torsdag 22 juli 2010

Skrattar bäst som sk(r)attar i tid

Jag fick lite hicka i går när jag fick post från Sverige. Posten fungerar inte alltid så väldigt bra här i landet, Otta försökte till exempel skicka mig en bok från Sharm El-Sheik i våras (tror det var i mars någon gång) och den har fortfarande inte kommit fram. Tidningen Språk som jag prenumererar på får jag någon gång då och då, men långt ifrån alla nummer. Brev från svenska myndigheter brukar dock vara tillräckligt ointressanta för att posten ska leverera förr eller senare, och deklarationsblanketten från Skatteverket bestämde de sig för att leverera med datum "senare". Enligt stämpeln anlände kuvertet till Egypten den 13 juni, så man kan med säkerhet påstå att ordspråket "tid är pengar" knappast sitter skyltat runt om på egyptiska postkontor.

Efter att ha bott utomlands ett antal år, och efter att de första åren ha fått besked av Skatteverket att jag inte ska deklarera, så har jag med tiden glömt bort hela saken och varje år i deklarationstider njutit lite av att slippa. Det gick tydligen inte i år. Skrattar bäst som skrattar sist, säger Sk(r)atteverket. Tydligen har banken bestämt sig för att sälja några obligationer som jag har fått efter pappa, och sånt kan de tydligen göra utan att man säger till. Jag hade annars tänkt att arvet bara ska stå där det står tills vi är hemma och det är dags att köpa hus. Och posten från banken går till svärföräldrarna, så den får jag inte så ofta.

Så jag blev minst sagt nervös. Vem har inte hört talas om sköntaxeringar och skatteskulder och förseningsavgifter och jag vet inte allt som blir dyrt och äter upp det lilla man har? Jag kastade mig naturligtvis över telefonen i förmiddags och ringde Skatteverket.

Och de är inte alls dumma och dryga och elaka på Skatteverket! I alla fall inte den killen jag pratade med, han var tvärtom himla bussig och hjälpsam. Själva skatten kan han så klart inte göra någonting åt, men han erbjöd sig att titta på det hela så att det blir rätt, så att jag betalar vad jag ska och inte varken mer eller mindre. Det tycker jag är väldigt snällt och hjälpsamt!

Parabolantenner i skymningen.

I övrigt har jag svettats över skurhinken i dag. Frågan är hur mycket vatten och hur mycket svett det var i skurhinken till slut. Men nu är jag klar med entrén, trappan hela vägen upp och första våningen. Återstår bara övervåningen som jag tar på lördag så att det är rent och fint här när Maken kommer hem igen.

Nu undrar jag bara en sak: VARFÖR blir det alltid sport så fort jag sätter på tv:n?

17 kommentarer:

Saltistjejen sa...

MEN vad KONSTIGT att banken kan sälja dina obligationer utan ditt medgivande! DET tycker jag lät skitkonstigt på ren svenska!
Tur att det verkar ordan sig med Skatteverket dock. Inte kul med trubbel från det verket... Själva deklarerar vi ju fortfarande i Sverige både M och jag eftersom vi ahr vår lägenhet kvar där med lån samt M har ju ett företag i Sverige.
Kramar!

Marianne sa...

Saltis: Visst är det konstigt! Fast i och för sig går kanske obligationer ut vid en viss tid? Det finns en orsak till varför jag inte blev ekonom : D Jag tycker det är så himla tråkigt, så jag blir alldeles blockerad när jag försöker sätta mig in i sånt där. Det blir skönt faktiskt att flytta hem snart, allt blir så himla mycket enklare med allt sånt där då, man slipper tänka på det, det blir bara självklart att man ska deklarera 3 maj varje år och reagerar om man inte får blanketter i tid. Så skönt det ändå måste vara att ha lägenhet kvar i Sverige! Vi har ju ingenting. Får man fråga vad det är för bransch M har företag i? Du behöver självklart inte svara på det om du inte vill!!!

KRAMAR!

Anne sa...

Vad upplyftande och trevligt höra om servicebemötande och en vänlig person på skatteverket. Kan väl kanske inte vara helt lätta att jobba där, folk som ringer dem förväntar sig redan innan man ens kommit fram ett visst bemötande, kanske har taggarna utåt redan innan signalerna gått fram.... Jättebra att du fick hjälp, man börjar ju lätt fantisera ihop en massa och ser framför sig hur man mitt i allt står anklagad för skattefuskt eller vad som helst (även om man är vit som ett lamm).
Vi skattar ju inte längre i Sverige, önskar dock att även vår situation var som Saltis (hade lägenhet kvar). Vi valde sälja då vi flyttade, kändes som det vettigaste då. Folk kanske kommer runt de här reglerna med bara 2-årsuthyrning av bostadsrätt. Vår bostadsförening sade dock nej, så hade vi behållt och fortsatt hyra ut hade det behövt vara svart och det hade vi ingen lust med. Så det kändes självklart att sälja därför.
Jaja, intressepil för dig....
Kramis!

