söndag 18 juli 2010

Det var ju det jag sa, ju!

Solmogen mango.

Nu har jag gjort den där förbaskade magnetröntgen, och doktorn sa att allt såg bra ut! Det var väl det jag visste! Jag ska få svaret i morgon eftermiddag, så då får jag det svart på vitt. Jag har INTE MS. Inte hjärntumör heller för den delen. Så himla skönt att ha gjort det, nu kan jag glömma det där fåneriet. Dessutom tog jag sköldkörtelprover, men jag är rätt säker på att det inte är något fel på den heller, för jag har till och med gått upp ett kilo sista tiden och det ska ju vara tvärtom. Svar på det kommer i alla fall senare i veckan.

I morgon ska jag göra någonting som heter Hess screening, det är visst för att se om ögonmuskeln är trött. Det verkar väl vara den enda vettiga undersökningen, egentligen. Det blir i alla fall sent i morgon eftermiddag, på ögonsjukhuset, eftersom de inte kan göra det på "mitt" sjukhus.

Men de är helt fantastiska på "mitt" sjukhus! Jag gick till International Relations och bad dem boka en tid för den där Hess screeningen. Men killen visste inte ens vad det var, så han ringde överläkaren för ögonkliniken, som i sin tur ringde ögonsjukhuset och bokade en tid till mig! Dessutom fick jag överläkarens mobilnummer, med uppmaningen att ringa honom om jag har några problem. Att läkare gör så till väldigt sjuka patienter är kanske inte så ovanligt, men jag är ju inte speciellt sjuk. Ser lite illa bara. Sorgligt att säga beror det säkert på att jag är UTLÄNNING. Här blir utlänningar väldigt väl behandlade, och jag önskar att jag kunde säga detsamma om utlänningar i Sverige.

På hemvägen stannade vi till vid tre damer som satt vid vägkanten och sålde mango. Om jag råkade säga att mangon jag köpte häromdagen var den godaste mango jag har ätit, så får jag ta tillbaka det uttalandet. Dagens mango var så himla god att det slår alla världsrekord. Och nu har jag ett helt litet fruktfat fullt.

Summa summarum kommer jag nog att sova gott i natt, har inte riktigt gjort det de senaste nätterna.

31 kommentarer:

Eva Henriksson sa...

Vad kostade dom?????
59 kr /kg för mango Thai här.
De ser underbara ut.

Marianne sa...

Eva: Ungefär en tia per kilo, tror jag. De är ju rätt tunga, så jag tror det är cirka två kilo och jag betalade 20 för allt (och jag gav bort några stycken också). Det är billigt med mango från Thailand, med tanke på att de ska flygas och tullas och köras och packas upp och allt. Mina är ju bara plockade från träden och burna ut till vägkanten, så de är förhållandevis dyra.

Suzesan sa...

De ser goda ut. Som solar. Såna skulle VI aldrig hitta här. Solmogen;)Grattis till att du är frisk.... tur det inte var nåt. Tänk jag visste det väl. Bra att utlänningar behandlas väl för det kan väl vara nog så krångligt att fixa allt nytt. Men kan det ha med försäkringarna att göra de debiterar väl dem sen. Försäkringsbolaget. Men om man betalar för vård så ska man känna sig trygg. Överallt. Vem som.
Skönt nu kan du sova. Pusta ut. Tänk sånt kan väl oroa vem som helst. Inte undra på om din ögonmuskel är trött om du sitter vid datorn och skriver mest hela tiden och sen med nackproblemen. Har du datorglasögon??? Jag ser dubbelt om jag inte har läsglasögonen på mig och sen har jag mitt brytningsfel. Vad det nu heter, glömde det precis.

Nu måste jag skynda och skölja ur slingfärgen ur håret.

Kram
/Susanne

Otta sa...

Vad skönt att höra! Vad glad jag blir! :-) :-) :-)

Nour säger att mangon du har är en speciell sort. Han tvekar mellan två olika sorter. Försök att hitta minimango! Mycket speciell och god, kärnan inuti är helt platt.

Kramar

olgakatt sa...

Alltid himla skönt att raskt utesluta det räliga!

Desiree sa...

Vad bra att du har fått göra magnetröntgen nu och att det såg bra ut. Nu kan du pusta ut. Men det är som sagt alltid bra att ta det säkra före det osäkra och se till att kolla att det inte rör sig om något allvarligare.
Dina mangos ser jättefina ut och goda! Jag köpte mig faktiskt en mango igår som var himla god den också. Just nu verkar de ha rea på mangos här. De kostar en dollar styck vilket jag inte tycker är mycket.
Sov så gott i natt.
Kram!

aurorabuddha sa...

Great news!

Saltistjejen sa...

