onsdag 21 juli 2010

Bostäder i Kairo

I dag har jag haft en jobbdag, men det blev nog den sista på några veckor eftersom Sverige är stängt för semester nu. En ganska händelselös dag, med andra ord. Men jag kan ju alltid visa några hus i Kairo:

En vanlig syn i Kairo.

Det finns oräkneliga hus som ser ut på det här sättet - fasaderna är av tegel utan puts, fönsterrutor saknas så att det ser ut som tomma stirrande svarta hål, och så är det några som har försökt piffa upp sin egen lilla sfär med färgklickar av varierande slag.

När jag säger oräkneliga menar jag verkligen oräkneliga. Själva stadskärnan består väl mest av putsade men slitna hus, men runt stadskärnan breder de här områdena ut sig, mil efter mil. Det lär vara svartbyggen alltihop, svartbyggen som staten inte kan göra mycket åt, för om de börjar riva husen hamnar miljontals människor på gatan. Så i stället för att riva har staten börjat dra el, vatten och avlopp till de här områdena så att det ska bli drägligt att bo i husen.

Jag är rätt säker på att ingen bor i de lägenheter som saknar fönsterrutor. I alla fall gäller det de flesta fönsterlösa lägenheterna. Sedan finns förstås de som är så fattiga att valet står mellan råa tegelväggar eller öppen natthimmel ...

En allvarlig sak med svartbyggena är att de äter upp åkermarken runt stan. Och Egypten behöver all åkermark som finns. Landet är drygt 1 miljon kvadratkilometer stort (dubbelt så stort som Sverige), har en folkmängd på cirka 80 miljoner invånare, samtidigt som det bara går att odla på 4% av landets totala markyta. Så ni förstår att det är allvarligt när staden äter upp åkrarna.

---

Nu är jag riktigt hjärtligt trött på att vara gräsänka. Men natten mellan lördag och söndag kommer han äntligen hem igen, min käre Make som då har varit borta i hela tre veckor! Tre dagar kvar.

19 kommentarer:

Pettas sa...

En intressant men inte helt ogrym verklighet. Tack för din fina dokumentation, igen.

Kram!

Marianne sa...

Karin: Jag tror att det är lika fint inne i de här lägenheterna som var som helst annars, bara de har el vatten och avlopp. Så här bor stora delar av den lägre medelklassen.

Kram!

Desiree sa...

Väldigt interessant att också få se denna sida av Kairo. En helt annan sida. Jag förstår att detta måste vara ett stort problem på många sätt. Man blir tacksam över hur bra man har det och haft det.
Skönt att din make äntligen snart kommer hem. Hoppas han får vara hemma hos dig ett tag nu här framöver.

KRam!

Elisabeth sa...

Intressant! Förutom avsaknaden av fönster är det lätt att luras av husen, för de ser trots allt inte speciellt mycket annorlunda ut än många svenska lägenhetshus.

Anonym sa...

Om man flyger över Kairo med Google Earth ser man ju en mängd kvarter som ser nybyggda ut. Men så jobbigt att bo ihop med så många andra på en liten yta! Jag föredrar min lilla ö med 15000 personer...
Monica P

olgakatt sa...

Visst kan man vara tacksam över all yta man disponerar som boende i Sverige! Och ändå envisas många med att tränga ihop sig i t ex Stockholm. Obegripligt för mig. Storstäder är kul att besöka men jag skulle aldrig vilja bo i en stad igen.
Ändå väl att myndigheterna tycks bry sig om de husen du visar.

Otta sa...

3 dagar klarar du av! :-)

Kramar!

Chris sa...

Ha! Jag har semester - Sverige står still! Fniss
Chris

Petra H sa...

Så ser ju även ut i Spanien (nuförtiden)!! I Os hemby är det många hus som fattas fönster eftersom man inte haft råd att slutföra byggena (pga att man inte kunnat sälja lägenheterna). Många byggnader har även igenmurade, med tegelstenar, bottenvåningar där det väl det varit tanken att affärer skulle hålla till. VÄldigt sorgligt att se.
Men vilken TUR att maken äntligen kommer hem. Tre veckor är verkligen jättelång tid, så nu får han minsann hålla sig hemma ett tag tycker jag!
Kram!

Suzesan sa...

Ja men tur att maken kommer hem nu. Knyt fast honom nu så han stannar ett tag;)

Kram
/Susanne

Kim M. Kimselius sa...

Mycket intressant läsning. Visst är det tråkigt att vara gräsänka?! Har levt med det till och från i 31 år och nu äntligen har jag min man hemma hela tiden. Helt underbart! Kram Kim

Marianne sa...

Desirée: Ja jag hoppas också att han inte måste åka någonstans innan vi åker till Sverige i slutet av augusti för att gå på bröllop! Och då hoppas jag ha katterna med oss för att sätta i karantän så att de släpps ur finkan före jul!

Kramar!


