lördag 10 juli 2010

Några egyptiska portar

Eftersom jag har ägnat mig åt städning hela dagen har jag inte så mycket att berätta. Inte mycket mer än att det var trevligt att lyssna på radio samtidigt. Fördelen med iPaden är ju att jag kan ta den med mig från rum till rum, så jag kan lyssna var jag än är.

Jag är lite lustig när det gäller att lyssna. Tv:n kan jag ha på i bakgrunden, de kan sitta där i sina soffor och babbla utan att det stör min tankeverksamhet. Så med tv:n på kan jag skriva, läsa och göra vad som helst. Däremot kan jag inte göra det om jag har på radion eller lyssnar på musik. För då lyssnar jag. När jag översätter kan jag till exempel inte ha på någon liten stråkkvartett på låg volym i bakgrunden, det spelar ingen roll att det inte finns någon text att lyssna på. Och skriva blogg samtidigt som de pratar om någonting vad som helst på P1, det går bara inte. När jag var ung och pluggade lite i Lund satt jag alltid framför tv:n och läste. Helst skulle det vara någon förutsägbar såpa, för dem behövde man inte följa, det räckte att kika upp då och då för att se vad de höll på med.

Här kommer några egyptiska portar:


Framför vår port blommar boganvillan.

En vacker träport. Undrar vart den leder.

En lite enklare träport.
En fin järngrind.
Den här järngrinden verkar inte användas så mycket.
Vi har trott att man inte kan komma in till hotellet bredvid från baksidan, men nu har jag kommit på var deras port är.
Baren vid poolen här i området, den som barnen leker i och ständigt möblerar om, har också en grind.
Så här ser bargrinden ut i dag. "For members only. Scull Club." Bäst att inte gå in där!

Uppdatering: Ursäkta om en del av texten försvinner till höger. Jag har försökt fixa till det, men Blogger tvingar mig att använda den nya "på prov"-redigeraren, och jag får bara inte till det. Texten lägger sig inte alls på den rad jag vill utan tvingar sig att vara "bildtext" som jag ursprungligen gjorde. Den här nya "på prov"-redigeraren är helt värdelös tycker jag. Ska aldrig mer göra "bildtext", jag lovar!

18 kommentarer:

Bloggblad sa...

Om jag vaknar tidigt, sätter jag på radion, för då somnar jag om. Fast då får det inte vara lokalradion, det är så dåligt att jag måste stänga av.

Ljudböcker somnar jag nästan alltid till. Hopplöst. Men inte trilogin om "Vargskinnet", då lyssnade jag aktivt. Har du läst/hört den? Kerstin Ekman. Jag läste del I i pappersversion, men förstod inte del II som var på dialekt, men fick tips om att lyssna. Då förstod jag. Och njöt! Det är nog mitt livs största läsupplevelse.

Suzesan sa...

Radio lyssnar jag alltid på. Skönt. Och då menar jag lyssnar. Lite av bilderna och texten har fallit bort i ditt inlägg. Men sista proten var ju TALANDE hahaha så rolig. Livsfarlig.

Kram
/Susanne

Suzesan sa...

*sista porten* ska det vara...livsfarlig..scull Club huuuuhooooo. Bö!

Kram
/Susanne

Pettas sa...

Väldigt trevligt med dina olika teman; nu portar..en bra idé, måste se mig om i omgivningen litet mera:D

Kram från ett snart ökentorrt;) Geta

Marianne sa...

Bloggblad: Jag lyssnar nästan enbart på P1, det är den enda kanal som verkligen har ett innehåll, tycker jag.

Ska komma ihåg Vargskinnet av Ekman. Jag tror det blir lättare att köpa böcker till iPaden när vi är i Sverige. Hehe, ja annars kan man ju gå till affären : )


Suzesan: I min dator syns allt. Aha! Nu vet jag. Bildtexten har jag skrivit med den nya funktionen att man kan göra just "bildtext", men om datorn hugger av bilden en bit så huggs så klart texten också! Ändra inställningen på din skärm så ser du allt!

Kram!


