vi vill ha hus eller lägenhet ...

Kram!

Marianne sa...

Monika: Hahaha, ja det var ett bra ordspråk! I stället för att gå husesyn i huset man tänker köpa, går man och ringer på hos grannarna! : ) Men det är sant, får man besvärliga grannar kan det bli helvete i stället för paradis.


Anna: Tack! Nej det borde väl inte vara så svårt, det är verkligen inte mycket jag begär : D

Kram!

Anonym sa...

Hemnets app för ipaden är mycket trevlig om man bara kollar så där.
/Anonyma Uora

Laura sa...

Jag läste igenom kommentarerna nu och jag kan ju bara hålla med Anne om att "pausknappen är nertryckt"! Frustrerande, och på sätt och vis så är vi ju båda i en liknande situation just nu. Men ändå inte! Men som även hon konstaterade så hoppas jag att pusselbitarna snart kommer att falla på plats. Allt som krävs är lite tålamod.. Och hopp!

kram!

Marianne sa...

Anonyma Uora: Den ska jag leta upp! Än så länge surfar jag ju bara på tjusiga villor och fantastiska takvåningar : ) När det blir allvar får man väl begränsa sig lite : (

: )


Laura: Ja du har verkligen pausknappen nertryckt! Jag fattar inte att du står ut. Hoppas VERKLIGEN att du kan åka tillbaka snart och trycka på START-knappen!

KRAM!

Tina sa...

Ja, vi ska flytta till Grekland. Igen! :-D

Marianne sa...

Tina: Vad ROLIGT! Var i Grekland hamnar ni?

Otta sa...

Jo, den ligger i Västra hamnen, modern, så jag tror inte det drar något! :-) Vi har varit på Vasa också, men inte den dagen då det var en lååååång dag.

Kramar

Ninni sa...

Ojoj så länge sedan det var sedan jag tittade in här. Jag har totalt missat att ni ska flytta "hem" till Sverige. Hur känns det egentligen?
Jag som bara bodde "borta" i två år tyckte det var skönt att komma hem till de vuxna barnen igen. Jag saknade dem så.
Härligt inlägg :)
Må så gott!
Kram Ninni

Marianne sa...

Otta: Ska du köpa den? Spännande. Jag kollade lite på lägenheter i Malmö, och hjälp vilka vackra våningar det finns! Vem vet, vi kanske kommer och plågar dig på nära håll! : )

Ska bli kul att höra sedan om alla era äventyr i Stockholm!

KRam!


Ninni: HEJ! Jag har inte varit inne hos dig heller på evigheter, bloggar du nu igen?

Jag längtar hem nu så jag håller på att bli tokig. Men det är nog bara för att vi har bestämt oss och då vill jag att det ska ske NU. Ska bli riktigt spännande också, efter att ha bott utomlands i 12 år blir det som att komma till ett nytt land. Nu är bara frågan var vi hamnar i vårt avlånga land!

Kram!

Taina sa...

Hej och hå vilken bra kravlista! Skicka den till en massa fastighetsmäklare och se vem som kommer närmast?

Marianne sa...

Taina: Ja det kanske är så man ska göra! Det är ju bara att skicka länken till det här inlägget, så vet de precis!

Haha!

KRAM!

Anna, Fair and True sa...

Vilket roligt sätt att illustrera önskemålen på! Trähuset på första bilden var verkligen fint!

Marianne sa...

Anna: Trähuset är ganska typiskt för äldre bebyggelse i Istanbul, de är k-märkta och jättejobbiga att renovera för att få beboeliga. Det var ett svenskt par som köpte ett, och hjälp vad med jobb de fick. Men fint blev det!