Elisabeth sa...

Konstigt att de kan sälja bara sådär. De borde väl åtminstone skicka någon slags upplysning, inte bara deklarationsblanketterna.

Det där med postgången är klurigt ibland. När jag bodde i Österrike försvann foton som mina föräldrar skickade till mig (detta var innan digitalkameror var allmängods), och en italiensk kompis i Österrike åker alltid "hem" till Italien när hon ska posta viktig post, eftersom hon litar mer på italienska posten.

Desiree sa...

Hoppas det ordnar sig med skatten du ska betala. Vi har också bara positiva bemötanden från skatteverket. Vi hade en del kontakt med dem inför vårat första år och en felräkning vi hade gjort på våran bostadsrätt som vi sålde. Men de var ytterst vänliga och hjälpsamma. Skatteverket ger jag tummen upp för.

Inte kul däremot att postgången är så seg och oberäknelig. Jag antar att du INTE kommer att sakna den
;-)
Kram!

Trillingnöten sa...

Jösses vad komplicerat det ska vara med posten! Jag antar att det är annorlunda i vissa länder. Här hemma är det ju konstigt om post inte dyker upp i tid och man får stå till svars. För posten SKA alltid komma fram, trots att den ibland blir försenad och därmed också vissa beslut eller viktiga papper. Men det är INTE postens fel - utan mottagarens. Av nån konstig anledning. Vad skönt att det gick bra med skatteverket i alla fall :)

Melting Pot sa...

Till Indien är postgången riktigt bra. Undantaget ett par chokladkakor så saknar vi inget vad vi vet. Deklarationsblanketterna kom till Indien flera dagar innan de flesta i Sverige fick sina. Det är nog som du skriver - ointressant - för posten. Tacka vet jag ostbågar och choklad. Det gillar de. Skönt att det löste sig med Skatteverket. Fint att få bli positivt överraskad av myndighetsservice. Jag har fått uppleva väldigt god service från barnkliniken på Östra i sommar och det glädjer mig. Hade väntat mig mycket krångel, men icke. Tillmötesgående och vänliga. Då blir man glad! Jag läser ikapp på din blogg ett par gånger i veckan. Lite tid för datorn nu så det blir inte mycket till kommentarer. Ha det gott i värmen.
Kram Lena

Bert sa...

Helt rätt anat. Obligationer går ut och då betalas de tillbaka. Det är ju bara ett "lån" till t.ex. staten. Och precis som oss andra, måste de betala tillbaka på utsatt tid.

Anonym sa...

Skönt att det gick att lösa problemet. Vi som är pensionärer och inte har egendom eller sånt i Sverige betalar SINK-skatt och behöver inte deklarera.- Vilket jag inte visste och gick och undrade länge tills jag slutligen ringde skatteverket och fick besked.

Jag har haft en del telefonsamtal med olika myndigheter i Sverige, och tycker att det borde finnas ett sätt att slippa sitta i telefonkö när man ringer från utlandet. En del myndigheter svarar inte på e-mail, det är svagt faktiskt. Annars brukar de som svarar i telefon vara mycket trevliga.

Brevbäraren kommer till vår lilla by en gång i veckan, om det inte verkar viktigt, typ räkningar...jag kan också gå in på posten och fråga om det dröjer med något viktigt brev eller paket. Då tar man fram en stor bok och börjar leta efter vårt namn.

Monica P

Marianne sa...

Anne: Jag tror som du, att om man har taggarna utåt redan från början får man ett dåligt bemötande tillbaka, det gäller i alla situationer.

Det är intressant hur olika människor har löst alla praktiska frågor med utlandsboendet. Både Klas och jag hyrde (vi träffades ju inte förrän strax innan han flyttade), och jag fick till en början hyra ut i andrahand i några år, men till slut tyckte hyresvärden att jag antingen fick komma hem igen eller säga upp kontraktet. Så då sa jag upp kontraktet. Och vi har alla våra pinaler med oss. Vi får se vad som får följa med hem till Sverige igen, vissa saker är ju så slitna nu.

KRAM!


Elisabeth: Det är nog som Bert säger, att obligationer har ett datum då lånet ska betalas tillbaka, och då gör de det. Det ingår nog i hela obligationsköret.

Haha, så lustigt. Själv (och jag tror det är en fördom många har) ser man Österrike som ett väldigt ordentligt land där allt ska funka in i minsta detalj, medan man ser Italien som ett lite hipp-som-happ-land. Icke så en italienska, tydligen!


Desirée: Kul att höra att ni också har fått bra bemötande på Skatteverket! Jag tror man generellt tycker illa om verket bara för att man måste betala skatt : )

Haha, nä, posten här i landet kommer jag INTE sakna! Jag ska också göra såna där listor som du har gjort, men det får bli närmare flytten. Åh, du hade din sista dag på jobbet i dag! Jag kommer till dig och kikar så snart jag har svarat på kommentarerna här.

