torsdag 1 juli 2010

Rensa ogräs på egyptiska

Nu hänger dadlarna tunga i sina klasar, men de är inte färdiga att skördas förrän senare framåt hösten. Dadlar, liksom andra nyttoväxter, måste också skötas om under växtsäsongen och det kräver att man tar sig upp i träden och pysslar om dem. Jag undrade vad det var för hackande och dunkande utanför fönstren, och med kameran i högsta hugg fick jag några bilder.

Dadlar i morgonsolen.

Dadelklasarna hänger tunga nu.

Dadelmannen i färd med att sköta om dadlarna. Fast det var inte så många i just det här trädet.

Här klättrar man upp barfota i dadelpalmerna. Jag antar att man får bäst fotfäste på det sättet. Tror han behöver ett fotbad när han kommer hem i kväll.

Här är det inte små maskrosor som ska rensas bort, här är det palmblad och gammal bark.

---

Om en liten stund ska jag på återbesök till doktorn. Hoppas han ordinerar sjukgymnastik nu.

Maken är i alla fall mer eller mindre frisk nu och har gått till Kontoret. Tur det eftersom han åker till Sverige på söndag.


25 kommentarer:

Helly på Sicilien sa...

Oj, palmer som är rätt vassa ändå. Var nog inte första gången den mannen var barfota ;)

Skönt att maken mår bättre. som du skrev till svar i inlägget innan så brukar det bästa att äta vara det man är sugen på själv. Så har min mamma alltid gjort när jag var liten och det fungerade mkt bra :)

Otta sa...

Så fina dadelbilder! :-) Lycka till hos doktorn. Bra att maken är på benen igen!

Kramar

Fröken Anki sa...

Mina fotter skulle inte klara av det! Finfina bilder.

Hoppas doktorn ordinerar vad du vill ha. Ha en fin eftermiddag!
Kram

Saltistjejen sa...

Vad vackra de är dadlarna på sina orange stänglar!!! Men hu vad läskigt det ser ut att jobba sådär hängande i ett rep bara. Jag skulle tycka de var läskigt. Men de är ju proffs och säker vana sedan barnsben.
Hoppas det går bra hos läkaren idag!
Kram!

Marianne sa...

Helly: Ja de är jättevassa, palmstammarna, så även om han är van tycker jag att det måste skära in! Men det är klart, han kanske har elefanthud under fötterna vid det här laget.

Visst är det bäst att äta det man är sugen på i det läget. Han fick i sig en bit oxfilé och en massa Cola.

Kram!

Marianne sa...

Otta: Tack! Ska svara på ditt brev, ska bara laga lite mat först : )

Kram!


Anki: Inte mina heller! Jag fick precis vad jag ville, dvs sjukgymnastik!

Kram!


Saltis: Visst är de vackra! Vi får se vilken färg de här dadlarna får, jag har för mig från förra året att de är gula, de var röda där vi bodde förut.

Kram!

Desiree sa...

De är mycket vackra de där daddelpalmerna. Men nog ser det bra vasst ut för fötterna. Jag hoppas han har riktigt hårdhudade fotsulor så att han är härdad. När mognar daddlarna? Får man flera skörder per år eller är det en viss årstid som de skördas?

Marianne sa...

Desirée: Haha, jag var tvungen att googla hos mig själv för att kunna svara! : D Förra året skördade de dadlarna i vår trädgård i början av september, närmare bestämt den 3 september enligt min blogg. Det betyder att de antingen kommer att skörda tidigare i år eller så får de bara äta mogna dadlar under sista delen av Ramadan i år. Det är bara en skörd per år, i alla fall här. Vet inte om palmen måste vila sig och att det är därför, annars borde man kunna få två skördar. Jag läste någonstans att dadelpalmer kan bli flera hundra år gamla och ger bäst skörd när de är mellan 80-100 år!

Kram!

Anne sa...

Allra först, hoppas att det gick bra hos läkaren.
Beträffande dadelmannen, han kanske också skulle behöva såväl fotkräm som fårskinnsfäll att vila fossingarna på ;)
Vad fina förresten de hängande dadlarna är, de oranga "hängena", bladen eller vad jag ska kalla dem för är väldigt vackra. Exotiskt med dadlar i alla fall! Kram!

Marianne sa...

Anne: Tack! Ja jag skrev ju till dig i mejlen om doktorn.

Haha, ja han om någon skulle behöva både fotkräm och fårfäll. Men han är nog glad om han har en hyfsad säng, skulle jag tro. Jag har aldrig sett honom förut, dadelklättrarna är nog inhyrda för att göra det där jobbet, man måste nog ha en del vana för det.

Dadlarna är enormt vackra med just de nästan klarorange kvistarna och de först gröna och sedan gula eller röda frukterna. Måste försöka komma mig ut och fota mangon i träden också.

KRAM!

Pettas sa...

Bild nummer två är ljuvlig.
Tänk så härligt yrke, fastän säkert inte särskilt välavlönat. Att klättra i dadelpalmer.Dadelpalmsklättrare, ansare, plockare. Troligtvis så är statusen minimal.

Kram!

Petra H sa...

Jag förstår att du inte upphör att fascineras över de här dadelträdsklättrarna - helt otroliga att de kan klänga så där BARFOTA! Du har ett bra objektiv, eller hur för att ta sådana bra bilder på långt håll?
Igår hade vi vilda, illgröna papegojor som satt i ett träd utanför våra fönster, snacka om att jag hade velat ha min fars "paparazzi"-objektiv (som han så klart har för fågelskådning, vi har en likadan kamera som han och han köpte den just för att kunna återanvända sina gamla Nikon-objektiv från 70-talet). Tyvärr smälter papegojorna in så väl med trädets blad att det inte hade blivit några bra bilder med våra kameror...
Kram!
PS Hur är nacken?? Jag tjuvsurfar på en grannes internet och har äntligen hunnit läsa ikapp hos dig även om det inte blivit några fler kommentarer.