Vad skönt med sådana provsvar!!!! :-) Och även om du tyckte det kändes lite "overkill" så är det väl ändå rätt bra nu i efterhand att fått veta att du är ordentligt undersökt och att INGET hittades! jag är jättglad för din skull och för att du verkar få så bra behandling och vård. Hoppas nu att din rygg är bättre också!
Stor kram!!!

Heléne sa...

Härligt att du fick goda nyheter så snabbt! Fortsätt att njuta!

Eva Henriksson sa...

Fotot är ju helt underbart.
Jag slickar mig om munnen.

Anne sa...

Även om du inte misstänkt eller kanske oroat dig så blir man ju alltid lite stirrig, så skönt att ha magnetröntgen ur världen och få bekräftat det du trodde att allting är bra. Vad glad och lättad jag blir, jätteskönt och positivt. Håll oss fortsatt uppdaterade hur allting går med Hess-grejen.
Solmogen mango.... Vilken godisstund du haft. De ser helt underbara ut. Kram!

Petra H sa...

Åh, vad skönt att höra att allt såg bra ut!! Så glad för din skull och hoppas att de snart kan hitta felet så du slipper skela...
Visst är det för att du är utlänning, en rik sådan, men ibland är det bara att tacka och ta emot!
Stora kramar!

Taina sa...

Nä men Marianne! Jag har inte varit inne på ett tag och har läst ikapp. Oj vad du har gått igenom. Skönt att undersökningen gick bra och Hess kommer att visa detsamma är jag övertygad om. Mina ögonmuskler har betett sig lika och jag ska ta itu med det efter semestern. Suddigt och dubbelt trots glasögon...

Sköt om dig och njut av mangon och fortsätt med frysta vattenflaskor!

Kramen!!!

anna of sweden sa...

Stor kram från mig - som inte läst på några dagar ...
(Bregottet, du vet.)

Klimakteriehäxan sa...

Alldeles oavsett hälsoläget - inget slår solmogen mango! Hoppas du mår bättre o bättre!

Marianne sa...

Suzesan: Det heter astigmatism : )

Tror inte det beror på försäkringen, för alla betalar/har försäkring på de här sjukhusen. Och vi betalar själva och får sedan skicka kvittona till försäkringsbolaget. Så det kan inte bli någon slags överdebitering. Folk ÄR väldigt vänliga och artiga och hjälpsamma, överallt tycker jag.

Ja gissa om jag sov gott i natt! Inte konstigt för jag hade några nätter att sova igen!

Kramar!


Otta: Tack! Vad heter de två sorterna han tvekar emellan? Jag frågade chauffören, men han sa att han inte är så bra på frukt och grönsaker, för det är ju hans mamma som sköter allt det där : )

Kramar!


Olgakatt: Ja det var verkligen en sten som släppte. Jag var aldrig orolig från början, men när en läkare börjar prata om räligheter blir man ju lätt nervös ... Sen kan man ju undra varför en nerv lägger av så där, men jag känner mig rätt färdigutforskad nu, det verkar onödigt att ta reda på det.

Marianne sa...

Desirée: Ja nu har jag verkligen pustat ut! Läkaren i dag tittade på något sätt på mina ögonlock också och konstaterade att jag inte hade någonting med sköldkörteln. Och jag tror henne!

En dollar styck låter som ett bra pris. Det går ju inte alls många på ett kilo. Tror kanske att jag ska klämma i mig en till som nattamat : )

Kommer nog att somna ovaggad i natt igen!

Kramar!


Aurorabuddah: HEEEEJ! Vad roligt att höra från dig!!! Jag har sett dig några gånger hos Vic! Bloggar du igen? Jag får kika!

Tack! Och Kram!


Saltis: Ja det var verkligen overkill! Haha, man ska lyssna på gamla syrror, vi har alltid rätt - i alla fall om oss själva : D Nå, nu vet jag att jag är frisk några år till, det kan ju alltid vara praktiskt!

Ryggen är mycket bättre, tack! Dags att börja sjukgymnastiken nu.

Kramar!!!

Marianne sa...

Hélene: Ja visst var det skönt. Nu kan jag släppa allt det där och koppla av!


Eva: Du får gå och köpa dig några mangos! Det är så gott!


Anne: Jag misstänkte ju ingenting farligt från början, allt jag ville ha var ett par glasögon som korrigerar dubbelsynen. Vilket blev världens karusell. Nå, som sagt, nu vet jag att jag är frisk i några år till i alla fall. Det kan ju vara praktiskt : )

Kramar!!!

Pettas sa...

Grattis till beskedet; jag är glad för din skull. Hoppas du får ordning och reda på hela dig snart.

Kram

Marianne sa...

Petra: Tack, ja det är verkligen skönt att det här är över nu så att jag kan få några glasögon eller vad som nu ska till. Jag har tänkt på dig hela dagen också, och undrar hur det har gått. Tänker på dig ska du veta!

KRAMAR!


