onsdag 7 juli 2010

Yorosborgen

Eftersom Dubbelörn har bokat en resa till İstanbul och är sugen att ta en tur på Bosporen, måste jag bara tipsa om en fin dagstur man kan göra. Ta färjan från Eminönü till Anadolu Kavağı, den sista färjestationen på asiatiska sidan uppe vid Svarta havet. Där promenerar man sedan upp till Yoros Kalesi - Yorosborgen.

Yorosborgen är byggd på platsen för ett antikt grekiskt tempel för Zeus. Exakt när den här gamla byzantinska borgen är byggd kan jag inte klura ut, men det måste vara under det första årtusendet e.Kr. eftersom man slogs om den redan då. Borgen ligger strategiskt vid Bosporens inlopp från Svarta havet, och mitt emot på den europeiska sidan fanns en liknande borg. Mellan dessa två borgar kunde man spänna upp kedjor för att hindra krigsskepp från att komma in i Bosporen.

Yorosborgen.

Yorosborgen är helt obevakad och man kan vandra runt helt fritt bland ruinerna.

Vår vän Björn och Maken Klas framför den fantastiska vyn ovanför Bosporens inlopp. Svarta havet i bakgrunden.*

Himmel möter hav och Svarta havet möter Bosporen. Spetsen av Europa sticker ut i havet.

Ett av alla fartyg som trafikerar Bosporen varje dag.

Bosporen söderut med vy över İstanbuls norra förorter på europeiska sidan. Ser ni höghusen längst till vänster?

Klas spanar söderut över Bosporen.

Och när man börjar bli lite hungrig promenerar man tillbaka ner till den gamla fiskebyn Anadolu Kavağı och sätter sig på någon av de små fiskrestaurangerna. Maten smakar sällan så gott som efter en ordentligt promenad och lite havsluft.

På den här lilla restaurangen kan man sitta alldeles i vattenbrynet. Faktiskt så nära att man får lyfta på fötterna när vågorna skvalpar in.

En av mina allra bästa kompisar, Chris, och jag framför en av de små fiskrestaurangerna i Anadolu Kavağı. Den där locken som försöker leka punkfrisyr på mig beror inte på att jag har gjort den, utan på att vinden fick fatt i den.
*Björn finns tyvärr inte längre hos oss, jag har fått okej att lägga ut bilden.

12 kommentarer:

Desiree sa...

Otroligt vackra och intesiva färger på vattnet på första bilden över Bosporen. Det gammla fortet ser spännande och interessant ut. Ni verkar ha fått en underbar utflykt. Jättefint foto på dig och din vän på sista bilden. Beklagar att Björn inte längre finns hos er. Man blir sugen på att resa runt i dessa trakter nu när du har berättat så mycket och visat en hel del bilder. Du väcker verkligen reslusten i mig.
Kram!

Dubbelörn sa...

Åhhh så vackra bilder! Och en stor tackkram för tipset!

Noterar allt o ska vidarebefordra detta till vår "reseledare" ;). Hade redan skrivit ner fiskerestaurang, gözleme, lahmacun o poca :D.

Den här turen vill jag verkligen ta!

Du är den bästa Istanbulkällan ;)

Kram

Marianne sa...

Desirée: Det där är en riktigt fin utflykt man kan göra i Istanbul, just i och med att det ligger så högt får man en sån vidunderlig utsikt. Kan du tänka dig så många uttråkade vaktsoldater som har suttit där uppe : )

KUL att du får lust att resa till de här trakterna! Jag är bra sugen jag också ...

KRAM!


Dubbelörn: Tack, vad roligt att du tycker om mina tips! Om det är en fin dag kan man med fördel ha med en lätt matsäck också och ha picknick vid borgen, och så kan man äta middag nere i byn när man kommer ner. Eh, glöm inte att kolla färjetiderna också för återresan : )

Kram!

Marianne sa...

Dubbelörn: Man kan ju köra dit upp också om man har bil. Men då missar man den vackra turen på Bosporen.

Musikanta sa...

Underbara bilder! Inte visste jag att det var så vackert i omgivningarna - har mest sett stadsbilder från Ankara och Istanbul - mycket bilar och hus...
Kramar!

Millan sa...

Helt underbara foton! Magiskt med havet som stracker ut sig i bakgrunden med sin vackra bla farg. kram

Laura sa...

Finfina bilder som vanligt Marianne! Dit till Yorosborgen gjorde jag och Ahmet också en utflykt för snart två år sedan och hade en underbar dag på Bosporen. Det var ganska jobbigt att klättra upp till borgen i augustivärmen men det var absolut värt det - utsikten därifrån är ju underbar!

Hoppas att kissarna har hittat tillbaka nu!

kram!

PS. Igår så lånade jag "Belsassars dotter" på bibban, jag ska läsa den så fort min mamma är klar med den! :)

Marianne sa...

Musikanta: Tack! Jo men det stämmer, det är mycket bilar och mycket hus. Men Istanbul är en väldigt grön stad med mycket vatten och staden är byggd på kullar, så det är vacker utsikt nästan överallt. Och inte alls långt från staden hittar man så här vackra platser. Istanbul har så mycket. Där finns allt. Allt!

Kram!


Millan: Tack! Ja det är inte underligt att de byggde ett tempel till Zeus på den här platsen! Lite norr om udden kan man bada, fast dit är det lite bökigare att ta sig, man måste ha bil eller båt.

Kram!


Laura: Visst är det värt ansträngningen! Nu ska jag ju erkänna att vi alltid körde hit : ) Men i alla fall : )

Kissarna är tillbaka och lika hungriga som vanligt! Nu är de allt mindre rädda, så i dag fick jag fotografera dem med riktiga kameran. Ska visa bilderna sedan.

KUL att du ska läsa Belsassar! Figurerna är kanske inte så verklighetstrogna i den första boken, det blir bättre sedan. Men Istanbul finns där! HOPPAS att du gillar den!

KRAM!

Petra H sa...

Vilka fina bilder! Det måste ha varit rejäla kedjor som man spände mellan borgarna, hur långt är det mellan dem??
Dina bilder från Istanbul gör mig verkligen sugen på att besöka den staden, och att läsa fler av dina översättningar av böckerna.. Jag har ju bara läst Belsassars dotter och den var bra.
Vad tråkigt med er vän som inte längre finns i livet, men ni har säkert många fina minnen av honom, inklusive den här utflykten du visar.

Marianne sa...

Petra: Jag vet inte hur långt det är, men det är inte den närmaste punkten, det är där den s.k. Andra bron går.

KUL att du vill åka till Istanbul, där är så vackert och det finns så mycket att se och upptäcka! Nu när du bor i Europa igen är det ju lättare att få tag i alla böcker du vill, det går ju att beställa med post inom EU. DET är bra med EU : )

KRAM!

Anna, Fair and True sa...

Så vackert, en dag ska jag dit :)

Marianne sa...

Anna: Ja, det måste du absolut! Jag också, och det rätt snart! Jag måste liksom dit med kameran och fotografera allt det där jag inte fotograferade! : )

Kram!