KRAM!

Marianne sa...

Trillingnöten: Är det verkligen så? Att det är mitt fel om jag inte får ett papper i tid per post? Det visste jag inte! Men jag kanske inte har råkat ut för det i Sverige. Däremot vet jag post som inte har kommit fram i Sverige, minns en gång när jag skickade ett brev som bara skulle ett kvarter från posten. Men det kom aldrig fram. Det är väl för att de måste skicka allt till någon jättecentral någonstans i Mellansverige för sortering innan det kan skickas tillbaka för utdelning : /

Kram!


Lena: Nu kom en av mina fördomar på skam igen! Jag trodde att posten var om möjligt ännu värre än här! Skönt när sånt där funkar! Haha, de kanske kastade chokladen för att den hade smält? : D

Bra att de tar hand om er på Östra! Men vad är det som har hänt? Jag har inte varit inne hos dig på evigheter, jag har haft en bloggsvacka plus det här med ögonen, så jag ligger efter på de flesta bloggar - nu igen. Kommer in till dig och ser efter!

HOPPAS att det inte är någonting allvarligt och att ni alla mår bra igen!
KRAMAR!

Marianne sa...

Bert: TACK för att du visste! Jag har inte orkat leta upp hur det där funkar, det är så himla tråkigt och det var PRECIS den kortvarianten jag ville ha!


Monica: SINK-skatt, alltså. Hjälp så många skatter det finns. Tur att det finns kunniga människor som jobbar där, för själv kan man ju inte hålla reda på allt sånt där. Sen är det någonting som har att göra med avtal om dubbelbeskattning, länder emellan också. Lätt är det inte. Men skönt att ni slipper tänka på det hela!

Har du inte Skype? Det är så himla bra till sådana där samtal, för det blir billigt att ringa och man behöver inte fundera på att det blir dyrt bara för att det tar tid. Skype är helt gratis, att ringa från dator till dator är helt gratis, och det är billigt att ringa från dator till vanlig telefon. www.skype.com

Vad skönt med en brevbärare man känner och ett postkontor man kan gå till och faktiskt prata med någon. Det är absolut en fördel med mindre orter!

Melting Pot sa...

Nej då. Inget allvarligt har hänt. Har kollat upp lilleman som är född med hydrocele, vattenbråck, och som man gärna vill operera i Indien. Jag ville dock ha en second opinion + att jag tyckte att det plötsligt förvärrades - därav Östrabesöket. Allt lugnt dock och ingen operation är aktuell än så länge. Skall på återbesök dit innan vi åker hem.
Kram

Otta sa...

Din stackare! Jag har tyvärr varit förföljd av det danska skatteverket, som inte alls är lika hjälpsamt eller säkert som det svenska. Efter att både bott och sedan arbetat i DK, vet jag att frågar man en person får man en version, frågar jag sedan en annan, är det en annan version som gäller. Det har hänt mig en del gånger och senast 1,5 år sedan då de hade gjort något rent absurt. Skall inte berätta hela historien, men det gick ut på att de hade gett mig tillbaka skatt ett år för att sedan ta tillbaka de pengarna, lägga på lite extra samt ränta! De är helt absurda!

Jag förstår på dig att boken ännu ej kommit. Hopplösa Egyptiska postverk!

Hoppas att du har det härligt nu när maken är tillbaka!?

Vi har precis varit hos mamma för att fira min födelsedag igår och åker till Stockholm 5.11 imorgon!

Många kramar!

Marianne sa...

Lena: Men stackars liten! Skönt att det inte är aktuellt med operation än, det är alltid bra om de är tillräckligt stora för att förstå vad man berättar för dem. Vågar du göra sånt i Indien? Här skulle jag inte operera mig, hade hellre åkt hem eller till Turkiet.

Kramar!


Otta: Men GRATTIS på födelsedagen, i efterskott! Kul att ni har firat, hoppas det blev ordentligt!

Men vad jobbiga de är på danska skatteverket! Tur att de är bättre i Sverige. Hm, hoppas jag får svar från killen snart.

NU kom Klas.

KRAMAR!

Taina sa...

Ja du Marianne! Jag vet inte om alla är så trevliga på skatteverket. Maken råkade ut för en riktig ragata i våras som var helt ute och cyklade vad gällde hans deklaration. han fick anlita en advokat och fick rätt. Tror du ragatan bad om ursäkt??? Nehe då. Ibland har man tur. Ibland inte.

Sport är KUL!

Kramar

Marianne sa...

Taina: SÅ jobbigt när man vet att man har rätt men någon håller på och krånglar till livet för en! Advokater är ju dessutom inte billiga.

Hahahaha, nä, sport är INTE kul : D

KRAM!