Karin: Du har ju tema blommor : )

Kram från ett lika ökentorrt Sahara : D

Karin på FOX sa...

Många vackra portar. Inte minst de förfallna... och den sista farliga.

Det är väldigt olika hur vi reagerar på ljud i samband med arbete.
När jag är i inledningsskedet till ett jobb, som kräver maximal viljekraft att komma in i -då behöver jag ljud. Helst pratprogram. Nästan alltid P1. Och det stör inte om jag har två ljudkällor... tex nyheter samtidigt som något vetenskapligt program. Då lugnar min uppvarvade hjärna ner sig och zappar själv, medan jag kan koncentrera mig på bilden jag jobbar med.
Det ställde till problem när jag satt i ett rum tillsammans med två andra, varav en jobbade med text till pratbubblor för sin vuxenserie. Hon behövde TYSTNAD. Då blev jag otroligt stressad. Men det var kul att lyssna till henne, när hon provade alla repliker högt i alla möjliga känslolägen.
Numera har jag fått eget rum och kan lyssna på vad jag vill.

Musikanta sa...

Om jag lyssnar på musik LYSSNAR jag bara. Har ingen simultankapacitet alls för att göra något annat. Därför är det nästan alltid tyst omkring mig.

Jag skulle t.ex. aldrig stå ut med att ha fåglar i bur hemma! Däremot lyssnar jag ofta till filmmusiken när jag ser en film. Den är ibland viktigare än själva filmen.

Fina och roliga bilder på grindar! När kommer boken om Kairo?
Kramar!

Marianne sa...

Karin: Skönt med eget rum när man är ljudberoende/allergisk. Jag sitter ju hemma och jobbar, så jag styr det själv. Men jag minns kontorslandskapen med både glädje och fasa. Billigare blir det väl onekligen, men frågan är om inte produktiviteten sjunker så att det blir dyrare i längden. Minns framför allt de som gick runt och pratade i telefon ...

När jag översätter måste jag ha helt tyst, utom att jag inte störs av ljud utifrån som inte angår mig. På förra stället vi bodde hade "gubbsen" på området sitt rast- och samlingsställe precis utanför mitt arbetsrum, men det störde inte ett dugg eftersom de pratade arabiska och jag begrep ju ändå inte ett dugg. Hade de pratat svenska eller turkiska hade jag nog blivit störd, däremot.


Musikanta: Som proffs lyssnar du så klart helt annorlunda på musiken än vi andra. Jag kan mycket väl städa och laga mat och fixa, då kan jag lyssna samtidigt, men jag kan inte skriva eller läsa eller liknande. Om det inte är på tv, då stör det mig inte ett dugg och jag är inte sugen att lyssna knappt ens om det är någonting riktigt bra. Konstigt va!

Hehe, ja vi får se när jag är i Sverige igen, jag tror jag skulle behöva ha lite distans i så fall. Snarare en bok om Istanbul i så fall.

Kram!

anna of sweden sa...

Den där träporten är min favorit. Så fin! Och så spännande att fundera på vad som finns på andra sidan.

Kram!

Marianne sa...

Anna: Det finns mängder med vackra portar, problemet är att folk är lite känsliga med att hus fotograferas, så jag törs inte riktigt plåta hur som helst. Måste tuffa till mig : )

Kram!

Desiree sa...

Vad kul med den mixade kompotten av portar. Några jättefina och några riktigt roliga.
Det där med att jobba och lyssna på radio kan inte jag heller. Måste jag koncenterar mig så kan jag inte lyssna på andra röster.
Ha en bra dag.
Kram!

Anonym sa...

När jag städar är det popmusik som gäller, typ Robbie Williams. Annars vill jag ha det tämligen lugnt. Störs inte av maken som mekar och snickrar , inte av frun-uppepå-som-trippar-med-klackar, men irriterar mig ibland på en pratsam äldre dam som surrar hela tiden .Hon låter som en kalkon när hon härjar med barnbarnen. Det är lyhört här för vi bor i en dalgång och man hör folk som pratar flera hundra meter bort, om det är tyst för övrigt.