Elisabeth: Jo, de skiljer sig rätt mycket, när man ser de här enorma områdena ser det sjaskigare och fattigare ut än det förmodligen är på insidan. Sanden gör mycket för att bidra till den bilden, allt slits så fort av alla sandkorn som yr i luften.


Monica: Ja det ser ut lite som det gjorde förr? i Grekland, med alla hus som inte är färdigbyggda för att slippa fastighetsskatten : ) Jag har inte flugit över Kairo med Google Earth i de områdena, måste göra det!

Ja, det låter skönt med 15000 invånare, det är rätt trångt här ibland : )

Marianne sa...

Olgakatt: Ja det är väl som överallt i världen, alla söker sig dit där jobben finns - eller där de tror att jobben finns. Det är synd, vi hade annars haft en mycket mer levande landsbygd. Men om man inte vill/kan vara bonde och det inte finns jobb i hembygden så tvingas ju folk att flytta. Synd bara att allt hamnar i storstäderna så att det bara blir mer och mer och mer folk där.

Själv är jag ju storstadstös, så jag har en viss förståelse för att folk vill bo i stan : )


Otta: Ja efter tre veckor ska jag väl klara tre dagar till!

Kram!


Chris: Hahaha, ja men jag tycker du förlägger din semester på ett konstigt ställe i år! Det hade varit bättre om du var här! Istanbul nästa år i alla fall!!!

Puss

Marianne sa...

Petra: Jihaaa! Jag ska få AC på söndag kl 12!!! En av chaufförerna ringde precis och sa att mr Gamal hade ringt honom för att säga det (Gamal pratar noll engelska). Nu blev jag glad!

Så trist att Spanien förfaller! Det är bara att hoppas att det blir fart på ekonomin snart igen så att folk får sina lägenheter sålda och kan bygga klart sina hus och öppna sina affärer. Här är det likadant, stora områden där de har tänkt bygga nya compounds med villor som bara står och förfaller för att folk inte har råd att bygga färdigt eller för att det inte dras vatten. Det blir som spökstäder.

KRAM!


Suzesan: Hahaha, ja nu ska jag knyta fast honom ordentligt så han inte kan försvinna på ett tag! Han får hålla sig hemma tills vi åker till Sverige på bröllop!

KRAM!


Kim: Ja när han är borta så här länge i ett sträck blir det trist. Är det bara några dagar i taget är det helt okej, jag har vant mig vid att ha ensamma dagar nu, så det skulle nog kännas konstigt om han var hemma HELA tiden : D

Kram!

Anne sa...

Det ser nästan lite läskigt ut, spöklikt med de gapande hålen. Kvällstid när det är mörkt och man kanske hör någon vindpust vina genom de öppna fönstren, läskigt...
Knepig situation det där, vad göra med svartbyggena. Problematiskt också när staden äter upp åkermarken. Känns lite som en sån där situation att oavsett vad vi gör skapar det nya problem. Vad tycker du? Känns kanske vettigast ändå, när nu väl husen finns där, att staten drar in el, vatten och gör det mer bebboeligt istället för att riva och få hemlösa på gatorna. Knepigt, helt klart.
Härligt att maken är tillbaka till helgen! Som utomstående betraktare så känns det som att dessa tre veckor gått jättefort, hoppas att du också tycker det och att det ändå varit rätt fullt upp för dig. Men som du säger, 3 veckor räcker. Även om de veckorna gått snabbt också. Kram!

olgakatt sa...

Jag är faktiskt också ett asfaltsbarn med ursprung i Malmö men kom mycket tidigt på att jag skulle ut från stan när jag kunde välja själv.

Marianne sa...

Anne: Staten (eller om det är kommunen) har jättebyggen ute i öknen, det är bättre att bostäderna ligger där än på åkermark. De bostäder som redan finns måste nog få finnas kvar, men det är bra om man kan hindra ytterligare byggen. Och med öknen menar jag så klart inte mitt i Sahara, utan alldeles på gränsen till det gröna. Det går att få öknen grön också, bland annat finns en jättefin golfbana i det stora nya område som heter 6 Oktober, inte så långt härifrån.

När Klas är borta så där länge går första veckan rätt fort, men sedan blir det trögt, tycker jag.

KRAM!


Olgakatt: Jaså du är från Malmö! Där bodde jag några år när jag jobbade på Ferring i Limhamn. Det bästa jobb jag har haft. Har aldrig haft så roligt på jobbet som där.

Jag har nog bara bott i städer, aldrig på landet. För somrar kan nog inte riktigt räknas i det sammanhanget : )

Taina sa...

Hm vad knepigt att de kan ha rest dessa "svartbyggen". Det har ju inte kunnat göras i smyg precis. Och de ser verkligen trista ut. Himla intressant ändå.

Kramisar!

Marianne sa...

Taina: Ja ibland är det stenhård koll på allt, ibland är det ingen koll alls. Jag fattar inte heller hur de har lyckats, om jag börjar bygga hyreshus på Järvafältet, så nog skulle det upptäckas!

Kramar!