Taina: Jaha, ja då får väl du ta samma sväng som jag har tagit nu då! Men vi får hoppas att ditt också bara beror på en trött muskel! Om jag var som dig så hade jag börjat med MRI så att man utesluter det värsta. Och som Olgakatt skrev i ett tidigare inlägg, allt sånt här ska utredas så att det inte beror på någonting räligt!

KUL att du är tillbaka över ytan igen!!!

KRAMAR!


Anna: Tack! Jag har inte läst en enda blogg på flera dagar nu. Jo, nu ljög jag, Vics har jag läst.

Är det Bregott som gör att man bara glider omkring på små moln? : D

Kramar!


Klimakteriehäxan: Tack! Jag har egentligen aldrig mått dåligt, jag bara ser dubbelt. Det var läkarna som började babbla om en massa farligheter som gjorde mig nervös!

Jag har två stora mangoodlingar runt mig, så det kommer att bli mycket mango framöver!

Marianne sa...

Karin: Tack! Jo, nu återstår bara nacken, så det får bli en räcka sjukgymnastikbehandlingar. Nu kan jag äntligen sätta igång med det snart.

Kram!

Otta sa...

Auesi eller sokarii...ja, du förstår att stavningen inte är korrekt!!! Det finns ca 20 olika mangosorter i Egypten. :-)

Kramar

Marianne sa...

Otta: Ska försöka komma ihåg de namnen och fråga nästa gång. Sokarii måste betyda söta, helt enkelt?

Ja det finns hur många sorter som helst här, man blir alldeles förvirrad när man står i affären, och det slutar alltid med att man tar samma som någon annan som ser ut att veta vad de håller på med : D

KRAMAR!

Otta sa...

Det tror jag också...glömde fråga vad de riktigt små heter. Värda att testa kan jag säga!

Kram

Marianne sa...

Otta: Jag lärde mig ett nytt ord i går. Stanna. Betyder stanna! Fast lite mer ä-uttal på första a-et.

Kram!

Otta sa...

Det är riktigt! Men det är egentligen turkiska, inte arabiska, därför skriver man inte det, utan motsvarande ord på arabiska.

Kram!

Marianne sa...

Otta: Nej, "stanna" är inte turkiska. Stanna i svenskan kommer från fornsvenskan, och stanna i arabiskan vet jag inte varifrån det kommer, men inte från turkiskan.

Däremot är det möjligt att man använde det arabiska "stanna" under den osmanska tiden, då blandade man in mycket arabiska. Sedan rensades det mesta av arabiskan bort av Atatürk, för att få ett renare turkiskt språk. Så i dag används det inte alls i turkiskan. Har kollat : )

KRAM!

Otta sa...

Bra att du kollat! Jag fick veta det av en händelse häromdagen då Nours "lärare" var här och han trodde att det var från Turkiskan, dvs. att de lämnade kvar det när de lämnade länderna de hade "ockuperat". I arabiskan är det inget man kan skriva dock. Det var också en av de första orden Nour reagerade över här i vintras.

Kramar

Anna, Fair and True sa...

Skönt att det inte var något allvarligt!

Anonym sa...

Hej hallå! Så är jag igång med att uppdatera mig. Det har dock inte blivit så många kommentarer så långt. Skönt med provsvaren. MS är ju långt från någon rolig sjukdom som, om man har otur, verkligen kan ställa till det. Min mamma hade det ju och hon var ju delvis och senare helt invalidiserad i över 20 år, intill hon dog bara 54 år gammal. Så att MS inte är dödlig stämmer visst inte helt, tyvärr. Skönt i alla fall att det inte är en sjukdom du har. Fast det är klart, det finns numera bra bromsmediciner. Faktiskt lancerade de de bästa bara dagarna efter att mamma dog - fast då hade det sedan länge varit allt för sent för henne att påbörja en behandling.

Marianne sa...

Otta, Anna och Bejla: Oj, här var ju flera kommentarer jag har missat! FÖRLÅT! Nu kommer svar!

Otta: Han hade nog rätt, fast tvärtom : ) Det var ju mycket som blandades under den osmanska storhetstiden, mat, musik, arkitektur, språk ...

Kram!


Anna: Tack, ja det var skönt!


Bejla: Ja när du säger det tror jag nog att jag minns att du har sagt det någon gång tidigare, att det var MS din mamma hade. Så tråkigt att bromsmedicinerna kom för sent för henne. Då var det verkligen så att MS var dödlig, jag har också en väninna som dog av MS för en massa år sedan. I dag finns i alla fall bromsmedicinerna så att man kan leva på ett helt annat sätt med MS. Men, väldigt skönt att veta att det inte är det dubbelsynen beror på i alla fall!

Knasigt nog har jag nästan vant mig nu, så jag kan dechiffrera texten genom dubbelraderna! Måste skärpa mig snart och ta mig till ögonläkaren och få brillor.

Kram!