Nätterna är ljuvliga med enstaka nattinsekter och något flygplan högt uppe (som kanske går till Kairo?) En riktigt härlig sak att sitta i mörkret och njuta av stillheten.

Smidesportar finns även i Grekland i massor av modeller, skickliga hantverkare.

Monica P

Marianne sa...

Desirée: Ibland önskar jag att jag kunde ha på musik när jag jobbar, det hade blivit trevligare än att ha det alldeles tyst. Men si det går inte, för då sitter jag bara och lyssnar i stället.

Kram!


Monica: Hahahaha, ja men vissa har röster som gör att man inte kan undvika att höra dem eller störas. Kalkondamer är en sån kategori. Jag hade en sån granne där vi bodde förut, när hon var ute och kacklade gick det inte att jobba, då var jag tvungen att stänga fönstret och sätta på AC:n för att dränka hennes kacklande. Det är just det där med att rösten plötsligt går upp i falsett, tror jag.

Skönt med så tysta nätter, här har vi tyvärr långtradare som susar förbi på stora vägen om nätterna, och de tycker det är roligt att hänga på sina tutor som spelar olika melodier ... Men med AC:n på dränks även det ljudet.

Elisabeth sa...

Jag kan inte heller ha på radion eller lyssna på musik om jag ska koncentrera mig! TV:n däremot går bra även för mig. Den kan till och med ha positiv effekt, för det gör att jag inte börjar tänka på en massa annat än det jag borde koncentrera mig på.

Marianne sa...

Elisabeth: Så är det kanske, att tv:n gör att man bara har plats för en enda sak till, det man ska koncentrera sig på! Om jag av någon underlig anledning börjar plugga igen får det bli framför tv:n : )

Anna, Fair and True sa...

Vilka fina portar och grindar! Någon var ju iofs lite risig kanske men de var fina ändå :)

Jag har inte lagt upp bilder sedan Blogger lagt till nya funktioner men man måste alltså välja bildtext nu eller kan man göra på det gamla vanliga sättet?

Petra H sa...

Jättefina bilder på portar! När jag var i Israel, Palestina och Jordanien med min knäppa franska chef inspirerade han faktiskt mig att ta bildserier på olika saker - bl.a gamla portar och dörrar! Jag borde visa dem på bloggen någongång.
Men du, för att komma genom grinden till hotellet måste du ju först KLÄTTRA ÖVER den första grinden!?
Jag lyssnar nästan aldrig på radio, förutom i bilen och i sommarstugan och då ska det vara endast MUSIK. Jag blir vansinnig på snack (och reklam), jag vill nämligen inte lyssna aktivt på radio. Alla utlandssvenskar pratar så mycket om Sommar-programmen etc men jag har inte vanan inne att koncentrera mig på något annat än musik. Borde verkligen testa igen att lyssna på Sommar, kanske redan imorgon!?
KRAM!

Marianne sa...

Anna: Jag tycker att den nya inläggsmallen är mycket krångligare och inte alls lika bra som den gamla, så jag har tagit tillbaka den gamla. Men man KAN strunta i bildtext, däremot kunde jag inte ändra tillbaka från bildtext till vanligt under bilderna, de la sig bara tillbaka i bildtext hela tiden.

Det var bättre förr : D

Kram!


Petra: Det ÄR kul med bildserier! Jag borde också tänka serier mer på olika saker. Lampor tror jag är ett bortglömt kapitel för min del, det finns en del fina och en del roliga här.

Jag älskar P1! Man får lära sig så himla mycket i den kanalen. Men det går inte att ha någonting annat för sig som kräver tankeverksamhet samtidigt som man lyssnar, vilket är nackdelen. Så det blir mindre lyssnande än jag skulle önska för min del.

Vissa sommarpratare är jättebra, andra är rätt tråkiga. I går var en rätt tråkig tyckte jag. Däremot tyckte jag det var riktigt roligt att höra killen som leder Glada Hudikteatern berätta om teatern och dess medlemmar och äventyr. Välj någon person att lyssna på som du är nyfiken på!

KRAM!