Suzesan sa...

Tänker vilken jobbare i Sverige som skulle klättra upp så där om det fanns dadelträd i Sverige haha.

Sköna bilder fina bilder på dadlarna.

Krya på dig och nu FINNS det nya bilder på Amli hos mig. Jag var hos dem i Malmö igår. Tänkte bara så du inte missade dem;)Om du har tid så titta förbi.

Kram
/Susanne

Desiree sa...

Tack för svaret Marianne. Det var interessant att få reda på. Imponerande att de kan uppnå denna ålder.
Kram!

Katarina på Filippinerna sa...

Vackra bilder. Som de andra säger de ser ut och är vassa,, kul att du visar dessa bidler!

Krya på dig nu!

Trillingnöten sa...

Vad coolt med såna dadelträn! Jag visste faktiskt inte hur de växte. Dadlar är väldigt goda tycker jag och mycket användbara :) Speciellt de söta! Äter ni mycket dadlar och har du nåt bra recept? Kram!

Anonym sa...

Hej hopp, så var jag tillbaka från semestern igen. Har snabbt kollat igenom senaste veckornas inlägg och sett en massa fantastiska foton! Har dock inte läst allt ännu, utan jag kommer tillbaka för det när jag har lite mer tid.
Kram!

Millan sa...

Phu.. jag som tycker det ar jobbigt att rensa ogras i rabatterna har... dar ligger jag i la! Kram

Annika sa...

Vilka häftiga bilder av dadelmannen!! Otroligt att de kan!! OCH att det inte gör ONT i deras fötter.
SÅ cool bilder!!
Dadlar är gott!
Kramar!!

ab sa...

Oj, det ser ut som om dadelpalmen har en sån där frisyr med pärlor i håret!

Molly sa...

Hej! Alltid lika kul att läsa om din hemstad och allt som händer där. Jag undrar om du varit på någon av turist-/badorterna vid Röda Havet. Vi funderar på en tur dit antingen på höstlovet eller på jullovet. Vet du om det är badvarmt i december och vilket ställe skulle du rekommendera, Hurghadaområdet eller Marsa Alam längre söderut? Har du varit i Luxor och sett alla templen där? Det är en av mina drömmar att få komma dit och det verkar finnas utflykter dit från charterorterna. Alla tips mottages tacksamt! Om du vill får du gärna mejla mig på lillamolly@hotmail.com.

Ha det bra hälsar Molly

Marianne sa...

Karin: Jag vet inte om jag skulle vilja byta med dem, jag skulle få sånt besvär med mina fötter tror jag ... : ) Jag tror också att deras status anses stå på minusskalan.

Kram!


Petra: Ja det är svårt att inte fascineras över vad människor kan göra. Man ser dels sådana som klättrar i träden, dels alla hantverkare, sedan alla kvinnor som går och bär sina barn - inga fina sulkys här inte. De lever med så små förutsättningar men ändå klarar de av det.

Jag har ett rätt bra objektiv, men jag skulle vilja ha ett sånt där superobjektiv. "Bara" 16.000 SEK ... Mitt är ett 18-200, just för att jag ska kunna ta bilder både på nära och långt håll. Kameler i trafiken (som jag inte har lyckats fånga särskilt bra än) väntar liksom inte tills man har bytt objektiv : ) så det gäller att kunna hänga med i svängarna. Men det kan jag rekommendera, det räcker ganska långt. Synd att ni inte kunde fånga papegojorna!

Nacken är upp och ner. Bättre och sämre dagar. Men jag får börja försiktigt hos sjukgymnasten nu. Ska bara göra ögonundersökningar först i veckan, sedan ska jag beställa tid.

KRAM!


Suzesan: Haha, i Sverige ska det vara liftar och hjälmar och stålhättor på skorna : )

Jag ska leta upp bilderna på Amli, dem vill jag självklart se! Har inte varit inne i bloggarna på flera dagar nu!

KRAM!

Marianne sa...

Desirée: Kram!


Katarina: De är vassa att klättra på, sonen försökte i strumplästen men blev tvungen att ta på sig gympadojorna.

Tack!
Kram!


Trillingnöten: Nej vi äter rätt lite dadlar. Jag tycker inte om färska dadlar, de är så sträva i smaken. Torkade är mycket godare. Det är rätt gott med grönmögelost till. Annars har jag inga bra recept, knasigt nog!

Kram!

Marianne sa...

Bejla: Hej! Jag fick för mig att ni skulle vara bortresta hela sommaren. Men vad roligt för oss här ute i världen att du är tillbaka! Hoppas ni hade det riktigt bra!

Kram!


Millan: Hahaha, ja och när vi hade krukor med boganvilla på förra stället suckade jag : D

Kram!


Annika: Ja jag begriper inte hur han kan klättra så där. Antagligen har de elefanthud under fötterna, annars skulle det skära in och orsaka jättestora sår.

KRAM!

Marianne sa...

ab: Hahaha, ja det har jag inte tänkt på tidigare, men det är ju som en sån där fin frisyr!


Molly: Hej och välkommen hit! Vad roligt att du tycker om bloggen!

Jag ska mejla dig, men jag har nog inte så många tips när det gäller badorter. Jag mejlar det lilla jag vet!